LG K4 2017 – Happy Meal mellé esetleg.

Szükség van olcsó telefonokra, de természetesen nem midenáron, sajnos az LG mérnökei félreértelmezték a feladatot és elkészült a K4 2017

Doboz Tartalma

A K sorozatra jellemző szövegezéssel ellátott dobozban konkrétan nem érkezik semmi eget rengető, a mi készülékünk konkrétan egy darab töltővel a dobozában érkezett, ezen kívül csak a használati utasításokat kaptuk, viszont azokra szerintem felesleges tartozékként tekinteni. Természetesen a specifikációkat jól bemutatja és még erősen büszke is rá. Az egyszerű szürke doboz, pont arra alkalmas, hogy hazavigyük benne a telefont, és otthon eltegyük, ha a garancia miatt szükség van rá, vagy ha eladni szeretnénk.

Külső

Amennyire úgy érzem, hogy a telefon felesleges és nem kellett volna, annyira vagyok elájulva és meglepve az anyagminőségtől. A telefont az árához képest nagyon jó műanyagból rakták össze. Recsegés nagyon minimális, elhajlás pedig gyakorlatilag nem vehető észre a készülékházon, még erőteljesebben próbálkozva sem. Ez mindenképpen megnyugtató, és egy gyerek kezébe adva sem fog azonnal tönkremenni, ha kicsit idegesebben vagy felindultabban kap a telefon után. Ezen túlmenően, viszont 12 egy tucat a kinézet, ezer és egy ilyen LG telefont láttunk már és erősen hiszem, hogy még sok ilyet fogunk.

lg-k4-2017-1

Az enyhén kerekített élek és a vonalakkal ellátott hátlap mind-mind már korábbról ismert megoldás a koreai gyártó részéről.  Viszont amit már egyre ritkábban lehet látni és erősen üdvözlendő az a levehető hátlap és a cserélhető akku a telefonban. Nézzük inkább körbe gyorsan. Indulva a hátlaptól, ami a leginkább szembetűnik az az, hogy kapunk valamit, ami nagyon ujjlenyomat olvasónak látszik és a telefon bekapcsolásáig, ha nem néztél utána, akkor el is hiszed, hogy az. Pedig ez csak a bekapcsoló és lezáró gomb, ami semmi más funkciót nem lát el. A gomb fölött kapott helyet egy szimpla vaku és a kamera, ami bár 5 megapixeles és a telefon sem túl vékony, nincsen tökéletesen síkban a készülékházzal. Jó szokáshoz méltón persze a hangszóró is a hátlapra került, a telefon méreteiből adódóan olyan helyre, ahol szinte biztosan le fogjuk takarni előbb vagy utóbb. Az előlap sem túl érdekes, nagyjából a G2 óta ugyanúgy az alsó sávon találjuk meg a gyártó logóját és felül a telefon használatához szükséges eszközöket. Kapunk egy telefonhangszórót és egy kamerát, valamint egy közelségérzékelőt is. A logó és a kisegítő berendezések között pedig az 5 colos kijelző helyezkedik el. Felül egy hangszóró kivágása található meg, míg alul kapjuk a Micro USB és fülhallgató csatlakozókat. Ezek a telefon oldalkeretén vannak, ugyanis a hátlap nem ér le teljesen, milliméterekkel a választóvonal előtt véget ér. A 144.7 x 72.6 x 7.9 mm-es mérettel semmilyen versenyt nem fog megnyerni, de ahhoz hogy átlagos kezű ember még kényelmesen tudja használni egy kézzel pont megfelelő. Az egyetlen, amitől menekülnék kifele a világból, az bizony a hangerőszabályzó. Annyira apró, hogy kényelmetlen használni nekem, és szerintem, ahol ez az apró gomb elfért nem lett volna gond egy nagyobbal sem. Egyébként a telefon két színben kapható, minden esetben az előlap színe marad, csak az oldala és a háta változik meg. A nálunk járt modell a fekete volt, míg létezik egy Titán színvariáció is, ami leginkább olyan, mint a G3-ból készült szintén erre a fantázia névre hallgató darab, és pont ugyanúgy szürke. Egy fehér variánst esetleg még el tudtam volna képzelni, ha már vicces színekben nem gondolkodtak. De akkor most kapcsoljuk be a telefon és nézzük meg, hogy mit is tud igazából.

 

