LG V10 — Valami elkezdődött

Az LG gyakran szokott újító dolgokat bevezetni. Nem nehéz nekik, hiszen az eladásaik rendben vannak, így megengedhetik maguknak, hogy kipróbáljanak olyan dolgokat, amik akár veszteséggel is járhatnak.

Szinte biztos vagyok benne, hogy az LG V10 is egy ilyen tervezés eredménye, hiszen rengeteg olyan újítást hoz be, amit eddig a Koreai gyártó nem mutatott nekünk. De hogy sikerül e ezzel kezdeni is valamit azt majd csak a jövő mondja meg.

 

Doboz Tartalma

 

Nos a dobozban mit is találunk. Egy töltőt, ami teljesen, és tökéletesen megegyezik azzal, amit az LG G4-hez is kapnánk, egy közel ugyanolyan USB káblet, valamint egy QuadBeat 3 tipusú fülhallgatót. Persze természetesen megkapjuk azt a rengeteg papírt is, ami általában egy telefonhoz jár. A doboz magában egy kicsit máshogy néz ki mint egy átlagos LG telefon doboza többek között azért, hogy a V széria kitűnjön a többi közül.

 

Külső

 

Különbség, és hasonlóság. Legalábbis ahhoz képest, amit mondjuk a G4 esetében láthatunk. Kicsit nagyobb, és más a kialakítása, de alapvetően felismerhetőek benne az alapvető G4-es elemek. A hátlapon találjuk a bekapcsoló/ujjlenyomat olvasó gombot. Amit közrefog a két hangerőszabályzó gomb. Ezek fölé került a kamera, és az azt segítő lézeres autofókusz, valamint a dupla vaku is itt helyezkedik el. Az oldalain nem találunk semmit. De a szó szoros értelmében. Teljesen üres mind a két oldala. Az előlapon alul az LG logót találjuk a kijelző felett pedig… micsoda? Még egy kijelző! Igen nem csalás nem ámítás a “rendes”’ 5,7 colos kijelző felett kapunk egy másodlagos kijelzőt, ami egy 2.1 colos panel, mely 160×1040 pixeles felbontással rendelkezik. Ezzel pedig egy csomó kisegítő információt tudok megszerezni a telefonról, akár akkor is amikor az elsődleges képernyő ki van kapcsolva. Itt tudunk akár értesítéseket is kezelni, természetesen sokkal kiterjedtebben mint azt Mondjuk egy folyamatosan bekapcsolt, de direkt kis fogyasztásra kapcsolva. És ez csak egy a sok közül. Kezelhetünk vele nyitott alkalmazásokat. De gyorsindító sávként is használhatjuk. A pixel sűrűség a nagyobb kijelző esetében 515PPI, míg a kis kijelzőnél 495.05, ezek az értékek nem véletlenül különböznek. Ugyanis a kicsi panel széltében is kicsit kisebb mint a fő képernyő, így nem lehetett a teljes 1440pixeles vízszintes felbontást felhasználni. De az már érdekesebb, hogy miért kellett ez a megoldás. Ugyanis mellette kapunk két darab előlapi kamerát az egyik egy átlagos kamera, míg a másik egy széles látószögű. Ez a megoldás arra használható, hogy ha csoportos Selfie-t akarunk készíteni ne kelljen szenvedni azzal, hogy nem tudjuk a csapattól eléggé messze tartani a telefont. Persze még itt találjuk a telefonhangszórót is, a közelség érzékelő társaságában.  Kettő dologról nem beszéltem eddig. Az egyik az az MIL-STD-810G katonai törés állási szabvány, a másik pedig a hátlapra helyezett hangszóró. Első körben. Szép volt LG nagyon kellemes ezt látni, hogy nem csak erősen strapabírónak tűnő telefonok kapják meg. Ez pedig annak köszönhető, hogy egyfajta kevlár alapú anyagól készült a hátlap, és vélhetően a hát belseje is.  A másik miatt pedig inkább a fejemet fogom. De nagyon erősen. Egyszerűen nem értem. Ott van a lehető legrosszabb helyen, mert érdekesen kell ahhoz lefogni, hogy rendes hangot tudjuk kicsikarni belőle. Ez kényelmetlenné teszi a használatot. De legyen ez az összes gondunk. A hátlap alá egy Nano SIM kártyát tudunk behelyezni, illetve a bepített 32/64GB memóriát 256GB-ig tudjuk bővíteni. A készüléket fekete, fehér, bézs és kétféle kék színekben lehet megvásárolni.

focus-your-best-moments-phone

 

