Samsung Galaxy S7 Edge — Hajlítva az igazi

Nem volt semmi gond sem a koreai gyártó “normál” zászlóshajójával. De látszott és érződött rajta hogy ez nem az igazi attrakció. És milyen hatalmasat tévedtem volna ha azt mondom akkor hogy mégiscsak így van. Ugyanis kicsit késve ugyan de megérkezett a nagytestvér és bár meg volt hajlítva (de törve nem) jól meg is néztem.

Doboz Tartalma

 

Szóval kapjuk a szokásosat egy fülhallgatót ami annyira nem szinpatikus nekem de mondjuk biciklizéshez nagyon jól használható mert átereszti a zajokat így nem gázolnak el ha esetleg az úton megyek. Kapunk ezen kívül egy gyorstöltő fejet,illetve egy USB kábelt hozzá amivel fel tudjuk tölteni, és ugyancsak az USB kábelhez kapunk egy OTG átalakítót amivel az adatainkat tudjuk átmásolni a készülékre. Az előző telefonunkról. Ezzel az én nem túl eredeti dobozom ki is fújt nézzük körbe a készüléket.

 

Külső

 

Elegancia és robosztusság, ez sugárzik az S7 Edge-ről attól a pillanattól hogy a kezünkbe fogjuk. Egyszerűen tökéletes az anyagok megmunkálása, az Alumínium és az üveg hüvössége annyira természteses,hogy nagyjából meg is feletkezünk arról hogy azért ez csak a jobb Samsungokra igaz, mert azért még mindig tudnak szappantartót gyártani ha arról van szó. De most vissza. Az előlapon a görbület lecsökkent, az eddigi hatalamas szög helyett már csak annyiról beszélünk, hogy egy kicsit jobban befele fordul egy 2.5D kijelzőüveg. Ez nekem sokkal de sokkal szinpatikusabb mint amikor azt veszem érsze hogy majdnem a tenyerembe görbül a telefon. És ezek a görbületek persze a kissé fényesre munkált alumíiumkeretbe futnak bele, csak hogy utána megkezdhessék a hálapot. Az összhang a vonalakban egyszerűen bámulatos, nincs egy illesztési hézag sem, sehol nyekergés vagy ilyenek. Közel jobban van összerakva mint egy tank. Az előlapon találunk egy fizikai Home+ujjlenyomat olvasó kombinációt. Mellette két oldalt egy vissza és egy multitasking gomb vár mintket, amik már kapacitív érintőgombok, ahogy azt a gyártótól megszoktuk. Valamint a telefon tetején kapunk egy Samsung feliratot az előlapi kamerával egütt, ami a telefonhangszórót és a külömböző szenzorokat fogja közre.hátul kapunk egy másik logót valamint a hátlapi kamerát hozzávaló vakuval és a szívritmus monitorral.  Az összes portot alul találjuk, ennek egy egyszerű prózai oka van. ott vannak a legjobban elérhető helyen. Nekem kicsit zavaró ha két oldalon vannak és a Micro USB-t a tetjére tenni elég komoly bűncselekmény. Az USB csatlakozó maradt a megszokott 2.0 Micro B szabvány szintén vélhetően egy egyszerű indok miatt. Erős bennem a gyanú hogy a mai napig nem támogatja a Samsung saját lapkakészlete az USB C szabványt. Ezzel egy hatalmas ziccert hagynak ki. hiszen még ha azt nem is vesszük alapul hogy az adatátvitel gyorsabb lehet, ha egy USB type C/USB 3.0 A kábelt is adnak hozzá de hozzászámoljuk azt hogy a nagyobb akkuval rendelkező Google Nexus 6p gyorsabban tölt fel. És nem kevéssel. Míg a Nexus közel egy óra alatt teljesen feltölt addig az S7 edge esetén már közelebb vagyunk a másfél ha nem a két órához. Persze ha mondjuk nem viszzük magunkkal a töltőt hozzá akkor míg ha látogatóba megyünk valahova akkor egy USB 2.0 kábelt találunk, de hogy USB C kábelt nem fogunk az biztos. Szóval ez erősen kettős van amiben jobb az újabb szabvány van viszont amiben sokkal de sokkal rosszabb.  De ha ezen túllendülünk akkor minden más tekintetben erősen patent lett a telefon. Legalább 3.5 mm-es jack dugót találunk rajta. Ezzel végig is értünk nézzük meg mit találunk belül.Samsung-Galaxy-S7-water-resistance-DSC01926

 

Belső

 

