HP Omen X 15 – Még nem akartam ennyire Notebookot cserélni

Többnyire azért, mert nem volt olyan lehetőség, amire azt mondtam volna, hogy ez igen, ezért érdemes lehet a tárcámba nyúlni, meg mondjuk nem is teszteltünk annyi gépet.

Doboz Tartalma

A készülék nem szokatlan módon a saját dobozában érkezett meg, amivel a boltokban is meg tudjuk vásárolni. Ennek egyetlen oka van, és pedig az, hog, ezt a gépet pedig már meg lehet vásárolni. Ebben a konfigurációban bármikor meg tudja venni bárki a boltok polcairól. Feltéve, ha van 485 ezer forintja legalább. A dobozban mi csak töltőt kapunk, bár remélem, hogy a HP normál esetben egy törlőkendőt legalább csomagol mellé. De egy szóval sem mondanám, hogy egy használhatatlan csomagolásról van szó. Jól is néz ki, és arra több mint alkalmas, hogy hazavigyük benne a gépet. És utána el tudjuk tenni a polcra. Persze jól el van rajta magyarázva minden, amit érdemes a gépről tudnunk.

Külső

Végre, végre beszélhetek erről. Egy gaming notebook nem lesz a minimalista fémdesignműremek. Viszont az biztos, hogy jobban fog hasonlítani egy szuperautóra, mint bármi más. A fedőlapon egy hatalmas X-et kapunk, ami négy fele bontja az egészet, és a két legfontosabb elemet a „szénszálat” és nagyjából az egyetlen műanyag elemet az egész gépen. De ez még csak az első megoldás, amitől le fogjuk tenni a hajunkat.
Ha kinyitjuk a gépet akkor válik láthatóvá a két légbeszívó nyílást, ami szó szerint a kezünk irányából húzza el a levegőt és két oldalon hátrafele fújja ki. Ettől felfele haladva kapjuk azt a kijelzőt, ami miatt elhiszem, hogy még van innováció a notebook kijelzők világában, és felette a webkamera, amitől pedig tudom, hogy ezen a téren nincsen. Lefele nézve pedig az egyik tartóbakot láthatjuk, ami megakadályozza, hogy a képernyő hozzáérjen a billentyűzethez. Alatta az eddigi egyik legjobb notebook billentyűzet, amivel eddig találkoztam és nem rendelkezik semmi hátulütővel, vagy nem lesz tőle vastagabb a számítógép. Nagyon furcsa élmény volt, ugyanis gyárilag nincsen bekapcsolva a billentyűzet világítás, ami okozott nekem pár kellemetlen percet. Ez alatt pedig egy trackpad kapott helyet, amivel nincsen semmi baj, de egyáltalán nem kiemelkedő.
Az egész lap egy darab fémből készült, és ez a keretre is igaz. Ezen kapjuk a csatlakozókat, amik nagyon kényelemes összképet mutatnak, a gépet minden további nélkül lehet akár munkaeszközként is használni. A jobb oldalon kapott helyet a töltőbemenet és két USB csatlakozó, illetve egy indikátor LED aminek az egyetlen funkciója az akkumulátor állapotának visszajelzése. A bal oldalon pedig az összes többi fontos bemenet/kimenet. Egy Mini Display Port, egy HDMI kimenet, egy RJ45 csatlakozó, még egy USB A, egy Thunderbolt 3, amire majd később kitérek és egy osztott fejhallgató mikrofon ki és bemenet. A gép alján szintén mintát rajzol a csúszásgátló talp és itt helyezkedik el a mélynyomó is, amivel a Bang and Olufsen tanúsítványt megkaphassa. De ezzel a lényegen végig is értünk, bármennyire is ez az egyik legszebb számítógép a piacon, a borítás alatt lévő dolgok sokkal izgalmasabb.

HP Omen X15

Belső

Lássuk mitől döglik a légy. Egy Intel Core i7 7700HQ processzor, illetve egy NVIDIA GeForce 1060 MaXQ grafikus gyorsító kapott helyet, ezek együtt már nem csak játékra alkalmasak, de minden további nélkül dolgozni is lehet vele. Ezt támogatja 256GB PCI express alapú SSD, és 1TB HDD. Ez a sebesség és a tárhely legjobb kombinációja. És a sebesség azt kell mondanom, hogy nagyon rendben van, minden szinte azonnal történik, és mivel relatív nagyméretű az SSD nem cache módban van. A 16GB alapkiszerelésben pedig már több mint tökéletes. Nagyon nehezen fogy el még akkor is, ha sok Chrome ablakot tartunk nyitva.
De a kijelző a legjobb, egy 1920×1080 pixeles felbontású panelt kapunk, ami ráadásul 120Hz-es frissítéssel dolgozik, és támogatja a G-Sync technológiát is. Ahhoz, hogy megjárassam természetesen sok játékot megnéztem rajta, és természetesen a legtöbbel nem is volt gond.
Valamiért az ARK Survival Evolved nem volt hajlandó rendesen működni. Viszont érezhetően jobban tudtam játszani mondjuk a Counter Strike Global Offensive-vel. Lehet mondani, hogy az ember szeme csak 30FPS-t lát, de a különbség már 60Hz és 120 között is akkora volt, hogy elmagyarázni is nehéz. Vannak alkalmazások, amik amennyire nem tudnak mit kezdeni a plusz sebesség miatt. Miközben ezeket a sorokat a gépen írom, látom, hogy a Word 2016 az animációi miatt töredezik össze-vissza. De vissza a játékokhoz. Alant található egy táblázat, amiben a méréseket találjátok, hogy milyen játék nagyjából milyen sebességgel fut.

