HP Elitebook 755 G5 – Felemelkedni a feladathoz

HP Elitebook 755 G5

Régen volt HP teszünk, túl régen ha engem kérdeztek. Viszont most itt vagyunk megint és megkaptam pontosan azt a gépet, ami mindenkit hogy érdekelni fog. Egy ultrahordozható gépet, amiben nem Intel processzor van. Vajon mit tudhat?

Doboz Tartalma

Nincsen sok értelme erről beszélni, a készüléket leszámítva a töltöt találjuk benne, illetve egy adag leírást, de a prototípus esetében, ami nálunk járt sajnos ebből nem sokat tudhattam volna meg ha elolvasom, mert számomra értelmezhetetlen nyelven volt. A doboz maga egyébként nem véletlen módon nagyon egyszerű és kartonból készült. Ennek az oka pedig ebben a kategóriában nem az ár, hanem hogy könnyebb legyen az IT-s dolga amikor megérkezik a gép és kicsomagolja. Egy ilyen jellegű megbizatás során a Lenovo és a Dell kezelhetelen méretű dobozaival gyakorlatilag nem tudtam mit kezdeni, pláne hogy valamelyik okosnak eszébe jutott, hogy úgy tele kell tömni az egészet ahogy csak lehet csomagolással. Tovább tartott a csomagolóanyagok szelektív gyűjtése, mint az hogy összekészítsem a gépet kiadásra, vagy legalábbis nagyon így éreztem. A töltő egyébként a tipikus kettészedhető fajta, súlya az gyakorlatilag nulla, így amikor egy táskába teszük majd, akkor nem fogjuk észrevenni, hogy ott van, vagy azt sem ha nincsen.

Külső

A HP az utóbbi időben nagyon magára talált. És egyre másra adják ki az olyan gépeket és kiegészítőket, amik kifejezetten jól néznek ki, sőt már-már szépnek is mondhatók. Hamarosan készül néhány OMEN periféria bemutatása, akkor majd erre komolyabban kitérek. Persze egy EliteBook esetében közel sem került akkora hangsúly a kinézetre, mint igazából lehetett volna. Viszont végre nem azt sugározza magáról a készülék, hogy bizony hamarosan szét fog esni vagy hogy igazából a fém csak a látszat kedvéért van rajta. Nos, a 755 szakít ezekkel a szokásokkal, és mindenkit megnyugtat, ugyanis az egész adonizált alumíniumból készült és gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy műalkotás, amit sokkal inkább tudsz egy a Mac OS X-ből kiábrándult hipszter kezében elképzelni, mint egy tárgyalóban. És ez nem baj. Ha egy számítógéppel meg lehet jelenni bárhol az bizony sosem rossz. És mivel most egyáltalán nem úgy értékelem a gépet, mint egy cégtulajdonos, aki azon gondolkodik hogy vegyen-e ebből a modellből 300-at az összes alkalmazottnak, hanem mint egy egyszerű felhasználó, aki akár sokkal hosszabb ídőre vesz gépet, mint egy cég, akkor azon is el kell gondolkodni, hogy vajon mennyi ideig fogja bírni, ha csak úgy használni akarjuk. És míg egy műanyag csoda több mint biztosan nem fog minket az örök idők végéig kiszolgálni, így a megalkuvás nem opció. De nézzük inkább körbe a gépet!

