Huawei MediaPad M5 10 – Egy barátság kezdete

Huawei MediaPad M5

Sosem voltam túl nagy rajongója a tableteknek. Láttam persze az elméleti hasznát, de sosem kerültem abba a helyzetbe, hogy tartósan használjak egyet. Egész addig, amíg hozzám nem került a MediaPad M5.

A doboz tartalma

A tablet egy hófehér dobozban érkezik, aminek tetején arany színnel lett feltüntetve a készülék típusa, esetünkben a Huawei MediaPad M5 felirat. A bal alsó sarokban látható, hogy a (típusjelzésben) 8-assal jelölt 8,4 colos, vagy a 10-es jelzésű 10,8 colos verzió lapul a dobozban. Nálunk az utóbbi járt. Ebből amúgy egy Pro verzió is elérhető lenne, ami annyiban különbözik a simától, hogy nincs belőle a legkisebb, 32GB-os verzió és, hogy támogatja a Huawei M-Pen-jét, amit így sajnos nem próbálhattam ki.
A készülékkel együtt lapul a dobozban egy 230V-os hálózati adapter, egy USB Type-C adatkábel és egy SIM kiszedő tű, ugyanis SIM kártyás tabletről van szó.

Külső

A tablet elejét üveg borítja a teljes felületen. A kijelző körül a Huawei felirat, egy előlapi kamera és az ujjlenyomatolvasóval kombinált navigációs gomb helyezkedik el. A keret és a hátlap alumíniumból készült, prémium érzést adva mikor tartjuk a készüléket. Egy mondhatni stílusosan magvalósított műanyag csík az egyetlen felület a tableten, ami nem üveg vagy fém, de ennek nagy részét a sztereó hangszóró felső párosa foglalja el, így nem csúnyítja el az összhatást, sőt talán még hozzá is ad egy kicsit. A másik pár hangszóró a fentivel párhuzamosan helyezkedik el a hátlap alsó peremén, középen a billentyűzet csatlakozó portja által kettéválasztva. Utolsó megjegyzendő elem a hátlapi kamra, ami hátulról nézve, jobb felül helyezkedik el. Ez amúgy egy pár milliméternyit kilóg a készülék házából, pont nem annyit, hogy érezhető billegése legyen a tabletnek, de az én ízlésemnek azért már sok.
Az alumínium ház, amúgy nagyon jól vezeti a hőt, pár perc alatt hidegre hűl, ha nem használjuk.
A kereten, a navigációs gomb oldalán található a hangerő szabályzó gomb páros, a feloldó, és végül az USB Type-C port a töltéshez és adatátvitelhez, ami sajnos csak 2.0-ás backend-et kapott.
A gombok kényelmesen helyezkednek el a tableten, mindig kézre esik, hisz álló és fekvő helyzetben is jobb felülre esnek, ahova várnánk őket. A ~ 25,9 x 17,2 centiméteres készüléken ugyan nehéz fogást találni, de ha hozzászokik az ember, vígan tarthatja, amíg el nem fárad a majdnem fél kilós súlytól.

