Asus Zenfone 3 – Sokáig tartott, de megérkezett.

Az Asus telefonjai eddig sem voltak arról híresek, hogy szénné lettek volna optimalizálva, ezen akar most a 3-as sorozat változtatni, vajon sikerül?

 

Doboz Tartalma

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen jó előre megkaptuk a telefont, hogy a magyar megjelenés napjára már tudjuk is nektek a cikket szállítani. Emiatt pedig a doboz bontatlan volt. Ebben találunk egy a leginkább szokásos Asus kinézetű fülhallgatót, de fehérben. Egy USBC-USB 2.0 A kábel is helyet kapott a csomagban, a töltőfej társaságában, ami lehetővé teszi a Qualcomm QuickCharge 3.0 használatát. Ezen kívül egy rakás leírást kapunk, valamint egy SIM Tálca kiszedő tűt. A doboz kinézete is megváltozott, most már teljesen fekete, és az egyik oldal irányába nyitható le a teteje.

Külső

A fém, és üveg kombinációja, nagyon kellemes összhangot alkot, ezt mindenki tudja. Nem véletlen tehát hogy az Asus is eszerint járt el. A telefon az eddig megszokott Asus-os műanyag ház helyett teljesen üvegbe, és fémbe burkolódzott, ami nagyon jól áll neki a tipikus Zen karikák azért megmaradtak, de nem láthatóak, ha nem világít fény a telefonra. Ez szerintem kellemes, mert van olyan helyzet, amikor nem azokat a köröket akarjuk számolgatni, hanem csak szimplán használni akarjuk a telefonunkat. Az előlapon fizikai vezérlő nem kapott helyet, ezt a feladatot három érintőfelület látja el. Viszont ezek nem kaptak háttérvilágítást, ami szerintem sajnálatos. Ha ott van a LED akkor még mindig bele lehet tenni a szoftverbe, hogy ne világítson egyáltalán. Viszont, ha nincs benne, akkor hiába keressük a bekapcsolás lehetőségét. Nem fogjuk megtalálni. Az előlap tetején helyezkedik el egy telefonhangszóró, illetve egy közelségérzékelő szenzor, az előlapi kamera társaságában. Illetve itt van a gyártó egyik logója is. A hátlapon a kamerát egy hozzá tartozó Lézert illetve a dupla led-es villanót találjuk csak. Viszont alatta egy a Zenfone 2 hangerőgombjára hasonlító valamit vélünk felfedezni. Nos, ez egy Ujjlenyomat olvasó. Ami meglepett, hogy a mérete nem olyan hatalmas. És formára nem négyzetet látunk, hanem egy téglalap alakú felületet, ami bár elősre úgy tűnik, hogy emiatt kevésbé fog működni, de majd később olvasható, hogy ez nem így van, és a mérnökök szerencsére nagyon végig gondolták, és valamit egészen jól működőt tudtak alkotni, ami még nem is néz ki, úgy mintha hiányozna egy darab a telefonból, inkább dizájn elemnek néz ki. Az oldalak nem túl meglepőek, felül egy Jack csatlakozó alul pedig egy USB Type C bemenet kapott helyet. A jobb oldalon van az összes maradék gomb. Ez egészen pontosan egy hangerőszabályzót, és egy bekapcsoló gombot takar. Mindkettő kapott textúrázást, de a még így is nagyon jól elkülönülnek egymástól. A telefon egyébként három színben kapható, Fekete, Arany, Fehér. Előbbi két esetben a készülékház teljesen egyszínű, míg a fehér telefonnál az oldalai és egy két betét arany festést kaptak.

ZenFone 3_ZE520KL_SAPPHIRE BLACK_ (12)

Belső

Ha a Tajwani gyártó megcsúszik valahol az általában itt szokott lenni, viszont most erre is sikerült kínosan ügyelni. Az Asus ZenUI 3.0-ás verziója nagyon körültekintően lett tervezve, és megalkotva, hogy semmi esetre se fordulhasson az elő, amit korábban fagyásnak, vagy leállásnak érzékelhettünk. Ez mondjuk nem lenne elég, ha mellette nincsen elég erős bel tartalom, ami kiszolgál mindent, erről is kellő óvatossággal gondoskodott a mérnökcsapat. A sima Zenfone 3 egy Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 SoC-t kapott, amiben egy Octa Core 2.0GHZ-s Cortex A53 processzor, és egy Adreno 506-os grafikus gyorsító dolgozik vált vállnak vetve. Persze sikeresen alkalmazza a gyártó a megszokott Andoridos sémát, miszerint a kisebb háttértárhoz kevesebb RAM tartozik. A nálunk járt 32GB-os modellben „csak” 3GB található, míg a 64GB-os telefon már 4GB RAM-ot kapott a gyorsaság kedvéért. Ezek a számadatok nagyon kellemesek, hiszen mint tudjuk, hiába van ígérgetett optimalizálás, és erős hardver, ha nem tudjuk ettől eléggé gyorsan használni a telefont, akkor semmit nem ér. És itt mondom azt, hogy az Asus mérnökei hatalmasat komolyodtak a tavalyi telefonhoz képest, mivel idén semmi akadást, gondolkodást, vagy ilyesmit nem tapasztaltam a telefon használata közben. Ha akartam valamit jószerével azonnal megtörtént, hiába a kicsit gyengébbnek mondható hardware. A felületet az Asus természetesen módosította, így a ZENUI legfrissebb változata köszön vissza ránk. Ami egyre jobban illik bele a Google által elképzelt Material kinézetbe mégis kicsit más. Az alap ikon csomagok lecserélhetők, és akár teljesen kedvünk szerint módosíthatók, sőt akár sajátokat is készíthetünk, hiszen a gyártó erre is lehetőséget ad.

