LG G4 – Marhajó Marhabőr | Bőrből van a csoda!

Az LG legújabb G szériás prémium kategóriás eszköze, egyszerűen elkapott, és nem eresztett. A ház kinézete, a felület megmunkálása és az egység amit ez alkotott, emeli ki ezt a készüléket a tömegből.Miért 808? Skorpy

Az LG 2013-ban mutatta be a G2-es készülékét, ahol azt mondták, hogy attól kezdve a sima G széria lesz a csúcskészülékük, mely a G4 bemutatásával veszett el, mivel az előtte bemutatott G Flex 2-es eszköze erősebb specifikációkkal operál, ámbár ennek nyomós indokot adtak válaszul. Ez pedig nem más mint, hogy a G Flex 2-nél is komoly problémákat okozott a Snapdragon 810-nek a melegedése, és ezt nem tudták másképpen megoldani, csak úgy, hogy egy kicsivel gyengébb, ámbár sokkal jobb hőkezelhetőséggel rendelkező Snapdragon 808-at tettek bele a készülékbe. Éppezért mondhatni azt is, hogy ha hardveresen nem is a legerősebb, mégis a felhasználói élményeket, és az eszközte való oda figyelést tekintve, most is az LG-nek a G4 lett a zászlóshajója. Azon kivül a megjelenése is kielégtő a csúcskategóriához, amit most körbe is nézünk.

Miért 808? brarid szemszöge
Szerintem a különbséget nem abban kell keresni, hogy míg a G Flex 2 hátlapja alá egy Qualcomm Snapdragon 810 jutott, addig jelen tesztünk alanyába már csak egy hatmagos, az előbb említett SOC-hez sokkal kevésbé melegedő 808 került. Az ok inkább az, hogy az LG G4 egy megfizethető prémium kategóriás okostelefon (aminek történetesen még a hátlapja is bőrből készült). Ha ezt megtoldanánk még a 810-zzel, aminek a bekerülési ára magasabb, mint a 808-nak, és így már mindjárt ott vagyunk, hogy vagy ugyanannyi, vagy drágább, mint a kategóriatársai. A melegedés csak kisebb problémát okoz, mert bár nem volt kellemes, de még a G Flex 2 esetében is elviselhető volt, még nyári nagy melegben is, ellentétben a Sony Xperia Z5-tel, ami még télen is olvasztotta a bőrt az ujjaimról egy komolyabb Heartstone meccs után.

Doboz Tartalma
Egy tesztkészülék esetében mindig kérdéses, hogy mit és mit nem találunk a dobozban. Itt egy darab töltőt találunk, és még szerencse hogy Skorpy kolléga itt van, és el tudja nektek magyarázni, pontosan mi látható a dobozban a készülék vásárlásakor.

Skorpy
Az LG szokásához hűen egy nagyon elegáns, letisztult dizájnú dobozban kínálja készülékét. Fehér, egyszerű doboz, minden féle csecse-becse nélkül. Az elején egy matt-ról áttérő fényes kör rész, melyben csak egy LG G4 logó halálható. Az oldalain is csak gyártói logót, valamint G4 feliratokat véhetünk felfedezni. A feső, és az alsó rész úgy illeszkednek össze, hogy egy íves csíkot alkot. Ez teszi megnyerővé a dobozt. Az alján pedig egy-két fontosabb specifikációt láthatunk. Amikor leemeljük a telejét, megpillanthatjuk a készüléket (azt kivéve, hogy egy kartontálca rejti a további tartozékokat). Amivel szembe találjuk magunkat, az nem más, mint egy műanyag hátlap, mely bármikor kicserélhető. Ezután találhatjuk meg a használati leítást, amit egy helyes kis borítékba csomagoltak. Ezalatt pedig már csak az USB kábel, az utazó töltő, illetve egy Quadbeat 3 elnevezésű headset található meg szintén külön, kis dobozkában. És most térjünk vissza a telefonhoz.

