Bosszúállók: Végjáték — Az abszolút spoilermentes kritika

Bár nagyon annak tűnik, hogy megüljük azt a hullámot, amit ez a film teremt, de mivel az elmúlt egy évben leginkább azon dolgoztam, hogy elkerüljem azt, hogy a megtekintés előtt bármit megtudjak róla úgy döntöttem, hogy másnak sem rontom el a kedvét, így ma kaptok egy cikket, amiben az alapokat átnézzük, és később egyet, amiben a történet és a szereplők alapján megyünk végig.

Nem túlzás azt mondani, hogy a Bosszúállók Végjáték az elmúlt évizted egyik legjobban várt filmje. Sem pedig azt, hogy az elkövetkezendőnek az egyik legmeghatározóbbja lesz. Viszont ezzel nincsen semmi baj. Az elmúlt 21 film is csak azt bizonyítja, hogy igen, ez kifejezetten egy jó ötlet volt a Disney részéről, hogy útjára indították a franchise-t 2008-ban. Persze, hogy a bevételeknek is jót tett. De az MCU egy a mai napig másik példa nélkül létező entitás, amit annyi szál sző ide-oda és össze-vissza, hogy hozzátenni valamit sokkal nagyobb probléma, mint azt hinné bárki. Egy karakter, ha megjelenik a színen csak úgy, akkor mindenki fogja a fejét, hogy vajon miért lehet az, hogy eddig nem láttuk, és sajnos az adott film rendezőjének kell megpróbálni megmagyarázni, hogy pontosan mi az ok amögött, hogy egy gyakorlatilag mindenkinél erősebb karakter nem szerepelt és oldott meg minden problémát azonnal az elmúlt filmekben. De ugyanez igaz lehet az idővonalra is. Ha valaki esetleg sokat szeret olvasni, akkor nagyon-nagyon pontosan mindent megtalál itt. De ha valaki rövidebben szeret olvasni, akkor nézzük mit és hogyan kell megnézni csak a filmek és sorozatok közül, hogy mindent értsünk.

Marvel Cinematic Universe

Néhány helyen kihagytam azokat a Blu-Ray extrákat, amiket itthon nem lehet egyszerűen megszerezni. Ilyen az a rész is, ahol egymás után jön két különvett adag a Shield ügynökeiből.

Mindent összevetve, így is több mint egy hétnyi néznivalóról beszélünk egyben. Nem minden szükséges a film megtekintéséhez. Sőt, igazából, ha csak a filmek egy részét láttuk, akkor is jól fogunk szórakozni. Viszont voltak olyan részek, amiket egyik megtekintésem alkalmával sem értettek a nézőtársak, és furcsa hangokat hallattak közben. Nem mondom, hogy addig ne nézd meg, amíg nem láttál mindent előtte, viszont az is biztos, hogy nem lesz akkora élmény. Ugyanis az utóbbi idők egyik legnagyobb “fan service” filmje, amit valaha láttam. Poénok amiket csak azok értenek, akik már láttak minden előzményt, helyzetek, amik nem mindenkinek viccesek és a többi.

De beszélve kicsit a filmről, mint az tudható az Avengers “Infinity Saga” végét jelenti az alkotás, amit most vesézek kifele. És ennek megfelelő a történet nagysága is. Minden pillanatban történik valami, és igazából a pislogás is egy olyan dolog, amivel vigyázni kell. Mindemellett nagyon-nagyon jól tud játszani az érzelmekkel. Az egyik pillanatban még csodálkozol, a másikban pedig már röhögsz. Ez egy nagy erőssége, mind a forgatókönyvírók végig arra játszottak, hogy az érzelmek teljes skáláját hozzák ki a nézőkből.

Sajnos nem sokkal többet lehet elmondani a filmről anélkül, hogy a részletekbe belemennék. Sőt, igazából semmit. A zene és a vágás nagyon-nagyon rendben van. Viszont vannak, hiányosságok egy-két komolyabb jelenetnél látszik, hogy kezdjük elérni azt a határt ahol már technikai gondok adódnak a túl sok szereplő mozgatása miatt.

De még így is azt tudom mondani, hogy a Végjáték az év, az évtized és a sorozat legfontosabb filmjei közé tartozik, megérdemelten kerül majd fel az IMDB top 250-es listájára. Nagyságát és fontosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nyitónapján könnyedén túlhaladta a korábbi csúcstartót a Csillagok Háborúja: Ébredő Erőt. Jelenleg pedig már 300 millió dollár felett jár pénteki információk szerint. Ettől függetlenül, ha valakik nem rajongó nem fogja értékelni, és a nézőtársakat is eszerint választhatjuk meg. És még valami. Avengers! Assemble!

Értékelés: 10/10

brarid

 Bosszúállók: Végjáték (2019) on IMDb