Sony Xperia XZ3 — Ez már csak nevetséges

Sony Xperia XZ3

A Sony évekkel ezelőtt “A” gyártó volt, akinek a telefonjai ajánlottam, ha kérdésként merült fel, mit is kellene venni. Ma már én magam sem vagyok hajlandó pénzt adni nekik, nem véletlenül.

Doboz Tartalma

Gyakorlatilag semmiben nem különbözik a készülék attól, amit mondjuk a ZX2 vagy a ZX2 Compact esetén láttunk. Szürke színű dobozban kaptuk a telefont, amire most már nem az van írva, hogy ZX2, hanem hogy ZX3. Mellette találunk egy töltőt és az eddig megszokottakkal szemben, egy USB-C 3.5 mm-es jack átalakító is került a dobozba, nem néz ki rosszul, de egy teljesen standard átalakítóról beszélünk. Működik és ez a legtöbb, amit el tudok róla mondani. Ezen felül kapunk egy rakás papírt, amitől jó súlyba kerül a doboz. Arra bőven elég, hogy haza tudjuk cipelni benne a telefont és el tudjuk kezdeni használni. Rajta vannak persze a szokásos kötelező feliratok. De nem ez a kérdés. A kérdés mindig az, hogy mit kapunk a dobozon és a készüléken belül.

Külső

A készülékek többsége, amiket mostanság kapunk, nagyon hasonló alapokra építkezik, mint elődjeik. Ez pedig azt jelenti, hogy az XZ3 nem néz ki sokkal különben. Bár azt el kell ismernem, hogy előnyére változott. Míg a ZX2 egy hátán pörgő, iszonyatosan nehézre sikerült készülék volt, addig a ZX3 nem pörög többet a hátán, és már közelebb áll a 190 grammhoz, amivel sikerült a Note 8 alá esnie. Ezen felül vékonyabb lett a telefon a korábbi 11,1mm-es vastagság helyett, már csak 9,9. és ettől függetlenül az akkumulátor is nagyobb lett. De erről majd később.
A telefon magasabb, mint az elődje volt, és egy kicsit szélesebb is. És bár az a három vagy egy milliméter a magasság vagy a szélesség oldalán nem sok, viszont arra pont elég, hogy kényelmetlen legyen. Viszont szerencsére a Sony képes volt megoldani, hogy még tudjuk használni akár egy kézzel a telefont hosszabb távon is. Kivéve egyet. Olyan szinten csúszós a telefon, hogy használhatatlan, ha mondjuk kesztyű van az ember kezén. De térjünk át arra, hogy mit hol találunk az üveg csúszóssága és hidegsége már-már megszokot dolog.

Sony Xperia XZ3

Kezdve az előlappal, semmi érdekeset nem látunk. Egy Sony logó a készülék alján, egy hangszóróval és az elsődleges mikrofonnal, felül egy telefonhangszóró és egy előlapi kamera található. Míg a készülék alján. egy darab USB-C csatlakozó árválkodik. Sem egy plusz hangszórórács vagy ehhez hasonló. Felül van egy a Sonytól megszokott és kézzel is eltávolítható SIM és memória kártya foglalat. Ebben vagy két kártyát helyezhetünk el vagy pedig egy kártyát és memóriabővítőt. Ez pedig egészen 512GB-ig terjedhet. Ebben a pillanatban ez egy fizikai korlát. mivel nagyobb SD kártya nem létezik. De végeredményében eljuthatunk arra a pontra is hogy a jelenlegi szabványokkal 2TB lesz a maximuma.

A hátlapon kapott helyet egy kamera, ami egészen érdekes majd később erre kitérek. Itt van az ujjlenyomat olvasó is, ezzel csak egy baj van, a Sony még mindig nem volt képes megfelelő helyre tenni, így kicsit nehéz elvonatkoztatni attól, hogy éppen melyik irányból fogjuk a telefont, vagy hogy éppen jól van-e a kezünkben adott esetben a készülék. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a működése rossz. Éppen ellenkezőleg, az egyik legjobb megoldás, amit manapság a piacon láttam. Viszont ennek ellenére továbbra is iszonyatos erőfeszítésbe kerül a használata normál esetben, mert túl sokat kell tornázni a használatához. De menjünk tovább.