Belső

Ha eddig nem lett volna világos, akkor most jön az igazi feketeleves és savazás. A telefonba ugyanis a mérnökök egy Qualcomm Snapdragon 210 SoC-t szereltek, aminek a processzor része 32 bites és emellett a régebbi Cortex A7 Architektúrára épül. Nem is használja a 32 bites éra végére elismertté vált A9-et, ezekből a régi 28nm-es processzormagokból mindjárt négyet kapunk, őrületes 1,1GHZ-es sebességen, egy Adreno 304 GPU társaságában. A memória pontos típusa ismeretlen, de annyi biztos, hogy 533MHz-en jár, mert a processzor maximálisan ennyit bír el, mennyisége pedig 1GB. Viccesen hangzik, de volt idő, amikor még hasznos és követendő példa volt 1GB operatív memóriát beszerelni egy telefonba, ma pedig már inkább vicces, bár ha óvatosak vagyunk, akkor mindennapi használat mellett megfelelő lehet. A folyamatosságra és a sebességre sincsen komoly panasz, persze az alkalmazások indulása nem azonnali. Mondjuk egy Mate 9-cel összehasonlítva évekig tart, de semmi veszélyes vagy alapvetően gyűlölendő lassulást nem láttam a tesztidőszak során még a Facebook nem Lite applikációt használva sem. A felület az LG UX aktuális változata Android 6.0.1-re építve, aminek frissítése egyelőre legalábbis kérdéses, ha nem valószínűtlen. Ez a felület viszont legalább kellőképpen testre szabható, olcsó telefontól nem megszokott módon még a főképernyőn is dönthetünk úgy, hogy akarunk, vagy nem akarunk menüt. Ami viszont borzalmasan lassú, az a beépített 8GB-os belső tároló. Egy nagyjából harminc megabájt méretű alkalmazás telepítése közel 3 percet vesz igénybe, nagyobb appok esetén pedig, simán ihatunk egy kávét mire végez. Telepítés után az első indítás már nem tart olyan sokáig és egészen használható a sebesség is, mint írtam feljebb, de mire a szokásos csomagot, amit minden telefonra felteszek itt is telepítettem, eltelt majdnem egy óra. Természetesen a készülék bővíthető microSD kártyával, méghozzá maximum 32GB méretig. Ez a többségnek elég kell, hogy legyen főleg a mai világban, ahol már a zenét és a sorozatokat is adatfolyamként nézzük meg ahelyett, hogy a telefonunkra másolgatnánk fel őket egyesével. Ha pedig csak alkalmazásokat telepítünk és belátjuk, hogy a beépített hardver nem lesz elég ahhoz, hogy jobbnál jobb játékokkal játszunk, akkor második telefonnak esetleg a céges levelezést kezelni, akár még rendben is lehet. Ami viszont nagyon nem segít ebben, az a kijelző. Ez az IPS-nek hazudott ipari hulladék, amitől percek után fáj a szemem, és sikerült mindössze az előlap 66.3%-át elfoglaltatni, a maga 480×854 pixeles felbontásával, tömör gyönyör mindenkinek, akinek nem kell hosszú időn át néznie mindazt a 195 PPI mennyiség mellett. A színek sem az igaziak, ha nem olvastam volna utána simán mondtam volna, hogy egy jobb betekintési szögekkel rendelkező TN panellel van dolgunk.

Multimédia

Nos, mit lehet multimédiában beszélni egy olyan telefonról, aminek az árába még egy jobb fülhallgató sem biztos, hogy belefér? Egy remek kérdést tesz fel, akinek ez eszébe jut. Nem sok mindent. A két kamera 5MpX felbontással operál, az optikák F/2,6 és F/2,7 rekeszértéket ismernek, és mindkettő maximum 720p felbontásban képes videót rögzíteni. Visszanézni pedig elvben 1080p-ig lehet, de már itt is találni olyan kodeket, amit vagy egyáltalán nem vagy csak hang nélkül hajlandó lejátszani. Zene terén nincsen gond, még a brutálisabban kódolt vagy magasabb bitrátával rendelkező zenéket is nyugodtan lejátszotta akadásmentesen a telefon.

Adakommunikáció

A Qualcomm legalább egy helyen nem adott okot a csalódásra és beszerelte a chipsetbe az X5-ös modemjét, amivel még 150/50-es 4G-re is képes a telefon és természetesen minden azt megelőzőre is gond nélkül. Térerőt a műanyag ház miatt nagyon ritkán veszít, a megszokott kínzás alatt csak nagyon nehezen tudtam rávenni arra eldobja, de éppen sikerült. A telefont a Telenor hálózatán teszteltem, így más szolgáltatóval előfordulhatnak más eredmények. GPS kapott helyet a telefonban, és még Oroszországban sem fogunk eltévedni, mivel a GLONASS támogatás is megoldott. Bluetooth-ból is megvan az elégséges a telefonban, egy 4.1-es szabványt kezelni képes egység kapott helyett A2DP és LE támogatással együtt. Ami viszont 2017-ben, pláne egy olyan telefontól, aminek az évszám még a nevében is benne van vicces, az a 802.11 B/G/N szabványok kizárólagos támogatása. Nem vártam el egy ilyen telefontól AD-t vagy Wave 2 AC-t, de azért egy mezei 5GHZ vagy ilyesmi ismerete hasznos lett volna. Ellenben régi ismerősként és már hiányzó dologként üdvözlöm az FM rádiót, ami egészen jól működik még akkor is, ha leginkább csak azért van ott, hogy a dobozra lehessen írni.

Akkumulátor

2500MaH és cserélhető, a telefon pedig nem nagyon tud lemerülni vele egy nap alatt. A feltöltés pedig közel két órát vesz igénybe a saját töltőjével. Nálam visszafogottabb felhasználók, biztosan ki tudnak hozni akár két napot is a telefonból gond nélkül.

Összegzés

Nos mint már a bevezetőben is említettem, ha válaszható játék lenne a Happy Meal menü mellett, akkor tetszene a telefon, ha kártyafüggetlenül tizenöt-és húszezer között lenne az ára, akkor is tetszene a telefon, de ha legolcsóbban a zug GSM boltban harmincezer az ára, akkor bizony le kell tenni valamit az asztalra, legalább olyat, mint amire pár éve a Vernee képes volt. Ez így kevés még akkor is, ha azt a feliratot kapjuk, hogy LG és a hozzá tartozó garanciális hálózatot. Ezen felül a telefon a szükségesnél nagyobb és a kijelző leírhatatlanul rossz. És bár a rosszakkal szemben ott van a használható Android a viszonylag jó akkumulátor és az X5-ös modem, de a mérleg így is a rossz fele dől a szememben.

 

Értékelés 4/10

brarid

Köszönjük az LG-nek hogy tesztelhettük a telefont.