Samsung Galaxy Tab S4 — Lehetne a megoldás

Samsung Galaxy Tab S4

Csak néhány nagyon fontos dolog hiányzik róla. Egy hibátlan ötlet, egy majdnem jó megvalósítás.

Külső

A doboz tartalmát nagyon gyorsan át is ugranám, mivel a gyártó nem dobozban küldte a készüléket, hanem a toknak a gyári csomagolásában. Térjünk is egyből a lényegre! A készülék kinézete nagyon emlékeztet az S3 Tabletre, ezáltal pedig a régi 2016-os Galaxy A sorozatra.

Enyhe élei vannak, amiket lekerekítettek, illetve az üveg hát- és előlapot egy alumínum keret fogja körbe. Alul kapjuk a fontos csatlakozókat. Egy USB-C és egy 3.5mm-es Jack csatlakozó képében. A készülék jobb felső oldalára kerültek a gombok, amikkel vezérelhetjük. Ez egy bekapcsoló és egy hangerőszabályzó párost jelent. Legszebb dolog az egészben, hogy Bixby gombot nem találunk sehol a készüléken, sőt a tabletről kompletten hiányzik az alkamazás is. Ami viszont nem hiányzik, az két mélyedés, és egy négytűs mágneses POGO csatlakozó. Ezen keresztül csatlakozik a készülékhez a billentyűzet. Amit mi ugyan megkaptunk teszteléskor, de egyébként egy kiegészítő vásárlás normális esetben.

A hátlapon csak két matricát kapunk és a kamerát egyetlen egyszínű vakuval, a Samsung még nem érezte úgy, hogy feltétlenül szükséges lenne több lencsével vagy egy többszínű vakuval teletömni egy tablet hátát. Itt sem fogunk ujjlenyomat olvasót találni, ez adott esetben még nem is lenne gond, hiszen egy ekkora készülék hátára szerelni egyet, nagyjából egyet jelent a komplett idiotizmussal, de az is erősen közelíti, hogy a készüléken sehol máshol nem található meg ilyen berendezés. És bár eddig azt hittem, hogy a Samsung féle írisz olvasó egy csodálatos dolog, rá kellett jönnöm, hogy sajnos koránt sem erről van szó. De erről majd később.

Samsung Galaxy Tab S4

Az egész előlapot egy darab üveglap védi, ami nem nagyon karcolódik, holott nem nagyon találni arra vonatkozó leírást, hogy Gorilla Glass, esetleg Dragon Trail lenne felfedezhető rajta. Áttérve egy kicsit a billentyűzetre, a külső borítás enyhén szövet érzetű (Igazából pedig szilikon), de tartok tőle hogy hamar be fog taknyosodni, közel sem olyan minőségi megoldás, mint a Note 9 bőr vagy esetleg a Note 8 Alcantara tokja. Viszont nagyon hasonlít az S9 és S9+ szilikon tokjaira. Ezekről pedig tudjuk, hogy nagyon-nagyon fura fogásúak, viszont közel biztos, hogy nem fog a kezünkből kicsúszni a készülék.

A billentyűzet úgy van elkészítve, mintha a plusz gombok, amiket egy angol nyelvterületen élő viszonylag ritkán használ, csak azért lettek volna rápakolva, mert menet közben valaki szólt, hogy egyébként ezt a tokot akarjuk majd kiadni olyan helyeken is ahol adott esetben nem ezt a kiosztást használják az emberek. Ez utóbbi majd vissza fog térni egy későbbi ponton. Viszont nincsen rajta trackpad, ami egy szintén későbbi alkalommal lesz értelmezhető, hogy miért hatalmas probléma. Mivel már rengeteg mindent igértem, hogy később elmagyarázok ugorjunk is bele!

