Huawei Mate 9 – Papnak is jó lenne

A Huawei is rájött, hogy A kategóriás gyártóként, nincsen sok esélye olyan emberek elnyerésére, akik nincsenek oda a kínaiért. Ezért az Emuihoz hozzá kellett nyúlni. És nem voltak restek, hogy ezt megtegyék. 

Doboz Tartalma 

A Huawei minden évre egységes doboz tervez. Legalábbis eddig úgy tűnik, a P9 sorozat és a Mate 9 is közel ügyanazt a dobozt kapta, a két részből álló, felülről nyíló kartondoboz fekete lett, a korábbi fehér helyett. A tartalma pedig a szokásos. Egy töltőfejet, ami alapból alkalmas gyorstöltésre, illetve elméletben egy kábelt is kellene kapni, ez sajnos a mi dobozunkból hiányzott. Amire majd később kitérek, miért is volt idegesítő a hiánya. Ezen felül jár hozzá egy fülhallgató, amivel semmi gond nincsen, de nem vagyok annyira oda azokért a fülhallgatókért, amik nem illenek rendesen az ember fülébe. Vagy ha mégis, akkor a hangminőség nem tökéletes. Ezen felül van olyan elképzelésem is, hogy egy tokot is kellett volna kapnunk hozzá, de ez is hiányzott a dobozunkból. Valamint kapunk egy rakás papírt is, aminek a felét nem fogjuk tudni semmire sem használni.

Külső 

Egy valamit tegyünk már most félre, a Huawei tud telefonokat tervezni, és ha igazán akarnak, akkor nagyon szépeket adnak ki a kezükből. A Mate 9 pedig ennek egy nagyon is ékes bizonyítéka. Csak a sarkoknál kerekített készülékházzal, és nagyon nagy részt polírozott fémmel teszi a készüléket teljessé. Az előlapot természetesen üveg takarja. Ez az üveg hiába Gorilla Glass 3 csupán, kevesebb karc volt rajta mint az általunk tesztelt és emiatt le is szólt Gorilla Glass 5 által védett telefonok esetében.
De ha már az előlapon vagyunk, maradjunk is ott egy kicsit. Alul egy Huawei logót találunk, mivel a telefon még tavaly látta meg a napvilágot, ezért felül csak az értesítési LED-et , a telefonhangszórót, a másodlagos kamerát, valamint a közelségérzékelőt találjuk. Mint azt a gyártótól már megszokhattuk, a gombok mind a jobb oldalára kerültek a készüléknek. Itt kapunk egy hangerőszabályzó gombpárost, illetve egy bekapcsoló gombot, ami jól van textúrázva ahhoz, hogy bármikor könnyedén megtalálhassuk.
A készülék bal oldalán semmi mást nem találunk, mint a SIM és Micro SD kártyák helyét. Utóbbi vagy-vagy alapon megy, a két SIM kártyát modell esetében.
Alul kapott helyet az USB Type C csatlakozó, valamint az elsődleges hangszóró és mikrofon. A telefon hátlapja sajnos tartalmaz némi feliratot, (bár ez hamarosan el fog tűnni az összes telefonról vagy legalábbis nagyon remélem). Feljebb haladva egy hátlapi, második generációs Huawei ujjlenyomat olvasót, valamint a híres-hírhedt Leica két kamerás rendszer szintén második generációs változatát kapjuk, körbe kerítve a lézeres fókuszáló lámpájával, valamint egy két ledes villanót.
A telefon teteje tartja a Jack csatlakozót. A mérete nem fájdalmasan nagy, viszont az teljesen biztos, hogy nagyon sokan így fogják gondolni. A mérete 156.9 x 78.9 x 7.9 milliméter. Az én kezem valahol 5.5 colos méretnél van maximalizálva, viszont többnyire még képes voltam használni, egy-két apróbb nehézség ellenére. A kijelző mérete egyébként 5.9 col, úgy tűnik a Huawei a Samsungtól eltérő módon csökkenti a kijelző méretét. A Mate 8 és Mate S készülékek még teljes 6 colos kijelzővel érkeztek. A 77.5%-os kijelző test arány, nem a megszokott 2017-ben, viszont azt sem mondanám, hogy használhatatlan. A telefon megjelenésekor még szó nem volt egy darab Infinity Displayről sem. A telefon egy tonnányi színben jelent meg. Agate Piros, Topáz Kék, Asztroszürke, Holdfény Ezüst, Peszgőarany, Kávébarna, Kerámifehér, Fekete, Obszidián fekete. Nálunk a Peszgőszínű járt, amivel az egyetlen gondom csak annyi volt, hogy inkább rózsaaranynak mondanám mintsem pezsgőszínűnek. A súly tekintélyt parancsoló, 195 gramm, emiatt mindig érezni fogjuk, ha nincsen nálunk a telefon.