HP Elitebook 755 G5

Felül a fedlapon a HP logót leszámítva nem találunk semmit, alul néhány hornyot és a ventilátor kilégző oldalát fogja közre négy láb, amivel pont eléggé megemelkedik a gép, bár szívesebben láttam volna ha mondjuk a hátoldalhoz közelebb lévők annyira emelik ki a síkból a gépet, hogy kényelmesebb legyen rajta gépelni. A hátsó és elülső élen semmi, szerencsére már vége annak az időszaknak, amikor egy számítógép összes portja a hátulján helyezkedik el. Vagy legalábbis a fontosabbak. (Mondjuk a Spectre 2018 ez alól kivétel, ott nem fért volna el máshol). A jobb oldalán kapjuk a töltőcsatlakozót, nekem ez a preferált oldal, mert kevésbé zavar be gépelés közben, egy USB Type C csatlakozót. Hangsúlyozottan ez nem Thunderbolt, majd mindjárt kitérek rá hogy miért nem. A dokkoló csatlakozóját, egy Gigabites Ethernet csatlakozót, egy HDMI kimenetet, egy USB 3.0 csatlakozót, egy kombinált 3.5mm-es fülhallgató ki és bemenetet. Valamint egy a mi példányunkon mindössze vakablak funkciót betöltő valamit, ami a szerencsésebb modellek esetében a SIM kártya foglalatát rejti. A bal oldalon kapunk egy Kensington zárat, valamint még egy USB-t, ezek között a kilégzőnyílást és alattuk pedig egy Smart Card olvasót. De hogy miért nem fért el mondjuk még kettő USB valahol a gépen az hatalmas rejtély számomra, de kettő az pont a nesze semmi fogd meg jól. Ez a gép nem igényli, ez elvárja hogy vedd meg hozzá a Port replikátort is különben egy asztalon sokmindent fogsz tudni vele csinálni, mondjuk dolgozni nem. Kinyitva megkapjuk a következő érdekességet, A Trackpad hatalmas, és kényelmesen hasznáható gombokkal a tetején és rejtett nyomáspadokkal az alján. Efelett kapott helyet a billentyűzet, ami a HP legújabb Collaboration megoldását követi, tehát a PhoneWise segítségével, akár a mobilunkra érkező hívásokat is fel tudjuk venni, és azokat bonyolítani a gép segítségével. Felette az egyetlen műanyaggal borított rész ez pedig a kijelző kerete. A mi modellünkön nem fényes volt a kijelző, az érintőképernyős megoldások viszont üveg borítással érkeznek. A kamera még megérdemel egy említést, ugyanis kapott egy beépített biztonsági filtert, amivel meg tudjuk akadályozni, hogy ha mi nem akarjuk hogy lásson minket bárki, vagy hogy a Windows Hello működjön, akkor nem kell letakarni teljesen a kamerát egy adag ragasztószalaggal, hanem elég egy kis műanyag darabot arrébbhúzni rajta. De akkor most kapcsoljuk be a gépet és nézzük meg mi van benne.

Belső

Éljen az AMD, éljen a Ryzen! Bizony a HP már abban az évben, amikor megjelent az AMD Ryzen Pro mobilprocesszor család azt mondta, hogy bizony ez nekünk kell az EliteBook sorozatban is. És ezért alapból kétféle konfigurációban a 755 G5 elérhetővé is teszi. Az egyik opció a Ryzen 5 2500U processzor beépített Vega grafikus gyorsítóval, itt 2GHz alapórajelről beszélünk, és 3,6GHz turbó órajelről, abban az esetben ha csak egy rövidebb ideig van erre szükségünk, amennyiben mondjuk hosszabban kell, hogy használjuk a gépet, akkor valahol 3GHz környékén állhat meg. Mivel a nálunk járt Ryzen 7 2700U processzor és mellette lévő Vega GPU 3.2GHz-es CPU órajelen futott a legtöbb esetben. Ezen felül konfigurációtól függően tartozik hozzá 8-16 vagy akár 32GB memória. A nálunk járt modell 16-tal büszkélkedett, sajnos legnagyobb sajnálatomra a 2×8-as konfigurációban. Ezen felül, akár 1TB-os Nvme SSD is rendelhető. A nálunk járt modell 256GB-ot kapott. A gép súlya 1.86kg ha nincsen benne érintőkijelző és azzal együtt 1.98. Egyik sem vészes, és még a 2kg-os érték alatt van, amit minden gyártó megközelíteni próbál. Viszont sajnos szégyen vagy nem szégyen, de mivel nem is az a gép lényege, és időm sem túl sok volt játékokkal nem készültem igazán. Az APU videós gyorsításért felelős része arra biztosan elég, hogy élvezetően fusson egy-két esport játék, még akkor is ha nem a legjobb felbontáson és vagy részletesség mellett. Viszont mondjuk videó lejátszás gyorsításához pedig több, mint elég lesz a hosszabb idők folyamán is. A kijelző egyébként 15,6 colos és 1920×1080 pixeles felbontású és ezzel egy nagyon kellemes élménnyel indulunk, még úgy is hogy a skálázás alapból be van kapcsolva. A panel egyébként IPS így a betekintési szögekkel sincsen komoly baj. Nagyjából minden szögből tökéletesen látható az egész képernyő. És használat közben ennél csak úgy 15 fokkal nagyobb élmény a gép. A hűvös fém nagyon sokáig igyekszik az maradni, és csak az utolsó pillanatokban fogja felmelegíteni a lábunkat, de ekkor már a gép nagyjából olyan hangot ad, mintha legalábbis az életéért könyörögne. A hűtés normál használat mellett egyáltalán nem hangos, sőt szerintem az egyik leghalkabb, amit az utóbbi időben a HP-tól hallani véltem. Még amikor egy minimális játékot is beleviszünk a mixbe, akkor sem lesz veszélyesen hangos. Csak ne nagyon akarjunk rajta semmi workstationt igénylő feladatot végezni.

