Nokia 7.1 — Győzhetnek a finnek

Nokia 7.1

Nem vagyok oda azért, hogy valaminek a nevét használják olyan célra, aminek semmi értelme nincsen. Ilyenek a Commodore vagy Atari telefonok, amiket egy véletlenszerű kínai cégek gyártanak, és rátesznek egy emulátort vagy ehhez hasonló. Viszont egyre jobban úgy tűnik, hogy a Nokia csak kívülről ilyen és amire van behatásuk effekíve kis gyártóként törekednek arra, hogy legalább szoftveresen a régi élményt adják.

Doboz tartalma

A Szokásos alulról kihúzható megoldással rendelkezik a doboz. Benne pedig a telefont és a tartozékokat rejtő kis dobozt találjuk, utóbbi dobozban, pedig egy töltőfejet, egy USB kábelt, aminek a vége C-s, szóval a telefonon is ez van. Illetve egy Jack csatlakozós fülhallgatót. Amit, ha nem szereted az agybadugós változatokat, akkor rendben van. Viszont a térrel van egy kis gondja és mintha jobbról balra átcsúszna a dolog, szóval, ha mondjuk a régi iPhone füleshez vagy szokva, akkor nem mondom, hogy felétlen másikat kellene venned, de erősen javasolt lehet minden más esetben. Később egy picit többet erről. A papírok a mi példányunkban is megtalálhatóak magyar nyelven, ha valakinek gondja van az üzembehelyezéssel, akkor ezzel minden további nélkül sikerülni fog beállítani a telefont, nem kell miatta aggódni. A grafikák szépek rajta, és nagyon büszkén hirdeti a telefon, hogy bizony egy Andorid One rendszerű készülékkel van dolgunk és nem pedig valami egyéb megoldással.

Nokia 7.1

Külső

Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem a Nokia telefonoknak az a legfontosabb erénye, hogy úgy vannak megtervezve, mintha legalábbis baltával faragták volna őket. Ez egyetlen helyen nem vehető észre a 7.1 esetében. Ez pedig nem más, mint a Notch megléte az előlapon, mármint értem 2018-at írunk, emiatt pedig a telefonok nagyrésze jobb ha rendelkezik vele és így nem lóg kifele annyira a tömegből, mert ha nem így lenne, akkor nem tudom mit kezdenénk magunkkal. Egyéként a szenzorszigetben kapott helyet egy telefonhangszóró az előlapi kamera, illetve a közelségérzékelő szenzor is. Ez alatt és mellett terül el a kijelző viszont azt, aki alulra akkora sávot tervezett az egy nevetséges dolog. Talán a legnagyobb és számomra megbocsáthatatlan hibája a készüléknek, viszont a többi dolog el tudja ezt annyira nyomni talán, hogy legyen értelme a telefont megnézni annak is akinek mondjuk az ég egyadta világon semmi szüksége nincsen a Notch-ra, esetleg a háta közepére sem kívánja. A kijelző ettől függetlenül nem volt képes 80% fölé vinni a kijelző-test arányt, amit már nem egy 16.9-es notch nélküli készüléknek sikerült. Ez az egyetlen olyan része talán a telefonnak, amit nem tudok feldolgozni.

A telefon alsó ívén kapjuk az USB-C csatlakozót. Két antenna sávot, valamint az elsődleges hangszóró és mikrofon párost. Felül egy másik pár antennasáv veszi körbe a 3.5mm-es jack csatlakozót, amiről mind tudjuk, hogy igazából egyáltalán nem vehetjük a meglétét készpénznek a mai világban. Illetve az egyik sávban kapott helyet a másodlagos mikrofon. A készülék jobb oldalán a felső sarokhoz közelebb kapjuk elsőre a hangerőszabályzó gombokat, majd a bekapcsológombot. A bal oldalon pedig a SIM kártya helye található. Nem mondom, hogy rossz helyen lenne, és mondjuk kétséget kizáróan jobb, mintha csak úgy az egyik gomb alá lenne beszórva (igen itt most az Applere gondolok).

