Assassin’s Creed Origins – Türelem piramist terem 

Bár mindenki erre épít sajnos egyet kell értenem, hogy a sorozat számára nagyon jót tett a szünet és most itt vagyunk, egy Assassin’s Creed játék melynek újra bizonyítani kell.  

Nem fogok egy RPG-be átvitt kalandjáték történetéről mesélni, hiszen azzal már a felét elvenném az élménynek. Viszont egy kis magyarázat. Ugye azt szerintem szinte mindenki tudja, hogy a játék a fáraók korában játszódik, ahol gyakorlatilag egy város védelmezőjének szerepében tetszelgünk, és így kell, különböző küldetéseken végig haladnunk és közben felszabadítani a területeket a templomosok uralma alól. Ez eddig egyáltalán, nem a szokatlan megoldás az Assassin’s Creed eddigi megjelenései során.
De nem is ilyesfajta változásra vártak az emberek. Hiszen ez a része az a játéknak, ami mindig is megvolt és rendben volt, még az elkapkodott és megjelenéskor használhatatlanul hibákkal tarkított utolsó két résznél is. És egyelőre úgy tűnik, hogy a fejlesztőknek sikerült a legtöbb hibát elhárítani még a megjelenés előtt. Az már másik kérdés, hogy amik bent maradtak azokért is elég durván kapja az ívet a kiadó. De el kell mondanom, hogy játszottam nem keveset a játékkal, és nem vagyok rosszul a hibáktól. Ellenben más nagyon régóta várt és játékokkal. De erről majd egy későbbi cikkben.
Egyszer-kétszer persze találkoztam sebességproblémákkal. De ez senkinek ne szegje kedvét. A játékot PS4-en teszteltük, és ott a legtöbb nem Sony gondozásból kikerülő játék az első napokban szokott sebességhibákat produkálni. Nem mondom, hogy ez így rendben van. Mindössze annyit tudok rá mondani, hogy ma ilyen a játékfejlesztés és ezért nem az Ubisoft a felelős, hanem inkább mi a felhasználók, akik ezt gond nélkül elfogadjuk. És csak utólag sírnak miatta. Persze utána érkezik a javítás, és hírtelen minden gond elszáll. Az, hogy ennek nem így kéne mennie az tény és való, viszont azzal, hogy a hangok nem elég hangosak és nem a megfelelő helyre mennek. De erről ennyit.  

Assassins-Creed-Origins-02-1080-Main

A grafika az egyik legfontosabb pont az AC játékokban, és azt kell mondanom, hogy ez az aspektus van a legjobban rendben. Még egy teljesen mezei elsőgenerációs PS4 is olyan minőséget produkál, amire bárki büszke tudna lenni. Az arcok egészen emberiek, és még a távolban lévő dolgok is szépen kiesnek a látómezőnkből, és nem egy jól észrevehető ködbe vesznek, ahogy ez gyakori nyílt világú játékoknál.
Természetesen az alapkonzolokon a képfrissítés nem gyorsabb 30FPS-nél. Viszont ami talán meglepőbb, hogy még komolyabb harcok közben sem igazán láttam nagyobb FPS zuhanást. Összességében a grafika és a játék sebessége rendben van. Persze ha jobb minőséget akarunk, akkor főleg PC-s oldalon határ a csillagos ég.  