Játék neve Minimum Maximum Átlag
Dirt 3 14 219 147
Doom (2016) 58 166 110
Playerunkowns Battlegrounds Early 0 (Szerintem egy betöltőképernyő lehet) 109 69

Mint látható, nehéz olyan játékot találni, amit ne futtatna. Nagyon szerettem volna Destiny 2-t is mérni viszont nem mertem, ugye mind ismerjük a problémákat azzal kapcsolatban. De remélem, hogy ezzel sikerült rendesen végig menni a fontosabb, és kevésbé fontosabb játékokkal. Viszont van köztük vicces. Például a Doom egészen szépen fut, viszont abban a pillanatban, hogy Vulkan módba váltunk, az eredmény drasztikusan csökken, persze az nem mérhető sem Frapssal rendesen, de a maximális FPS meg sem közelítette a 166-ot, és az átlagos is közelebb volt a 80 körüli értékhez, mint a 110-hez, pedig a kijelző abban a közegben érzi igazán jól magát.
A Dirt3 egy nagyon átlagos Benchmark alkalmazás nincsen túl sok hozzáfűzni való. De az biztosan látható, hogy a gép nem jön zavarba, ha játékról van szó. De még akkor sem, ha dolgozunk vele. De milyen is vele dolgozni?
Nem véletlen hoztam fel, hiszen én többnyire mindenesnek használom az asztali gépemet és a notebookomon dolgozom. Hiszen, ha valami olyat kezdek el, amit sokáig tart befejezni és nem kellek hozzá, akkor még mindig oda tudok nyúlni az asztali géphez és esetleg cikket írni rajta vagy bármi másnak nekiugrani. Mivel manapság a leggyakoribb multimédia munka egyértelműen YouTube videópublikálást jelent. Nagyon kísérletezünk ezzel, és mindenképpen ígérem, hogy előbb-utóbb ebből ti is fogtok néhány próbálkozást látni. Viszont ehhez kellenek még dolgok. Többek között az, hogy egyforma Timeline-on dolgozhassunk. Nagyon szeretnék Retro gaming videókat csinálni, vagy legalábbis összehasonlításokat, hogy honnan indult egy adott sorozat, ehhez pedig, ha már megtehetem, akkor az eredeti játékot/konzolt használnám amennyiben lehet. Viszont egy 240p-s videó mellett, hogy biztosan mondjuk 1080p timeline-t exportáljunk zavaróvá válik az egész, és általában hosszúvá az idő. Szóval a teszünk egy 576p DVD idővonalat exportál 3840×2160-as felbontásban 30FPS sebességgel. Ez azt okozza, hogy lesznek fekete sávok középen, és csak hogy egyszerűbb legyen magas 150-es bitrátával exportáltam, és 2 körös exportot választottam. Ez azt jelenti, hogy a videót 720×576 pixeles felbontásból csinálunk 4k ultraHD-t sajnos az egyik 4:3-as képarányú míg a másik 16:9-es de ez már csak részletkérdés. Ami nem részletkérdés és ami miatt ezeket a szavakat olvassátok, hogy meddig tartott ez a konverzió.
Nos három óra ötven percig CPU Only módban, miért ebben teszteltünk, nos nem véletlen ugyanis, amikor majd belevágunk a videózásba, akkor is CPU-n fogunk encode-olni, sőt a legtöbb minimális tudással rendelkező kezdő is ezen a módon fog dolgozni. Ez soknak tűnik, de ha hozzávesszük, hogy egy mobilprocesszoron dolgozunk ráadásul, ami nem tudta teljesen kinyújtóztatni a tagjait a hűtés elégtelensége miatt. Igen voltak gondjaink a hőmérséklettel. Több alkalommal elértük a 99-100 fokos hőmérsékletet, ami sok. Főleg, ha hozzávesszük, hogy az utolsó pillanatig legalább 90 fokon futott. Ez sok, és közben bőven olyan hangja volt mintha felszállna egy helikopter az asztalunkról. Ez furcsa, viszont nem okoz akkora gondot, hiszen könnyedén tudjuk orvosolni egy fejhallgatóval, ami szerintem több mint ajánlott egyébként is munka közben. De nézzük meg hogy tudunk adatokat másolni vagy az internethez csatlakozni.