Belső

A Samsung valamiért nem meri tabletekbe pakolni az Exynos processzorait. Pedig nem lenne belőle akkor probléma. Viszont, mivel ezt nem érzik lehetségesnek (valószínűnek találom, hogy az Eynos 8910 Octa szimpán nem renelkezik Modem nélküli verizóval.) és eszerint megkülönböztetni a tableteket, már lehet gond lett volna. Így minden egyes készülék házába egy Qualcomm MSM 8998 Snapdragon 835 került. Igen ez a tavalyi csúcsprocesszor. Ahhoz képest, hogy a készülék már így is 2018 végén jelent meg a Note 9-hez közel, amibe viszont mégis belefért egy SDM845. De ez lényegtelen is talán, hiszen a nyolcmagos CPU részel ( 4×2.35GHZ Kryo és 4×1.9GhZ Kryo) és Adreno 540-es grafikus gyorsítóval így is messze az egyik leggyorsabb tablet a piacon.

A cikk írásának pillanatában Android 8.1 Oreo fut a készüléken, ami később frissíthető lesz 9.0 Android P rendszerre előbb-utóbb. A tárhelyet 64GB vagy 256GB UFS flash megoldás adja alapból és akár 512GB-os kártyát is helyezhetünk mellé, ha úgy tartja a kedvünk. Ezen felül kapunk 4GB RAM-ot a világon bárhol, kivéve Koreában, ahol 6GB-tal szállítja a gyártó a készüléket.

Samsung Galaxy Tab S4

A sebesség tényleg remek, ha mindent egybeveszünk. Bár az biztos, hogy nem szabad egymás mellé tenni jelen teszünk alanyát és egy iPad Por-t, mivel a 120Hz-s kijelző egyszerűen szemkápráztatóan gyönyörű tud lenni. És ha ennek az extenzív használata után akarunk átülni egy Galaxy Tab S4 elé, akkor bizony nagyobb csalódásban lehet részünk elsőre. Aztán rá kell jönnünk, hogy a 120Hz egy nagyon érdekes dolog, de egy AMOLED kijelzővel nem tudja felvenni a versenyt. És bár az iPad panelje mindenképpen képes arra, hogy ezt kezelje, azért sokkal kényelmesebb egy olyan megoldás, amit egyébként is használ a mindennapokban.

A tollat kapjuk a készülékhez, viszont nem egy rajta található silóban búlyik meg, mint a Note készülékek esetén, hanem mellette kell cipelni, mint a Surface vagy iPad Pro eszközök esetén. Mondjuk annyi az előnye, hogy ellenben a másik kettővel, a tok rendelkezik egy tárolóval ahova valamilyen mechanikus megoldással csatlakozik a toll, így nem nagyon lehet belőle kirázni vagy ilyenek. A felület kétféle. Egyrész kapunk egy Samsung Experience UX alapú tablet módot, amit leginkább akkor javasol a gyártó, ha nincsen csatlakoztatva a billentyűzet. Illetve van egy DeX on tablet mód, amivel a DeX felületet lehet elérni, de úgy, hogy közben nem kell külső kijelzőre csatlakoztatni a tabletet. Illetve ezt is megtehetjük ilyenkor elméletben kétképernyős megoldásra vált az eszköz és használható lesz vele a tablet mint Monitor A és a külső kijelző mint Monitor B, már amennyiben erre lenne szükség.

Sajnos hiába van a Samsung féle 8.1-ben, még mindig a DP over HDMI szabványon keresztül megoldva a képkimenet, ami az MST hub funkcionaltást nem támogatja, így bár elméletben benne van az Androidban és az SoC is képes lenne rá, nem tudunk adott esetben Displaylink és DP over USB-C megoldásokkal három monitort csatlakoztatni adott esetben a készülékhez. Pedig nagyon nagyon sokaknak a napi munkához nem is kéne más, mint ez a készülék és egy Citrix Workspace applikáció, ami egyébként támogatott a készüléken minden további nélkül és a különbözö módokat is nagyon jól tudja kezelni. Próbáltam is vele dolgozni,  mert az irodában egy ilyen Citrix-es megoldással töltöjük a minennapjainkat, viszont sajnos egy monitor nekem és több kollégámnak sem lenne állapot, így ha a Samsungnak ez a következő lépés a teljespájás letámadás felé, akkor erőből fell kell kötni a nadrágszíjat. Viszont el tudom képzelni ahogy hamarosan már nem mindenkinek lesz egy vékonykliens az asztalán, hanem egy DeX dock coorporate (nem létezik ilyen, de milyen jó lenne) és a megfelelő számú monitor. Illetve egy Galaxy S12 vagy Note 12 a zsebében. Ez pedig egy nagyon értelmes dolog is lenne hiszen nem kellene a cégnek egyszerre telefonra és számítógépre is költeni.