A jobb oldalon van egy hangerőszabályozó gombpáros és egy bekapcsoló gomb. Ezek közül az utóbbi kényelmesen használható, nincsen túl magasan vagy túl alacsonyan. Egészen kényelmes a nyomáspontja az összesnek, így legalább ezekre nem tudok semmi rosszat mondani. Az egyetlen, amire tudok, az a kijelző és annak elhelyezése. Bár a mérete egyáltalán nem siralmas, 6 collal még ilyen méretek mellett ki tudok egyezni, viszont azzal már közel sem annyira, hogy a kijelző-test aránya 85% alatt van. 2018 végén ez nem, hogy kevés, de nevetséges. Mondjuk legalább notch nincsen. A szenzorszigetet eddig nem használta a Sony, de van egy olyan érzésem, hogy hamarosan ez akár változhat is. De fontosabb, hogy nézzük meg mi van a készülékben.

Belső

A Sony nem sokat változtatott a bevált formulán, mivel nem lehetséges másképpen megoldani a dolgot. Még nem elérhető az SDM855, ezért a már Tajvanon létező SDM845 érkezett a megmentésére. Sebességben még mindig verhetetlen ez az SoC is. A beépített CPU kétféle Kryo 385 alapú architektúrával van felszerelve. Az erősebb magok Kryo 385 Gold, míg a gyengébbek Kryo 385 Silver alapúak, és sebességben 2.7 és 1.7GHz-en ketyegnek. Emellé kapott a telefon egy Adreno 630 GPU-t, illetve 64GB belső tárhelyet. Tajvanban kapható egy másik változat is, ebben szintén 64GB memória van, viszont már 6GB RAM társaságában. Ehhez képest a normális készülékben, amit bárhol meg lehet kapni, simán négy gigabájt memória került. Nem túlzottan kevés, bár bőszen lehetne több.

 

Még akkor is, ha az Android 9.0 lehetővé teszi, hogy gyorsabban használható legyen a készülék az újításoknak köszönhetően. Sajnos a Sony túl mélyen nyúl bele a rendszerbe, így gyakorlatilag nem kapunk mást, mint az újabb verziószámot. És egy részleges alkalmazásinkompatibilitást. Sebességre persze rendben van, viszont ezen a ponton tényleg nem látom annak okát, hogy a legfrissebb operációs rendszert használják. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy nem kell a legfrissebb operációs rendszer, mert igenis vannak aspektusai a telefonnak, ahol ennek örülök, viszont akkor már inkább a Huawei féle megoldás az EMUI-val, mert talán még több értelme van, mint annak, hogy semmit ne kapjunk jól láthatóan a 8.0 Oreo verzióhoz képest. Szerencsére a sebességgel nincsen probléma. A Sony skin pedig hasonlít arra a megoldásra, amit mondjuk a Google alkalmazott volna néhány verzióval és a Pixel telefonokkal ezelőtt. Ez nem jelent semmi rosszat szerencsére, sőt leginkább reménykedésre ad okot ugyanis, ha sem ezzel sem a sebességgel nincsen gond, akkor igazából nincsen más dolgunk, mint használni a telefont. Legalábbis elméletben.

Sony Xperia XZ3

Igen ám, de vannak dolgok, amit könnyen az őrületbe tudják kergetni az embert. Sajnos a rezgés még mindig nem megoldott, és többször volt olyan, hogy fontos üzenetekről maradtam le, csak azért, mert a telefon értesítésekre használt rezgése körülbelül olyan szinten erős, mintha legalábbis a rezgőmotor úgy ahogy van, kimaradt volna belőle és a hangszórókból érkezne a jelzés. Az egyetlen gond ezzel nem az, hogy a Sony már anno a 90’-es években is képes volt olyan motorokat építeni, az akkor még műanyag telefonjaiba, hogy azok kis túlzással az ember lábát szakították lefele. Nem is az, hogy a Z2-m legerősebb és legjobb funkciója többek között ez volt, hogy nem idegesítő hangon, de elementális erővel rezgett. Hanem hogy van a telefonba beépítve egy Dinamikus rezgés funkció, aminek leginkább az a lényege, hogy amikor a kezünkben van a telefon, akkor a médiatartalmakba jobban bele tudjon vonni. Igen ám, de ez csak akkor működik, hogy ha be van kapcsolva a telefon képernyője. És ha be van kapcsolva a képernyő, akkor amúgy is a kezünkben van a telefon. De erről ennyit. Nézzük még, mert van valami, aminek jónak kell lennie igaz?

