Robonauts – Megérkezett az első mobiljáték Switchre?

Mikor bemutatta a Nintendo a konzolt, biztos voltam benne, hogy előbb utóbb érkezni fog olyan cím a Switchre, amit első ránézésre mobilosnak könyvelnénk el, holott nem az. A Robonauts kifejezetten egy ilyen cím. Pedig ez csak egy jobban sikerült alkotás a gép indie címei közül.  

A felszínen a Robonauts tényleg nem tűnik sokkal többnek, mint egy telefonos cím. Mikor megláttam, hogy PS4-en jelent meg a játék eredetileg, akkor nagyon meglepődtem, és egyből elkezdett érdekelni a dolog. Az Indie fejlesztők támogatása pedig a legjobb amit a Switch remélhetett. Valószínű hogy a Tegra miatt a fejlesztés egyszerűbb, és emiatt kaphatunk ilyen játékokat.  

Robonauts

A Robonauts története nem komoly. Egy rakat megszálló idegentől kell a bolygókat megvédeni akik minden áron le akarják rombolni azokat. Ehhez pedig különböző fegyverek és kiegészítők állnak rendelkezésünkre. A játék egyébként tizenkettő különféle bolygórendszerből áll. Egyetlen kérdésem csupán, hogy ha ezek bolygók akkor a robotunk miért kell hogy olyan hatalmas legyen, hogy éppen a nevezett bolygók felületén mászkálhassunk?  A különböző bolygórendszerekben változnak a feladatok, azon a vonalon leginkább hogy az összes ellenfelet kell megállítanunk, vagy egy bizonyos számú rendbontó eszközt kikapcsolnunk. Ezek után még egy portálhoz kell magunkat elverekedni. Ha leállítós küldetés következik, akkor bizony ez azt is jelenti, hogy meg kell valahogy ölnünk mindenkit, aki előttünk van. És ez nem egyszerű. A játékban már-már komolyabb NES vagy SNES címek nehézségével vetekszik a kihívás. Ha ellenfeleket küld ellenünk a játék, akkor nagyon sok fog jönni, és egyszerre a legkülönfélébb irányokból. Nagyjából azt sem fogjuk tudni, hogy hova kellene nézni. Vagy éppen hogy merre kéne célozni. Többször úgy nézett ki, mintha a játék csalt volna. És egyre rosszabb a helyzet. Az ellenfelek száma annyira megnőhet, hogy már külön gond lesz őket elpusztítani, amellett hogy életben is tudjunk maradni. Ez pedig a legnehezebb lesz. Az életünk relatív kevés, és bár egy pályát többször is megpróbálhatunk, ha nem vigyázunk nagyon, kevés sikerélményben lesz részünk. Alapból úgy indul a játék hogy Easy fokozat nincsen. Normal és Hard között választhatunk, ami már alapból felvezeti az előttünk álló kihívást.  Nem gyerekeknek való cím. Bármennyire is azt mondják, vagy nem mondják, hogy a Switch egy gyerekkonzol, egyre kevésbé vagyok erről meggyőzve.  

22426166_1733820589963087_3039239738060384772_o

A grafika sokaknak fontos, és mára már az Indie címektől is elvárjuk, hogy megfelelő legyen. Nos, itt nincsen probléma. A játék iszonyatosan jól néz ki, akár dokkolva játszunk, akár a beépített kijelzőn. Mivel a rengeteg képen lévő részecskét leszámítva az egész szögegyszerű, a játék 1080p-ben fut, amikor dokkoljuk a konzolt. Valahová az aranyosan rajzolt és a futurszitikus közé tenném a kinézetet. Pár alkalommal észre lehet venni, hogy mintha tablet módban valahogy színtelenül futna egy-egy adott játék. Ezt legtöbbször a Zelda BotW esetében tapasztaltam. Viszont itt nincsen baj. Az egész olyan kidolgozott, hogy majdnem leugrik a képernyőről a tartalom. És nagyon sokáig. Mivel egy alapvetően igénytelen játékról beszélünk, ami mobilon is futna nyugodtan, előbb fel fog idegesíteni, minthogy lemerülne a telep. Valahova 6 óra magasságába tenném a játékidőt, de ennyit egyszerre nem tudtam előtte ülni, így más játékokkal vegyítettem. Egy laza fél óra játék nem nagyon harapott bele az akkumlátor százalékba, az is biztos.  

