Chernobyl — Virtuális katasztrófaturizmus

Chernobyl

1986. április 26., a világ mindörökké megváltozott. Mindenki rájöhetett, hogy az atomenergia nem annyira egyszerű, mint amennyire azt gondolták volna. Nagyobb gond, hogy áttételesen 93 ezer ember halt ebbe bele eddig és ki tudja, meddig lesznek még áldozatok, akik köthetőek a katasztrófához.

Sikerül nagyon borongósan indítani ezt a cikket. De nem véletlen, hiszen a jelenleg legmagasabb értékelést elérő tartalom IMDb-n egy olyan öt és fél órás történet, amit nem egy ember talált ki, miközben ébredezett a kokaingőzös álmából, vagy éppen egy másik korábban élt író munkájának megfilmesítése. A Chernobyl egy igaz történet, ami azt hivatott elmesélni, hogy mi származik a büszkeségből, és mi az igazság ára.

Kezdjük is a történettel, hiszen talán ez messze a legfontosabb. Az alapeset. 1986 Április 26-át írjuk. Előző nap kellett volna végrehajtani a Csernobili Vlagyimir Iljics Lenin Atomerőmű négyes blokkjának biztonsági tesztelését. De mivel akkoriban tombolt a tervgazdálkodás, nem lehetett elég alacsonyra csökkenteni az erőmű kimeneti erősségét, ami engedélyezte volna a tesztet. De miért is kellett egy aktív erőművön biztonsági tesztet végrehajtani? Nos, ez is a tervgazdálkodás része, az erőművet is nagyban vezérelte ez a mentalitás. A négyes blokk már elkészült 1983-ban, mintegy három évvel a katasztrófa előtt, csak furcsa módon nem végezték el a tesztek mindegyikét az átadás előtt. És nem ez volt az egyetlen rész, ahol Viktor Bryukhanov (Con O’Neill) az erőmű vezetője és a vezető főmérnők Nikolai Fomin (Adrian Rawlins) kicsit kiszínezték a jelentéseket. Az egész erőművet a spórolás vezérelte, ahogy akkoriban mindent az országban. Viszont mivel a tesztet ténylegesen el kell végezni, ezért fontos volt, hogy ez is megtörténjen. 1982-ben, 1984-ben és 1985-ben már egy-egy alkalommal megpróbálták elvégezni a tesztet, de nem sikerült. Szerencsére ezen alkalmakkor nem történt semmi nagyobb gond. Viszont, akkor mi vezetett a robbanáshoz azon a bizonyos napon? Nos, egy rakás dolog együttes rossz kimenetele.

Chernobyl

1982-ben, 84’ben és 85’-ben minden alkalommal az erre kiképzett nappali műszak hajtotta végre a tesztet, de ezúttal nem. Sajnos mivel a tervek és a kvóták közbeszóltak, ezért az éjszakai műszak kellett, hogy átvegye az irányítást. Közülük az egyik, Leonid Toptunov (Robert Emms) még csak 26 éves volt a katasztrófa idején és akkor nagyjából 3-4 hónapja dolgozott az erőműben vezető mérnökként. Mellette volt ugyan a kicsit tapasztaltabb kollégája, Alexander Akimov (Sam Troughton), viszont mindez sem volt elég. Mivel a teremben tartózkodott az, aki eddig talán jogosan, talán jogtalanul hitte magát a radioaktivitást egyik legjobban ismerő embernek. Anatoly Dyatlov (Paul Ritter), miután évekig dolgozott egy atom-tengeralattjáró összeszerelő üzemben, ahol reaktorokat telepített. Kapott egy hatalmas adag (200 rem) sugárzást, ami nagyjából annyi, mint amennyit egy ember egész életében szabadna, hogy kapjon. Ezután kezdett 1973-ban dolgozni Csernobilben, ahol meglepő módon a tapasztalata miatt kinevezték helyettes főmérnöknek. Mikor felrobbant a reaktor, kapott egy újabb adag sugárzást, ezúttal 390 rem értékben, ami az emberek felével végez nagyjából egy hónap alatt, de természetesen ő túlélte. És ez az ember volt az, akinek részben köszönhető a katasztrófa, mert addig fenyegette a többi ott dolgozót, amíg azok nem mentek szembe a pontos utasításokkal csak azért, hogy elvégezhessék a tesztet, és kinevezzék Dyatlovot főmérnökké, Fomint pedig az egész reaktortelep vezetőjévé.

Amikor megtörtént az esemény, akkor riasztották a tűzoltókat. Akik kötelességüket tudva oda is vonultak, és majd mind meg is haltak az iszonyatos méretű sugárzástól. Egyikük neve fontosabb, mint a többié, mert felesége fontos szerepet játszott a sorozatban, mint a mellékszál, hogy az egyszeri emberek életét ez mennyiben befolyásolta. Ő nem más, mint Lyudmilla Ignatenko (Jessie Buckley) és az ő férje volt a tűzoltó Vasily Ignatenko (Adam Nagaitis)

Chernobyl

De pontosan mi is történt és ezt hogy is derítették ki?