Nos a kijelző jól néz ki. 1440×2880 pixeles felbontás, 537PPI P-OLED kialakítás. Sajnos arról nincsen megjegyzés, hogy LG vagy Samsung panelről beszélünk. Így az esetleges problémákról sem tudunk beszélni. De a HDR támogatás megvan és a BT2020 színspektrumot is támogatja a készülék, mindamellett, hogy a japánok már legendás Trilluminos és X-Reality technológiája is benne van. Ezek alapján már jól látható, hogy bár szeretem a Samsung AM-OLED paneleket, viszont valahogy ennek a készüléknek sikerült jobbat összehozni. Összességében persze még így is a telefon rossz irányba hajlik, de ezek még nem adnának arra okot, hogy nevetségesnek nevezzem.

A legnagyobb bajom az volt, hogy a telefonhívások is úgy, ahogy működtek. Időről-időre volt egy telefonhívás, amit vagy a közelségérzékelő füllel letettem vagy esetleg csak úgy simán nem lehetett hallani. Márpedig abban azért megegyezhetünk, hogy egy telefonnál ez a legfontosabb funkció.

 

Multimédia

A ZX3 egy furcsa készülék. Ugyanis sokaktól eltérően, már a második olyan csúcsmodell a Sony-tól, amiben nincsen két kamera. Elméletben ez a XZ2 környékén még nem volt gond, mert ott a Premium már két lencsével érkezett, viszont a ZX3 a sorozatának egyetlen képviselője. Nem készült belőle sem Compact, sem pedig Premium változat. Ennek ellenére a 13MPx-es kamera nagyon kellemes képeket csinál, még akkor is, ha inkább gondok vannak a színekkel. Nem kimosottak a képek, csak túlzottan életszerűek. Ez pedig abban a világban, ahol az Instagram filter szerű képekre vágyik mindenki, nem feltétlen a legjobb megoldás. A felbontás évek óta csökken. Míg néhány évvel ezelőtt a Sony még 23 megapixeles telefonokat dobott piacra, addig mára a ZX3 felbontása már csak 19 megapixel, viszont szokatlan módon a gyújtótávolság 25mm, tehát viszonylag szélesebb, mint az átlag, és az ehhez tartozó 1/2.3-as pixelméret is nagyobb, mint a manapság menő 1/1.9 vagy akár ennél is nagyobb a sötétben fényképezés érdekében. Az éjszakai képek kifejezetten sok kívánni valót hagynak maguk után, de egyáltalán nem olyan esetről beszélünk, amivel nem lehetne együtt élni. A fókuszálási résszel nincsen semmi gond, hiszen a Prediktív AutoFocus rendszer és a lézeres együtt dolgozik, mint azt már olyan sok éve megszokhattuk. Ezen felül pedig kapunk egy 5 tengelyes giroszkóp támogatott elektromos stabilizátort is.

Ezt egyébként használhatjuk bizonyos videós módoknál is. Amiből valamiért a maximum az a 2160p 30FPS-sel, viszont legalább HDR-ben. A lassított felvételek képessége viszont nőtt, most már 1080p a maximális felbontás 960fps sebesség mellett. Aminek sokan örülni fognak hiszen egy videószerkesztés alatt lehet, hogy kényelmesebb, ha közel azonos felbontáson tudunk dolgozni, és mivel a telefont csak FullHD-ban képes a gyorsabb 60FPS sebességű felvételekre, ebbe az egy kérdésbe talán bele is lehet magyarázni, hogy miért döntött így a Sony. Viszont ezek eltörpülnek amellett a tény mellett, hogy ezen felbontások és sebességek mindegyike rendelkezik HDR felvételi móddal. Ez tipikusan az a dolog, amit a japánoktól elvár az ember, olyan videókat lehet ezzel a telefonnal felvenni, hogy szerintem arra játszottak egész végig, hogy majd ezzel fedjék el azokat a hiányosságokat, amiket tapasztalunk az állóképek kapcsán.

Sony Xperia XZ3

Az előlapi kamera már csak fényképezni tud HDR-ben, viszont 13 megapixeles felbontása kifejezetten elérhetővé teszi napjainkban a legjobb selfiek készítését, és talán, ha belegondolunk, akkor inkább itt figyeltek a színekre is ugyanis ezzel már lehet azokat a picit túlszaturáltabb képeket készíteni, amit elvárunk egy mai készüléktől. A gyújtótávolság itt is viszonylag széles 23mm és a pixelméret még hatalmasabb 1/3”, viszont a rekeszérték alacsonyabb, mint a hátlapon. Az f/1.9 tipikusan az, amire az ember az tudja mondani, hogy technikai határ, hiszen az egyetlen nagyobbal rendelkező az a Samsung idei IOSCELL kamerarendszere.

