Sony Xperia XA1 Ultra – Ultra nagy

A múlt héten olvashattátok, hogy az Xperia XA1 egy nagyon korrekt telefon lett az árkategóriájában. Lássuk hát, hogy mit tud hozni a nagyobb testvére, az XA1 Ultra!

Doboz Tartalma

Az XA1 Ultra pontosan ugyanabban a dobozban érkezett, mint az XA1, valamint az összes mostani Sony telefon. A fehér fedőt csak az Xperia és a Sony feliratok törik meg. Egészen addig, amíg fel nem nyitjuk a doboz. Az első fele ugyanis sötét alapszínű, rajta kékes-szürkés árnyalatú körök húzódnak.
Belül, a telefonon túl, csak egy hálózati adaptert, egy USB Type-C adatkábelt és némi papírt találunk.

Külső

A megszokott OmniBalance design köszön vissza az XA1 Ultra esetében is, a szokásos látványt adva a telefonnak. Letisztult, prémium hatás.
Oldalt lekerekített, alul-felül szögletes, lecsapott élekkel, és némi ezüstös fénnyel. A ház oldalt aluminium, viszont a hátlap és a többi rész műanyag, ahogy a közép kategóriában megszokhattuk.
A hátlap – esetünkben – matt fekete, középen ezüstös XPERIA logó, kicsit fölötte az NFC logó, legfelül az optikát körül ölelő ezüst keret és a vaku.
Bal oldalon, csak a SIM és SD kártya foglalat található, ami egyes modelleknél Dual SIM-et is képes kezelni. Másik oldalon a gombok kaptak helyet. Lentről felfelé: a kétállású kamera gomb, a feloldó és a hangerő gombok legfelül, ami mikor megtudtam, hogy ide kerültek még kicsit bántott, viszont a használat alatt nem okozott problémát megszokni, hogy igenis felül vannak.
Az előlap Cornin Gorilla Glass 4-e fedi a 6 colos kijelzőt, a fölötte elhelyezkedő előlapi kamerát, a közelség és fény szenzort és a selfie kamera vakuját. Igen, vakuját, ugyanis az XA1 Ultra előlapjára egy 16 MP-es, kamera került, ami nagyobb, mint a legtöbb gyártó csúcstelefonjainak elsődleges kamerája. De erről részletesen, majd később.
Az XA1 Ultra szintén eljátszotta velem, hogy sztereó hangszórót sejtető réseket kapott az elejére, de megint csak a felső rejt tényleges hangszórót, a média hangja alulról szól, az USB C nyílása mellől.

Xperia XA1 Ultra

Belső

Az XA1 Ultra pontosan ugyanazt a processzort kapta, amit a kisebb tervére a sima XA1 is. Egy Mediatek MT6757 Helio P20, ami 4 darab 2.3 GHz-es Cortex-A53 és szintén 4 darab 1.6 GHz-es magot jelent. A grafikában is ugyanaz a Mali-T880MP2 segít neki, ami az XA1-ben is van. Ami viszont változott, hogy ezúttal a Dual SIM-es változatból már vehetünk 64 GB belső memóriával szerelt verziót is, az alap 32 Gigás mellet. Továbbá az összes XA1 Ultra kapott 1 giga extra RAM-ot, ami így 4 GB-ra emelkedett.
A kijelző mérete miatt, az XA1 Ultra már 1080 x 1920-as, vagyis FullHD felbontást kapott. Ugyanolyan IPS LCD panel biztosítja ezt, mint ami az XA1-ben is van. A kép minőségére nem lehet panasz. Lenyűgöző látványt nyújt. Ami szokatlan lehet, a hatalmas kijelző. Ha az ember nincs hozzá szokva az ekkora phabletekhez, elsőre biztos, hogy furcsa lesz használni. Az első pár napban felfelé csúsztatva próbáltam feloldani, ami többször sikertelenségbe is fulladt első próbálkozásra. De idővel elkezdtem rájönni, hogy ha oldalra söprök, ahogy azt a felold animáció is sugallja, sokkal könnyebb lesz. Ugyan még így is előfordult, hogy nem tudtam egy lendületből abszolválni a műveletet, viszont így kevesebbszer fordult elő, mint a felfelé húzós módszerrel.
Operációs rendszerből a Sony féle Android 7.0-át kapjuk, amire már be lett jelentve a 8.0-ára való frissítés lehetőség, ami itt is valószínűleg hamar eljöhet, annak köszönhetően, hogy szinte csak kinézetben és pár saját funkció beépítésében tér el a Sony-s Android a stocktól.

