Destiny 2 PC – Már egészen játéknak néz ki

Mikor a konzolos verziót vettem a kezembe a játékból, meg kell mondanom, nagyon hamar meguntam. Ugyanaz a grafika és ugyanaz volt majdnem minden, mint az első részben. Viszont a PC-s változat teljesen új. Nézzük meg mit is kapunk.  

Nem mehetek el a játék gyalázatos startja mellett, hiszen ennek a cikknek a késését is erősen segítette. Visszatérünk egészen a PC-s bétához, ahol nyugodtan és egészen kellemesen játszhattam az általában használt tesztkonfigurációmon közepes és magas beállítások között, minden képjavítást és élsimítást kikapcsolva. Ez alapján, ha nem tudtam volna, hogy megkapjuk a játékot tesztelni az Activisiontől később, akkor már nyomtam is volna, a vásárlás feliratra, hiszen mióta megjelent az első rész, erre a pillanatra vártam, hogy PC-n áshassam bele magam a Destiny világába.
Megyünk tovább október 24-e van és kicsivel a megjelenés órája előtt aktiválva a kóddal várom, hogy induljon a játék. Minden szép és jó addig a pillanatig, amíg ki nem választom a karakterem és nem kellene megnéznem egy videót, ahol is fogja magát a teljes játék és egy aranyos hibaüzenettel, hogy “Destiny2.exe has stopped working” kidob. Itt persze még nem adom fel a csüggedést, hiszen hiába vagyok tesztelő, ha ekkora hibát találok, akkor mi sem lehet jobb megoldás, mint keresgélni a direkt erre létrehozott támogatási fórumon? Nem véletlen nem csinálom ezt, ha nincs bajom a játékkal, de amit ott láttam az egyszerűen nevetséges. Bár tesztkonfigurációnk egy AMD Phenom II X6 processzorral és egy AMD Radeon HD7970-nel erősen az alját súrolja a rendszerkövetelményeknek. Amikor olyat olvasol, hogy alig tud 20 körüli FPS értékkel játszani valaki, aki drivereket frissített már és szinte csak a gépét nem húzta újra úgy, hogy egy I7-7700k és egy GTX1080Ti büszke tulajdonosa, ott már gondok vannak.
Az első pár napban hibák jöttek sorra és hibákra adott gyors megoldásokat a Bungie. De ez nem lenne ok arra, hogy késsünk a cikkel, hiszen egy-két napnyi kését be lehet hozni nagyon könnyen, némi éjszakázás árán nem? Nos, be lehet, de amikor konkrétan egy hét késéssel tudtam nekiállni a játéknak, akkor már mindjárt látjuk, miért csak most tudtak ezek a sorok megszületni.
De ez nem magyarázza meg, hogy mi is történt. Egészen egyszerű, mint az ismert a processzorok különböző utasításkészletetekkel és ezek kiegészítőivel vannak felszerelve, ezek közül a legfontosabb nekünk az SSE3 család lesz most, az előtte lévő egyes és kettes szabvány is létezik, de a problémát nem ők okozták, hanem ennek az SSE3 kiegészítőnek egy „kiegészítője” az úgynevezett SSSE3 a plusz S azt takarja, hogy supplemental, tehát kiegészítő. Ez ugyanis az AMD Phenom processzorokban nem támogatott. És mint ilyen minden játék, amely ezt keresi azonnal meg fog állni futás közben. Látható volt ez a Resident Evil 7 Biohazard és a No Mans Sky esetében is. Minden alkalommal javították, csak jóval később. Viszont az AMD tulajok kezében volt egy nagy fegyvertény. Mind a RE7, mind a No Mans Sky egyjátékos, nincsen benne anticheat rendszer, melyet zavarná, ha módosítanánk a játék futtatóállományait. És mivel az Intel volt olyan kedves. hogy gondolt azon fejlesztőkre. akik régebbi hardveren fejlesztenek. kiadott egy SDE nevű alkalmazást. ami ezt az SSSE3-at. valamint az SSE4.1 és újabb készleteket is tudja emulálni. Ezekkel együtt már nagyon szépen kéne futnia a játéknak. Szépen is futott volna, ha az anticheat rendszer nem lenne fontos része egy online multiplayer játéknak. És hogy a Destiny ne legyen tele csalókkal, a Bungie kicsit elszállt ezen rendszere kapcsán, ugyanis a Fraps és hasonló overlay programok is megütik a számlálót. Ez azért nem vicces, mert én legalább a próbálgatás elején RivaTunert használnék, hogy tudjam hol van az a pont, ahol a procim és a videókártyám a legjobban ki van használva, tehát a legjobb élményt kapom. Ez itt nem lehetséges, vagy ha igen, akkor bannolnak érte szinte azonnal.
És a legvégső ok, hogy miért késett a cikk, itt található. Egy alkalommal mikor elindítottam a játékot, akkor futott a fraps. Ez gyakran megesik velem, mivel olyan játékkal játszottam, ami nem tartalmaz beépített FPS számlálót. És hiába érkezett meg az SSSE3 hotfix október 30.-án. Mikor este 6-kor a 100 megás frissítés után elindítottam a játékot hirtelen egy “Not so fast” üzenetre lettem figyelmes miszerint bannoltak a játékból. így legkorábban 31-én délután tudtam magam belevetni a hős Guardianek legújabb kalandjába.  

