Lenovo Vibe X2 – … de iszonyatosan gyorsan lemerül!

Nem is olyan régen teszteltünk két telefont a Lenovotól, ezek mind egy dolog köré épültek, a hatalmas akkumlátor. Hogy mi maradt ki az Xből? Hát pont ez pedig itt kellene igazán.

Doboz Tartalma

Ha valamit nem apróz el a kínai gyártó akkor az a doboz. Mint azt Skopry kolléga is leírta egy külön élmény az amikor kibontjuk a telefont és már egyből érezzük, hogy itt bizony nem ugyanarról az egyszerű filléres eszközről lesz szó mint amit már megszoktunk a tipikus B brandektől. Ha valaki nem ismerné a telefont és nem tudná, hogy egy réteges felépítést kapott akkor bizony egyből leesne neki ha megnézi a dobozt. Ugyanis ezt egy az egyben lemásolta így már két rétegben bontjuk ki magát a telefont és a hozzá kapott bőséges tartozékkínálatot. Kapunk egy  fülhallgatót ami a mi dobozunkból hiányzott. Egy USB töltőkábelt és egy töltőfejet. Legalábbis ez az amit egy gyors kibontás után észreveszünk. De ha tüzetesebben megvizslatjuk mint én mikor kibontottam, hogy pontosan tudjam nektek prezentálni mi is van benne akkor vettem észre a műanyag tok és a fólia meglétét. Ezek olyan apróáságok amik nem drágítják meg úgy igazán a telefont de azért mégiscsak emelnek egy kicsit a színvonalon. Ha már megtaláltuk a saját tokunkat és fóliánkat nézzük meg egy kicsit a telefont.

Külső

A készülék egyszerűen káprázatos. Nem vártam el mást a gyártótól ismerve az S860 és Vibe Z2 Pro készülékeket. De ernnél valahogy mégjobban sikerült. Tehát ha van a gyártónak igazán divat telefonja akkor az bizony ez. Körbe több színben pompázik és egy tökéletes átmenetet képez a fehér hátlap és a fekete előlap között a szürke színekkel. Az előlapon nem találunk logót ami nekem nagyon tetszik mert jgy sokkal konzistensebb lsz az egész összkép amit levonunk hasznlat közben. Találunk alul három fizikai de érintős gombot amik speciális Lenovo kinézetet kaptak és így jobban beleillenek a Vibe UI rendszerbe. Ezek egyenletes háttérvilágítást kaptak amik igazán jól láthatóvá teszik őket akár az éjszakai sötétben is. A kijelző igazán kis keretet kapott ami méginkább divatossá teszi a készüléket a mai normáknak való megfelelés mellett. Az egyik oldalon nem találunk semmit csak a SIM kártya foglalatát ami elüt a felület színétől így könnyebb megtalálni. Alul Micro USB felül 3.5 mm-es jack bemenet. A másik oldalon pedig a ki/be kapcsoló gombot találjuk a hangerőszabályzók társaságában. Hátul kapott helyet egy méretes Lenovo logó és egy dokkoló csatlakozónak kinéző dolog ami igazából újabb rétegek felhelyezését teszi lehetővé. Ugynanis mágnesek vannak a hátlap alatt amik ott tartják a plusz akkukat amik ezen a csatlakozón keresztül érintkeznek. Ezeket a telefon fel is ismeri és oda vissza kommunikál közöttük tehát hozzáadja a meglévő akkuhoz nem pedig külső töltőként fog működni a készülékkel. Ez úgy néz ki, hogy a benne lévő 2300MaH-s akkut kapásból meg tudjuk duplázni míg akár a bűvös 5000 sem elérhetetlen egy laza 2700-as egység felhelyezésével. Illetve ha jól tudom vagy utángyártottban vagy eredetiben de készült egy négyezer körüli kabát is ez pedig már elég három napi igazán dúrva használatra. Ellentétben a jelenlegi csak 2300 zzal ugyanis így még a nap végét sem bírja ki.