Huawei Mate 9

Belső 

Mivel a Mate sorozat minden tekintetben a legjobb kell hogy legyen, és minden tőlük telhetőt megtett ennek elérésre a kínai cég. Saját gyártmányú Hisilicon Kirin chipjeik legerősebb elérhető változata, azaz a 960as került a borítás alá. A processzor tartalmaz egy 4×2.4GhZ-es Cortex A73-as szintén 4×1.8-as Cortex A53-as Clustert, amik ARM BIG.Little elrendezésben vannak, és a két Cluster heterogén megoldással lett elkészítve, így szükség esetén akár együtt is használhatók. Beépítésre került mellé 4GB RAM is. A telefonból egyféle létezik csak. 64GB belső tárhellyel és az előbb említett mennyiségű memóriával. Nem szórakoztak különböző változatokkal, mint az korábban megszokott volt.
A sebesség nagyon rendben van, hiába van az alap Android 7.0 fölé telepített Emui 5.0, nem lassítja egyáltalán a telefont. Bár néhány alkalommal észrevehetőek pillanatnyi gondolkodások. De ezek akármilyen telefont gondolkodásra késztetnének. Beépítésre került egy Mali-G71 GPU, ebből is egy MP8-as változat. Írkálhatom itt nektek hetekig, hogy mennyire gyors a telefon, de beszéljen helyettem a Tesztkörnyezet Run.  

Mi is az a Tesztkörnyezet Run? Egy általunk átalakított teszt megismerni nagyjából mennyire gyors adott telefon, amit éppen tesztelünk, melyet először a PhoneBuff névre hallgató Youtubernél láthatott a közönség először. Azóta rajtunk kívül sokan átvették, és vagy hozzáadtak vagy elvettek az alkalmazások listájából. Nálunk az alábbiakat láthatjátok szépen sorban. 

 • Stopper 
 • Asphalt 8 (Indítóképernyőig) 
 • Battle Bay (Indítóképernyőig) 
 • Netflix (Főképernyőig) 
 • BKK Futár (Teljes térképbetöltésig) 
 • Naptár (betöltésig)  
 • Kamera  
 • Tesztkörnyezet (főoldal) 
 • Onedrive (mappalista) 
 • WordPress  
 • Youtube (első videó betöltése) 

Majd ebből még egy kör. Hogy lássuk, mely alkalmazásoknak kell újratölteniük. 

Amint azt már mondtam, a telefon nem lassú, viszont ez nem látszik igazán a Tesztkörnyezet Run futása közben, az első kör 01:21:23 alatt sikerült, viszont relatív kevés dolgot töltött újra, így sikerült teljesen végeznie 01:57:29 alatt. A kicsit több mint fél perces második kör egy normális telefontól elvárható viszont egy Emuistől, ami erőforrást zabál szinte tökéletes.
Ami nagyon meglepett, hogy az Emui végre egyre jobban mutatja a jeleit annak, hogy gyári Androidba fordul át. Még mindig rengeteg a hozzáadott applikáció, még mindig rengeteg memóriát fogyaszt, de végre nem öli meg a sajátján kívüli indítókat, és csak úgy egyáltalán nem lassítja a telefont. Egyáltalán nem a kedvencem, hiszen nincsen Pixel indító gyárilag, amit még a Samsungnak is sikerült megoldania, illetve minden egyes alkalmazást a sajátjukra cseréltek. Még azokat is amik teljesen rendben vannak a gyári Androidban. Viszont ami még jobban tetszik, hogy végre hagyja a rendszer a Google saját memóriakezelőjét érvényesülni. Így előbb lövi ki az indító a telefont minthogy bármi mást állítana meg ezért volt képes ilyen jó eredménnyel zárni tesztünk során.