Belső

 

Nos, a hasonlóság itt is állandósul, ugyanis a hátlap alatt egy Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 SoC-ot kapott, ami már egyszer teljesített a G4-ben is. Ehhez érkezik 4GB RAM, de csak azért, hogy beférjen a kor átlagába. Természetesen a 808 CPU része nagyon rendben van a lehetőségekhez képes. Egy hatmagos CPU, ami ráadásul ARM Big.Little heterogén felépítést használ. A magok amikkel gazdálkodni lehet egy négymagos clusterben helyezkednek el, valamint egy kétmagosban. A négymagos rész 4 1.4 GHZ-s Cortex A53-as magokból áll, míg a kétmagos rész 1.8 GHZ-es Cortex A57-es magokból áll. Ezt a felépítést használva a készülék sebessége nagyon is rendben van. A hozzáadott 4GB RAM, és az Adreno 418-as grafikus gyorsító olyan egyveleget ad, amivel sem a mindennapi felhasználás sem pedig az esetleges játékok nem okoznak gondot. Az 1440×2560 pixel felbontású IPS panel nem vesz vissza annyit a sebességből, hogy az számottevő legyen erősen úgy érzem, mintha a 808-at erre a felbontásra tervezték volna. Az LG, G4 jellegű felületet telepített a készülékre ez pedig szerintem az Optimus UX legjobb változata. Jól keveredik benne a kék és a fekete szín. És bár ugyan a dobozból 5.1.1-es verzióval vesszük ki a frissítés a legtöbb esetben már ott vár ránk.

 

Kommunikációs képességek

 

Nos, mindent megkapunk amire szükségünk lehet az LTE/HSPA+/HSDPA/EDGE/GPRS mobilhálózati szabványoktól kezdve a 802.11 B/G/N/AC Wifin át, egészen a Bluetooth v4.1 A2DP APT-X és hasonló kékfogú alrendszer megoldások. Ami még meglepő, hogy bár a Micro USB 2.0 B csatlakozót kapunk a belépített Slim Port funkcionalitás támogatja a 4K kimeneti jelet is így megfelelő TV segítségével akár így is élvezhetjük a telefonon tárolt filmeket, vagy videókat.

 

Multimédia

 

A szokásos LG féle hangzás itt is megvan, és a telefon olyan szinten multimédiára kihegyezett, hogy az már-már félelmetes. Az hogy a fényképek tekintetében vannak manuális funkcióink az már-már normális, de hogy ezeket videóknál is megkapjuk. Nos, az egyáltalán nem gyakori. Amit megkapunk a fényképeknél azt mind mind megkapjuk a mozgóképeknél is. Persze mondjuk vannak olyan lehetőségek, amiket nem tudunk használni mint mondjuk a záridő. Felvétel tekintetében a maximum felbontás 2160p@30 FPS viszont ami vicces, és ez még a G5-nél is probléma az az, hogy 1080p felbontás mellett sem érhető el több mint 30 FPS. Képekből pedig 16MpX a maximum, ami egy kellemes aranyközépút a hatalmas, de felesleges, és az éppen elég felbontások között.

 

Összegzés

Nos, mit is mondhatnék még? Realtív keveset. Nem kicsit szerettem a telefont, minden ami esetleg zavaró volt a G4-ben az itt mind mind javításra került. Annak fényében, hogy egyre és egyre olcsóbban tudjuk beszerezni, napról napra jobb, és jobb ajánlatnak tűnik. Ha most állunk telefonvásárlás előtt, és akkor mindenképpen hasznos dolog lehet legalább megnézni a készüléket. És esetleg felvenni a saját kis lehetőség listánkra. Ugyanis jelenleg ez az LG legjobb ajánlata, ami csak létezik a teszt írásának pillanatában. És nemhogy az LG legjobb ajánlata, de szerintem az egyik legjobb lehetőség, ha a 2015 őszi vagy 2016 nyári palettából akarunk választani. Javaslom minden érdeklődőnek, aki esetleg csak úgy nézett az LG-re, mint egy kisgyerekre, aki néha csinál valamit, és akkor simogatják a kis fejét. Hát nem a kicsi Dél-Koreai Gyártó bizony nem olyan könnyű kis semmi cég, aki mellett el lehet menni, és ezt a tavalyi évben biztosan bebizonyították. Hiába nagy a telefon a gördülékeny használat, és az, hogy még a csúcstelefonnál is csúcsabb mindenért kárpótol.

 

Értékelés: 10/10

Köszönjük az LG Magyaroszágnak a teszt lehetőségét.