Destiny-2-720P-Wallpaper-1

Viszont most itt az idő, hogy a sok szenvedés után, arról is beszéljek, hogy milyen az igazi játékélmény, azután, hogy bejutottam végre először. Mivel most nem egyedül voltam, gyakorlatilag több szemszögből figyelhettem a játék minden rezdülését. És azt kellett tapasztalnom, hogy megérte várni. Bár az elvárásaim a hiba és a bann után már az egekben voltak, de így, hogy ketten vettük sorra az akadályokat és a naprendszer bolygóit, egyszerűen minden elvárásomat túl tudta szárnyalni a játék, és pont annyival amennyivel kellett. Nem játszotta túl a szerepét, tudta, hogy csak egy folytatás, és tudta azt is hol kell helyén kezelni a történetet, ezekre persze később kitértek bővebben is.  

Kezdve a történettel, mert bár nagyon okos. Nem tolakodik nagyon az arcunkba, viszont ha akarjuk akkor végignézhetjük, ahogy Dominus Ghaul próbálja megszerezni az előző játékból már megismert fény erejét és lerombolni az univerzumot. Ennek a történetnek az elejébe csöppenünk, ahol éppen Ghaul és csapata, a Red Legion megszállja a várost és nekünk Guardianeknek kell megállítanunk őt ezen tettének kivitelezésében.
Természetesen elsőre nem sikerül és elveszítjük a képességeinket, illetve az ezt adó fényt, majd gyakorlatilag a sztratoszférából lezuhanva (remek kérdés, hogy éljük túl a fény nélkül) kell azt visszaszereznünk és visszaállítani a rendet a galaxisban. A történet egy-két ponton súrolja a Star Warst, játékostársam meg is jegyeztet ezt, amikor az Almighty nevű végső nappusztító fegyvert kell megsemmisítenünk, ahol én csak ennyit tudtam mondani. Legalább szemétzúzó nincsen. Csak addig vigyorogtunk ezen, míg a következő szobában a játék beterelt minket egy nagy szemétlerakó és zúzó csőbe, mert hogy az milyen vicces lesz. Ettől független lesznek, akik sablonosnak fogják találni, szerintem viszont remekül egyensúlyozik azon a határvonalon, ami a mesterművet a használhatatlantól elválasztja.  

