LG X power2 – Felejtsd otthon a töltőd, egész héten

A belépőszintű telefonok ritkán érdekesek, a bennük lévő hardware vagy elég a használathoz, vagy nem, de amikor egy olyan SoC mellé, ami általában 2000 mAh akkumulátorral van társítva, kap egy 4500-as telepet, mindjárt érdekessé válik. 

Doboz tartalma 

Nem lesztek remélem meglepve nagyon, ha azt mondom, hogy egy töltő, egy iszonyatosan kinéző fülhallgató és egy kábelen kívül egy rakás papírt kapunk. Ez nem meglepő, hiszen minden telefon ezeket szokták megkapni a dobozban. Viszont nem gyakori, amikor egy ötvenezer forintos telefon gyorstöltőt kap a dobozban. Ugyanis a telefon töltője, és a telefon is (bár utóbbi piacfüggő) Quick Charge 2.0 kompatibilis.  A nálunk járt telefon is ilyen volt. A feltöltés emiatt nem tart egy hétig.
A doboz egyébként ezüstszínű és egy hatalmas X van az előlapján. Szokásosan arra tökéletes lesz, hogy hazavigyük benne a telefont, majd adott esetben utána egy doboz mélyére tegyük.

LG X power2  

Külső 

Ez már egy más kérdés. Valamivel nehezebb egy olyan olcsó telefont csinálni, ami jól néz ki, nagy benne az akkumulátor és még olcsó is. Ennek megfelelően az X power2 kifejezetten unalmasra sikeredett. Műanyag mindenhol. Még az előlapról sem tudjuk, hogy bármilyen védelemmel lenne ellátva, de azt legalább sikerült üveg szerű anyagból megcsinálva.
A hátlappal kellene kezdeni, mert bár sehol nem találunk semmi érdekest, de gyorsan végig lehet menni rajta. Egy darab LG logón kívül, csak a kamerát és a hozzá tartozó egylámpás vakut találjuk.
A telefon teteje üres teljesen. A jobb oldalán kapjuk a bekapcsoló gombot és azon kívül semmit. A telefon bal oldala kapta a hangerőszabályzókat és a SIM kártyát, valamint Micro SD kártyát tartó fiókot.
A telefon alja a legérdekesebb, ott kapjuk a Micro USB csatlakozót, és a 3.5mm-es Jack csatlakozót.
A készülék előlapja pedig érdekesebb. Ugyanis bár az alján egy darab LG logót kapunk, illetve az 5.5 colos kijelzőt, ami összesen a 69%-át foglalja el az előlapnak. Felette pedig egy szenzorrendszert, a telefonhangszórót valamint egy vakut. Igen az a telefon, aminek semmi köze nincsen ahhoz, hogy Selfie mobil legyen, kapott egy előlapi vakut, amiről csak azt nem tudom elképzelni, hogy miért. Ez egyszer biztos, hogy nálam okosabb embereknek jutott eszébe valami, aminek következtében ez a telefon is előlapi vakut kellett, hogy kapjon.
Színek nem igazán vannak, egy mattfekete egy fényes fekete és egy aranyszínűn túl egyedül a kéket nevezném érdekesnek. Mire hozzám került a készülék már karcos volt az előlapja, így szinte teljesen egyértelmű, hogy nem túlzottan védett a karcokkal szemben, ha védett egyáltalán. Viszont a kamerán látszik valamennyi védelem, mert azon nem vettem észre egy karcot sem.  

LG X power2

Belső 

Ez már egy érdekesebb kérdést vet fel. A telefonból kétféle létezik, ebből az előbbi kapható nálunk, amiben egy Mediatek MT6750 teljesít szolgálatot. Ehhez tartozik egy 1.5GhZ sebességen ketyegő Cortex A53 architektúrájú processzor és egy Mali-T860MP2 grafikus gyorsító. Illetve egy adag hatalmas keveredés. A másik telefon azaz az M320G egy Qualcomm MSM8917 Snapdragon 425 SoC-t kapott, ezzel pedig egy 1.4GhZ-es Cortex A53 alapú processzort. Mivel egy Qualcomm chipsetről beszélünk, ezért a grafikus gyorsító is ugyanettől a chipgyártótól került ki. Egy Adreno 308 grafikus gyorsító került bele.
De ez még nem a vége, ugyanis memóriából három féle kiszerelést kapunk. Az Egyesült Államokban csak és kizárólag egy 32GB belső memóriás 2GB RAM-os változat van, a 16GB Belső memóriával ellátott változatok pedig 1.5 vagy 2GB RAM-mal érkezhetnek. Ez pedig a processzortól függ. Olyan szinten össze van zavarva az egész, hogy azt el sem tudom mondani. Tehát ahhoz, hogy a legjobb telefont meg tudjuk venni, vagy importálni kell majd, vagy az USA-ban kell élnünk. Ebben az esetben tudjuk csak megvenni a legerősebbet, ami SD425-tel és 32GB belső tárhellyel. Itthon viszonylag nehezen, de be lehet szerezni az egy SIM kártyás SD425-ös telefont 16GB tárhellyel és 2GB RAM-mal.
Vagy ha több SIM kártyával rendelkezünk, akkor a leggyengébb telefonra lesz szükségünk. Ugyanis csak abban van a több SIM kártya kezeléséhez szükséges MT6750 SoC. Nálunk ez a modell járt, és azt kell mondanom, hogy az LG sokkal jobban tud optimalizálni, mint az mondjuk elvártam volna a K4 2017 után.
A sebesség nagy egészében rendben van és a készülék használható. Nem azt mondom, hogy mindenki azonnal menjen el és vásároljon X power2-eseket, de ha valaki nincsen hozzászokva a csúcstelefonokhoz, akkor ez egy egészen jó választás lehet. A Tesztkörnyezet Run-t nem csináltuk végig a telefonon, mert a 3D játékok nem igazán voltak hajlandók értelmes időn belül elindulni.
Viszont azok az átlag alkalmazások, amiket az ember szokott használni, azok működnek. Nem volt gondom sem a levelezéssel, sem a másokkal való kommunikációval. A telepített Android verzió 7.0 rajta az LG felületével, de ez egy kicsit fura, ahhoz, hogy rendes Android megoldást az alkalmazástárolóval elérhessük, ahhoz frissíteni kell a telefont, mert alapból ezt a funkciót nem tartalmazza az indítóképernyő. Ezen felül nincsen vele bajom, főleg, hogy az LG felülete témázható, és egészen kellemes használni, ha ezeken az alapvető érdekességeken túl tudunk lendülni.  