HP Elitebook 755 G5

Adatkommunikáció

Mint mondtam, van a gépen egy vakablak és én azzal szeretnék kezdeni egy nagyon egyszerű ok miatt. A készülék ugyanis képes arra hogy beépített 4G kapcsolattal rendelkezzen. (néha nagyon sajnálom hogy éppen nincsen keretem új notebookot venni). Ezt sajnos kipróbálni nem tudtuk és mégszörnyebb, hogy nem találtam arra vonatkozó információt, hogy LTE vagy esetleg LTE-A képes-e a modem és ha az utóbbi, akkor melyik kategóriába tartozik. A WiFi egy Intel modul, pont ugyanaz, amit már megszokhattunk korábban a Kaby Lake és Kaby Lake R notebook processzorok esetében, a déli hídra integrálva. Gyors, ismeri az 5GHz-es szabványt és olyan jól érzékeli a WiFi-t, hogy amikor kimentem a házból, és tesztelni akartam, akkor leginkább a közelgő eső tartott vissza a további próbálkozástól, de a kerten belül nem találtam olyan helyet, ahol ne lett volna legalábbis használható az internet. A sebesség vezetéken is pont megfelelő volt. A beépített hálókártya nevét pedig fedje jótékony homály, de szerencsére ettől független használható és igazából nekünk ez a lényeg.

Multimédia

Egy notebookon lévő webkamera nekem mindig sokadlagos. Alapvetően ha már nem három pixelnek látszik az ember feje a monitoron, akkor minden rendben van. És ezt a feltételt teljesíti. Viszont ami meglepően kellemes volt az a hangszóró. A szokásos HP megoldás, és legalább olyan szépen is szól. Láttam már multimédiásnak kikiáltott gépeket, amik ennél sokkal inkább doboznak tűntek, mikor elkezdett belőlük szólni a zene, viszont ez a hangsugárzó, ha magasabb hangokon recsegett is igazából nagyon kellemes volt hallgatni, amikor éppen nem volt nálam fülhallgató és egyedül akartam zenéthallgatni vagy esetleg filmeket nézni.

HP Elitebook 755 G5

Akkumulátor

Ez egy munkára fogható business gépnél igazán kardinális pont, ugyanis ha nem bírja végig a meetinget úgy, hogy esetleg közben egy-egy videót is meg kell mutatni, akkor semmi értelme nincsen az egésznek. Sajnos a Ryzen még mindig éhes, így egy teljes munkanapot nem fogunk tudni a konnektortól távol tölteni. De ezt az apróságot leszámítva egy nagyon kellemes élmény a majdnem négy órás akkumlátor idő miközben helyi videófileokat játszik le az ember. Ugynaez az érték akkor is, ha szöveges weboldalakat tölt be az ember, viszont ha esetleg Netflixről streameljük a filmeket, akkor készüljünk fel, hogy a Bosszúállók legújabb részét nem fogjuk tudni végignézni, ugyanis nagyjából kettő óra tíz perc alatt képes a gép teljesen lemerülni. Mondjuk, amikor ezeket a sorokat írtam akkor képes volt kikapcsolt wifivel és alacsony fényerőn az egész napot végigcsinálni, de ez nem életszerű az ember nem csak egyszerű formázatlan Word dokumentumokkal szokott dolgozni a nap folyamán, legalábbis én biztosan nem.

Összegzés

Nagyon akartam utálni, a HP-tól még az üzleti szférában nem láttam olyan gépet, amire azt mondtam volna, hogy „igen, ez a gép bizony az, amit én szeretnék használni”. És valahol a 755 sem az a kategória. Viszont ha jobban megismered, akkor hamar rájössz, hogy mindennel ellentétben az amerikai cég nagyon is otthon érzi magát a piacon, és a G5 már egy olyan minőségű készülék, amivel igenis van értelme számolni, már csak a Ryzen miatt is. Gyors és olcsóbb, mint Inteles társai. Innentől kezdve ha nem is azonnal, de szépen fokozatosan le lehet cserélni a munkatársak gépeit újabbakra.

Értékelés: 7/10

Köszönjük a HP-nak a tesztkészüléket.

brarid