LG G5 – A modularitás kezdete

A Dél-kóreai gyártó a legújabb zászlóshajójával sok újdonságot vezettek be az okostelefonok világába, mint például a modularitást, ami már régi terv, de ezt csak most sikerült kivitelezni, illetve a nagy látószögű dupla kamerát is, melyet már a V10-es modellben már szemléltettek, igaz ott még csak előlapi (selfi) kamerának.

Doboz tartalma:

Már a dobozon is látszik, a készülék sajátossága, mivel a doboz úgy nyílik, ahogy a telefon is szétszedhető. A belső részt, tudjuk kicsúsztatni a felső részből, akár csak ahogy a telefonnak is csak az alját tudjuk kiszedni. Ez után egy lapocskát kinyitva találjuk meg a telefont magát, amit egy kartonlap tart. Ez alatt bújik meg egy utazó (gyors) töltő, egy USB Type-C kábelt, egy agyba dugható QuadBeat 4 nevezetű fülhallgató, valamint a szokásos papírköteg. A doboz fedő részén a készülék körvonalán kívül csak egy G5 felirat van, míg az alatta rejlő fedlapon a modulról látunk egy képet. (Az alap, akkumulátoros modult)

Külső:

A telefon külseje nagy fordulatot tett az elődeihez képest, például a gombok egy része vissza került oldalra, ezek a hangerőt szabályozó gombpáros. A ki, és bekapcsoló gomb csak azért maradt a helyén, mivel az már újlenyomat olvasó is lett, és (szerintem) annak ott van a legjobb helye. Maga a készülék formaterve is igencsak megváltozott elődéhez képest, ugyanis a lekerekítéseket egy kicsit túlzásba vitte szerintem a gyártó. Ezen kívül végre fém házat kapunk, mely bár unibody, mégis cserélhető az akkumulátora, ezt természetesen a modularitásának köszönhetjük. A telefon előlapján a kijelző foglalja a legtöbb helyet, ahogy azt már megszokhattuk, illetve a beszéd hangszórót, a fény, és távolság érzékelőt, és az előlapi kamerát is itt találjuk meg. A készülék jobb oldalából varázsolhatjuk ki a SIM tálcát a kapott SIM tűvel, és ide tudjuk betenni a McroSD kártyánkat is, amivel tudjuk bővíteni telefonunk tárhelyét. A másik oldalra kerültek azok a bizonyos hangerő szabályozó gombok, az eszköz tetején található egy 3,5-es jack aljzat, egy infra port, a távirányító funkciónak, és egy mikrofon a kamerának. Az alján található az USB aljzat, valamint a hangszóró. Az eszköz hátlapján található az újlenyomat olvasó (gomb), a dupla kamera, illetve a fényképezést segítő vaku, valamint a lézer, ami a fókuszálásban játszik szerepet.lg-g5-g4-1024x576

Belső:

Készülékünknek nem csak külsőleg, hanem hardverileg is meg kell felelnie a csúcskategóriás elvárásoknak, ami esetünkben igen jól sikerült. Processzorból Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820-at kapunk, azaz 2×2,15 GHz, és 2×1,6 GHz-en ketyegő kryo magokat, melyhez 4 GB ram társul, természetesen az Android 6.0.1 verziójával. Belső tárhelyből 32 GB-ot kapunk, amit bővíteni is tudunk egészen 256 GB-ig. A kijelzőnk kisebb lett „csak” 5,3 colos, ám ugyan úgy 1440 x 2560 pixel-el, ezzel növelve a ppi értéket 554-re. A kijelző technológia IPS LCD, és Corning Gorilla Glass 4-es védelemmel van ellátva. A hátlapi (elsődleges) kamera, ugyebár a nagy látószög miatt 2 optikát használ, egyszer egy 16 MP, és egyszer egy 8 MP-es modult, itt ugyebár segítségünkre van egy LED villanó, és egy lézeres autófókusz is. Videót rögzít 1080p-be 30fps-el, illetve 2160p-be szintén 30fps-el Az előlapi kamera 8 MP-es, ez már csak 1080p-ben tud videót rögzíteni, ugyan úgy 30fps-el. Akkuból 2800 mAh-sat kapunk, ezt modulokkal tudjuk cserélni, illetve növelni, bár a teszt alatt ez is elegendőnek bizonyult, egy napig simán elmentem vele egy töltéssel, és a gyorstöltőnek köszönhetően fél óra alatt 83%-ot tudunk tölteni rajta.

modular-type-1600x840_G5_M01C_1

Kommunikációs képességek:

A telefonba NanoSIM foglalat van, így ezt a méretet tudjuk beletenni, és a jelenleg legnagyobb Cat 9-es LTE 4G hálózaton kommunikál, melyen 450 Mbps sebességet tudunk kihasználni, így 3G-n 42 Mbps-t. Hangszűrője is jól működik, zajosabb helyeken is tisztán lehet hallani a telefonálót. A Wi-Fi két csatornás  802.11a/b/g/n/ac  modul.  Bluetooth-ból v4.2-es et kapunk A2DP-vel, aptX-szel és LE-vel. Természetesen NFC is található benne, illetve GPS is.

Értékelés:

Mint azt már megszokhattuk az LG nem szórakozik a csúcskategóriájával, így most is egy kevés hibával rendelkező telefonról beszélünk. A kialakítása, megjelenése elegáns, és végre olyan anyagból készült a telefon, ami tényleg a prémium minőségre utal. Használni nagyon kényelmes, és gördülékeny érzést ad, nem nagyon tapasztaltam, hogy valaha is kellene többet gondolkodnia a kelleténél, nem akadt, és nem kérdezett. Szerintem ilyennek kell lennie egy csúcskategóriás telefonnak.

Értékelés: 9/10
Köszönjük az LG Magyaroszágnak a teszt lehetőségét.
Skorpy