1843-1

Játékmenetben is történt változás. Eddig ha valamihez hasonlítanom kellett volna a sorozatban megjelent játékokat, akkor egy autóvezetés nélküli GTA-hoz hasonlítottam volna, viszont most nagyon durván befordult az egész és egy már közelíti egy keményvonalas RPG-vé vált. Ez pedig nagyon jól áll neki.
Olyan sorrendben veszünk fel küldetéseket, ahogy akarunk, szóval ha éppen még nem kellene annak a küldetésnek nekiállni, és külön kell kezelni az összeset. Ezen felül kapunk egy igen hatalmas skillfát is. Az egész olyan jól működik, hogy meglepődtem rajta, és nagyon jól jött már ez a váltás a játéknak, hiszen hatalmas és kiterjedt korszakokon átívelő története miatt, valahogy ez jobban illik hozzá. És bár a küldetések többsége a menj ide és ölj meg valakit típuson kívül nem sok mindent kapunk. Ettől talán kicsit repetitív a játék, viszont ez nem fájdalmas egyáltalán, mert ahogy látod kibontakozni a teljes képet és a történetet nem nagyon fogsz azzal foglalkozni, hogy most éppen már huszadjára kell elmenni valahova és megölni valakit. De ha azt szeretnénk, akkor foglalkozhatunk egy rakás mellékküldetéssel, amivel vihető a játékba némi változatosság az amúgy picit monoton játékmenettel. 

acinline3

Ami szintén változott és elég előnyösen az a harcrendszer. Mostanra, már nem a megszokott akciógombokat kell nyomkodni a kontroller elején, hanem a fent található ravaszokkal és két gombbal használjuk ezeket a képességeket. Viszont ez már a játék első negatívumával is együtt jár, mert teljesen szétrombolták a lehetőségeinket arra, hogy rendesen lehessen ugrálni vagy futni, és ezek átkerültek a megszokott helyekre, amit már egy átlagos játéknál már láthattunk volna. Ez engem zavar, mert ami eddig tökéletes volt, azaz a mozgási mechanika, most egy jobb harcrendszer okán ki lett végezve. Ezt mondjuk mindenképpen megnézettem volna valami fókuszcsoporttal vagy ilyesmivel.  

1509118416_1

De a lényeg leginkább az, hogy mekkora élmény játszani, és hogy a végén tényleg megérte-e várni majdnem két évet arra, hogy újra Assassin’s Creed játékot foghassunk a kezünkben. Nekem megérte. Sem a Syndicate, sem pedig a Unity nem fogott meg szinte egy percre sem, és már erősen érződött rajta egyfajta izzadságszag. Ez itt nincsen meg. Nem vagyok elájulva a játéktól úgy, mint a második résztől anno, vagy a Black Flagtől, amikor megláttam először PS4-en. Viszont egy játéknak több mint elmegy és nagyon sok óráig szórakozást fog nyújtani, ebben biztos vagyok.
Sőt abban is, hogy ha az éppen játszott játékomat befejezem vagy szüneteltetem valamiért, akkor könnyebben fogom elővenni az Originst, mint a fentebb említett két másik részt.
Assassins-Creed-Origins-bow-jump-shot
Jöhetnek a fanyalgók, hogy nem annyira hangsúlyos benne egy-két elem, amitől az Assasin’s Creed anno ezzel a névvel jelent meg. De ha most teletűzték volna egy rakás parkourral, akkor azért átkoznánk az Ubisoftot, hogy nagyon nehéz megcsinálni azokat a részeket. Ha mindent összevetek, akkor igencsak korrekt iparosmunka lett az új játékból, és remélem, hogy ennél a szintnél nem lesz lejjebb. Persze lehet, hogy ez az alap AC szint, és csak az én elvárásaim voltak magasak azok után, hogy megszámlálhatatlan mennyiségű órát öltem a második részbe.
Nem mondom azt, hogy ez legyen az a cím, amit megvesztek ha a közeljövőben csak egyet vesztek meg, mert ezt nem tudom nyugodt szívvel ajánlani a vele egy napon megjelent játékok vagy akárcsak a Destiny 2 PCs változat mellett. Utóbbiról hamarosan egy másik cikkben. A széria fanatikusainak kötelező, aki pedig csak hébe-hóban játszott az előző részekkel, az nyugodtan várhat egy leárazást, nem marad majd le semmiről.  

Értékelés: 8/10 

Köszönjük a PlayOn-nak a tesztelés lehetőségét.