Multimédia

Hang tekintetében a készülék alján kapunk egy hangsugárzót, amit nagyon könnyű lefogni, ha kézben tartjuk a telefont. Ha viszont nem fogjuk le, elfogadható hangja van, nem a legjobb, stúdió minőség, de ha nem azt várjuk tőle, nem fog zavarni.
Az elsődleges kamera ugyanaz, ami a XA1-ben is van. F/2.0 rekeszértékű, 24 mm-es optika, 23 MP-es felbontásban, PDAF predictive autofókusz, HDR támogatás. Mivel ugyanarról a kameráról beszélünk, mint az XA1 esetén, így ide is Katica véleményét tűzném be.

: Gyönyörű képeket készít. A színeket pontosan ugyan úgy adta vissza, ahogy az a valóságban is látszik. A fókusz is remekül működik, ugyan közeli tárgyakra manuális módban is nehéz ráállítani, de alap esetben kielégíti az igényeket. Sötétben is jó minőséget hoz, valamint azoknál a képeknél is megállja a helyét, ahol vakuznunk kell.

Röstellem, de ezzel a telefonnal a cikk megjelenéséig még nem készítettünk külön teszt fotókat, szóval most a XA1 képet szúrom be, és este pótolom a képeket.

Tollak

Kommunikáció

Kommunikáció szempontjából majdnem minden megvan, ami kell. Mobilhálózatokra csatlakozni LTE Cat6-on tudunk, amivel 300/50 Mbps-es maximális sebességet elérhetünk el. Az otthoni vezeték nélküli hálózatunkra a 802.11 a/b/g/n WiFi szabványok által csatlakozhatunk. Innen sajnálom, hogy az AC lemaradt, de szerencsére a N miatt használhatjuk az 5 GHz-es hálózatot is. Bluetooth-ból 4.2-eset kapunk aptX, A2DP és LE támogatással. Továbbá FM rádió és A-GPS antennák is vannak a telefonban.

Akkumulátor

Az XA1 kritikájában említettem, hogy valószínűleg mérsékeltebben, de én is braridhoz hasonlóan, mozgó irodaként használom a telefonomat, aminek egyik legnagyobb buktatója az akkumulátor üzemideje. Az XA1 nem bírta ki velem a napot egy feltöltéssel. Az Ultra 2700 mAh-es akkumulátort kapott, ami elsőre úgy tűnhet, mintha csak annyival lenne több, hogy a nagyobb kijelzőt egyensúlyozza, de nem. Az XA1 Ultra kibírta velem a nap, pedig nem kíméltem jobban, mint az XA1-et.

Összegzés

Az XA1 Ultra, nem tud sokkal többet, mint a sima XA1. Szinte csak a kijelző méretére utal az „ultra”. Az XA1 hűséges társam volt a mindennapokban, és az Ultra sem hagyott cserben, sőt még kicsit jobban is teljesít, mivel nem kell a nap felénél feltöltenem. Teljesítményben egy picit tud csak többet, ami nem is érzékelhető különbség, ezt a telefont is meg tudtam akasztani, ha akartam, viszont össze tudta magát szedni rövid időn belül.
Árban sajnos már inkább 100 000 Ft vagy kicsivel fölött járunk, viszont ha valaki mindenképpen egy hatalmas, 6 colos kijelzőre vágyik, és megengedheti magának, hogy emiatt többet adjon ki érte, akkor nagyszerű választás lehet az XA1 Ultra.

Értékelés: 9/10

Köszönjük a tesztelés lehetőségét a Sony-nak.