Kétféle chipkészlettel lehet megvásárolni a telefont, az egyik verizóval főleg az amerikai területen találkozunk ami pedig eljuott hozzám is az európai variáns. Előbbibe egy Qualcomm Snapdragon 820 került. Míg az európai verzió a Samsung saját Exynos 8890 Octa. Ha jól tudom akkor ez az első eset hogy nem megegyező mag mennyiséggel rendelkező processzor került a két verzióba. Gondolom a Samsung és a Qualcomm nem igazán egyezetet arról hogy éppen hogy képzelik el a dolgokat. Így az egyik készülék esetében a CPU egy 4 magra épülő ARM Bigg Little megoldás 2×2 Qualcomm Kryo Maggal. De most koncentráljuk az európai verzióra. Nos ez esetben ugye a Samsung saját megoldását kapjuk amivel már 8 maggal rendelkezünk amik szintén ARM Big Little Heterogén elrendezésben De hogy ennél mélyebbre menjünk. A koreai gyártó megoldásával egy 2.3GHZ-es erős részt és egy 1.6GHZ-s gyenge részt kapnuk. Ehhez jön még a szokásos Mali GPU ami esetünkben egy Mali-T880 MP12 Szóval a SoC része rendben van, RAM tekintetében pedig 4GB áll rendelkezésünkre. Ami a lehető legtöbb esetben több mint elég. Persze egyre másra látni olyan telefonokat amiket már 6GB Rammal szerelnek. Nos lehet hogy idővel majd hasznos lesz, de ma még nem is igazán adtak ki olyan alkalmazásokat, amik akárcsak a 4GB-ot ki tudnák használni nem hogy még 2-t pluszban. Emellett kapunk 32GB bővíthető memóriát. Így nem kell szórakozni azzal hogy előre tudjuk mennyi helyre van szükségünk. A kijelző Bizony az a kijelző amiről már meséltem. Nos arról még nem amit az üveg alatt találunk. Egy igazi vérbeli Samsuing AM-Oled kijelzőt. nos a felbontás a “megszokott” 2560×1440 pixeles felbontású panel a különböző koreai adalékok miatt, egyszerűen megszólal. Nem mintha rossz lett volna az S6 kijelzője, vagy nem mintha rossz lenne a Nexus 6p kijelzője, de az S7 sorozat tud újat mutatni. És ezen még tudunk plusztban segíteni. A szoftver természetesen jól érzékelhetően tartalmazza a szokásos stílusjegyeket, de mintha telefonról telefonra firssítésről frissítésre egyre kevésbé Motion Wiz és egyre jobban a sima Material felület. Ez erőteljes kettősséget eredményez. Egyfelől nagyon kényelmes hogy bizonyos dolgok ugyanott vannak, de kellemes hogy javítja azokat a hibákat amikkel esetleg a Stock Androidban találkozunk. De én ilyen szeretem gyűlölöm kapcsolatban élek már pár éve a koreai gyártó felületével. De akkor nézzük meg mit is tud a telefon multimédiás szempontból.

 

Multimédia

 

Nos mindenki oda van a Galaxy S7 képekért. Én nagyon nem. Lassan két hónapja egy Google Nexus 6p-t használok mint saját telefon. Így angolos kifejezéssel élve HDR+ or nothing. Egyszerűen a képek megszólalnak. Míg a Galaxy S7 Edge esetében vannak gondok. Persze minnél tovább frissítik a Nexust annál szebbek a képek. De ettől függetlenül teljesen rendben van a Samsung kameramodulja. Egyébként 12MpX-es felbontással rendelkezik ami gyakori ebben az időszakban. Természetesen 4k felbontás videóknál megvan. És ellentétben a kisebb testvérével Itt már kapunk OIS megoldást. Ez főleg videók esetében sokkal könnyebbé teszi az életet. Az előlapon egy kellemes 5 MpX-es kamerát kapunk ami pontosan azt tudja amit kell képeket készít és lehet vele videótelefonálni. Már ismertek szerintem anniyra hogy tudjátok, egyáltalán nem csinálok selfieket. Így összesen annyi történt hogy megnéztem hogy megvan e és nem néz ki annyira rosszul a kép rajta. Viszont amibe jobban beleástam magamat az hangzás. A hangszórót gyorsan átugrottam. A tesztpéldányomnak fura dobozjellegű hangja volt néha néha időnként pedig nem. De ha azt nézzük hogy fülhallgatót dugunk fele? Akkor minden megjavul. Szépen bánik mind azzal a fülhallgatóval amit kapunk hozzá mind pedig ha keresünk egy rendes fej/fülhallgatót. akkor sokkal de sokkal jobb lesz az élet.  De nem tökéletes. A tökéletesen szóló telefonra még mindig várok. Elfogadható a kategóriájához méltó módon.

 

Összegezzünk

 

Nos megvenném e a Galaxy S7 Edget? Nem. Semmiképpen sem. Egyszerűen másfél év Xperia Z2 után másra vágyom, Nem, az elöl hátul üveg kell. Nem a majdnem tökéletes kell nem az kell hogy piszkálni kelljen. Elmondom mi kell. Fém kell. A tökéletes kell. A hibátlan tiszta szoftver kell. Ezt adja nekem a Nexus 6p és nem cserélném le. De nem is ez a lényeg a lényeg az hogy nektek meg kéne e vennetek. Nos ebből a szempotból pedig. Azt kell mondanom hogy igen. A másik két kedvencem a már többször említett Google telefon aminek a tesztjét itt tudjátok olvasni, illetve a Blackberry PRIV erről még nincsen cikkünk. De mivel ezeket nehéz beszerezni. Galaxy S7 Edge pedig minden szolgáltatónál van. Így ha valaki telefont akar venni méghozzá minnél olcsóbban minnél jobbat de nem akar kínait akkor más választása nincsen. És ez nem baj. Sőtt ez ha lehet a legjobb mert anno nem véletlen került a nagyobbik Dél-Koreai gyártó arra a bizonyos trónra. És továbbra is ott van a helyük.

 

Értékelés 10/9
Köszönjük a Samsung Magyarországnak a Tesztelés lehetőségét.

brarid