A hátlapon találjuk a kamerát, ebből kettő is kapunk. Felbontására majd később kitérek. Alatta egy két ledből álló villanót, illetve egy ujjlenyomat olvasót is kapunk. Természetesen a bérgyártatás miatt sajnos a kijelzőbe szerelt változat nem volt megoldható. Sem pedig azért, mivel a készülék nem a csúcskategóriában versenyez, és ez így látszik az árán is. A borítás nagyrészt üveg, sajnos nem kapunk QI töltést ettől függetlenül a fogása nagyon kellemes, és bár biztosan vannak sokan, akiknek ez hiányzik, de szerintem ez pont az egyik olyan dolog, ami nélkül még meg lehet lenni a nagy egészet nézzük. Ezen felül a szélei fémből készültek, csak azért, hogy a fogása egy picit kényelmesebb legyen. Az előlapot is teljes egészében borítja az üveg nem kell attól tartani, hogy mondjuk az alsó sáv kimaradt ebből az egészből. Színekből egészen jól állunk legalábbis férfi szemmel. Fényes éjkék és fényes acél színben kapható a készülék, az előbbi a fekete helyi megfelelője, ami egy picit kékes, míg az utóbbi az ezüst színű variánst takarja. De most kapcsoljuk be és nézzük meg mit találunk rajta.

Nokia 7.1

Belső

Kezdve a hardverelemekkel, amik alkotják a készüléket, kapunk egy Qualcomm SMD636 Snapdragon 636 SoC-t, ami egy nyolcmagos 1.8GhZ-es Kryo 260 alapú architektúrára épülő processzort tartalmaz és egy Adreno 509-es grafikus gyorsítót is. Mindezt 14nm-es csíkszélesség mellett, így a fogyasztása valamivel magasabb lesz, mint a 845-nek alapból. Viszont mivel a Kryo 260 egy picit takarékosabb sebességű architektúra, ezért van egy olyan érzésem, hogy a készülék valahol ezt ki tudja egyenlíteni. Ehhez kapunk 3 vagy 4 GB RAM-ot, függően attól, hogy 32GB vagy esetleg 64GB van a készülékünkben. Sajnos arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyivel tud többet a 4GB-os telefon, de azt biztosan el tudom mondani, hogy bizony az esetek nagy részében mindenre elég a 3GB-os változat is.

A kijelző felbontása 1080 x 2280 pixel, ez az 5.84 colos kijelző miatt pedig valahova 432ppi környékére hozza be a képpontsűrűséget. Természetesen a panel nem OLED, ebben az árban nem is igazán lehetne, viszont cserébe kapunk HDR10 támogatást, az egyébként teljesen rendben lévő IPS kijelző mellé. A telepített Android verziója attól függetlenül, hogy már elérhető több helyen is és a Nokia Facebookon is ezzel hirdeti a telefont, valahogy nem volt képes frissülni 9.0-ra, ami alatt nálunk volt. Viszont sebességre a 8.1.0 is egy olyan elképesztő valami, hogy ehhez képest a korábban tesztelt Xperia XZ3  sem rúghat labdába, pedig lehet mondanom sem kell van a kettő között némi számítási teljesítménybeli különbség. Persze lehetne mondani, hogy igen hiszen az Andorid One lényege pont ez. De az a vicces, hogy még attól független, hogy micsoda mennyire és hogyan van optimailzálva, képes egy ilyen húzásra a készülék. Sosem tapasztaltam akadást, és alkalmazásösszeomlást is csak egyszer láttam, amikor a menetrendek.hu app, amivel a busz érkezését szoktam ellenőrizni, fogta magát, leállt újraindult, majd már nem a teljes 19.5:9-es képarányon futott, hanem simán 16.9-ben. Ez pedig főleg annak tekintetében érdekes, hogy előtte többször sikerült úgy használnom a telefont, hogy ezzel semmi gondja nem volt ezelőtt a megállás előtt.

