Shazam — Gyerekeknek nem ajánlott

Shazam!

Bár a DC az utóbbi időben hibát hibára halmozott, az elmúlt pár filmet már akár lehetett nézhetőként is értékelni, abban az esetben is, ha mondjuk nem vagyunk a karakterek rajongói. Sajnos azt kell mondanom, hogy a Shazam! is leginkább csak azért érdekelt, mert a főszereplő kedvenc színészeim közé tartozik. A kritika több helyen spoilert tartalmazhat.

Mindjárt kezdem az elején, nem érdemes a filmet a trailer alapján megítélni. Lehet, hogy viccesnek és túl gyerekesnek tűnik — igen, remélem tudod kihez szól ez a mondat —, de nagyon nem az. Vannak benne kellőképpen ijesztő részek, és azt kell mondanom, hogy a Shazam az egyik legjobb mutatója annak, hogy miért is kell a különböző korhatárkarikákat komolyan venni. Nekem volt szerencsém egy, az elvártnál fiatalabb gyerekkel megnézni a filmet, és sajnos neki közel sem volt akkor öröm az egész. Hovatovább ki kellett mennie a teremből még a vége előtt, mert persze a standard DC sötétség és eltiportság előmászott, ahol nem kellett volna.

Mindannyiunkban ott bujkál a szuperhős – de van, akiből elő is jön. Billy Batson 14 éves, egy árvaházból kerül nevelőszüleihez, és nem a legnépszerűbb srác az iskolában…de Shazam, az ősöreg, különleges erejű varázsló mégis kiválasztja. Amikor a srác hangosan kimondja: a varázsló nevét, átalakul. Igazi szuperhős válik belőle, annak minden kellékével: testhezálló, köpönyeggel kiegészített ruha, különleges eszközök, rendkívüli erő és meghökkentő képességek.

Billy fokozatosan fedezi fel, mi mindent tud, és közben elkövet néhány nagy baklövést… de aztán rá kell jönnie valamire. Az új helyzet hatalmas buli, de van benne valami nehéz: hogy nincs szuperhős főgonosz nélkül.

És a vadonatúj, gyerekből lett hősnek nemsokára már a világ megmentésén kell ügyködnie – közeledik a világvége, és neki egy óriási csatában kell bizonyítania, hogy nem véletlenül került a szűk, piros kezeslábasba…

A DC-univerzum egyik legnépszerűbb figurájáról készült film izgalmas és látványos, mint az óriásköltségvetésű szuperhősfilmek és közben tele van poénnal!

Shazam!

A történtet kezdetén láthatjuk, ahogy Thaddeus Sivana [1974-ben Ethan Pugiotto a film nagy részében pedig Mark Strong] éppen apjával [John Glover] és bátyjával [’74-ben Landon Doak napjainkban pedig Wayne Ward] éppen utaznak valahová, és ekkor Thaddeust elragadaja a varázsló [Djimon Hounsou] hogy hátha ő lehet a kiválasztott. Persze ekkor kiderül, hogy a lelke nem tiszta. És minden menne a maga útján, de aztán évekkel később visszatér a varázsló rejtekhelyére. Aholis megszerzi magának a hét főbűn erejét, ezzel részben a világra is szabadítva őket. Az egyetlen, aki ezt megakadályozhatja pedig nem más, mint Billy Batson, az árvagyerek, akit már többször láttunk megszökni nevelőotthonokból, mint kifejezetten okos rabok a börtönökből. De mikor meg kell mentenie az éppen őt befogadó család egy vele egykorú tagját, aki nagyon igyekszik azon, hogy befogadja főhősünket, még ha ez csak a maga furcsa módján is sikerül neki. Viszont természetesen, amikor Billy megkapja a varázsló erejét, akkor maga is furcsán kezd el viselkedni, mert miért is lenne teljesen tisztában a dolgokkal egy 14 éves gyerek. Ugyan megtalálja a végén az édesanyját, de ebben sincsen semmi köszönet. A végén leszámol Thaddeussal, és igazi “varázslóvá” válik.