Belső

Tekintve hogy ezt a telepet egy 1920×1080 pixel felbontású kijelző és egy valódi 8 magos MTK MT6595 SoC szívja folyamatosan. Processzorunk 1.7 GHZ körül fut így amikor mind a 8 mag meglódul akkor bizony bajban leszünk. Ehhez kapunk 2GB RAM-ot és nem bővíthető 32GB-os belső tárhelyet. Ezek együtt egy tavaj még erősen csúcskategóriás telefont jelentettek de mire kicsiny országunkba megérkezett adidigra már inkább a középkategória telejébe fér csak bele. Persze ez nem azt jelenti hogy nem pont úgy csinál meg nekünk mindent mint egy 200 ezer forintos csúcstelefon. Sebességre semmi panaszom nincsen. Folyamatosan olyan gyors volt mint a veszett fene. Egy Snapdragon 801-es telefont használok a mindennapokban de még az is többet szokott akadni mint ez a kis MTK platform. A Vibe UI még a RAM-ot is egészen kedvesen zabálja el. mindig marad anniy amennyire szükésgünk van. így a böngészés és a zenehalgatás nem öli meg mint néha volt az képes a Xiaomi Redmi Note-ot. Kommunikációs szempontból mindent kapunk ami egy embernek szükséges lehet 802.11 A/B/G/N/AC Dual Band Wifi és CAT5e LTE mind a repertoár részét képezik pontosan úgy mint a HPSA+ és társai. NFC Bluetooth szintén nem akadály. Csak az a baj, hogy LTE esetében már a Cat 4-es hálózat használata is eléggé fájdalmas tud lenni a telefonnak. Az akkumlátor annyira katasztrofális, hogy egyik nap 2 óra alatt a zsebemben lemerült 73%-ről 15-re. Én akkor úgy voltam, hogy azt hiszem most falnak megyek ez nem lehetséges. De igen pontosan annyi volt. Miután feltöltöttem már jobb lett ahelyzet de elképzelni nem tudom hogy mi lehetett a gond. Játékot is futtqtam rajta és a Modern Combat 5 Balckout tökéltesen játszható volt az elsőtől az utolsó pillanatig. Még a multiplayer is kevésbé akadt mint a saját telefonomon  amikor minden felrobbant egyszerre.  Kamera tekintetében már láttam jobbat is de persze el lehet neki nézni emellett az ár mellett. Videóból 1080p@60 a maximum ami valószínüleg csak a Z2 Pro miatt lett korlátoznva.Ezek a videók gyönyörűek. Sajnos minőségromlás nélkül egyelőre nem tudom nektek megmutatni de hamarosan eljön annak is az ideje. Visszajátszani dolgokat sem okozott gondot. 4k felbontásban is a tesztanyag tökéltesen futtott bár már kénytelen voltam egy külső lejátszót alkalmazni ez pedig az MX Player. Jó tanács ha valamit nem visz a telefonod akkor szedd le az MX Player és ha úgy sem akkor mondd azt hogy nem viszi. Ezen felül a beépíłtett lejátszó meg az 1080p MKV felvétellel is elboldogult gond nélkül, ugynacsak a zenei téren mutatott parádés teljesítmény meleltt. Az FLAC és WAW gyönyörűen és tisztán szaladtak kifele a hangszóróból.

Egyéni vélemény

Ez a telefon jól láthatóan azért lett több ponton érdekes mert nem akartak konkurenciát állítani a Vibe Z2 Pronak. Ez persze dícséretes de szegény telefont így elkaszálni már nem annyira. Sebességre szerintem így is szétveri az előbb említett készüléket viszont legalább iszonyatosan gyorsan le is merül. Gyönyörű a kijelző de iszonyatosan gyorsan lemerül. Ez minden funkcióra elmondható lenne és még kb 15 ezer karakteren kereszül tudnám nektek írni hogy mit tud tökéletesen a telefon de iszonyatosan gyorsan lemerül. Lényeg a lényeg hogy egy remekül használható és gyönyörű telefont tett le a Lenovo az asztalra, csak az akku nem lett az igazi és ez nekem még az opcionláis akkuk mellet is van akkora kompromisszum hogy csak 8 pontot érhessen el a 10 helyett.

Köszönjük a Lenovo Magyarországnak a tesztelés lehetőségét

brarid