Asus Zenfone Max – Így nekem is menne

A tajwani gyártó gyakran próbálkozik erősen újító megoldást bevezetni, de ez nem mindig sikerül. Jelen esetben egy érdekes ötlet rossz megvalósítás esetét láthatjuk.

Doboz Tartalma

Kaptam egy dobozt amiben akár a leendő vásárló is kézhez kapja majd. Ebben egy töltőfej és egy USB kábel valamint az Asus egyébként nagyon jó minőségű fülhallgatóját. Ezen kívül még egy rakás használati utasítást is találunk az egyébként a Zenfone „alap” sorozatára jellemző alul kicsúsztatható doboz és az emeletes elrendezés pont úgy jellemző rá mint a Zenfone 2 alapváltozataira.

Külső

Ha valami viszont nem egyenletes az Asus idei kínálatából, az a kinézet. Némelyik telefonjukon a ki és bekapcsoló felülre a hangerőszabályzó pedig a hátlapra került. És a hátlap pedig ilyen tipikus Zen mintázatú körmintás műanyag panel. Jelen tesztünk alanya ettől teljesen eltér. A gombok a műanyag oldalon kaptak helyet. A hátlap műbőr borítást kapott. Itt csak egy Asus logó és egy Zenfone felirat található. Valamint a hangszóró és a kamera rendszer. Ez a kamerarendszer egy 13MpX-es optikából egy dupla ledes villanóból és egy lézeres fókuszálólámpából áll.  A bal oldalon kapjuk a kezelőszerveket, a nagyjából középen található és enyhe barázdálást kapott ez, alapvetően segít abban hogy könnyebben megtalálható legyen. A hangerőgombok pedig kicsit ki lettek emelve. Az előlapon kapunk egy másik logót felette a telefonhangszórót mellette pedig az előlapi kamerát és a másik oldalán a szenzorokat kapjuk. Az 5.5 colos kijelző nagyjából 69%-ot foglal el az előlapból. Az alján egy fémlapot találunk ez minden Zenfoneon megegyezik ahogy a három kapcitív világítani nem tudó gomb is. Az igazi érdekességek a hátlap alatt találhatóak. Az orbitális méretű akkumlátor és a három kártyahely is itt kapott helyet. Két micro SIM-et és egy Micro SDXC kártyát ebből maximum 64GB-os modul fér bele. És ez az egész egy 166×77.5×10.6mm-es házban került elhelyezésre egy „laza” 202g-os súly mellett.

P_setting_fff_1_90_end_500

Belső

De hogy mi van az akkumlátor alatt? Nos az már egy érdekesebb kérdés. Ugyanis ezt a telefont egy Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 SoC hajtja meg. Illetve hajtaná, mert a hozzá adott 2GB memória és az 1.2 GHZ-s épphogy csak 64 bites négymagos processzor a vele járó adott Cortex A53 utasításkészlettel egyszerűen képtelen megfelelő sebességgel üzemeltetni a készüléket. Az akadások folyamatosak és az alkalmazások megnyitása is szemmel látható időt vesz igénybe. Ez talán a legsajnálatosabb pont hiszen a hatalmas súly és nagy méret egyvalaminek köszönhető mégpedig egy 5000MaH-s akkumlátornak. Ez az akksi simán tudna egy ennél sokkal erősebb hardvert is két három napig ellátni, nem véletlen hogy bizonyos régiókban megjelent a 2016-os refresh modell ami már sokkal de sokkal jobb kvalitásokkal rendelkezik minden téren. A szoftver a teszt ideje alatt nem volt hajlandó 5.0.1ről frissíteni. De elméletileg 6.0.1 a jelenleg elérhető legfrissebb verzió. Ezzel biztos vagyok benne hogy a teljesítménye javulni fog. A kijelző felbontásást legalább biztosan ehhez lőtték be az 1280×720 pixel ugyan nem túl acélos és a 267PPI sem éppen tűéles. De használható és ennek kellett volna lennie amit belepakoltak. A 2GB RAM kevés és nem azért mert manapság kevés lenne hanem azért, mert az Asus Zen UI bármennyire is használható és szép ennél többre van már szüksége. A Snapdragon 410 pedig kevés. A telefonon játékokat alig tudtam futtatni. A szokásos hármasunk mint Apshalt 8, Modern Combat 5 és Hearthstone. Mind a három gyakorlatilag játszhatatlan volt. Így a komolyabb címekhez a listánkon nem nyúltam. Facebook és egyéb csevegők használata nem okozott gondot. Így ha tudunk várni akkor nagyon sokáig tudunk majd külömböző kommunikációs szolgáltatásokat használni.

Multimédia

Nos ebből a szempontból nem nagyon szokott az Asus szégyenkezni. És szerencsére itt sem kell. A hátlapi kamera 13MpX felbontással és f2.0 fényérzékenységgel van ellátva és egy középkategóriás telefonhoz képest szép képeket csinál. Ugye arról már volt szó, hogy lézeresen történik a fókuszálás, de fázis kereséses mód is elérhető. Az előlapi kamera 5MpX-es és szintén f2.0 fényérzékenységű kamera kapott helyet. Mesélhetnék a videófelvételi képeségekről, de szerintem felesleges hiszen tudjuk hogy nagyjából használható és azt is tudjuk hogy maximum 1080p felbontású képanyagot rögzíthetünk. Hangminőség tekintetében viszont nagyon is képes a készülék. A hátlapra helyezett hangszóró kellemes és erős bár le kell fogni, hogy ne üvöltsön kifele.

Összegzés

Nos összegezzünk. Gyakorlatilag használhatatlan a telefon jelen állapotban. Kellene rá mindenképpen a frissítés és némi „lagfix” is. De jó az irány. Az akkuidő bőszen háromnapos ha keveset telefonálunk akkor simán hosszabb. A kijelző használható és a frissítések mellett még használható dolog is lehet belőle. De ha hosszú üzemidő mellett akarunk nagyon jó telefont akkor inkább nézzünk meg az újabb kiadást. Ez most nem sikerült De szép próbálkozás volt. Remélem a 2016-os frissítés már jobban sikerült.

Értékelés: 4/10

A készüléket köszönjük az Asus Magyarországnak.