Nos, egészen egyszerűen. Amikor kiderült, hogy a katasztrófa rosszabb, mint számítottak rá, akkor az éppen hatalmon lévő szovjet vezető Mikhail Gorbachev (David Dencik) felállíttatott egy bizottságot melynek tudományos vezetője egy bizonyos és a sorozat szempontjából mondhatjuk főszereplője Valerij Legaszov (Jared Harris) professzor volt. Mellé kapjuk a pártkatonát, aki vele tartott végig, és végül a veszte is ez lett. Ő nem más, mint a szovjet energiaügyi miniszter és egyébként a minisztertanács alelnöke Boris Shcerbina (Stellan Skarsgård). Ők ketten azok, akik először érkeznek a helyszínre úgy, hogy már sejtik nagyobb a gond, mint azt a Bryukhanov, Fomin, Dyatlov hármas állítja. Hozzájuk csatlakozik még egy nem valódi karakter, Ulana Khomyuk (Emily Watson) ugyanis a helyzet az, hogy Legasov nem teljesen azért lett kiválasztva a feladatra, mert annyira jól ismeri az úgynevezett RBMK reaktorokat. Azért lett kiválasztva, mivel csak ahhoz ért, hogy mit és hogyan csinál az atomenergia, ezért nem is fog annyira szaglászni. Mikor kiderült, hogy nagyobb a gond, mint hitték volna, akkor csatlakozik egy csoport hozzá és Khomyuk ezeket az embereket hivatott egy emberré sűríteni. Hamarosan rájönnek, hogy nem más, mint a kapzsiság okozta a blokk vesztét, ugyanis a kritikus pillanatban hiába nyomták meg a vészleállító AZ-5 gombot, ami leengedte volna az összes rudat a reaktorba, ezek csak gyorsítottak a láncreakción, és gyakorlatilag egy hatalmas bombává változtatták az erőművet. A szabályozó rudak, melyek a reakciót hivatottak szabályozni, ugyanis bórból kellett volna hogy készüljenek, de a hegyük, ami először ért bele a reaktormagba grafitból volt, ami ennek pont az ellenkezőjét végzi. És ez okozta azt, hogy 1986 április 26. 1:26:45-kor a Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű négyes blokkja felrobbant és a mai napig a legnagyobb atomkatasztrófaként esik nyilvántartásba. Rengeteg embert szinte direkt megöltek, rengetegen lettek meghurcolva emiatt, többek között maga Legaszov is, aki a katasztrófa után két évvel 1988-ban lett öngyilkos. Tehát ez az igazság ára, egy rakás ember halála és egy nagyjából Pest megye méretű földdarab évezredekre lakhatatlanná válása.

De térjünk át arra, amitől szerintem olyan a sorozat amilyen. Nos, a színészek, mind a főszereplők Harris, Skarsgaard és Waston egyszerűen zseniálisak, kimondhatatlanul. Mellettük már csak egy valaki adja jobban a karakterét, ez pedig meglepő módon Ritter, akiről elhiszed, hogy egy előléptetésért ténylegesen felrobbantan egy atomerőművet. Talán, ha valakit mondhatok gyengének akkor az Buckley és az egész karakterisztika, amivel Lyudmilla viselkedik. És tudom lehet hasonló helyzetben én is így reagálnék, ha nem tudnék semmit az atomenergiáról, viszont az is biztos, hogy ha tudnám, hogy a férjem/feleségem úgy néz ki ahogy kinéz, és ez azért van mert egy olyan helyen volt, amiről senki nem tud igazán semmit, akkor minden egyes előírást betartanék, amit az orvosok mondanak. Ennél többet nem mondok, ugyanis az HBO nem véletlenül csinálta meg most a Trónok Harca után ezt a sorozatok. Egyszerűen kötelező megnézni, legalább annyira alapmű, főleg itthon, mint mondjuk a Szabadság, szerelem vagy a Sorstalanság.

Chernobyl

A zenei játék is egyszerűen ijesztően jó. Legalább annyira nyomasztó, amennyire kell neki, viszont mégis vannak pillanatok, amikor úgy érzed itt és most nagyon meg kell ijedned, mert hirtelen átvált a zene és csak egy Geiger-Müller-számláló egyre erősödő kattogását hallod magad előtt, esetleg egy stáblistával.

Nekem volt alkalmam már megnézni magyar és angol nyelven is. Szerintem érdemesebb magyarul megnézni, mert ha adott esetben allergiások vagyunk a helytelen akcentusokra, akkor az, hogy mindenki a legékesszólóbb brit akcentussal szólal meg fájdalmas lesz tekintve, hogy a Szovjetunióban vagyunk. De erre nagyon jó magyarázattal szolgál a Chernobyl podcast, amit szintén ajánlok meghallgatásra sorozat megtekintése után, itt az NPR egyik műsorvezetője és a széria alkotója Craig Mazin beszélgetnek nagyon sokat arról, hogy mit is kellett megváltoztatni ahhoz, hogy működjön a képernyőn a sorozat.

És ha a nagy egészet nézzük, az utóbbi évek egyik, ha nem a legjobb sorozatával állunk szemben. Amit már csak a hosszabb távú konzekvenciák miatt is érdemes megnézni. A szereplők, a forgatókönyv, a vágás és a zene is figyelemre méltó. És ezzel együtt javaslom, hogy az HBO GO-n nézzétek meg. Találni fogtok még ott olyat, ami érdekes lehet.

Értékelés: 10/10

brarid

 Chernobyl (2019) on IMDb