Dino Frontier – Istenszimulátor virtuális valóságban  

A Playstaton VR és úgy általában a virtuális valóságban való játék, nem akkora durranás, mint azt sokan remélték. Viszont az biztos, hogy sok új lehetőséget ad nekünk egy ilyen kiegészítő, és az is hogy régi játékformulák könnyen új erőre tudnak kapni általa.  

Normál esetben, nem lenne ennyire kellemes meglepetés számomra, vagy nem is beszélnék ennyit a játékról, ha nem VR címről lenne szó. Ugyanis nem egy ismeretlen vagy túlzottan újító játékstílust képvisel. Embereket kell irányítanunk és megoldani az életüket. Viszont, amikor ezt az egészet átemeled egy 360 fokos kézzel piszálható térbe, akkor mindjárt más a kérdés, de vágjunk is bele.  

Amikor megérkezett a játék még nem tudtam, hogy milyen eredményre számítsak, mivel nem én kértem be, csak ide lett adva. A címen kívül semmit nem tudtam róla. Azt pedig el lehet képzelni, hogy milyen gondolatok forognak manapság az ember fejében, ha meghalja bármiben a Dino szót.
Általában két dolog jut eszébe. Vagy egy ARK szerű- vagy valami oktatójáték. Viszont ez csak addig tartott, amíg letöltöttem a játékot és felvettem a szemüveget.
Bekerülünk egy világban, ahol nekünk kell az életet irányítani és megoldani, hogy mindig legyen minden, ami szükséges ahhoz, hogy megérjék a következő napot karaktereink. És bár az elején egy emberrel kezdünk egy relatív kis helyen, minél tovább haladunk, annál többen leszenek és a kis városunk is egyre nagyobb lesz.
Hol is láttuk ezt a lehetőséget? Minden egyes mobilos manager játéknál. Példának talán a legjobb a Family Guy Quest for Stuff lehet, ezzel játszottam, így ezt ismerem. Bár nagy különbség, hogy minden ember képes mindenre, viszont mindenkinek nekünk kell kijelölni a feladatát. És mi is lenne erre a jó módszer, ha nem a Playstation Move kontroller? Nem hiszem, hogy jobbat lehetne találni egészen addig, amíg nincsen lehetőség tényleges kézjelenlétre VR-ban. Azonnal kézre áll az egész és bár a játék tart bemutatót, ez maximum egy-két menü vagy komolyabb akció miatt lehet érdekes.  

Dino Frontier

Történet, mint olyan nem igazán van. Az egyetlen feladatunk annyi, hogy az emberek egyre többen legyenek és ne haljanak ki. Ezt pedig nem meglepő módon dinoszauruszok nehezítik meg, ezeket kell levadászni, többek között ételhez juttatva ezzel kis közösségünket.
Ezen felül házakat és egyéb kiszolgálólétesítményeket építhetünk. És mivel egy várost irányítunk ezekre szükségünk is lesz. Többek között azért, hogy az erőforrásokat is tárolni tudjuk. Tényleg olyan az egész, mint egy butított SimCity és egy jóval okosabb SIMS keveréke. Bár nekünk kell adni az embereknek munkát, maguktól is tudnak dolgozni, ha éppen valamivel kell nekünk „segítség” akkor, ha egyébként valaki csak ténferegne magától oda fog menni.  

Mivel egy VR játékról beszélünk, ezért beszélnünk kell arról is, hogy mennyire lehet elviselni a folyamatos játékot. Itt gondolok arra, hogy vannak emberek, akik egy idő után rosszul vannak, ha sok időt töltenek a virtuális valóságban. Nekem általában nincsen ilyen bajom. Szóval jó vagyok az ilyen tesztekre.
Valahol egy óra környékén jött el az a pont, hogy le kellett vennem a szemüveget, mert már nem bírtam tovább. Eddig egyébként egyedül az Arizona Sunshine volt, amivel ennél kevesebbet tudtam játszani, ott az állva játszás és az ebből keletkező szédülés miatt voltak gondjaim. 

Dino Frontier

Persze az sem mindegy, hogy mit nézünk. Hiszen, ha az egész pixeles, mint egy Atari konzol a régmúltból, akkor nem sok értelme van a dolognak. És itt nem erről van szó. A grafika jól néz ki, nem életszerű, hiszen azzal nem is tudna a konzol igazából megbirkózni a megfelelő képfrissítés mellett. Az embereknek nem igazán van arca, és nem is tudjuk őket túlzottan közelről nézni, de játék közben nem fogunk erre igazán odafigyelni. Mert ad elég feladatot, hogy ne erre figyeljünk oda. 

Több alkalommal említettem már a nehézséget a játékoknál, nos itt annyira nem fogok róla beszélni, hiszen egyáltalán nem nevezhető nehéznek. Persze gondolkodni kell, de nem igazán kihívás a játék, csak figyelni kell néhány dologra és ennek megfelelően ügyködni. Bárki egészen nyugodtan felkaphatja bárki és játszhat vele egészen nyugodtan, nem fog hatalmas problémába ütközni.
Zeneileg is egészen rendben van a helyzet, nem mondanám, hogy a legjobb soundtrack, amit valaha halottam, de arra tökéletesen elég volt, hogy ne a külvilág zajával vonjam el a figyelmem a játéktól. 

Dino Frontier

Értékeljünk! A Dino Frontier nem egy olyan játék, mint az Arziona Sunshine, egyszerűen nem fognak annyian játszani vele, de amire kitalálták nagyszerű. Nagyon jó menedzserjáték, amit időről-időre elő lehet venni és játszani vele, hogy ha az összes többi játékot már meguntuk, amivel egyébként szoktuk játszani. De csak ezért egy teljes VR készletet nem szabad vásárolni. 

Értékelés:6/10