A Nokia szokásához híven alig pakolt a telefonra alkalmazást, így gyakorlatilag nem is görgethető az alkalmazáslista, csak annyit tudunk rajta tenni, hogy megnézzük, hogy valamiért az eredetileg telepített verzió az a Files Go a filekezelő alkalmazásból. Amit nagyon gyorsan lecserél a hivatalos Google Fileok alkalmazásra. Amit hozzáadtak mindössze az a support alkalmazás, amivel nincsen is semmi gond, hiszen erre szükség van. Innentől kezdve nem hiszem, hogy softveresen lenne gond valaha a készülékkel, mivel az indítóképernyő is a standard Launcher3 egy aprócska hex kódot megváltoztatva, hogy a szokásos Android kék helyett, inkább a Nokiás sötétkékre cserélték, és a Bootolás közben hallani az igazi ikonikus finn hangot. De ez egy applikáció, amit rosszabb esetben is egy ember két perc alatt át tud alakítani a megfelelő frissebb platformra, egy MP3 file-t felölteni egy Boot animációt kicserélni, valamint egy-két csengőhangot hozzáadni és megváltoztatni az alap kódját a kiemelő színnek, összesen nem tart annyi ideig amíg a Samsung összerakja az adott évi indítóképernyőjét. És ezért olyan tökéletes az Android One, mert a fejlesztések, amiket egy gyártó hozzá tud adni minimális, viszont emellett jár hozzá 2 évnyi frissítés, és ezen felül plusz egy évnyi biztonsági frissítés, mitől még a Nokia, ha akarna sem tudna elállni, mert az Android One felirathoz ezeket be kell tartani. Ezekkel együtt sokkal biztosabbnak érzem ezt a dolgot, mint azt, amikor egy teljesen standard AOSP alapú gyártó beesik valahonnan Kínából, még esetleg valami ezer éves MTK chipsetet is használ, hogy mindenképpen jó legyen nekünk és nemhogy soha nem fog frissíteni, de a legtöbb esetben mindenféle ígéretekkel elkápráztatva a leendő vásárlóközönséget.

Nokia 7.1

Multimédia

Felkészült a készülék ezzel nincsen gond bár, csak egy hangszórót kapunk és azt is az alján, viszont legalább nem torzít vagy szól siralmasan a telefon. Arra több mint tökéletes, hogy a csengőhangunkat meghaljuk, amikor keresnek. A hátlapi kamerák, 12 és 5 megapixeles felbontással büszkélkednek a kisebbik ebben az esetben kizárólag a mélységérzékelő funkcióját tölti be. Semmi más értelme nincsen, és ez talán így is van jól. Egyébként az elsődleges kamera jól működik, mutatva ezzel, hogy a korábban nálunk járt Nokia 6.1  tényleg csak szoftveresen volt hibás. És egy kifejezetten kellemes lencse egyébként, Zeiss alapú az üveg rajta, és a felbontás mellett a rekeszérték egész jó f/1.8-as, míg a pixelméret az olyan 1.28mikornos. Ezek jó számok, viszont nem azt mondom, hogy nincsen ennél jobb. A telefon képes egyébként Elektronikus képstabilizálásra, ezt a giroszkóp segítségével éri el. Ugyanez a funkció megvan videóknál is, viszont érzésre csak a 30FPS sebességű 1080p felbontás mellett, 2160p esetében sajnos nem lehetséges ennek megoldása. Viszont legalább van 4k felbontású videók felvételére lehetőségünk, amire sok esetben ebben az árkategóriában nem számíthattunk volna. Az előlapi kamera nem ekkora eresztés egy sima 8 megapixeles felbontású egységről van szó, amihez tartozik egy f/2.0-ás rekesz és egy 24mm-es gyújtótávolság. Tehát tudunk majd nagyon szép szélesvásznú selfieket készíteni, de maximum napsütésben.

