Vodafone Smart Platinum 7 – Sajátmárkás Csúcstámadás

A Vörös szolgáltató már többször küldött nekünk készüléket, hogy nézzük meg és, mondjuk el nektek hogy van e értelme az ügyfelükként még nagy márkák telefonjait választani. Bár eddig csak belépőszintű, és egyszerűbb készülékek jutottak el hozzánk, most sikerült az igazi nagyvadat megkaparintani.

Doboz Tartalma

Szokás szerint a bolti csomagolásban érkezett meg a készülék, ami főleg itt azért nem meglepő, mert nem egy gyártóról, hanem gyakorlatilag egy viszonteladóról van szó aki ODM gyártókkal készítteti megrendelésre a készülékeket. A dobozban egy fülhallgatót találunk valamint egy töltőfejet és egy adatkábelt, természetesen a papírok és a SIM tálca kiszedő mellett. Maga a doboz az ebben a generációban megszokott letisztult változat, ami bár nem gyönyörködteti a szemet igazán, arra pont elég, hogy hazavigyük benne az új készüléket.

 

Külső

Nos, sok hasonlóságot tudunk felfedezni jelen teszünk alanya, és az Alcatel Idol 4S között, ami nem véletlen hiszen egyfajta szülő-gyerek kapcsolatról beszélünk. A Francia-Kínai gyártó a kezei közül került ugyanis ki a Platinum 7. Elől hátul üveg borítás, a szélein némi fémmel körbezárva, pont, ahogyan azt egy mai csúcstelefontól elvárja az ember. A készülék egyszerűen káprázatosra sikerült. Nem vagyok oda a nagyon lekerekített telefonokért, és itt ezt pont sikerült elhárítani nem annyira szögletes mintha baltával faragták volna, de bőven megállja a helyét az általam is szépnek mondott telefonok között. A hátlapon találunk egy kamerát  ,ami ki is lóg belőle valamenniyre, illetve egy ujjlenyomat olvasót, ami szinte teljesen egy síkba került a hátlappal, ezzel kicsit nehézkessé téve azt, hogy használni lehessen egyből vagy esetleg minimális megszokás után. A gombkiosztás is a szokásos, de legalább a BOOM gombról lemondtak a szolgáltató termékfelelősei, mert bár nem vagyok ellenére annak, hogy mindenki számára használható telefont készítsenek, de az hogy pont a jobb kezeseket zárják ki, akik bizonyítottan többen vannak, legalább furcsa, ha nem is meglepőnek mondható fordulat. Itt viszont hiába van 4 gomb a készüléken abból kettő gyakorlatilag csak és kizárólag arra szolgál, hogy be lehessen kapcsolni a telefont. Az előlap nagy részét a kijelző takarja, és ezt öleli körbe két hangszóró felül és alul a „tökéletes” hangzás érdekében. A készülék csak feketében kapható, és bár némi átalakításon átesett az Idol 4s-hez képest a fénytörési effektusok megmaradtak. Felül kapunk egy 3.5mm-es Jack csatlakozót és alul helyezkedik el kicsit a baloldal fele tolva egy USB csatlakozó. Ami még a régi USB Micro Type B 2.0 szabványt használja. Nézzük meg mi is van benne.129150s

Belső

Nos, ez talán meglepő lehet, de ez is egy az egyben megegyezik az Alcatel telefonjával, így egy Qualcomm Snapdragon 652 MSM8976 SoC került bele. Az ehhez tartozó nyolcmagos ARM big.LITTLE alapú processzor van benne, amiből az erősebb rész 4 darab 1.8GHZ-s magból és 4 1.2GHZ-s magból állnak. Ehhez kapcsolódik 3GB RAM a folyamatos működéshez, és egy Adreno 510 a grafikus megjelenítésért. De hogy ne legyen egyszerű dolga az Adreno chipnek egy 1440×2560 pixeles felbontású kijelző került bele, ami természetesen AM-Oled technológiára épül. Sebességre nem sok panasz van, hiszen ez a hardver már nagyon nagyon sokszor bizonyított a felső középkategóriában az idei évben. Játékok futtatása sem igazán okozott neki gondot, egészen jól ment minden végig, és a tesztidőszak végére sem igazán lassult be. A felület Andorid 6.0-ra épül és rajta egy rakás felesleges Vodafone alkalmazás, de ezen túl közel olyan mintha teljesen Stock lenne az Android.

 

Multimédia

Nem tudom, hogy emlékeztek e még arra, hogy feljebb azt írtam, hogy a tökéletes hangzás érdekében? Nos, itt nem azért volt az idézőjel, mert kiábrándítóan rosszul szólna a telefon. Sőtt igazán szépen szól, bár nincs benne az a JBL utánhallás ami az Alcatel változatban igen, így mind a basszus mind pedig a magas tartomány jobban megsínyli a dolgot. De ha nem akarunk erről házibulit tartani, akkor szerintem rendben leszünk. Videófelvételek tekintetében az alapot kapjuk egy 2160p@30 felvétel mellett. A fényképező pedig 16MpX-es és jár hozzá egy szimpla vaku.

 

Adatkommunikáció

Nos, egy szolgáltatói telefonnál szerintem mindegy hogy mit tud, és mit nem, hiszen ha abban az országban ahol árusítják. Nem tud bármit kiszolgálni, akkor máris bukott egyet. Nos, itt nem erről van szó. Nemrég vezette be a 4G-t a Vodafone is Magyarországon, így nem csoda hogy a 2016-os csúcsmodell már képest azt is kezelni. Persze maximum „sima” 4G van a maga 150MPBs sebessége mellett, de jelenleg amikor még nincsen korlátlan netcsomag az országban bőven elég kell hogy legyen ez is. WIFI van 802.11 B/G/N/AC szabványok támogatásával, valamint 4.2-es Bluetooth és A-GPS is.

vodafone_smart_platinum_7_obr1

Összegzés

Őszintén szólva nem vagyok a nagy barátja az ilyen telefonoknak hiszen, csak egy szolgáltatónál kaphatóak és bár olcsók ezzel a kedvezménnyel más nem tud élni csak annak a szolgáltatónak az ügfelei, én mondjuk szívesen venném meg ezt a telefont ha lenne hasonló az én szolgáltatómnál. Viszont ha Vodafone előfizetők vagyunk, és nem kell, hogy rá legyen írva, hogy Samsung vagy, hogy minden a másodperc tört részén belül történjen akkor nincs is jobb válaszás. Lehet, hogy kicsit lassabb, mint a csúcskategória lehet, hogy nem olyan szép, de a kijelző és hardver ettől független is ott van, és nem látom okát miért ne lehetne a Vörös szolgáltató ügyfelei között ez az Ünnepi sláger.

Értékelés: 8/10

Köszönjük a Vodafone Magyarországnak a tesztkészüléket.

Skorpy