HP Pavilion Gaming Keyboard 500

HP Pavilion Gaming Keyboard 500

Egy olyan billentyűzet, ami csak egy dologra jó, igazából nem jó semmire sem

Nem volt még alkalmam arra, hogy MX Red kapcsolós billentyűzetet használjak. Viszont azután a két hét után, amit végigszenvedtem az 500-assal, már tudom nem véletlenül.

Belépőszintű mechanikus billentyűzetről beszélünk, így nem meglepő módon nem volt hozzá semmi más a dobozban, mint maga a tesztkészülék. Egy USB csatlakozóval köthető a géphez, a kábel harisnyázott, de semmi komoly, nem túl vastag és nem túl vékony. A leírásról már nem tudok ilyen jól nyilatkozni, legalább egy figyelmeztetést írhattak volna bele, hogy attól függetlenül, hogy nincsen a dobozban billentyűkiszedő eszköz, nem kéne csavarhúzóval rámenni a gombokra. Maga a doboz egyébként kellemes kartonból készült, és a grafikák is jól néznek ki rajta. Zöld az egész, mivel valaki a HP-nál úgy döntött, hogy a Pavilion Gaming színe az a zöld lesz és csak egyet tudok vele érteni.

De akkor nézzük meg milyen körbe. A mára már gyakorivá vált divatot követi, miszerint a billentyűzet nem rendelkezik kerettel a gombok körül és szinte az egész alja egy darab alumíniumból van kirakva. Ez egy hatalmas előny, hiszen a súlyából adódóan nem nagyon fog ugrálni az asztalon. A LED lámpákat, amiket beleszereltek, nem lehet látni, és elég stabilan van beleszerelve az összes kapcsoló. Nem nagyon mozognak és nagyon nagy erőre nincsen szükség ahhoz, hogy lehúzzuk a billentyű sapkákat. Viszont emeljük le az egyiket és nézzük meg mi van alatta.

HP Pavilion Gaming Keyboard 500

Avagy kezdődjön a szenvedés.

A billentyűsapka alatt ugyanis Gateron Red kapcsolók vannak, ez pedig nem más, mint a Cherry MX Red kapcsoló 100%-os másolata. Ez pedig okozott egy rakás kellemetlenséget. Hiszen a Cherry MX Red és ennek okán a Gateron Red is játékra szolgáló kapcsoló. Míg a Black, azaz ennek a sornak a komolyabb megoldása még jó lehet arra, hogy játszunk rajta és néha írjunk is. Viszont sosem nyúltam még Red kapcsolókhoz. A lineáris kapcsolók akkor, hogyha nem csak arra használod, hogy lenyomj egy gombot és azt ott tartsd, vagy hirtelen lenyomd a játék hevében, akkor egy hatalmas szemét. Eem tudom szebben mondani. A nyomáspont rendben van ugyan, de az elsütési pont után olyan érzésed van mintha bezuhant volna a gomb a billentyűzet alsó részébe. És ez azt okozta, hogy az időről-időre előjövő ínhüvely gyulladásom újbóli megjelenését. Három nap után, és most nem viccelek, olyan fájdalmat éreztem, mint még sosem, pedig előtte már volt szerencsém a zöld kapcsolókhoz is sőt, az eredeti MX kapcsolókhoz is. Ezek pedig olyan erőfeszítést igényelnek, hogy ezek miatt vezették be szerintem az ergonomikus billentyűzeteket. Bár maga a billentyűzet nagyon kényelmes lenne egy másik kapcsolóval, nem is nagyon akartam belemászni semmi másba. Hiszen mesélhetnék arról, hogy mennyire nagyon jó a szoftver, mennyire nagyon kellemes használni az eszközt akkor, ha csak játszol, de ez nem az én stílusom lenne. Nem hinném, hogy van értelme annak, hogy dicsérjek valamit, aminek az alapjai hibásak.

HP Pavilion Gaming Keyboard 500

És ezzel be is fejezném ezt a cikket. Egy teljesen értelmetlen cikkről beszélünk még akkor is, ha nagyjából húsz ezer forintért megvehetjük az eszközt, mert ennél sokkal jobb megoldásokat gyárt mondjuk a Genesis vagy hasonló cégek is. Nem is értem a HP-t hogy miért mentek ebbe bele, mikor a hamarosan kivesézésre kerülő Sequencer pedig olyan tökéletes lett, hogy közel álltam hozzá hogy a teljesen angol kiosztás ellenére levadásszam és megvegyem magamnak. Ekkora lebőgést én még életemben nem láttam. Szóval értékelés most nincsen.

HP Pavilion Gaming Keyboard 500

Köszönjük a HP Magyarországnak a tesztkészüléket.

brarid