Roller Coaster Tycoon 4 Mobile – Free-to-play modellre váltva vidámabb lesz a park?

Egy ilyen patinás franchise epizódja így már akkor is megér egy próbát, ha fejlesztésében a széria igazi atyja, Chirs Sawyer egyáltalán nem vett részt a mobil port elkészítésében.

Megjelenése után jobbára elmarasztaló kritikákat kapott az Atari PC-n korábban roppant népszerű, de a folytatásokkal egyre jobban kifulladó szériájának, a negyedik folytatásig mobilon stabil népszerűségnek örvendő vidámpark építős-menedzselős játéka. Az igazán bántó probléma azonban nem játékmechanikai vagy látványvilágot illető, hanem a fizetős játékban bevetett freemium üzleti modell volt a véleményüket kinyilvánító kritikusok és játékosok szerint. Amivel magam is csak egyetérteni tudok, hogy olyan játékban, aminek a letöltéséért (még ha csak 3 dollárt is) fizetni kell, a fejlesztő ne terelgessen prémium játékvaluta valós pénzen megvásárlása fel az azzal, hogy exponenciálisan növekvő várakozási idők és tapasztalati szint korlátozások áthághatók a felhasználásával. Ez esetben azonban úgy tűnik, hogy vették az üzenetet és az free-to-play kategóriába tették át a játékot.

RCT4_scr_01

A telepítés semmit sem kérdező és elfogadható sávszélesség megléte esetén még csak komoly türelmet sem igénylő folyamtának lezárulta után egy kezelőfelülettel és menük használatával megismertető, néhány lépésből álló oktatatásban tehetik meg első lépéseiket saját vidámparkjuk fejlesztésében a játékosot. Igen, az egész vidámpark kilakítása és üzemeltetése a feladat, annak ellenére, hogy a játék címében csak hullámvasút szerepel. Mindez persze nem fog újdonságként hatni a korábbi epizódokkal akár számítógépen, akár mobil eszközön már ismeretséget kötött játékosok számára.

RCT4_scr_02

Megjelenésében, a látvány közvetítette hangulatban valójában egy rossz szavam nem lehet a játékra, aprólékosan kidolgozott izometrikus nézetű vidámparkunkban bőszen akad látnivaló, mozgó attrakciók, mászkáló és gyakorta véleményt formáló és kinyilvánító látogatók animációjának megalkotásakor még humoros mozzanatokra is jutott erőforrása a fejlesztőknek. Gonosz szőrszálhasogatásként talán épp az aprólékosságát, részletességét lehetne igazából felróni a játéknak, a kicsiny elemeknek köszönhetően ugyanis az én virsli ujjaimmal kisebb képátlójú telefonon talán csak maximális nagyításában lenne kezelhető a Railroad Tycoon 4 Mobile, egy nagy terültet magába foglaló park esetében állandó méretezgetésre és scrollozásra kényszeítene. Valójában azonban tableten ismerkedtem a játékkal és azzal a kellemes képmérettel már nem voltak ilyen jellegű gondjaim.

RCT4_scr_03

Nagyon ügyetlennek kell lennie egy fejlesztőnek ahhoz, hogy egy stratégiai játék rosszul vagy „csak” bosszantóan kényelmetlenül legyen irányítható egy teljes képernyőt érintésérzékeny beviteli felületként használó eszközön. A Rollercoaster Tycoon 4-et mobil platformra portoló fejlesztők ilyen szarvashibát szerencsére nem követtek el, jól használható, nem túl sok lépésre darabolt menüből érhető el a felépíthető attrakciók, szolgáltató egységek és díszítő elemek (tapasztalati szintlépésekkel folyamatosan bővülő) választéka. A park létesítményeivel és vendégeivel pedig még egyszerűbb módon egy sima érintezéssel lehet interakcióba lépni. A játék legfontosabb attrakciók – mert azért mégsem véletlen, hogy a játék ezt a nevet kapta – a hullámvasutak egyedi megépítésére szolgáló szerkesztő használata sem igényel pilótavizsgát, vagyis az irányítás teljesen rendben van.

RCT4_scr_04

Ám mindezek ellenére olyan kellemes élményt mégsem volt képes számomra nyújtani a játék mint PC-n megismert elődei. Aminek egyik oka, a már korábban említett frremium modell. Mert annak ellenére, hogy a most már ingyenesen letölthető Rollercoaster Tycoon 4 Mobile nem játszhatatlan premium valuta (ez esetben jegyek) vásárlása nélkül, sőt nem csak az induláskor mutatóba, de lassan csepegtetve az egymás után érkező feladatok némelyikének teljesítéséért is kaphatunk jegyeket, mégiscsak igen lassúdad tempóval lesznek kénytelenek azon parktulajdonosok megelégedni, akik nem áldoznak valós pénzt a jegyvásárlásra. Az első lépések néhány perc alatt felépülő attrakciói és egyéb épületei után hamar elkezd növekedni a látványosabb, így több vendéget vonzó, vagyis jelentősebb bevételt termelő, ezzel pedig újabb terjeszkedést és fejlesztéseket lehetővé tevő építkezések konstrukciós ideje. Nyugodtabb, vagy még inkább egyszerre csak kevés játékra fordítható idővel rendelkező, de hosszabb távú fejlesztési stratégiában gondolkozó játékosokat ez valószínűleg kevésbé frusztrál. Aki naponta két-három alkalommal, negyedórákra lép be a játékba, hogy a vidámpark játékai, éttermei, boltjai és egyéb szolgáltatásai által termelt bevételt összegyűjtése után abból újabb attrakciók és szolgáltatások megépítését kezdje el, az hosszú távon is szórakoztatónak találhatja. Nekem, talán a PCs tapasztalatok miatt hiányzik, hogy akár több órát folyamatosan eltölthessek azzal, hogy egymás után csak húzom fel a különféle építményeket és rohamléptekben bővítem a vidámparkomat.

RCT4_scr_05

A játék tempója, a vele egyszerre szórakoztatóan eltölthető idő mennyiségénél – hiszen ez iránti igények a játékosonként eltérőek lehetnek – némileg komolyabb gondnak érzem, hogy a Rollercoaster Tycoon 4 Mobile vidámpark kedvelő turistái bár kívánságaikat és véleményüket nem rejtik véka alá, épp a hullámvasutak értékelésében vagy totálisan ostobák vagy teljesen igénytelenek. Legalább is bevételben, vagyis az attrakciót igénybe vevő látogatók számában nincs valódi különbség, ha egy a földön, ovális pályán simán csak körbe araszoló és egy azonos hosszban valóban fel-le hullámzó vasutazást kínáló attrakció között választhatnak. Ettől persze a maguk kedvére még építhetnek lélegzetelállító vonalvezetésú hullámvasutakat a játékosok, de mennyivel szebb lenne, ha ezt a park látogatói, de akár valamiféle összesített ranglista értékelné is.

Szépségével és hibáival, no meg free-to-play mivoltával együtt egy próbát, a gazdasági szimulációt kedvelő játékosoktól egy esélyt megérdemel a Rollercoaster Tycoon 4 Mobile, de nagyon meglepődnék, ha sikerlisták élén, vagy év játéka szavazások élmezőnyében látnám viszont.