Ugyanez igaz a zenére és a képi világra. Ez a játék PC-re született, ugyanis míg eléggé semmilyen az összes konzolon, és volt szerencsém kipróbálni a játékot PS4 Pron, illetve simán is. Addig számítógépen él az egész világ a színek kiugranak a monitorból, és úgy egyáltalán egy sokkal jobb játékélményt ad ahelyett, hogy elvenne belőle, mint ahogy azt tette a konzolos változat esetében. És míg ott a zene csak próbál valamit javítani a helyzeten, ennél a verziónál már igazán epikus és még egy szintet emel azon, ahogy megtapasztaljuk a játékot. Konkrétan az utolsó küldetések alatt olyan epikus zene szól, hogy tényleg elhiszed, hogy bizony most fogom megmenteni az univerzumot és itt az én időm a ragyogásra.  

Destiny 2

Viszont, ami még jobban meglepett az a nehézség vagy inkább annak hiánya. A játék könnyű még, akkor is ha direkt olyan elfoglaltságoknak állsz neki, amik elméletben erődön felül állnak. Nem egyszer futottunk bele olyan küldetésbe vagy kalandba, ami elméletben akár 20-40 ponttal magasabb összerőt várt volna elő tőlünk, és ilyenkor nem azt tapasztaltam, hogy ezt sehogy sem fogjuk tudni befejezeni, hanem végre volt benne egy kis kihívás. Viszont ez egy kétélű kard. Mikor a játék elvárta, hogy legalább 15-ös szinten vágjunk neki egy-egy feladatnak, mi egy kicsit elkezdtünk a strikeokkal foglalkozni. Igen ám, de ezek olyan erős felszereléseket adnak, hogy utána a javasolt erőszint felett voltunk rendszeresen 50-30 ponttal. Így viszont egyszerűen keresztül rohantunk az egészen, persze nézelődni meg megállva.
Nem hiszem, hogy ilyen szinten ki kellett volna centizni, azt meg végképp nem értem, mi értelme volt annak, hogy jóval gyengébben is nyugodtan végig lehessen menni egy-egy adott küldetésen. De ha ez így megfelel a fejlesztőnek, akkor nekem is.
Viszont kellemes meglepetést okoztak a mellékküldetések is, vagy nevezhetném mellékes aktivitásoknak is, ugyanis mindegyik egészen vicces. Mind a Strikeok, ahol hatalmas ellenfelek halomra gyilkolása után tudunk igencsak értékes fegyverzethez jutni, illetve azok a kalandok, amik el vannak szórva a pályákon össze-vissza. Ezeken igazából szintén egy rakás ellenfél megölés árán fedezünk vagy szabadítunk fel helyeket, és egy kisebb főellenség kivégzése után juthatunk egy kisebb jutalomhoz. A maradék pedig a Crucible és a Patrol küldetés, előbbi a Destiny 4V4 PVP módja, amiben a játékosok próbálják egymást, erre kialakított pályákon minél hatásosabban kivégezni, amiért jutalmat kapnak, illetve a Patrol küldetések, amik ilyen minimális területen ölj meg egy-két ellenfelet vagy szerezz ebből x darabot, aminek a végén nem fogjátok kitalálni, de tárgyakat kapunk. Nem elég? Akkor ott vannak az elszórt ládák a térképen körbe-körbe, minden zóna tokenjével, amiket az adott zóna „boltosával” tudunk elcserélni engramokra, amikben erősebb fegyverek és egyéb tárgyak vannak, vagy a Lost Zone-ok, ahol több ellenség megölése után felszeretlést és tokeneket kapunk.
Igen sajnos a Destiny 2 az a tipikus Grindfest, amivel csak az fog jól szórakozni, akit ez a része nem zavarja egy játéknak. Folyamatosan a jobbnál jobb fegyvereket kell majd hajtani, a páncélokkal egyetemben és addig nem lehet nyugtunk, amíg el nem érjük az a mágikus 300-as összerő szintet. Ehhez főleg az elején nem kell sok. 200 környéke nem feladat, ha az alapkampány végigjátszása során néhány strikeot is befűzöl, akkor az általunk próbált Warlock és Hunter karakterek 207 és 200-as szintre jutottak el. Ez még mondjuk a nagy Raidhez nem elég, viszont a világban nem nagyon fogsz olyan ellenféllel találkozni, akit nehéz lenne megölni.