Külső
Láttam bonyolultabb designnal megáldott faéket. Lehet, hogy az LG részéről órák, hetek akár hónapok mentek bele a tervezésbe, de hogy a szó leginkább kellemes értelmében szögegyszerű lett a kinézet, az is biztos. Úgy néz ki, mintha baltával hasították volna a telefont, persze közben gondosan ügyelve a részletekre. Alig lekerekített élek, enyhén ívelt hátlap és előlap a könnyebb használat érdekében, (Jelzem tényleg olyan mintha a saját telefonom használnám, pedig az egy Xperia Z2 és ennél kisebb) hibátlanul megmunkált, eredeti, németországban készült marhabőr hátlap, ami mellett a legszebb alumínium acél és/vagy üveg elbújhat egy sarokba sírni. Nem tudom hány tesztelőnél járt már ez a készülék, de még mindig érezni lehet rajta valamennyire azt a tipikus bőrillatot. Egyszerűen mesés lett a kinézet, és igen, aki arra vár, hogy most szidni fogom a készüléket az bizony lesheti. Nem találtam semmi kivetni valót vele, de amit mégis, az is csak a teszttelefonnak róható fel, és annak a széthasznált akkumlátorának. Az előlapon találunk egy értesítési ledet, ami időnként nekem beragad, de a tesztkészülék a teszt írásának pillanatában még 5.1-es verziót használ. Egy hangszóró rácsot, egy 8! megapixeles előlapi kamerát, (A selfie mobil címhez csak egy előlapi vaku hiányzik.), illetve egy közelségérzékelőt. Mint azt az LG-től már megszoktuk, a logójuk az előlap aljára került. Felül csak az infra port és a zajszűrő mikrofon kapott helyet, és alulra költözött a 3.5 mm-es audió csatlakozó a tökélesen középre helyezett Micro USB mellé. Az oldalakon semmi nincsen, mert azok nagyon vékonyak. Hátul találjuk a 16 mpx-es szenzorral ellátott szuper LG kamerát, ami lézeres autofókuszt, Dual LED villanót, teljes manuális módot és még a jóég tudja mit nem kapott. Ezalatt az LG-től megszokott gombok díszelegnek. Lentebb egy G4 logót, valamint a hátlapra helyezett hangszórókat találjuk, ami engem bár kicsit idegesített, hangerőben és minőségben mindenképpen kárpótol a helyéből következő problémákkal kapcsolatban. Amiről még nem esett szó az a speciális LG Quantum Technológiát használó érintőpanel, amitől gyakorlatilag sírva fakadtam, ugyanis vagy egy napig szívtam Skorpy vérét amiatt, hogy ez biztosan AM-Oled mert IPS-nek ilyen szép képe nem lehet. De mégis lehet. A felbontás ugye tudjuk a már-már unalomig ismert WQHD azaz 1440×2560 jelen esetben 538PPI-t jelent, ami magas nem kicsit magas, ennél nagyobbat csak a Galaxy S6/Edge, illetve az Xperia Z5 Premium tudhat magáénak. Bár az utóbbinál egy kisebb csavarral, mert nem minden van abban a bizonyos UHD-ban kirenderleve, és emiatt az a 806PPI nem mindig annyi.

Skorpy:
Mint azt már többször is említettem a G4 egy igen kiemelkedő prémium megjelenést kapott, ami egy pontig igaz is, mivel készült az LG több színben, gyönyörü kidolgozású marha bőr hátlapokkal is kapható, viszont ezek korlátozott számban érhetőek csak el. Utána egy sima műanyag hátlappal tudjuk megvásárolni, amivel már nem tündököl annyira a telefon. Körbevezetés képpen pedig az első fontos dolog, hogy megmaradt a szokásos LG megjelenés, a hátlapi gombok, tehát körbenézve a készüléket nem sok mindent látunk csak a MicroUSB aljzatot, a 3.5-es Jack dugó, valamint egy mikrofon található alul, ami a telefon beszélgetéskor használunk. Ezen kívül csak a felső részen található egy Infra port, amivel a távirányító funkciónk müködik, valamint egy másik mikrofon, amit videó rögzítéskor használ a telefon. A készülék előlapján se sok minden található, mivel az 5’5 colos IPS Quantum LCD kijelző elfoglalja a terület 72,5 százalékát. Azon kívül csak egy LG logót, egy hangszórót, egy fény, és távolság érzékelőt, egy értesítési LED-et valamint egy 8 megapixeles előlapi kamerát találunk. A hátlapon található a gyárto másik különlegessége, ami nem más, mint a lézeres autofókusz, ez arra szolgál, hogy nagyon gyorsan befókuszál arra a területre, amit szeretnénk lefényképezni, így a képkészítés is sokkal gyorsabb. Ez mellett található a 16 megapixeles hátlapi kamera, valamint a másik segítőeszköz, a vaku. Itt található a ki, és bekapcsoló gomb, illetve a hangerőt szabályozó gombpáros is. A hangszóró, és egy G4 logó foglal még helyet a hátlap alsó részén. A kerete egyébként fémes hatású műanyag, de az összeszerelési minősége kifogásolhatatlan, nem hajlik, nem recseg. Kézbe fogva nagyon kényelmes. Ennyit a külsejéről, nézzuk meg mit rejt ez az elbűvölő ház.