Huawei MediaPad M5

Belső

A MediaPad M5 10-et egy HiSilicon Kirin 960s hajtja meg, 8 magon, 4 darab Cortex-A73-on és 4 darab Cortex-A53-on, amit grafikában a Mali-G71 MP8 egészít ki. Az egész alá pedig 4 GB operatív memóriát kapunk, kijelző mérettől és tárhelytől függetlenül. Különbség a verziók között, hogy a MediaPad M5 10 Pro csak a HiSilicon Kirin 960-at kapta meg, nem az S-es verziót, ami ugyan picit lassabb órajelben, de rendelkezik a Huawei új MI technológiáját használó, úgynevezett NPU-val.
Belső tárhelyből a Pro 64 és 128 GB-os verziókat kínál, a két másik modellből pedig ezek mellett elérhető még egy 32 GB-os verzió is. A nálam járt M5 10 a 64 gigás változat volt, ami az igényeimnek bőven elég volt. A felhő és a korlátlan mobilnet korában a telepített alkalmazásaimon kívül, nem sokat dolgot tartok offline az eszközeimen.
A 16:10-es képarányú kijelző 2560 x 1600 pixeles felbontását egy IPS LCD panel szolgálja ki, mind a 3 eszközön. Nagyon szép képe van, kellemes ránézni. Elsősorban cikkek olvasására használtam a tabletet, és nem okozott problémát hosszabb ideig nézni, sőt, lassan ott tartottam, hogy nem tudom elképzelni, hogy ne azt használjam erre célra.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire mély hatást fog tenni rám ez a tablet, de tényleg megkönnyítette az életemet a tesztidőszakban. Ha filmet, sorozatot vagy egyszerűen egy YouTube videót akartam megnézni, és nem akartam emiatt bevonszolni a 3 kilós ThinkPad-emet az ágyba, akkor sem kellett a telefonom kijelzőjére hagyatkozni, ott volt mindig kéznél a tablet. Ha valamit elkezdtem olvasni, vagy nézni a telefonomon és kényelmesebben akartam folytatni, csak gyorsan átküldtem a hivatkozást Pushbullet-en és már folytathattam is. Azt vettem észre, hogy így amúgy szívesebben kezdek bele és tovább ki is tartok a hírek olvasása közben. Valamint a Tesztkörnyezet szerkesztése közben is segítséget tudott nyújtani, amikor utolsó pillanatban kellett módosítani valamit egy megjelenésen és nem volt nálam a notebookom.
Mint látható másodlagos eszközként használtam. Nem is került bele SIM kártya, már csak azért sem, mert perpillanat nincs kettő, amit tudnék használni.
A két nagyobb tablethez kapható egy billentyűzettel és érintőpaddal ellátott tok is, amivel át lehet kapcsolni őket egy notebook szerű módba. Ebben az alkalmazások ablakos módban jelennek meg és kurzollal irányíthatjuk a készüléket. Túl erős alkalmazásokkal nem hajtottam meg a tabot, így nem ismerem a végső határait, de a tapasztalataim szerint nem gyenge, így pedig úgy hiszem, hogy a billentyűzettel kiegészítve hűséges társ lehet belőle akár munkában, akár egyetemen.

Huawei MediaPad M5

Multimédia

A tablet négy hangszórói a készülék hátulján kaptak helyet, így nagyobbak lehettek, viszont a hang iránya nem a legmegfelelőbb. Ekkora hangsugárzókat ugyan nehéz letakarni, viszont bizonyos körülmények között érezhetően romolhat a hang minősége, mire hátulról a fülünkig eljut. De például a könyvespolcomra beállítva, közvetlen a könyvek elé rakva, ezekkel a hangszórókkal játszi könnyedséggel megtölti a szobát zenével.
Az elsődleges kamera 13MP-es, videót 1080p-ben 30 fps-sel képes felvenni. A képek jó minőségük, de semmi extrát nem tapasztaltam, különösebben nem voltam lenyűgözve.

Akkumulátor

Mivel másodlagos eszköznek használtam, így a 7500 mAh-ás akkumulátor, még egy ekkora kijelző mellett is bőven kibírt akár 2 napot is. Pedig használtam bőven. Méretéhez képest gyorsan feltöltött, nem fordult elő, hogy nagyon sietnem kellett volna, de órák alatt sem töltött fel. De ha nem is töltött fel teljesen, nyugodtan vettem le a helyéről, akár 60-70 százaléknál is, ha nem a reggeli indulásról volt szó, ugyanis tudtam, hogy ki fog tartani.

Huawei MediaPad M5

Összegzés

Nagyon-nagyon megszerettem a MediaPad M5 10-et a tesztidőszak alatt. Nehezen váltam meg tőle és még mindig erősen gondolkodom rajta, hogy beszerezzek egyet, akár a stylus-szal, és a billentyűzettel, hogy azzal járhassak az egyetem, így pedig a notebookomat csak akkor kellene magammal cipelnem, ha mindenképpen asztali gép teljesítményére lenne szükségem nap közben.
A MediaPad M5 10 nagyszerű gép lett. Elegáns és erős. Nyugodt szívvel ajánlom annak, akinek tabletre van szüksége. Ha pedig a 10 colos kijelzőt nagynak találná, még mindig ott van a 8 colos verzió.

Értékelés: 8/10

Sorler