Marvel’s Cloak & Dagger – Véletlenek sorozata 

Marvel's Cloak & Dagger

Új kategória, érkezzen egy sorozatpilot kritikája, amiben megtudjuk, hogy a véletleneknek mekkora jelentősége van. Két hirtelen szuperképességekre szert tevő tini találkozásának története. 

Megígértük és elhozzuk nektek. Az új kategóriák szorosan kötődnek ahhoz az átálláshoz, amit mostanság tapasztalhattok a Tesztkörnyezet hasábjain. Vannak még érdekességek a tarsolyunkban ez teljesen biztos, de kezdjük egy jól beáltal és nézzünk meg olyan sorozatot, amit nem is biztos, hogy tudok majd itthonról követni a közeljövőben.  

A Marveltől szokatlan sötétség lengi be az atmoszférát. Egy testvér halála, egy apuka elvesztése és két szokatlan, a halál torkából való megmenekülés jellemzik a sorozat első dupla részének elejét. Egyszerűen a mindennel a közepébe kategóriás megoldást választották az írók, hiszen semmi módon nem köthető a most megjelenő Cloack & Dagger a képregénykiadó bármelyik másik művéhez. Bár a történeti következtetéseket levonni még nagyon korai, de szerintem a helyzet változatlan marad.  

A történet elején találkozunk a két főszereplővel. Thyrone (Aubrey Joseph) és Tandy (Olivia Holt) teljsen különböző életet él. Míg a előbbi egy afroamerikai család sarja, addig utóbbi egy tudós egyetlen lánya. És bár a bevezetőben Thyrone bátyja aki halálát leli egy rosszul sikerült és Thyrone által indított rablás áldozata lesz. Viszont amikor felgördül az „évekkel később” felirat, akkor már azt látjuk, hogy többnyire egészséges életmódban él hősünk, míg hősnőnk az, aki rablásból keresi a kenyerét. Ezután már csak az a véletlen furcsább, hogy miközben egy bulit próbál végigrabolni történetünk főhősnője, ahol éppen hősünket találja meg, mint első áldozat. Ezután pedig futás közben egy temetőben kötnek ki, ahol a lány keze elkezd kéken világítani, míg a fiú kezéből fekete mozgó valamik távoznak. Ezután pedig kicsit több betekintést nyerünk az életükbe. Thyrone-t még mindig gyötri bátyjának elvesztése és egyre jobban, mivel a benne lerakódott düh egyszer csak arra készteti, hogy egy kosármeccs kellő közepén majdnem agyonverjen egy másik játékost. Tandy pedig egyszerűen nem tud szabadulni attól, hogy mi lett az anyjával az események hatására. Mindketten nagyon rossz helyzetben vannak, amikor először elkezdenek a képességeik manifesztálódni. Tandy és Thyrone is belelát emberekbe érintéssel, ha valamit magára ölt Thy el tud teleportálni máshova, Tandy pedig egy rossz helyzetből szó szerint egy kristálypengével vágja ki magát, és ez még csak az első rész. Később kiderül, hogy a mocskos zsaru, akire Thyrone emlékszik, hogy megölte a testvérét, még mocskosabb dolgokba keveredik. És új képességeit kihasználva utána megy, hogy egyszer és mindenkorra élhesen a szemet szemért fogat fogért megoldással. Tandy pedig annak hatására, hogy majdnem megölt valakit, hirtelen el kell, hogy tűnjön, miután titkos rejtett pénze eltűnt és az anyja felélte, egy esküvőt rabol ki barátjával Liam-mel. Ekkor találkoznak újra mivel Thyrone elteleportál arra a helyre, ahol Tandy éppen menekül az autóval és a repülő lövedés az autó szélvédőjét töri össze. A vége pedig az, hogy Tandy mindkét keze világít miközben belecsapódik egy fába.  

Marvel's Cloak & Dagger

Történetét tekintve a Cloak & Dagger egy teljesen véletlenekre épülő furcsa romantikus dráma lenne, amiben a főhősöknek szuperképességeik vannak, viszont mindkét karakter szerethető, és van az helyzet, amikor a képernyőn látottak alapján még akár azonosulni is tudsz velük. Nekem egyelőre, Olivia Holt játéka nagyon lapos, a Aubrey Joseph pedig túl ripacs az én ízlésemnek. De ha végre hagyják majd őket együtt is szerephez jutni, akkor remélhetőleg kiegyenlítődik a dolog. Sajnos ugyanez már nem mondható el a különböző mellékszereplőkről. A rablás áldozata a tanár Thyrone iskolájában vagy éppen Liam annyira egysíkú, hogy az már nevetséges. Sokkal jobban örültem volna, ha látok egy-két jobb háttértáncost is. A dialógusok nem túlbonyolítottak és egyelőre nem láttam túl sok tudományos vagy olyan magyarázatot, ami miatt azt mondanám, hogy érdemes a felirat. Magyar nyelven természetesen még nem jelent meg, így a szinkronról nem tudok nyilatkozni, de ha van érdeklődés erre a cikkre, akkor akár egy későbbi kiadásban, majd arról is lehet szó.  

Technikailag a két rész teljesen visszahozza az egész estés mozik hangulatát. És azt is jól beszövi, hogy bizony neki most két különböző helyen élethelyzetben és lehetőségekkel rendelkező karaktert kell irányítania. Ha kell, akkor ugrálunk a két szereplő között, ha pedig a szükség úgy hozza, akkor csak egyik másik szemszögéből láthatjuk a világot. Az összhang a zene esetében is megvan, már-már azt hiszed, hogy a kapocs olyan erős közöttük, hogy ha Thyrone hallgat valami zenét, akkor azt Tandy is halja, akár a festői New Orleans másik oldalán. Ez pedig olyan érdekes jelenteket eredményez, hogy azokon legalább egy jót lehet nézni minden alkalommal. 

Marvel's Cloak & Dagger

De egy ilyen kritika kérdése nem is az igazán, hogy milyen a sorozat, hiszen mire eljutunk az évad végére még sok minden változhat. Nem itt azt kell megállapítani, hogy érdemes-e elkezdeni és adott esetben minden héten követni. Nos azt kell mondanom, hogy igen. Bár vannak benne szuperképességek és vannak benne olyan megoldások, amitől a fejemet kapartam, tehát hogy miért kellett a szegény fekete srácból jólélő fiatal felnőttet csinálni, vagy hogy a tudós lánya, hogy került egy putriba. De a karakterek (legalábbis a főszereplők) és a történet érdekes. Ha éppen minden nézett sorozatod véget ért, akkor simán azt tudom mondani, hogy hajrá nézz Cloak & Dagger-t amint tudsz, ha viszont már a Marvel logótól vagy az ABC Marvel megoldásaitól falra mászol akkor kerüld el messzire.  

Értékelés: 9/10 

brarid