Multimédia 

Nem szívesen beszélnék erről, hiszen egy kevesebb mint 60 ezer forintos telefon esetében jelenleg még ott tartunk, hogy örülök, ha van benne egy kamera. És sajnos itt sem kellett túl pozitívan csalódnom. A kamera, elmosódott képeket készít, a fókuszálásnál csak csigák lassabbak, és úgy egyáltalán még a színek sincsenek rendben. Pont ugyanígy a videók is förmedvények. Bár a videók felbontása a mi telefonunk esetében (M320) Mediatek processzorral 1080p, viszont így sem az igazi. Mintha legalábbis a bitráta lenne alacsony. Viszont az előlapi megoldás már rendben van. A vaku sokat fog azoknak segíteni, akiknek minden vágya önmaguk fényképezése.

LG X power2  

Adatkommunikáció 

Nehéz a kérdés, nehéz a kérdés. A telefon, ami nálunk járt nem kezelte a SIM kártyáimat, így csak a „laborban” WiFi-t használva néztük meg a telefont, de ha képest lett volna kezelni hálózatokat, akkor a maximum az Cat4 LTE lett volna, tehát a már jól megszokott és alapértelmezett 150/50-es sebesség.
Bluetooth esetén nem volt semmi baj, 4.2 LE a maximum, és a GPS is használható A-GPS, és GLONASS támogatással megfejelve. Az egyetlen, ami 2017-ben hagy kérdést maga után az a Wifi, ugyanis a beépített vevő 802.11 B/G/N támogatása van csak, holott szerintem az AC megoldás jobban tetszett volna, nagyon sok embernek. Bár legalább 5GhZ-t is támogat a telefon, a sebesség nagyon fog fájni egy rakás embernek.  

Akkumulátor  

Elértünk a legjobb pontra, a telefon ugyanis egy iszonyatosan masszív 4500 mAh-s telepet kapott a hátlap alá. Természetesen itt is erősen közbejátszott a SIM kártya hiánya. Három napot kérdés nélkül kibírt, pedig amíg itt volt nálam próbáltam a lehető legtöbbet használni, vagy legalábbis amennyit lehetett. A legtöbbet fogyasztó pont természetesen a kijelző, de erre egy rossz szavam sem lehet, hiszen erősen kételkedek benne, hogy bármilyen módon képes lettem volna lemeríteni egy teljes nap alatt.  

LG X power2

Összegezve 

Ez a telefon nem akárkinek való, ha arra van szükséged, hogy egy körülbelül működőképes telefonod legyen, akkor az első Tescoban találsz jobbat, valami erősen Noname márkától. Sőt, még akkor sem ez lenne a legjobb választás, ha A kategóriás belépőszintű telefont szeretnél, mert a Nokia 3 olcsóbban hoz fémkeretet, és biztos frissíthetőséget ellene, viszont amit egyik sem tud és ha csak ezt keressük egy telefonban, akkor biztosan Kínából kell keresnünk készüléket magunknak az az akkumulátor.
Ha valaki olyan, mint én, hogy a céges telefont hétvégén csak fogja és bedobja a fiókba lenémítva, nehogy már zaklassák a hétvége alatt, az örömmel fogja hallani, hogy kikapcsolni már nem kell majd a telefont simán, ha teljes töltöttség közelében tesszük oda, akkor biztosak lehetünk benne, hogy hétfő reggel még lesz benne annyi, hogy akár az irodába navigálva is beérjünk vagy csak úgy zenét hallgassunk rajta, miközben nem is tudom, mondjuk táblázatokat ellenőrzünk a buszon. És ez a kényelem, ami sokat megér a legtöbb embernek.
Viszont, amit nem tudok megérteni, hogy miért kell ilyen hülyén elrendezni a dolgokat, hogy csak Amerikában kapható egy bizonyos telefon, és ha már csak ott kapható, akkor miért kell még kétféle SoC-t is beletenni a keverékbe? Ha ezt megoldja az LG az X power3 kiadása előtt egy egészen könnyen ajánlható telefon lesz, bár szeretnék látni egy fémházat és/vagy egy jobb kamerát.  

Értékelés: 7/10 

A készüléket köszönjük az LG Magyar képviseletének.