Screenshot_20161102-080113Screenshot_20161102-080252

Jól látható, hogy két teljesen más szemléletről árulkodik. És a témáktól sem lassul a telefon, régebben főleg a CM alapú témázott ROM-ok esetében ez is előjött így erre is igyekeztem a teszt során kitérni, de nem láttam változást a sebességben, hiszen a témák az átmeneteket nem tudják módosítani, így ha az nem tetszik, akkor sajnos nincsen szerencsénk.

 

Multimédia

Természetesen nem is a tajvani gyártóról lenne szó, ha nem tették volna bele a saját hangmegoldásukat az Audio Wizard képében. Ez már elég jó alapot a hangminőségnek, de ha ez nem lenne elég, akkor még a Bluetooth megoldáson is csavartak egyet az APT-X segítségével, így az ilyen módon csatlakozó fejhallgatóink sem fognak rossz hangminőségben megszólalni. Az egy darab hangszóró az alján található, ha jól tudjuk a hangot irányítani, akkor elég szép minőségben szólal meg. Az alján kapott helyet a HD hangot kiadni képes Jack csatlakozó, ami maximálisan 24Bit-es 192KhZ-s hangot képes kiadni magából. A hátlapi kamera is kellemesre sikeredett, akár bent rossz fényviszonyokban, akár kint szikrázó napsütésben akarunk fotózni.

P_20161102_152234_vHDR_AutoP_20161028_100923_vHDR_Auto

Egy 16MPx-es optika került behelyezésre ami mellé társítottak egy lézeres, és egy PDAF fókuszáló modult, valamint egy 4 tengelyes OIS rendszert is.  A Vaku természetesen Dual Tone rendszerű két lámpával ellátott villanó.  Videóból pedig 2160p@30FPS a maximum, amit felvenni képes a kamera, ez inkább SoC limitáció semmint a kamera részére felróható hiányosság. Visszajátszás tekintetében nincs nagy gond, nem nagyon lehet olyan formátumot elé dobni, amit ne tudna megenni, vagy éppen hibátlanul visszaadni a készülék.

Adatkommunikáció

Lassan ezeknél a részeknél könnyebb lenne leírni, hogy mit nem tud az adott tesztalany ahelyett, hogy leírnánk mi az, amit tud, hiszen annyi betűszó rejt annyi funkciót, hogy az már egy egészen másik világból való dolog. Például WI-FI esetében beszélgetünk egy 802.11 A/B/G/N/AC képes rádióról, amit persze tud WIFI Direct-et, és Hotspot funkciókat is ezek mellé. A GPS adóvevő A-GPS, Glonass, BDS támogatással rendelkezik. És persze a mindenféle mobilos szabványok támogatása sem maradhat el, így az LTE A, LTE, HSPA+,HSDPA, EDGE, GPRS mind-mind támogatva vannak.

Mindennapi használat

Egy felső középkategóriás eszköznél, fontos hogy legyen egy ilyen rész is, hiszen hiába az olcsóbb ár ezeket a zászlós hajókból kiábrándult, illetve akik nem szeretnének még abszolút csúcstelefont venni típusú emberek vásárolják, mindkét tábornak nagyon fontos az élmény, amit kap. Nos, én bőven abban a csoportban foglalok helyet, akik folyton a csúcsok csúcsát használják, és ezt igénylik is, hiszen egy mobil iroda van a zsebünkben nem pedig „csak” egy telefon. Nos, én a tesztelésre kiadott telefonokat is így próbálom használni, már ha a tesztidőszak hossza ezt lehetővé teszi. Itt ez megvolt. És az csak egy dolog, hogy már alapból az akkumulátor bőven képes volt lépést tartani velem, de hogy mindezt tette úgy, hogy a telefon egyszer nem melegedett, vagy éppenséggel lassult volna használhatatlanra. Őszintén szóval én nem ezt vártam, és nem lettem volna meglepve, ha esetleg ez bekövetkezik. Az alkalmazásokat én nem zártam be sosem, kivételt képez ez alól a Facebook alkalmazás, de az csak a frissítéseknek volt köszönhető. Azon túl minden olyan folyamatos volt, ahogyan azt elvárná az ember egy ilyen kaliberű telefontól. Ami nem egy megszokott dolog az Asustól. Ezek után a Zenfone 3 Deluxe egy igazán komoly ajánlatnak ígérkezik.

Értékelés

Nos, nehéz dolgom van, vannak olyan telefonok, amik már az első perctől buktak valamin, vagy egyszerűen rosszul ítélem meg őket az előző változat alapján.  Itt az utóbbiról volt szó és, ha ezt nem veszem észre gyorsan, akkor bizony nagyon megsínylette volna a tesztalany a csőlátásomat. Viszont így, hogy adtam neki egy esélyt egészen elkápráztatott a teljesítmény és, az hogy mennyire jól használható lett az Asus telefonja csak egy év után. És már alig várom, hogy a későbbi verziókat is mind-mind jól megnézhessem, hiszen ha az alapmodell ennyit lépett előre el nem tudom képzelni mi történt a Deluxe-szal, vagy mondjuk a Max variánssal. Ha viszont gondolkodnék azon, hogy telefont vegyek ebben a 90-100 ezer forintos sávban akkor biztosan megnézném az Asus Zenfone 3-at, hiszen talán az egyik legjobb ilyen készülék a kategóriában, ami magasan lever mindenkit.

Értékelés: 10/10

A tesztelés lehetőségét köszönjük az Asus Magyarországnak.

brarid