Galaxy Tab S3 – Lehet ezt így is

Amikor megjelent, az Apple az iPad Pro termékcsaláddal hatalmas port kavartak az egyébként eléggé posványos állóvízben, amikor csak arról szóltak a tablet-tesztek, hogy átveheti-e egy notebook helyét egy Androidos vagy iOS alapú tablet. Ez a cikk legyen erre a mi példánk, ami teljes egészében a Tab S3-on készült

Doboz Tartalma

Talán az egyetlen téma, amiről nem tudok érdemben nyilatkozni, ugyanis egy Samsung-os reklámszatyorban kaptam meg a készüléket, a hozzátartozó okostokot, és egy S Pent.

Külső

A Dél-Koreai gyártó nem igazán képes egy design-tól elvonatkoztatni, ha valamit kitaláltak, akkor tökéletesítik, ameddig csak a közösség meg nem unja, és kezd el emiatt más irányba nézni. Így bár három év eltelt, de a Galaxy Tab S3 még mindig hordozza az eredeti Galaxy S6-szerű külső jegyeket. Az egész hátlap szögegyenes és lapos, mint az említett telefon esetében, és pont ugyanúgy szinte semmi sincsen rajta, mint azon. Egy darab hátlapi kamerát találunk, valamint egy Samsung Logót, illetve a tesztkészülék hátlapján volt egy azonosító matrica is, amit a raktárban használnak a bevételezéshez. Ez nem lesz rajta, ha valaki vásárol egyet. Az előlapon pedig egy másik Samsung logót, a másodlagos kamerát és a működéshez szükséges szenzorokat találjuk meg.

Samsung-Galaxy-Tab-S3

Illetve a készülék alján pedig a használathoz szükséges gombok, azaz egy főképernyő, egy vissza és egy alkalmazásváltó, de mivel egy csúcstabletről beszélünk, így a főképernyő gomb egyszerre képes ujjlenyomat olvasóként is funkcionálni. Erősen úgy tűnik, mintha fogták volna, és az S7 gyártásnál fennmaradt darabokat használták volna fel, nagyon hasonlóan működik a modul ugyanis. A baloldalon kapunk kettő mélyedést a tabletben, illetve egy érintkezős okosportot, míg a jobboldal ad otthont a bekapcsoló és hangerőszabályzó gomboknak. Méreteit tekintve a készülék egyáltalán nem hatalmas, 237,3x169x6 milliméteres méretekkel könnyen kezelhető, még akár hosszabb távon is, amihez a 434 grammos tömeg is segítséget nyújt. A hangszórók a tablet minden oldalán megtalálhatóak, a gyártó ugyanis négyet helyezett el a készüléken. Ezeket pedig a nemrégiben felvásárolt Harman segítségével tuningolták.

Belső

Ha egyszer iPad Pro Androiddal, akkor figyelni kell arra is, hogy a hardver rendben legyen, hiszen egy akadozó használhatatlan tablet még akkor sem lenne hasznos. Nos, a készülékházban egy Qualcomm Snapdragon 820 kapott helyet. Meglepő módon még az európai variáns is ugyanezzel a Chipset-el van szerelve, pedig főként az utóbbi időben, ez egyáltalán nem megszokott a koreai gyártó részéről. Mint ismeretes a Snapdragon 820, hogy elkerülje a melegedést, nyolc helyett csak négy maggal operál, de hasonlóan hírhedt elődjéhez az elrendezés itt is két clusterben történik. 2.15GhZ-n járnak az erősebb Kryo alapú magok, míg a gyengébb, szintén a tajvani processzorgyártó saját architechtúráját használók 1.6-on. Emellé, a szintén házilag készített Adreno 330-as grafikus gyorsító került. A hozzá tartozó 4GB RAM nagyjából elég mindenre, bár a momentán Grace UX névre hallgató felület elhasznál egy adag memóriát, még így is valahol 3 GB körül marad szabadon indítás után. A belső tároló 32GB, ami bővíthető SD kártyával, egészen 256GB-ig, viszont a belső tároló mérete adott és nem ismert másik létező verzió belőle. A kijelző 1536×2048 pixel felbontású, ami nem véletlen egybeesésként tökéletesen megegyezik az Apple által használt 9.7 colos kijelzővel, tehát 264 PPI. Ami különbséget jelent, hogy míg az iPad sorozatban iPS kijelző van, addig jelen tesztalanyunk esetében AMOLED kijelzőt találunk az üveg alatt. A színek, a megszokott módon kiugranak a kijelzőből és kicsit túlszaturáltak, de valamennyire után lehet nyúlni, ha arról van szó, szoftveresen. A tableten futó Andorid verzió 7.0 Nougat, a tesztelés pillanatában. Csakhogy a csomag teljes legyen, kapunk S Pen támogatást is, amiről én eddig azt hittem, hogy csak és kizárólag a Note kategóriás eszközök kaphatnak. Viszont a toll itt nem tartozék, a billentyűzettel együtt lehet megvásárolni, és nem a tabletbe megy bele, hanem egy kiegészítő tartót kell a tablet és a tok közé ékelni, hogy ott maradjon. Viszont eléggé jól tartja. Ha nem akarod a tokot levenni a hátlapról, akkor is el lehet távolítani, de kiesni biztosan nem fog csak úgy magától. A hozzá tartozó alkalmazások természetesen rajta vannak alapból, és letörölhetetlenek igazi Samsung Módi szerint, de közel sem annyira zavaróak, mint lehetnének, ahogy a Samsung többi appja sem.