Belső
Hát igen, erről már esett szó, de most újra címszavakban. Snapdragon 808, Adreno 418, 3GB RAM, 32GB belső memória, amit 2TB!-ig bővíthetünk az LG szerint. 3000MAH-es, cserélhető akkumlátor. Ezek csak a fontosabbak, de hogy milyen használni, az a komoly kérdés. Nos kivetni való nincsen benne. Sokan mondják, hogy az LG skin sokat fogyaszt. Igen, lehet hogy sokat fogyaszt, de legalább szép, és ilyen jól teljesen stock telefont működni még nem láttam. Egyszerűen kiborítóan jól sikerült a felület, bár egyáltalán nem hasonlít a gyári, Google felületre, de még így is sikerült egyes gyártóknál hamarabb firssíteni 6.0-ra (Igen itt most rád mutatok Sony, de szabadon helyettesíthető bármelyik gyártóval, aki még nem adott ki 6.0 firssítést). Ugyan rengeteg RAM-ot tesz el magának, de ha kell azt ki is adja, nem úgy, mint más megoldások, nagyon jók benne az ötletek, és a Clip Tray vagy a Dual Windows funkció még sosem volt ilyen egyszerű. És igen, tudom a két ablakos mód már máshol is megjelent, de nem így. Itt ha megnyitok egy linket az E-Mail appban, akkor az egy új ablakban nyitja meg a böngészőt. Ez baromi kényelmes, mert egyszerre tudom elolvasni, hogy miről van szó, és már válaszolni is. Nem kell ide-oda váltogatnom. Ha több dolgot kell egyszerre másolnom, de nem tudom egy adagban átvenni az alap helyéről, akkor a Clip Tray siet a segítségemre. Gyors, egyszerű, és nem is látom, ha nem kell. Még tovább sorolhatnám a kényelmi funkciókat én hogyan használom, de nem szükséges, mert bizony itt mindenki meg fogja találni a maga számítását.

Multimédia
Hátlapon egy 16MPX-es kamera kapott helyet. Ez már nagyjából elég a dicsőséghez, ha nem nézünk rá sem a Sony telefonjaira, mert ugye minden szentnek maga fele hajlik a keze, hiába ad el egy rakás kameraszenzort a japán cég, a jobbak csak a saját telefonjaikba kerülnek. Viszont ami még azokban sincsen ilyen jól benne, az a Lolipopp Camera 2 API-t kihasználó gyári kameraalkalmazás, ami természetesen teljesen automatikus módban is remekel, de ha elkezdjük állítgatni, akkor bizony tudunk olyan képeket lőni, hogy még a saját állunk is leesik. A lézeres fókuszálás nagyon kényelmes, nagyon pontos és nagyon gyors is. Próbáltam méréseket végezni a Galaxy S6 ISOCELL jellegű kamerája és e között de sajnos olyan gyorsak voltak hogy esélyem sem volt rá. A hangzásért egy meg nem nevezett Wolfson chip felel, amitől hangosak magas dinamikatartományúak és tiszták lesznek a zenék, (látjátok mondtam, hogy nem tudok erről rosszat mondani). Az előlapi kamerát csak egy kipróbálás erejéig használtam nem vagyok az a nagy selfie őrült, ha egész eddigi életem során 2-t csináltam nem azért hogy előlapi kamerát teszteljek akkor sokat mondok. De videótelefonálni több, mint elég, ez biztos.

Értékelés
Jól látható hogy nem tudok semmit felhozni az LG G4 ellen, és ez így is van rendjén, hosszú évekig nem kedveltem az LG-t, de már a G sorozat elején látszott, hogy ebből bizony lesz valami. Lehet, hogy négy telefon kellett hozzá, de bizony beérett az a csoda, és itt van előttünk, fusson ki merre lát, mert ha a Dél-Kóreai cég ilyen felhozatallal készül, akkor bizony a G5 után, könnyen szintet léphetnek a gyártók rangsorában. A kezelhetőség mind a méret, mind a szoftver tekintetében első rangú. A forma kiváló, és még sorolhatnám napestig, de nem fogom. Helyette álljon itt egy 10 pontos értékelés, mert bizony a teszkészülék akkumlátorán kívül nem okozott nekem gondot semmi sem vele, és a leendő vásárlónak sem hiszem hogy fog.

Értékelés: 10/10
Köszönjük az LG Magyaroszágnak a teszt lehetőségét.
Skorpy, brarid