Supercross – Ezt nem kellett volna

Nem vagyok a Milestone motoros játékainak rajongója, egyikkel több gond volt, mint a másikkal eddigi tesztjeink során, viszont a gondot leginkább az jelenti, hogy tovább próbálkoznak. És íme ennek a legújabb hozadéka.

A játékot a már megszokottak miatt Xbox One-on teszteltük. Ezt azért kell egyértelműsítenem, mert az első játék, amivel mostanság találkozunk, ami már fel van készítve az új Xbox One X kiaknázására. És lehet, hogy ez a veszte?

Monster Energy Supercross

A Supercross történtettel nem rendelkezik, hiszen az egyetlen feladata, hogy a motocrosst közelebb hozza nekünk és elérhetővé tegye valahogy a játékosok számára. Erre pedig képes is lehet, maga a játékmenet nagyon kényelmes, már amennyiben működik. Nézzünk is bele, hogy mi az igazi gond.

 

Betéve a gépbe a lemezt a szokásos installálással leszünk elfoglalva, a telepített játék mérete nem túl nagy, bár akinek már így is televan konzol, annak gondokat fog jelenteni a telepítés ígyis-úgyis. A telepítés után jön az első sokk.
Mint azt tudjuk, az Xbox One 5400RPM sebességű meghajtóval van ellátva. A betöltés majdnem 5 percig tart vagy inkább tovább. Ez iszonyatosan lassú. Miután betöltött sem lesz jobb a helyzet. A játék előszeretettel lassul be nagyjából 10 FPS körüli sebességre. És gyakran ott is marad. Ez addig a pillanatig vicces, amíg emiatt el nem ront az ember egy kanyart, ugyanis utána hirtelen átkozni fog mindent és mindenkit, hogy miért jutott eszébe pénzt adni ezért a játékért. Jellemzően persze mondhatnátok, hogy biztosan csak a Patch az oka, és majd előbb-utóbb magától megjavul minden. Hát sajnos ennek pont az ellenkezője látszik, ugyanis érkezett frissítés a játékhoz, de a menü pont ugyanannyira szaggat, a játék pont ugyanannyira élvezhetetlenre lassul, időről-időre, viszont legalább talán egy picit könnyebb irányítani.
Ugyanis a másik fájó pont a kanyarok bevehetetlensége volt. Ilyet már tapasztaltam más Milestone játékban is. Mint mondjuk a Valentino Rossi The Game, vagy a Ride sorozat akármelyik része. Viszont itt ezen sokat javítottak. Még mindig figyelni kell a dupla fékezésre, még mindig pontosan kell fordulni és sokkal kevésbé elnéző a játék a hibáink kapcsán, mint mondjuk egy Forza Horizon vagy Need For Speed játék, de legalább, amíg a lassulás be nem jön, többé-kevésbé a pályán tudunk maradni. De persze Motocross játékról van szó. Mit is vár el az ember egy ilyentől?
Nos trükkös ugratásokat, vagy ugratásos trükköket kinek, hogy kényelmesebb. Ez, mint olyan természtesen kényelmetlenül van megoldva a játékban. Lehet persze oldalra fordulni, lehet átprödülni a levegőben, de minden többszöri nekifutást igényel. Láttam jól megoldott próbálkozásokat a témára. Mint mondjuk a Riptide GP Renegade esetében, ahol a kettő joystick gyakorlatilag megfelelő pillanatban való megmozdítása eredményezi a legtöbb sikeres vagy adott eseteben sikertelen mozdulatsort. Itt is hasonló a helyzet, viszont nem megszabott irányok vannak amire figyelni kell, hanem egyszerűen a gravitáció ellen kell dolgoznunk a két gombával, aztán vagy lesz belőle valami vagy pedig megy valahová.

Monster Energy Supercross

Összegezve az egészet, ez így nem egy játék, hanem sokkal inkább egy társadalmi kísérlet, hogy mi az, amit még képes elviselni az ember, és mi az, amit már nem lehet lenyomni a torkán. Ez persze játékosról játékosra változó lesz, de én biztos vagyok benne, hogy ezerszer inkább fizetnék olyan játékokért, amiket „Early Access”, vagy „Game Preview” állapotban vannak, mint egy olyanért, ami úgy lett félkész, hogy teljes árat kérnek érte. Lehet, hogy ez csak a FAT Xbox One hibája, hisz a fejlesztők jobban figyeltek az X-re való optimalizálásra, és ott 4k-ban úgy hasít a játék, hogy semmi kését nem tapasztalunk vagy adott esetben lassulást. De mindenki hangoztatta, a Microsoft, a fejlesztők többsége, de még az elvetemült fanatikusok is, hogy attól, hogy a konzol neve más, ez is csak egy új kiadás az adott generációból, nem pedig annak váltása. Szerintem a Milestone félreértelmezte a feladatot és egy olyan játék érkezett, aminél fontosabb volt azt ráírni a dobozra hogy XBox One X Enchanced, mint egy kész terméket szállítani, amivel később az emberek szívesen játszanak. Szeretnék végre egy jó motoros játékot, de abban már most közel biztos vagyok, hogy az nem az Olasz kiadótól fog érkezni.
Remélni tudom csak hogy a hamarosan tesztelésre kerülő Gravel egy kicsivel jobb lesz, Rally játékok kapcsán ugyanis sok szépet láttam már a fejlesztőktől, elég csak a WRC 5-6-7 játékokra gondolni. Addig is, nincs itt semmi látnivaló nyugodtan lehet másfele nézelődni.

Értékelés: 3/10

Köszönjük a Magnew-nak a tesztelés lehetőségét.