galaxy-tab-s3-4

A Microsoft applikációk előtelepítése kedves gesztus, hogy példát hozzak, nekem különösen a Word kényelmes telefonon, főleg Office 365 előfizetés mellett. Ha már Office használat és billentyűzet, akkor, ami nagyon kényelmetlen, más nyelven használni a tabletet és a billentyűzet kiosztását. Normál esetben ugyanazt használja, amit mi megjelenítési nyelvnek felveszünk, ami nekem csak azért kényelmetlen, mert a telefonokat és tableteket én angol nyelven használom, megszokás okán, és ettől pedig a billentyűzet is angolra váltott azonnal, de a beállítások között az erre vonatkozó opciót hiába is keresed, nem fogod megtalálni. Fel kell venni másodlagos nyelvként a magyart, csak úgy, mint a Windows esetében és akkor tudod átállítani a billentyűzet nyelvét arra, amire szeretnéd. Ez nem kényelmetlen, de ha lenne egy erre vonatkozó figyelmeztetés, az nagyban megkönnyítette volna a dolgomat. Így több napon keresztül szenvedtem a tablettel, gépelés ügyileg.

Mindennapi használat

Munka közben nincs nagy szükségem a tabletre, mert két darab 24 colos monitor előtt ülök, viszont azokon főleg céges dolgok vannak, így kipróbáltam milyen, ha nem mindenre egy gépet akarok használni, esetleg kicsit gyorsabban fogok tudni dolgozni? Nos, mi az, ami nem céges munka és át lehet könnyen helyezni egyikről a másikra? Ez könnyű, ha van időm, Spoitfy-on hallgatok zenét, beszélgetek, vagy a többi szerkesztővel vagy csak úgy ismerősökkel, néha egy-egy Youtube videót is megnézek, e-maileket írogatok, és a kiadási naptárat szerkesztem. Ezzel nagyjából egy hetemet le is írtuk. Erre tökéletesen használható volt a tablet, majdhogynem egyszerre, az ablakos mód illetve az egymás melletti Multi Tasking nagyon könnyűvé tette a használatot, igazán csak egy egér hiányzott. A billentyűzettel ugye kitámasztani is lehet a tabletet, így letennem sem kellett, hogy rendesen tudjam használni, egyszerűsítve nagyon kényelmes volt az egész. A tesztidőszak végére el tudtam volna képzelni egy ilyen készüléket az életemben. Itthon pedig, ha nem akartam a Tv előtt görnyedni, vagy ha olvasni akartam, abban is segített az Amoled kijelző és a hozzá tartozó kékfény szűrő.