HP Omen X15

Kommunikáció

Nem várok el 4G modemet, mivel ez nem egy szuperhordozható gép. Viszont a 2×2-es AC Wi-Fi rendben van. Távolságra nem az igazi, de a házon belül nem tudtam elérni, hogy eldobja az internetet. Stabilitásra rendben van, könnyedén lehet használni és másolás közben bőségesen tudta szaturálni az N-es routert, amit itthon használunk. Végre a HP és a többi gyártó is kezd rájönni, hogy nem a Killer a megoldás, viszont azt még mindig nem tudják, hogy az Intel integrált hálózati kártya is egy nagyon jó megoldás. Így egy Realtek Gaming Gigabit ethernet controller került a házba, de legalább nem jár hozzá semmi furcsa kiegészítő alkalmazás, amit órákig kell, hogy konfiguráljunk ahhoz, hogy biztosan tudjunk vele rendesen dolgozni.

Akkumulátor

Ez már egy másik kérdés. A gaming kategória miatt nem számítottam egyáltalán arra, hogy majd egy teljes munkanapot végig bír a gép, viszont azt meglepetten tapasztaltam, hogy ha csak ülök és írok vagy szimplább munkát végzek, akkor simán 3 órát elmegy egy töltéssel, ez pedig több, mint amit az ember normális esetben elvárna egy ilyen gépről. Főleg arra való tekintettel, hogy a GTX1060 MaxQ kártya miatt az integrált UHD620 grafikus gyorsító nem működik, de az is lehet. hogy nincsen benne a gépben.  Arra pont elég volt, hogy ha akartam, akkor útközben is tudjak kellemesen dolgozni. És ez már általában elég. Egy számítógép lehet nagyon vékony és lehet benne akkora telep, mint ide Kiskunlacháza, de felesleges hiszen, amikor odaérsz valahova, ahol be tudod dugni a töltőt dolgozni, ugyanúgy nem fogsz tudni rendesen dolgozni a relatív gyenge processzor miatt. Viszont az jól látszik, hogy ezt a gépet szinte bármilyen munkára oda lehet adni egy embernek, hiszen egészen addig, amíg nem muszáj Quadrot, esetleg Tesla kártyát használni, addig ez a gép ki tudja szolgálni azt, aki előtte ül. És akkor még a Thunderbolt lehetőségéről nem is beszéltünk.

HP Omen X15

Összegzés, vélemény

Ritka volt eddig, amikor képes voltam igazán kedvelni egy Notebookot, ami ennyire rendben volt. Nem találtam túl sok kivetnivalót, ha csak azt nem említhetjük, hogy iszonyatosan hangossá válik a gép, abban a pillanatban, ahogy játékot indítunk vagy jobban terheljük a videókártyát. De ez sokkal inkább a relatív vékonyságnak és a könnyebb hordozhatóság okán történt így semmint azért, mert rossz lenne a gép. Ez egy olyan kompromisszum, amit azért kell megkötnünk, hogy igazán minőségi gépet kapjunk. Igaz, hogy ezért magas árat kell fizetni, de mind a 120Hz-es kijelző, mind pedig a játékra erősen alkalmas hardver sokat tesz a latba. Az eddig használt Asus Transfromer Book TP500 számítógépem a legtöbb dologra, amit csinálni szoktam alkalmas, viszont ezzel sokkal több mindent meg lehet csinálni, sokkal gyorsabban, és közel olyan vékony, közel annyira jól hordozható, de minden pontjában jobb. A borítás kinézete jobban hasonlít egy sportautóra, mintsem egy számítógépre. És simán elmegy akkor is ha egy tárgyalóban jelensz meg vele és nem csak otthon tartod az asztalodon. Összegezve egy nagyon jól használható eszközről beszélünk, amit a HP biztosan hónapokig tervezett, csak hogy olyan lehessen, amit elvárnak tőle az emberek. És az igazi profikon kívül, akik alapból nem tudnak asztali gép nélkül meglenni bárkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani a HP Omen X15-öt, akinek egy gyors gépre van szüksége és nem okoz gondot közel félmillió forintot kifizetni, csak a tulajdonlás privilégiumáért. Már csak ki kell találnom, hogy melyik vesémet adjam el, hogy beszerezhessek egy sajátot.

Értékelés: 10/10

Köszönjük a HP-nak a tesztkészüléket.

brarid