Multimédia 

Alapvetően nem vagyok az, aki odavan a telefon aljára szerelt hangszórókért, és itt is zavar, hogy le tudjuk fogni, ha nagyon próbálkozunk. Viszont az kifejezetten tetszik, hogy legalább fektetett helyzetben sztereó módba kapcsol használva a telefonhangszórót. A kettő együtt már kellőképpen hangos. És akár meg tudunk nézni vagy mutatni valakinek egy videót, vagy egy zeneszámot egyészen egyszerűen. Bár arra figyelni kell, hogy ez a megoldás szoftveres, így abban a pillanatban ahogy lezárjuk a telefon képernyőjét visszaáll a hang, és csak az alsóból jön majd.
Viszont nincsen semmi vicces a kamera kapcsán, korábban a P9 tesztelésekor nagyon komolyan lehúztam a telefont, mert egyszerűen használhatatlan képeket készített. Nos a Huawei ezt komolyan vette és egy olyan kamerát pakolt a telefonba a Leicaval közösen, hogy igazán meglepett. Annyira minőségi képeket készít a telefon, hogy a végén azt vittem megammal még egy külföldi nyaralás alkalmával is. Lentebb egy galériában ezeket láhatjátok. A képek minősége életszerű és a telefotó lehetőség miatt, ha zoomolni kell, mert valami messzebb van, akkor sem leszünk elveszve. Az optikák közül az egyik nagyobb látószöggel van ellátva, így mindenféle trükkök nélkül kapunk egy kétszeres optikai zoomot beépítve. A felület, amit kapunk hozzá alapból szinte már semmilyen, viszont, ha bekapcsoljuk a Pro Módot és elkezdünk vele játszani, akkor mindjárt érdekesebb lesz az egész. Portrékat is készíthetünk, ami ugye nagyon fontos a mai világban és nem hagyhatja el olyan csúcstelefon a gyárat, amiben ez a funkció nem található meg. A lehetőség megvan és működik, nem annyira tökéletesen, mint mondjuk egy Note 8 vagy egy iPhone 8 esetében. De legalább a funkció és a lehetőség megvan. Az elsődleges kamera 20MpX felbontású és kapott optikai stabilizálást is. A rekeszérték F/2.2 és az optikaméret 27mm. Fókuszból egyszerre van PDAF és lézeres is, így abban biztosak lehetünk, hogy amit szeretnénk mindig éles és a központban lesz. A videófelvétel is hasonló elven működik, a maximális felbontás a már unott szintig megszokott 2160p 30FPS sebességgel. Az előlapi kamera is használható, 8MpX-es felbontása és f/1.9-es rekeszértéke rendben van, ha mindenképpen önarcképeket akarunk készíteni akkor nem lesz vele gond, videótelefonálni pedig bőségesen elég. A videófelbontás 1080p ebben az esetben.  