Multimédia

Work Hard Play Hard szól a híres David Guetta szám. Ha végeztünk a munkával és úgy érezzük, hogy itt az ideje kicsit lazítani, nem lesz okunk panaszra a Galaxy Tab S3 kapcsán. A hangszórók úgy szólnak, hogy egy „kis létszámú házibulit” gond nélkül el tudunk vele látni, és nem csak hangosan, de iszonyatosan tisztán és erőteljesen is öntik ki a hangot magukból. Filmeknél hasonló az élmény, tok nélkül használva, kézben tartva, gond nélkül végig lehet szenvedni a Batman VS Superman bővített változatát is, de mondjuk, a Sátántangóval csak nagyon edzett felhasználóként próbálkoznék, egyhelyben maradva. Nem találtam olyan formátumot, amit ne támogatott volna, még a nyers, konvertálatlan blu-ray-t is meg lehet vele etetni, ha megfelelő lejátszót találunk mellé. Felbontásban még a 8K tartalommal is meg tud birkózni, de mivel a kijelző alig több, mint 1440p felbontású, értelme nem sok van. Kamera is van a tablet hátulján és elején is, ráadásul nem is használhatatlan, de nem gondolnám, hogy ezzel akarunk majd hobbi-fényképészek lenni. Arra pedig még túl sok is, hogy egy Skype beszélgetés keretében megmutassuk, mondjuk a nagyszülőknek az unokát, hiszen egy 13 megapixeles érzékelő került a hátlapi üveg mögé. Az előlapi kamera is egy kicsit túllőtt a célon, hiszen 5Megapixeles felbontásával, már bóven magasabb a felbontás mint a minimum követelmény 1080p-t. Szóval videó-hívásokat lezavarni kellőképpen jól lehet vele, de nem hiszem, hogy ezzel fogunk videókat vagy képeket készíteni.

Adatkommunikáció

Pont ez lenne az a rész, ahol nem pipál ki mindent a koreai üdvöske? Természetesen nincsen ezzel sem gond. A nálunk járt modell képes a legtöbb ismert 4G frekvencia kezelésére és természetesen teszi mindezt a nálunk annyira nem elterjedt LTE A vagy ismertebb nevén LTE+ szabvány segítségével. A kétsávos Wifi vevő mindent lekezel az AC szabványig bezárólag, és mellette WiFi-Direct képes is. Bluetooth támogatás van egészen 4.2LE-ig, az afeletti szabványok sajnos kimaradnak. A GPS természetesen szintén a repertoár részét képezi. Egyik csatlakozási móddal sem volt semmi gond, tökéletesen működött az összes.

Akkumulátor

Valahol gondnak kell lennie igaz? A készülék nagyon vékony és így a szemfülesek már gondolhatták, hogy itt lesz a kutya elásva. Bizony a beépített 6000 MaH-s akkumlátor nehezen képes ellátni egy teljes napig a tabletet ha igazán használjuk, ha pedig játékokat is vegyítünk a csomagba, akkor igazán furcsa dolgokra lehetünk figyelmesek. Nem issza az áramot a készülék, hanem egyenesen vedeli! Mintha nem jutott volna hozzá hónapok óta. Ez kényelmetlen, és hiába a szép kijelző, ha maximum 4 óra üzemidőt lehet belőle kihozni belőle, közepes fényerőn.

Összegzés

Nem gondoltam volna, hogy ilyen készüléket fogunk kapni a Samsungtól. Őszintén nem is vártam túl sokat egy tablettől, hiszen a csúcstabletek szegmensében dominálnak a 2in1 Windows eszközök és az iPad-del Android készülék kiadását nem is gondoltam volna, hogy még valaki fontolgatja a 150.000,- Ft feletti kategóriában. Valószínűbbnek hittem, hogy a Galaxy Tab sorozat megszűnik létezni és helyette érkezik majd a Samsung Tab S3, Windows 10-zel a fedélzetén, vagy visszahozzák esetleg az Ativ sorozatot, ne adj isten az Omniát. Valahogy nem így alakult és egy kifejezetten kellemes, jól használható és szerintem űrt kitöltő készüléket eredményezett, amit öröm használni.  Az S Pen még mindig egy nagyon remek és kényelmes dolog csak úgy, mint a 3:2-es képarányú remek kijelző. Remélem, hogy vagy ez beválik, vagy jövőre érkezhet egy Samsung Ativ Tab 2 hasonló kvalitásokkal, csak Windows operációs rendszerrel. Az biztosan sok embert megmozgatna! Talán az apró szoftveres kérdések az egyetlenek, amik zavaróak lehetnek, a nyelv vagy és a telepített alkalmazások kapcsán. Akit ez eltántorít, annak nem javasolhatom a készüléket, de mindenki másnak, akinek szüksége van egy szupererős tabletre, bátran tudom ajánlani.

Értékelés: 9/10

Köszönjük a Samsungnak a tesztkészüléket.