22467652_1733820886629724_754093465344362886_o

Kapunk egy rakat fegyvert, de ez nem azt jelenti hogy kettőt, vagy hármat. Még többet is, mint amennyit a  nintendo klasszikus játékában, a Contraban láthattunk.Ami viszont ennél is fontosabb, hogy minden fegyver jobb, vagy rosszabb, egyik vagy másik ellenfél ellen. Bár ezt most nem úgy kell érteni, hogy ha nem a jó van nálunk, akkor nem tudunk valakit megölni. Azonban vannak esetek, amikor jobban szeretnénk, ha egy másik fajta alkalmatosság lenne nálunk. Már csak azért is, mert mondjuk le kellene fagyasztani azokat, akik éppen az arcunkba készülnek mászni nagy erőkkel. Ezen lepődtem talán meg a legjobban. Hiszen szögegyszerű és könnyen letudható fegyvereket vártam, amiket majd felesleges lesz használni, vagy egyáltalán figyelni arra hogy éppen melyik van nálunk.  

A zene valami csodálatos. Gyors, pörgős és valahogy illik a játékhoz. Akár fülhallgatón keresztül hallgatjuk, akár magán a konzolon, nem lesz rossz az élmény. Bár ha a TV-re valami minőségi hangrendszer van kötve, akkor már jobban átjön a hangélmény. Lehet hogy onnantól kezdve csak így fogunk vele játszani.  

Robonauts

Adott pályákon akár ketten is végig tudunk menni. Ehhez több lehetőségünk is van. Elsődlegesen az, hogy fogjuk, és a két Joycont levéve a Switch oldaláról, elkezdünk ketten játszani, egy helyben lévő barátunkkal. Ezenkívül az a lehetőség is rendelkezésünkre áll, hogy ha több kontrollerünk van, akkor azokat osztjuk el magunk között. A maximális játékosok száma kettő. A játék osztott képernyőt használ. Nem kell együtt maradni, és nem esik szét a kép kettőre ha már elég távol vagyunk egymástól. Ugyancsak lehetőségünk van egymás ellen játszani. Szerencsére, az oldalra fordított kontrolleres irányítás sokkal jobban kézre esik, mint mondjuk a Mario Kart 8 Deluxe esetében.

22495960_1733820286629784_6675784200283936136_o

Összegeznem kell, és nehéz a dolgom. Egyrészről imádom a játékot és fogok még vele játszani, amikor alapból éppen nem vagyok ideges. Mert egy nagyon szemét pálya jól fel tudja idegesíteni szerintem magát Buddhát is. Viszont másfelől tudom, hogy utálnom kellene, amiért degradálja a Switch könyvtárát mobiljátékszerű egyszerűségével. Persze az éremnek két oldala van, hiszen pont az egyszerűség teszi, hogy akárki azonnal fel tudja kapni. Azt is el tudom képzelni, hogy egy gyerek megszeresse a játékot. Az ára pont olyan szintre van belőve, nagyjából 4500 forint környékére, hogy ha azon gondolkozunk hogy most egy újabb LEGO készletet vagy egy Switch játékot kapjon a gyerek, akkor könnyen erre fordulhat a kocka. Magunknak pedig könnyen meg fogjuk vásárolni, hiszen tényleg nem egy drága mulatság.  Elfér a Switchen egy két olyan cím is, amit nem a nagy piros adott ki a gyárából. Ha nem kaptuk volna meg tesztelni, akkor szinte biztos hogy előbb-utóbb eljutottam volna hozzá. Azonban a nehézsége miatt nem lehet tökéletes a játék. Arra nem volt alkalmas, hogy egy munkanap után csak úgy ledögöljek a kanapéra, és órákat játsszak vele.  

Értékelés: 8/10

Köszönjük a fejlesztőknek a tesztelés lehetőségét.