De térjünk vissza a tabletre. Az, hogy nincsen rajta trackpad nagyon fájdalmas, főleg a DeX on tablet használata közben. Sokkal, de sokkal kényelmesebb tudna lenni, ha esetleg nem azzal kellene kezdeni, hogy egy Bluetooth egeret előszedünk a fiókból. Persze vannak sokan, akinek az érintőképernyő plusz toll kettős már mindenre elég lesz, de nem csak ezekre az emberekre kellett volna gondolni a gyártás során és legalább, mint opció ajánlani egy akár drágább billentyűzetes megoldást, ami tartalmazza ezt az alkatrészt is. Tudom, hogy ahhoz egy picit több érintkező kellett volna a POGO csatlakozók környékén, de erre azt tudom mondani, hogy igenis rá kellett volna szánni azt a három centet, aki akarja úgyis ki fog érte fizetni 10-20-50 dollárral többet, mert ténylegesen munkára akarja használni a készüléket.

Ugyancsak ezt tudom mondani egy olyan megoldásra is, amivel tényleges notebookot tudunk csinálni az eszközből és nem egy műanyag szilikon tokon kell tartani. Bár sokkal kényelmesebb, mint egy átlagos kitámasztós tablet, azért még mindig nem eléggé megbízható ahhoz, hogy mondjuk egy vonation elővegyük és dolgozzunk rajta. Sajnos még mindig látható, hogy bár az S Pen mást szeretne mutatni, ez a tablet még mindig arra készült, hogy elsődlegesen tartalmat fogyasszunk vele és annak az előállítása desktop experience ide vagy oda sajnos nem a fő szempont volt. Pedig bizonyos tekinetben sokkal jobban tudtam volna egy ilyen eszközt használni, mint mondjuk egy nagyobb és nehezebb notebookot.

Multimédia

De ha már tartalomfogyasztás, akkor nézzük meg mit is tud pontosan. Sajnos a kijelző nem kapott HDR támogatást, ami azt jelenti, hogy az ilyenekről élből le kell mondanunk. Sőt ennél talán rosszabb a Samsung contrast javító megoldása sem kapott benne helyet, amit leginkább arra szoktak használni a különböző médiaalkalmazások, hogy az ilyen és ebből adódó hibákat minnél gyorsabban és eredményesebben rejtsék el. Viszont ettől mind függetlenül nem lehet sok panaszom arra, hogy mit tud a képernyő. Filmet vagy egyéb videós tartalmat élmény a tableten megtekinteni.

Sajnos a Bluetooth aptX-ről le kell mondani, semmi kodeket nem támogat, amit az alap A2DP szabványon kívül lehetne, ezzel bár teljesen rendben van a zenehallgatási élmény, nem jobb semmivel sem, mint a pár éves telefonok lennének. Viszont, amikor magából a készülékből ömlik kifele a hang az már egy másik kategória egyértelműen. A Dolby Atmos támogatás miatt minden hangforrás a helyén van, amennyire négy darab nem jól pozícionált hangkeltő mellett ez lehetséges. A hangerő elég arra, hogy egy közepes méretű házibulit teljesen magától meghajtson a készülék anélkül, hogy ez akár bárkinek is feltűnne. Ha egyedül vagyunk egy kisebb szobában, akkor valahol a 40-50 százalékos hangerő környékén lesz igazán kényelmes. És szerencsére nagyobb hangerőn sem torzít. Viszont a Dolby Atmos egy kötelező elem. Nélküle teljesen gyengévé válik a hangszóró és talán picit dobozszerű is lesz a játék.