Huawei Mate 9

Adatkommunikáció 

Egy jól használható telefon pont ott tudna veszíteni, ha valami kimaradna a burkolat alól, esetleg pont kommunikáció ügyileg. A Kirin 960-as chipset, pedig modem oldalon mindent támogat, amire szükségünk lehet a mai Magyarországon. Maximálisan LTE-A Cat12 sebesség elérhető. Ez azt jelenti, hogy maximálisan 600/150 mbps sebességet érhetünk el vele. Ez pont elég arra, hogy az átlagos adatkereteken jobb esetben kevesebb, mint egy másodperc alatt el tudjuk égetni.
Csak úgy minden rendben van, mint a Wi-Fi esetében 802.11 A/B/G/N/AC támogatása miatt. A sebessége és az érzékenysége is rendben van. Mivel a router egy jól behatárolható helyen van, három távolságból szoktam mérni a csatlakozási képességet.
A kert végéből, ez olyan 30-50 métert jelent és ezzel együtt nulla köztes zavaró tényezővel. Vannak eszközök, amik már itt elvesztik a kapcsolatot, de nem ritka az sem, hogy nem lehet egy YouTube videót végignézni. Ez után a következő egy sarok közel 150 méterre a háztól. Itt még nem nagyon láttam eszközt, ami képes lenne csatlakozva maradni. Az utolsó pedig a pince, ami két emeletnyi erősen vastag vasbeton alatt. Itt változó szokott lenni az eredmény.
A nagytávú tesztet elbukta sajnos a telefon, viszont a vasbeton alatt és a kertben is stabilan tartotta a kapcsolatot. Sebességével nem volt kifejezett gondom, ahogy azzal sem ahogy a Bluetooth-t kezelte. Valamiért egyedül a Huawei telefonok képesek arra, hogy megjelenítsék a fejhallgatóm akkutöltöttségét. Ez egy annyira hasznos funkció, hogy ha nem idegesített volna eddig minden más, akkor már régen átváltottam volna a termékeikre. A2DP és EDR támogatással LE protokoll kiegészítéssel együtt.
Eltévedni sem fogunk az A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO támogatással a világ összes pontján képes lesz megtalálni a pozíciónkat.
De talán a legfontosabb, van benne infravörös port. Ez pedig távirányítóként hatalmas segítséget nyújt. Ha esetleg nem találnánk a sajátunkat. A Huawei féle megoldás nagyon sok készüléket ismer. Szinte azonnal megtalálta mind az én Samsung Tv-m, mind pedig a házban található két Sony Tv-t, de ami még inkább meglepő, hogy a semmi márkával rendelkező Acoustic Solution eszközt is minimális keresgéléssel találta meg. Az egyetlen kérdéses pont az USB csupán, aminek a háttere 2.0 hiába a Type C port. Így a sebesség lassabb, viszont könnyebb integrálni egy gyorstöltési lehetőséget, mint a 3.1-es szabvány esetén.  

Huawei Mate 9

Akkumulátor 

Mivel már a töltésről beszéltem, ideje a telepet is kivesézni. 4000 mAh, ez a mágikus szám. E felett van a tökéletesség, ez alatt a bukás. A Mate 9 pontosan a vonalon áll és képes arra, hogy átlendüljön felette, ha csak éppenhogy is. Olyan meglepően jól, hogy egyáltalán nem sajnáltam a gyorstöltő hiányát. Akármilyen brutális kiképzésnek vetettem alá a telefont, ki tudott bírni kettő napot. És akkor is csak éjszaka kellett a töltőre tennem. A majd egy hónapos tesztidőszak alatt egyszer fordult elő, hogy nem bírt ki csak egy napot. Ez pedig akkor, amikor több mint 100 fényképet és legalább két órányi videót készítettem Ravennában. Ezekből láthattok képeket egyébként, illetve egy keveset San Marinoból is. Egyszerűen fenomenális volt, amivel a telefont terhelni lehetett, 6-8-9 órás kijelzőidők és ehhez hasonlók voltak az osztályrészem.  

Összegzés 

Nem tudok elég szépet mondani. Mikor nekikezdtem a tesztelésnek, még azt hittem, hogy ez megint egy Huawei, ami a szoftveren bukni fog, és emiatt az akku sem lesz elég. Hogy a P9 utáni kameráról már ne is beszéljek, de nem így történt. Egy gyártónak sikerült jó értelemben meglepnie, és ugyan nem fogok átváltani rá, egyértelműen jobban fogok figyelni a kínai gyártó termékeire. És hiába nem mondanék bármit is, idén talán ez a telefon tetszett eddig a legjobban. Még jobban, mint a ZX Premium. 

Értékelés: 10/10 

Köszönjük a Huaweinek a tesztkészüléket.