Hangok tekintetében a készülék jól szól. A sztereó hangszóró pár még mindig nem olyan minőséget vagy hangerőt tud, mint anno a HTC Boomsound megoldása, de már azt is eltemettük egyszer, így a lehetőségekhez mérten egész jó rendszert kapunk. Nem torzít még magasabb hangerőn sem, és nem nagyon érhető el az a pont, hogy nem lehetne hallani a zenét rendesen.

Adatkommunikáció

Nos, ez egy érdekes kérdés. Vajon egy SDM845 alapú telefonból kimaradt-e bármi említésre méltó? Természetesen nem. A készülék remekül veszi az akadályokat. Találunk benne CAT18-as LTE-A modemet, ami maximálisan 1200/200Mbps sebességre képes. Ez itthon nem kihasználható, de amíg az 5G nem érkezik meg, addig ez is jobb, mint a semmi. Ezen felül a Wi-Fi is megkapott minden elvárható 802.11 szabványt kezdve az ősrégi A-tól, egészen a manapság legtöbbet használt AC változatig. AD támogatás nincsen benne, de így is több, mint tökéletes a helyzet. A Bluetooth 5.0-ás szabványt kezel, hozzá aptX HD és Low Energy támogatással. A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO szabványok felelnek azért, hogy ne tévedjünk el, még véletlenül sem. Ezen felül kapunk QI töltőt is a sima USB-C alapú Power Delivery töltésen kívül.

Akkumulátor

Fentebb már írtam, hogy nagyobb lett az akkumulátor. Nos ez igaz, a vastagság nem növekedett, sőt még szignifikáns csökkenésről is be tudok számolni. Viszont nagy bánatomra a 3300MAh-s akkumulátor leginkább úgy működik, mint egy gombelem. Sehol az az optimalizálás, amit a ZX2 esetében láthattunk. Ha használjuk a telefont, akkor bizony nap végéig nem fogja bírni. Pedig nem várok el sokat a telefontól. A lényeg mindössze annyi, hogy amikor lehúzom reggel hatkor a töltőről, akkor addig nem akarom feltenni tölteni, amíg én le nem fekszem aludni, valamikor 11 és éjfél között. Legalábbis mondanám ezt, ha még annyira mozgalmas napjaim lennének, mint ezelőtt, szerencsémre már megadatott az a lehetőség, hogy napközben az asztalomon tölthessem a telefonomat viszont ettől függetlenül nem örülök annak, hogy ezt a lehetőséget gyakorta igénybe is kell vennem. Egy mai csúcstelefon igenis bírjon ki egy teljes napot, akár úgy is hogy bekapcsoljuk 0:00-kor és 23:59-kor pedig feltesszük töltőre. Többet már nem várok el, ugyanis az abszurd lenne. Viszont ezt még mindig és egyre kevesebb telefonnak sikerül ezt megoldani. Az pedig végképp nevetséges, hogy alig tudok hazaérni a telefonnal olyan este 8 körül, ezzel gyakorlatban 14 órát egyhuzamban működtetve a készüléket.

Sony Xperia XZ3

Összegzés

Szerettem volna, ha sikerül. De nem így történt. A Sony Xperia XZ3 nem más, mint egy egyszerű parasztvakítás. Semmivel nem lett jobb, mint az ZX2 volt, mert minden előnyét árnyékolja a rosszabb akkumulátor és a verziószám frissítéstől függetlenül semmit nem változott software, vagy akár maga a tény, hogy a telefon még mindig úgy néz ki, mint amit egy tervező nagyon-nagyon sok illegális szer bevétele után állt neki megrajzolni. Ebből már egy-egy dolog is hatalmas fájdalom lenne, nem még az összes egyszerre. Erre a teljesítményre én pontot sem adnék, de a kamera miatt mégis fogok, mert azt el kell ismernem. A legnagyobb baj, hogy az embernek nem fényképezőgépet akarnak venni, hanem okostelefont, amikor azt hallják egyszerre, hogy Sony és Xperia.

Értékelés: 3/10

Köszönjük a tesztelés lehetőségét a Sony Magyarországi képviseletének.

brarid