És ha már Raid. Értelemszerűen a hibák miatt nem jutottam el odáig hogy játszhassak vele. Viszont ennek jó oldala is van kaphattok majd még egy cikket később amiben többek majd a Curse of the Osiris kiegészítő mellett a Leviathan Raid és Trials Of Nine játékmódokat is be fogok mutatni nektek, már ha erre vevók vagytok.

És talán a legfontosabb az irányítás. Konzolon még attól függetlenül is, hogy kapunk célzásrásegítést, szinte játszhatatlan a játék, míg a Windows verzióban végigszaladni nem okoz senkinek megerőltetést és könnyen kézre esik minden, még azok a furcsább gombválasztások is, hogy az inventorynkat az F1 gomb segítségével kell megnyitni és nem egy betűvel. Beállítani nagyon sok mindent lehet, egyelőre a numerikus billentyűkre való gombrögzítés nem lehetséges, de dolgoznak rajta a Bungie munkatársai, így nemsokára ezt is meg tudjuk majd tenni manuális fileszerkesztés nélkül.  

Összegezve. A Destiny 2 egy nagyon jó játék, de mint ilyen megvan a helye. Szeretned kell a folyamatos gyűjtögetést és azt, hogy figyelned kell minden egyes gömböt, ami megjelenik a földön. És az sem árt, ha legalább egy másik embert ismersz, aki ugyanezekkel a játékelemekkel el tud lenni hosszútávon, mert egyedül a Destiny 2 olyan, mint levest enni kanál nélkül, lehet csak időpocsékolás.
Viszont nagyon óva intek mindenkit, mert függőséget okoz, körülbelül 36 óra alatt legalább 20-at tekertünk bele a játékba és nem lennék meglepve, ha ez nem igazán csökkenne az elkövetkező időkben. Várjuk a Curse Of Osirist, mint a messiást, és remélem, hogy legalább annyi játékélményt ki lehet majd szedni belőle, mint az alapjátékból.
Viszont hiába minden jó tulajdonsága, a Destiny 2-t főleg a PCs változatot nagyon beárnyékolja a start, és annak utóhatásai. Az pedig, hogy a RivaTuner és Fraps nem megengedett azért, hogy Anticheat legyen a játékban nem megengedett. Csak remélem az Activision nem fordul a Bungiehoz, amikor a COD WWII csalók elleni rendszere kerül terítékre. Ha az Osiris kapcsán történő frissítés az összes hibát javítja, akkor esélyes lehet egy év játéka címre, viszont így sokaknak egy iszonyatosan félkész játszhatatlan valami, amire el kellett költeni adott esetben tizennyolcezer forintot. Ez pedig sok. Főleg akkor, ha az első indítással el is tiltanak valamiért, és nem tudsz egyszerűen segítséget kérni a megfelelő emberektől. Így ha fájó szívvel is, de jelen helyzetben, csak annak tudom ajánlani a legújabb űrkalandot, akik fel vannak ezekre készülve. És a pontszám is a hibák miatt alacsonyabb, mint azt az elején remélni mertem volna 

Értékelés: 6/10 

Köszönjük a Magnew minden segítségét a bannolással kapcsolatban.  

Köszönjük az Activisionnek, hogy nem egy, de kettő kódot adott a teszthez, így meg tudtuk tapasztalni a Destiny lényegét.  

Végül de nem utolsó sorban, köszönöm, hogy a meg nem nevezett játékostársam hagyta, hogy kísérleti nyúlnak fogjam be és végigszaladt velem a játékon, amilyen gyorsan csak lehetett, hogy megszülethessen valamilyen szinten időben a cikk.