Huawei P9 – Megpróbálták

Csak sajnos nagyon nem sikerült. Gyorsan ezt tudom elmondani. De ha velem tartotok, akkor ezt be is tudom bizonyítani.

Doboz Tartalma

Nos, a készülék a kiadási dobozban érkezett meg, Ami teljesen különbözik a P8 iszonyatosan különleges dobozától, hiszen csak simán a tetejét kell leszedni. Ekkor megtaláljuk a telefont egy külön kartondarabon. Ez alatt kapott helyet az USB kábel. Amivel egyetlen gond, hogy USB 2.0-USB Type C kábelről beszélünk. E mellé rakták be a szokásos Huawei fülhallgatót. És egy külön dobozba került egy töltőfej, amit még mindig a Huawei saját Quick Charge megoldásával láttak el. A töltőn lévő csatlakozó természetesen a kábelhez igazodva USB 2.0 bemenetet kapott.

Külső

Ha egyszer valamit jól csináltál, akkor felesleges hozzányúlni. Gondolták a tervezők mielőtt hazamentek volna délben, hiszen végeztek a P9 kinézetével. Egy kicsit lekerekített, és jobban kézbe simuló P8-at látunk magunk előtt, ami itt-ott pont annyira lett megpiszkálva, hogy lehessen azt mondani, hogy igen ez egy másik telefon. Kezdve a hátlappal a felső középső kvadránsban helyezkedik el a kameraszerelvény. Ebben egy két optikával dolgozó Huawei, és Leica kooperációs kamera kapott helyet mellette a lézeres fókusszal, és a dupla ledes villanóval. Ez alatt van az újlenyomat olvasó, valamint még lejjebb egy rakat kötelező felirat, és a Huawei lógója. A telefon bal oldalán nincsen szinte semmi a SIM kártya, és Micro SD kártya tálcán kívül. Az előlapon kapott helyet a másodlagos kamera, a közelség, és fényérzékelő szenzorok, valamint a telefon hangszóró, ami az értesítési lednek is otthont ad. Ezen kívül csak a kijelzőt, és egy Huawei feliratot kapunk. A telefon jobb oldalán találunk egy bekapcsoló gombot, ami kísértetiesen hajaz arra, amit a P8 is használt azzal az apró különbséggel, hogy itt már nem csak beljebb van a telefon házában, de kicsit barázdált is lett. Felül egy darab másodlagos mikrofon árválkodik, alul pedig megkapjuk a minden mást. Ez egy 3.5mm-es jack csatlakozóból, két csavarból, egy USB Type C csatlakozóból, és egy bár kicsi, de nagyon szép hangot kiadni képes hangszóróból áll. Az előlapra teljes egészében üveg került, de szerencsére nem jutott eszükbe hogy 2.5D üveget használjanak. a telefon többi részét pedig jéghideg tapintású alumínium fedi.

Belső

Nos, a kínai gyártó beleadott apait, anyait, így a telefonba került HiSilicon Kirin 955 egy igazán kellemes kis Chipset lett a maga 8 két clusterben elhelyezkedő ARM Big.Little architektúrás 64 bites SoC-jával, amiben az erősebb 4 magot 2.5 GHZ-n járatják Cortex A72 utasítás készlettel, a gyengébb kvartett pedig 1.8GHz-s órajelen operál Cortex A53 mellett. Ha hozzávesszük a Mali T880MP4 GPU-t és azt, hogy verziótól függően kapunk 3, vagy 4 GB RAM-ot, akkor a csomag egészen jól hangzik, de sajnos az Emotion UI 4.1 ezt máshogy gondolja. Neki az kell, hogy a nálam járt készülék 3GB memóriájából majdnem a felét elvigye, neki arra van szüksége, hogy a szemet gyönyörködtető animációi olyan lassúak legyenek, mint egy benyugtatózott csiga. Igen az Android 6.0 verzióra épülő házi felületnek ezekre vágya van, és olyan, mint egy hisztis óvodás, ha kell neki valamit, azt el is fogja venni. És bizony olykor volt olyan, hogy a főképernyő újra kellett, hogy töltsön, mert nem maradt hely a memóriában. Játékokban persze jobb a helyzet, minden nagyon szépen futott akadásnak nyomát sem láttam bármivel is próbálkoztam minden szépen futott.  Egészen addig, amíg ki nem léptem a játékból, és el nem kezdtem újra használni a telefont, mint okostelefon. A kijelző maradt 1080p felbontású, ami nem baj. Viszont az baj, hogy túlzottan a valósághű színekre mentek rá, így egy élénkebb beállítottságú panel mellett kimosottnak, és csúnyának hat.huawei-p9-header-e1459958829882

Multimédia

Nos, annyira beharangozták a kamerát a telefon bemutatásakor, hogy mekkora hatalmas királyság lesz ez, hogy biztosan annak is kell lennie. Hát sajnos tévedtünk. A képek olyan iszonyatosan rosszak mintha… Nem is tudom mivel készültek volna. Használhatatlanok. Elmosódottak, a fókusz hibás, a mélységélesség pocsék, a képek fele kiég hiába a HDR mód, és még sorolhatnám napestig, a lényeg az, hogy a moslék szót tudom a legjobban használni arra, amit képek tekintetében a telefon nyújt. Itt alant ez látható is. Hangminőségre a hangszórót bár le kell fogni, ha fektetve akarunk nézni vagy hallgatni valamit, de ezen kívül szépen szól. A magasak, és közepesek megvannak, és még mélyeket is találunk, bár egy darab sima hangsugárzótól ne várjunk sokat. Az előlapi kamera nagyjából rendben van. Elfogadható képeket csinál. Ehhez legalább nem nyúlt a Leica. Videókat szépen lejátszik, és egészen 2160p felbontásig elmehetünk, ha nem akarunk mindenféle dúrva kodeket használni. Zenei tekintetben a zene lejátszó elég sok mindent megeszik, és könnyen használható, talán az egyik kedvenc ilyen szoftveremről beszélhetünk a Huawei megoldásában.

Adatkommunikáció

Nos, érdekes, és kettős az összkép. A hangminőség rendben van Skopy kolléga szerint egészen jó a mikrofon, és én is jól hallottam őt. A GSM antenna is rendben van, kevés helyen ment el csak a térerőm, de 4G alá is ritkán esett a használt hálózat. Bluetooth van és működik. Wifi irányből pedig IEEE 802.11 B/G/N/AC szabványok használhatóak.

Összegzés

Javaslom e bárkinek a telefont? Nem, nem, nem, és igen. Ha a nyers technikai adatokat nézzük, akkor semmi értelme nincsen, hogy miért nem teszem, ha azt nézzük, hogy milyen az élmény mikor használjuk az viszont már egy másik szemszög. Az, hogy a telefon olcsóbb, mint kategóriatársai nem ad elég előnyt ahhoz, hogy a kompromisszumokon, amit sebességiben, és a kamerában mutatkozik. Túl sok áldozatot jelentenek egy csúcskategóriás eszköznél. Ha esetleg a későbbiekben a szoftveres gondok megoldódnak, akkor már jó választás lehet, ha pedig esetleg a kamerán is tudnak javítani ilyen módon, akkor akár jó vásár is lehet a telefon.

Értékelés: 5/10

Köszönjük a Huaweinek a tesztkészüléket, a stúdiót pedig a Hyp-r-nek.

brarid