Adatkommunikáció

A telefonban ezzel legalább nem fukarkodtak, nem úgy, mint mondjuk az előlapi kamera esetében. Kapunk ugyanis egy 802.11 a/b/g/n/ac képes Wi-Fi vevőt, amivel sem távolságban, sem pedig használhatóságban nincsen komoly gond, egészen sokáig ellát, és ha adott esetben el is veszítené a jelet, képes gyorsan magára találni. Persze azzal sokat tudunk rajta rontani, ha lefogjuk a telefon tetejét vagy alját, de összességében egy használható megoldásról beszélünk. A Bluetooth támogat aptX HD-t LEt és a legújabb 5.0-ás szabványon kommunikál. Szerencsére nem sikerült túl jól rávennem a telefont arra, hogy a vezeték nélküli fülhallgatómat a zsebemben lévő telefon eldobálja, így ezen túl meg annyira nem tudom jól ellenőrizni a működőképességét. Az LTE modem maximális sebessége 300/50, ez egyébként általánosságban az LTE-A hálózatok maximális sebessége manapság hazánkban. Így emiatt nem kell aggódni semmi szín alatt.

Akkumulátor

A készülék akkumulátora nem nagy, 3060mAh. Ezzel együtt nem voltam képes olyan scenariót előállítani, amikor lemerült volna a nap végére. Illetve egyszer, de az kifejezetten komoly elvárás volt. Egész nap, reggel 9 és este 7 között ment rajta a Mobil Hotspot. Ezzel együtt is csak addig sikerült merülnie, hogy amikor ránéztem a bekapcsolt hotspotos telefonra, hogy mégis az egész napi itthonról dolgozás után mennyi netet használtam, akkor jöttem rá, hogy még mindig megy és most van 20%-on a telefon, csak a vicces az, hogy ekkor már majdnem éjfél volt és elfelejtettem kikapcsolni a megosztást. Ezzel együtt azt tudom mondani, hogy a két nap nem elérhetetlen, sőt leginkább az elvárható érték. Legalábbis azzal a felhasználással, amivel én kínzom a telefonokat. Biztos vagyok benne, hogy lehetséges ennél rövidebb idő alatt is lemeríteni, de én nem játszom a telefonomon, mert munkaeszköz. Ugyanúgy ahogy a gépemen sem szoktam. Navigálni is ritkán így ezek alapján véleményezhetek csak valamit.

Összegzés

A Nokiát féltem sok szempontból. Sajnos azt tudom mondani, hogy régen szerettem amit csinálnak, de egy időben felültek a Microsoft féle Hype vonatra és hagyták magukat felvásároltatni, aminek az lett a vége, hogy az a cég, akit hajdanán a legnagyobbnak ismert a világ, most egy másik vállalat tulajdonolt Brandje csupán, és bár egyre jobb telefonokat ad, de jó lenne ha mihamarabb visszatérnének a saját hardwareikhez, és esetleg eljutnának arra a pontra, hogy igen ez ugyanaz a Nokia, amelyik anno bemutatott olyan csodálatos készülékeket, mint a 3310, 5110 vagy esetleg később az N95, N8, 808 és még sorolhatnánk napestig. A Nokia 7,1-et nyugodt szívvel merem ajánlani bárkinek, aki kérdezi. Nem látok benne olyat, amitől egy használhatatlan telefon lenne, nem látom, hogy hol bukhatna el az alapján, amit a tesztkészülék mutatott nekünk. Bár nekem személy szerint kicsit kevés, mind méretben, mind a tulajdonságaiban, mert azért igen elég az 3GB RAM, de ha nagyon akarom, akkor percek alatt földre tudom legalább ezen aspektusát a telefonnak küldeni. Mindazonáltal ez a kategória nem is nekem van kitalálva, hanem azoknak, akik nem akarnak, vagy tudnak adott esetben, akár 1000 euró körüli összeget szánni a telefonjukra. Nekik pedig jobb lehetőség a rengeteg kínai csoda után nem is kell.

Értékelés: 10/10

brarid