Kapunk persze kamerákat is. Az előlapi amihez az írisz scanner is csatlakozik egy 8MP-es egység, ami maximum 1080p felbontásra képes 30fps sebességgel, hátul pedig egy 2160p egység van, amihez tartozik egy vaku és autofókusz is. A képminőség elmegy, de sehol nincsen a Samsung féle ISOCELL rendszerekhez képest, amiket az utóbbi időben megszokhattunk. Nem mondanám, hogy van bármi értelme annak, hogy különösebben kitérjünk a kamerákra, hiszen nem ez az elsődleges feladata egy tabletnek. Rajta van a készüléken, de igazából arra a célra, amiért rajta van a hátlap egység, biztosan nem fogják használni. Legalábbis a vásárlók többsége.

Samsung Galaxy Tab S4

Adatkommunikáció

Sajnos az általunk kapott tesztkészülék nem rendelkezett SIM slottal. Így maradni kellett a Wi-Fi használatánál, ami teljesen rendben van. Bár sokkal jobban tudtam volna örülni egy verziónak. Viszont szerencsére kifejezetten jól használható és a vételi erőssége is rendben van. Nem a legtökéletesebb, de láttunk már sokkal rossszabbat is.

Akkumulátor

A beépített telep 7300mAh kapacitású és jár hozzá a lehetőség, hogy 18 wattos gyorstöltésnek vessük alá. Nem nagyon fog kelleni szerencsére, mivel jó hír, hogy amikor egy irodában az ott lévő számítógép mellett használjuk internetezésre és zenehallgatásra, akkor gond nélkül képes akár két napi is működni feltöltés nélkül. Persze ha valaki nagyon ki akarja használni a lehetőségeket, akkor gyorsan és gond nélkül egy nap alatt le tud merülni. Főleg a játékok tudják kifejezetten kikészíteni.

Összegzés

Alkalomról alkalomra úgy érezem, hogy az Android nem tabletekre való. Nagyon kellemesen lehet használni szinte minden applikációban, viszont az évek alatt sosem sikerült a Googlenek egy olyan felületet alkotni, amivel igazán ki lehetne használni egy nagyobb méretű kijelzőt. És a DeX nélkül ugyanez az érzés megvan a Galaxy Tab S4 esetében is. Hatalmas ikonok hatlamas gombok és minden igazából csak úgy néz ki, mint egy felnagyított telefonon. Ez pedig nem feltétlen jó. Mivel az Android nem sokban különbözik egy Linux disztribúciótól. Sokkal szívesebben néznék meg egy olyan megoldást, ahol a szoftveróriás engedélyezi apt vagy rpm csomagok telepítését is ezzel, akár az egész rendszer működését megváltoztatva egy-két parancs kiadása után. Plusz ki nem akarna egy teljesen használható CLI-t egy tablet szerű eszközön. Ha és amennyiben lehetne ilyenekkelrálni valószínűsítem, hogy sokan a szerkesztőségből simán használnának egy Tab S4 szerű eszközt egy trackpaddel. De az is sokat segítene, ha mondjuk az alkalmazások működnének rendesen a megváltozott méretektől függetlenül. Sosem hittem, hogy ezt mondom, de lehetne egy picit figyelni az Apple-re is. Magában a tablet persze nem rossz, sőt a lehetőségekhez mérten tökéletes. De rossz látni, hogy míg a telefonok között a kis robotos rendszer a legjobb, addig az Androidos tabletek piaca jobb híján haldoklik. Egy-két nagy cég gyárt már csak tableteket és ők sem hiszem, hogy tudják az okát. Illetve persze a rengeteg nagyon-nagyon olcsó Wish.com és GearBest által forgalmazott csodákat is látjuk még. De azokról inkább nem szeretnék beszélni. Mint hardver a Samsung Galaxy Tab S4 simán felső határon van a pontokban, de a szoftveres képességek nagyon le tudják húzni.

Értékelés: 4/10

Köszönjük a Samsung Magyarországi képviseletének a készüléket.

brarid