Asus TF701T – Azok a kevesek döntik el…

Nos amikor egy ilyen jellegű Asus terméket kell tesztelnem akkor nem egészen értem a dolgot. Adott egy tökéletesnek simán nevezhető eszköz. De akkor rákerül egy hibás/optimalizálás nélküli szoftver és csak a szenvedés van.

Bevezető Bonus Kör

Valójában imádtam használni a készüléket és mindennél jobban tetszett, hogy nem kell folyton a töltőt keresni, vagy éppen kevesebbet használni, mint egy notebookot mert azonnal lemerül. Nem itt erről nincs is szó ugyanis egyből és azonnal készen áll a munkára, és a napokban bekövetkezett változások nagy részét bizony ezen az eszközön készítettem elő, hála annak hogy amikor kelllett akkor ott volt csak kivettem a táskámból kinyitottam majd elkezdtem csinálni amit éppen akartam, csak érezhetően lassabb volt mintha a Nexusomat használtam volna.  Valamint számolhattam fagyásokkal és a Launcher újratöltésével is.  De erről ennyit ugorjunk az ömlengésre, mert a cikk sajnos csak arról fog szólni.

Doboz Tartalma

Nos a dobozban nem volt más mint a készülék és egy töltő, Ez az árért talán kicsit kevésnek tűnik de pont elég ahhoz, hogy a kezdés meglegyen ha kell valakinek akkor úgyis vesz hozz fülest tokot és minden egyebet olyat amilyet akar. Egy dologban nem vagyok biztos, hogy ezek általában alapból összerakva jönnek e vagy csak én kapom meg őket így de össze volt szerelve a dokkolóval amikor kibontottam. A doboz persze az Asus szokásos grafikájával rendelkezik, és persze messziről meg lehet mondani, hogy a tajvani cég gyártmányáról beszélünk.

Külső

Természetesen ez is a legjobb részeit kapta meg a már meglévő és kidolgozott Asus Designnak. A hátlapon a Zenbookokról megszokott körök vannak mik a középpontól indulnak ki és lesznek egyre nagyobbak. Felül találunk egy kevés keretet műanyagból ami arra szolgál, hogy a rádiójelek kitaláljanak az alumínium házból. Ezt megoldhatták volna jobban is de erről majd később. A dokkoló mivel az érintkezik az asztallal és az egyéb felületekkel műanyagból készült mert aaon nem látszik annyira a karc és kevésbé gyűjti is azokat. A hátlapon ezen a műanyag darabon találjuk a kamerát és z ahhoz tartozó mikrofont a bekapcsoló gomb társaságában. Ebben a gombban találunk egy ledet is ami a töltés tényét közli velünk. Ha megnézzük találtunk egy Micro HDMI csatlakozót a tablet bal alsó felén ugyanis ezt már-már notebookként való használatra tervezi nekünk a gyártó. Ez alatt van a 3.5 milliméteres fülhallgató kimenet és mikrofon bemenet. a dokkoló a szokásos Asus minőség erősen tart a zsanér mind ha a tabletről van szó mind ha arról hogy meg kell állítani egyhelyben a készüléket. nálam az angol kiosztású billentyűzettel rendelkező verzió járt de az nem vett el semmit az élvezeti értékéből. A dokkolón egy USB 3.0 bemenet és egy töltőcsatlakotó található. Ez kevesebb mint az előző generáció  esetében volt.

Belső

Itt lesz érdekes a helyet talán méginkább. Ugyanis az eléggé ritka Nvidia Tegra 4 került a motorháztető alá. Ez annyira iszonyatosan kevés eszközben jelent meg, hogy a Microsoft péoldául nem is vette fel az RT álltal támogatott SoC-k listájára.  A benne található CPU egy Quadcore 1,9 GHZ-s Cortex A15 ehhez társítottak egy ULP Geforce gyorsító amivel a játékok egy kicsit jobbak szoktak lenni már ha képesek vagyunk telepíteni őket. Sajnos a Modern Combat 5:Blackout nem akart semmi szín alatt települni sem az eszközre. Erre települ a 4.4-es Android kiegészülve a gyártó féle Zen UI felülettel ami olyan mélyen ül a készüléken, hogy ezt bizony Root és Custom ROM nélkül nem lesz esély sem eltávolítani. Ami nem rossz de szerintem ez és az emiatt maradó konstans 300-400 mb maximum szabad RAM az oka nagyon sok gondnak.  Ezen túl persze a működés folyamatos csak lassú.

Adatkommunikáció

Ez a tablet nem rendelkezik 3g foglalattal vagy esetleg változattal így kénytelenek leszünk a Wifi-re hagyatkozni ami egy 802.11 B/G/N/AC modul és anniyra mélyen van a házban hogy a sulim egy pontján azt a Wifit amit eddig bármelyik tesztkészülék és a saját telefonom is használhatónak látott már nem elérhető a számára.  Persze amikor megvan a rendes kapcsolat akkor észveszejtő sebességgel mehetünk a világhálón.  Kapunk 4.0-ás A2DP Bluetooth-t és ezzel ennyi is. A lehető legszükségesebb dolgok de azok legalább megvannak és működnek.

Egyéni vélemény

Szerintem még az Asusnak kell egy kicsit dolgoznia a végleges ZEN UI-on és akkor nem lesz belőle gond. Már most is majdnem tökéletes volt a dolog de ha az 5.0 körítésben tálalt verzió már nem fog fagyni és ilyenek akkor bizony megkockáztatom hogy a legjobb Andoridos tablettel van dolgunk. Persze lehet mondani hogy az mindig is egy Nexus lesz, de mihez adnak még a dobozban egy tökéletesen Netbook kompatibilis kiosztású billentyűzetet, de melyik is képes még 16 órán át folyamatosan dolgozni és szinten soha sem cserbenhagyni? Hát nem nagyon tudok felsrorolni egy ilyet sem. Sajnos a jelenlegi szoftveres körülmények eléggé mostohák, de ezek hála istennek csak szoftveres gondok. Azok pedig mint tudjuk vagy eléggé könnyen vagy nehezebben de javíthatóak. Ezért várom a frissítést és szerintem a tulajok is várják már mint a messiást. Azután pedig ha lehet ismét megnézzük a készüléket és ismét elmondom nektek azt hogy milyen is az amikor egy gyártó azt adja az embereknek amire vágynak. Szóval ha ezt a hosszú értékelést egy mondatban kellett volna megfogalmaznom akkor azt mondtam volna. Az Asus Transformer TF701T egy tökéletes eszköz és mint ilyen a legkissebb hibát is azonnal hatalmas és megoldhatatlan vészhelyzetnek éljük meg. Mindazonáltal jelenleg nem érdemli meg a 10 pontot mert ahhoz természetesen a nap 24 órájából 23-ban ott kell lennie és tudnia kell minket követni. Viszont pont ma amikor ezeket a sorokat írom történt meg a dolog, hogy elkezdtem volna egy hosszabb levelet legépelni amit nem ír le egy ember már a telefonján mert annak jó vége nem lesz fajtát. És akkor arra leszek figyelmes hogy egy fekete de világító képernyő fogad egy darab navigációs sorral, amit nem tudok használni. Szóval a gmail és a levél helyett egy újraindítással kezdődött a mai nap szegénykémnek.

Értékelés: 10/8

Szeretném megköszönni a lehetőséget az Asusnak hogy tesztelhettem a készüléket.

brarid