Shazam!

Kezdjük elemzésünket a képi világgal, hiszen az talán a legerősebb kritika, ami a közelmúltban érte a DC-t. Nos a sötétség itt is jellemző. Nem olyan értelemben, mint mondjuk a Batman VS Superman-ben, vagy mondjuk az Acélemberben, ahol egyszerűen a film mondanivalója használhatatlan. Hanem ahol mondjuk konkrétan a gépi világgal van gond, mert egyszerűen sötétebb, mint mondjuk a Marvel filmek vagy bármi.

Marvel or Dc? from marvelmemes

Sajnos jó összehasonlítást nem tudok mutatni, mert sajnos nincsen erre vonatkozó képanyagunk pontos. Viszont azt hiszem tudjátok, hogy mire gondolok, amikor erősen borult az ég a kinti jelentnél. Ahelyett, hogy a rendes fényekkel dolgoznak a rendező vagy az operatőr. Ez sajnos a Shazamnál is megvan, viszont végre van magyarázat, és nem az, hogy az adott államban borús az idő, hanem legalább karácsony van. Ezzel együtt képesek voltak még a végső harcot is olyan környezetben rendezni, amik a lehetőségekhez mérten igen szépen ki voltak világítva. Szóval fejlődés az látszik, ahogy az is, hogy már jobban meg tudják koreografálni a jeleneteket is, főleg azokat, ahol harcról van szó.

Térjünk át a hangra, mert az legalább olyan fontos. Nos, a zene a trailerben nagyon jó. Főleg, amit aközben hallunk, amikor Shazam! az erejét próbálgatja. Viszont ezt nem tartották meg a végleges filmben, és bár azok szerint, akikkel megnéztem a filmet a végén, nem volt rosszabb, mint az eredeti, de sajnos én nem éreztem át igazán. A többi zene ott van a szeren, és a szinkron is tökéletes. Szerencsére megtartották Zachary Levi hangját olyannak amilyen volt anno a Chuckban és ez sok rajongónak nagyon sokat fog jelenteni. A többiekkel sincsen baj, bár a végén van egy jelenet, ahol mondjuk figyelhettek volna arra, hogy felismerhetőbbek legyenek a karakterek.

Shazam!

A színészi játék, mind Mark Stong, mind Zachary Levi nagyon-nagyon hozza a szerepét, bár az egyik nézőtársam szerint nagyon nem lehetett előbbit felismerni, még úgy sem, hogy igazából nemrég volt az a szívszorító pillanat a Kinsgman – Az Aranykörben, amikor darabokra robbant. A gyerekszínészek közül a leginkább a két főbbet, Asher Angelt (Billy Batson) és Jack Dylan Grazert (Freddy) tudom kiemelni. A többiek nagyon háttérbe olvadnak. De ez is a szerepük. Mind a gyerekeket zaklató karakterek, mind pedig az örökbefogadó szülők olyanok, hogy nem nagyon tudsz velük mit kezdeni, de a történet szempontjából kellenek.

Összegezve, a Shazam! nem az a film, amire számítottam. Bár én éreztem már az elején, hogy biztosan nem egy röhögéssel teli 2 óra 12 percre ülök be a moziba, viszont azt is reméltem, hogy nem lesz túl komoly, tekintve a gyerekeket, mint főszereplők. És ezt sikerült megtartania. Kellemes a székből kiesős röhögés mellett ugyanúgy megvolt a székbe kapaszkodós aggodalom, hogy most mi lesz. Természetesen minden jó lett a végére, viszont azt tudom mondani, hogy mind a fogatókönyv író, mind a rendező remek munkát végzett, és ha nem lenne ennyire a kapuban az Endgame, egy hibátlan filmről lenne szó. Viszont meg fog érkezni az elmúlt 11 év legfontosabb filmje, és nem fogunk vele tudni mit kezdeni, minden más vonulhat az árnyékában.

Értékelés: 9/10

brarid

 Shazam! (2019) on IMDb