Beach Buggy Racing – A Vector Unit Switchelt versenye

Az akció-versenyek összes klasszikus jellemzőjét felvonultató széria első részét, még csak okostelefonokra fejlesztette a Vector Unit. Folytatása a Beach Buggy Racing azonban 2015-ben már PS4 és XOne platformokra is megjelent. Az otthoni konzolokon azonban nem aratott zajos sikert a játék. A 2017 őszén kiadott Nintendo Switch változat, viszont nagyon is jól illeszkedik a konzol kettőségéhez, akár otthon, akár út közben is jó szórakozást tud nyújtani a játékosoknak.

Tucatnyi versenypályája igen változatos helyszíneken – nem csak trópusi tengerpartok fövenyén, de sivatagban, vagy épp hóborította hegyvidéken – invitál száguldozásra. Járműből is széles választék kínálkozik a tengerparti homokfutóktól, az izomautókon és monster truckon át, a halottaskocsiból készült hot rod-ig. Persze, minden lehetőség nem áll rendelkezésre azonnal, a játék első indításakor. Az újabb pályákért, járgányokért „meg kell küzdeni”, vagyis az egymás után következő versenyeken teljesíteni a kitűzött célt, ami lehet a dobogós helyezés a számos riválissal induló futamban, vagy egy két szereplős „párbaj” megnyerése, esetleg egy magányos verseny, kitűzött időn belüli teljesítése. 

maxresdefault

Hangulatos grafikájának és nem mellékesen jól „belőtt” nehézségi fokozatainak köszönhetően, egyéni játékosoknak is tartogat szórakoztató kihívásokat a Beach Buggy Racing, amiben az alap, és ez alatt az előrehaladás során megszerezhető újabb és újabb alap járműveket is kell érteni, csak az egyes bajnokságok első futamait lehet – ha nem is könnyedén, de jó esélyekkel – megnyerni.
A pályák megismerésén és a felszedhető power-upok ügyes használatán túl, kell a verdákra némi tuning is. No persze, nem szimulátorról beszélünk, nem a futómű finomhangolása, meg hajtáslánc elemeként fejlesztegetése a játékos feladata. Csupán annyiról van szó, hogy a futamokkal megnyert pénzt az egyes járgányok végsebességének, gyorsulásának vagy ami legalább ennyire lényeges, kezelhetőségének növelésére lehet, és kell is elkölteni.  

Beach Buggy Racing

A változatosságának köszönhetően egyedül játszva is jó szórakozást nyújthat, a viszonylag rövid futamoknak köszönhetően hirtelen adódó szabad játékidő (utazás, várakozás, stb) kihasználására nagyon is alkalmas Beach Buggy Racing. Az igazi móka azonban (mint a kart játékok elsöprő többségénél) a multiplayer versenyzés. Amihez a Nintendo Switch egyedi lehetőségeit is igyekeztek kiaknázni a fejlesztők. A játék irányításhoz elengedő egy joycon is, így már az alapfelszereltségű switchek is tud két játékos egymás ellen, osztott képernyőn versenyezni. S ez a képernyő természetesen lehet a konzol saját palenje is, vagyis nem csak otthon, egy TV-re kötve, de bárhol, akár utazás közben is lehet multiplayer futamokat indítani. A hátsó ülésen hamar unalmassá váló hosszú autóutak, vagy reptéri, pályaudvari várakozások hasznos unaloműzője lehet. 

További joyconokkal, vagy épp pro-controllerekkel, akár négyen is versenyre kelhetnek egymás ellen, bár az igazat megvallva, ehhez én már cseppet kicsinek érzem a Switch saját képernyőjét, de legalább is kényelmetlennek a négyesben előtte szorongást, így a négyjátékos küzdelmeket, inkább egy kényelmes kanapén, a nagy TV előtt tartom maradéktalanul szórakoztatónak. Játszák azonban bárhol is az egymás elleni versenyeket, a multiplayerben nem kell megelégedniük a játékosoknak a karrier módban már elért, megnyitott pályákkal, járművekkel vagy poweruppokkal. A móka kiteljesítésének érdekében, multiban minden lehetőség elérhető már a játék első indításától.  

Beach Buggy Racing

Egy Nintendo konzolra kiadott kart játék esetében, persze megkerülhetetlen kérdés, hogy van-e értelme a Mario-Kart ellen kihívót állítani? Hiszen a kart-játékok legemblematikusabb szériájának mind újabb, az aktuális hardware lehetőségeit alaposan kiaknázó epizódja, a gyártó saját software fejlesztőitől, emblematikus karakterekkel és generációk óta megunhatatlan hangulattal megjelenik minden Nintendo konzolra.
Véleményem szerint, bár sikerét hazai pályán túlszárnyalni lehetetlen, de igen is akad még hely Mario és kompániája mellett más lökdösődős, egymást robbantgatós-hátráltatós kocsiversenyeknek. Sikerességük pedig azon múlik, hogy mennyire képesek egyszerre élvezetes és hangulatos (lehetőleg a Mario karttól eltérő hangulatú) szórakozást nyújtani, a klasszikus szabályok megtartása mellett. A telefonon már bizonyított Beach Buggy Racing nyújtotta játékélményhez a konzolos irányítás, a joyconok használata sokat tesz hozzá, kompromisszumok nélküli szórakozást kínálva a játékosoknak. Már csak az lehet kérdés, hogy stílusa milyen arányba nyeri el a Switch játékosok szimpátiáját, s attól persze nem kell tartani Marionak versenyzői karrierje derékba törhet, de senki nem kényszeríti arra a játékosokat, hogy válasszanak két játék közül, ha mindkettőben megtalálják szórakozásukat. 

Értékelés: 6/10