Asus RoG Phone – Gamer telefon poweruser szemmel

Asus RoG Phone

Nem vagyok nagy játékos. Sőt az utóbbi időben maximum akkor játszottam kedvtelésből, amikor beragadtam egy teszt során a játékba. Viszont megkaptuk a RoG Phone-t és rájöttem, ez nem egy gamer telefon. Ez bizony a legkomolyoabb extrém felhasználóknak készült darab. Csak mondjuk még jól is néz ki.

“Doboz” Tartalma

Kezdjük rögtön az első ponttal, ahol kiderül miért is nem egy átlagos telefon a RoG Phone. Nem dobozt kaptam hozzá, hanem egy komplett bőröndöt. Iszonyatos méreteivel, nem kisebb ez az alkalmatosság, mint egy átlagos utazóbőrönd, amivel emberek tudnak évek óta egy hétre távol lenni az otthonról. És persze mit ne mondjak tele van jobbnál jobb dolgokkal.

Kezdve rögtön a telefon dobozával, ami minden konvenciót felrúgva, nem lapos vagy hasonlít bármilyen módon egy téglatestre, hanem egy háromszögalapú hasáb. Ami kellemesen néz ki, és mondjuk a súlya mellett el is hiszem, hogy a belecsomagolt telefont jobban megvédi, mint a téglalap társai.

Asus RoG Phone

A bőrönd azon oldalán, ahol a telefon van, kapunk még három(!) másik dobozt. Ebből egyben a TwinView dockot, egy másikban a Mobile Desktop Docking stationt, a harmadikban pedig egy Asus WiGig Display Dockot találunk.

De hogy ne legyen féloldalas a doboz, kapunk még egy Asus Professional Dock-ot, ami gyakorlatilag egy kutyaközönséges USB-C dongle. Egy speciálisan a telefonhoz készült Gamevice eszközt, ami egy kontroller, annak teljes egyszerűségében. Valamint egy tokot, amit szintén kifejezetten a gaming jegyében készítettek a telefonhoz. Erre majd kitérek később, ahogy azt is megtudhatjátok melyik volt a kedvenc kiegészítőm.

Asus RoG Phone

Viszont most nézzük meg mi van a telefon dobozában! Természetesen kapunk egy telefont, ami valahol a doboz alján van, olyan szinten bezárva, hogy az már már ilyesztő. Az egyik kis részen egy rakás papír kapott helyet, ahogy az normális. Aztán egy másik oldalon, egy ventilátort kapunk, amit a telefonra kell vagy lehet felszerelni, amikor játszunk. És bár elvileg nem segít semmit a telefon belső hőmérsékletén, azért szeritntem kényelmesebb, hogy ha egy hosszabb játék után nem a tűzforró telefont kell megfogni. Egyébként működik mondjuk a GameVice-szal együtt is, de ennél már talált egy jobb megoldást az Asus a nemrég bemutatott második generációs változathoz.

Aztán egy töltőt találunk, ami végre C-C kábellel érkezik, és valami iszonyat gyorsan feltölti a telefont. A kábel sem a szokásos sima egyszerű gumiborítást kapta. Az a gyengék fegyvere ugyanis. Teljesen szövetburkolt a kábel, amit a telefonhoz kapunk. Ami egy sorozatgyártás esetén szeritnem 0.03 dolláros tétel lehetett, viszont cserébe az emberek majd erre is emlékezni fognak, amikor a következő Gamer telefont választják ki.

A fülhallgató sem a dobd-ki-azonnal kategória, amit a dobozban csomagolnak. Egészen jól el lehet vele lenni, és ha kicsit oda is figyelt az Asus, akkor nem olyan lesz, mint a Samsung féle AKG fülhallgató, hogy néhány hét használat alatt tönkremegy. De most nézzük meg milyen lett a telefon!

Asus RoG Phone

Külső

“Az okostelefonok újra furcsák és ez nagyon jó hír” – olvastam valahol egy cikk címeként. És nagyon megragadt bennem ez a mondat. Igaza van annak, aki leírta. El voltunk kényeztetve. Nem volt nagyon választásunk. Azon túl, hogy milyen OS, esetleg skin volt a telefonon és hogy kinek a logója, nem nagyon volt megkülönböztetés. Ez azért árt a piacnak, mert akiket nem érdekel, nagyon könnyen mondják azt, hogy “Hát jó, most a Huawei nem jött be, akkor kipróbálok egy Samsung telefont”. Persze így is voltak akik meg tudták tartani a vásárlóközösséget, de mondjuk az én szüleim már nem nagyon tudnak egy Samsung, egy Nokia vagy egy Sony telefon között különbséget tenni, mert mindegyik hasonlóan néz ki miközben még mellé ugyanazt is csinálja.

De nem a RoG Phone! Ezt nem fogod összekeverni egy Note 8-cal, ezt nem fogod nem megtalálni az asztalon, ha a haverjaid is oda pakoltak és nincsen tok a telefonodon. Ez bizony 500 kilóméterről ordít, hogy nem átlagos darab. Imádom!

Asus RoG Phone

Régebben is odavoltam a cég különféle játékos brandjeinek kinézetéért. De ezt most valahogy nagyon eltalálták. A hátlapon merész vonalak vannak, az egyetlen lekerekítés a sarkoknál tapasztalható. Egy rész egyébként a jobb oldalon fémből készült, ami közvetlen kapcsolatban van a hűtőrendszerrel. Erre ömleszti a levegőt a hűtőventillátor is. Itt van két rács, amiket narancssárgára festettek. Felette az ominózus RoG logó, és egy felirat: “Republic of Gamers” Sehol nem látod leírva ezen a telefonon, hogy Asus termékről van szó, teljesen saját identitást kapott ezzel, ami nagyon kellemesen néz ki és jól szét is választja a termékvonalakat.

A logótól feljebb kapjuk az ujjlenyomat olvasót. Ami egyrész nekem elsőre nagyon kicsinek tűnt, másérszt feleslegesen a középpontból kitoltnak. Nos egyik sem igaz. A teszt alapján teljesen jól elértem minden egyes alkalommal és sebességre nagyjából olyan volt, mint a saját telefonjaim, amiket hordok magammal nap mint nap.

Kicsit feljebb szintén az egyenesből kilógva található a dupla kamera és a vaku. Szerintem ez a rész is jól néz ki, de ez már izlés kérdése. A kamerát magát majd megnézzük később.

Az előlapra térjünk picit át, hiszen az igazi mágia és ami miatt elgondolkodtam, hogy igenis nekem ez a telefon kell, az ott található. De kezdjük a hangszórókkal! Egy felül, egy alul, szépen narancssárgára festve. Nos, e között a két hangszóró között található nem más, mint a kijelző. Egy csodálatos méretű, még megbocsátható felbontású és tökéletes kijelző van a telefonban.

Asus RoG Phone

Nézzük is mi az! Csak pár szó gyorsan egymás után dobálva. DCI-P3 színtér támogatása nagyjából 105%-ban. HDR10 képes. AMOLED, 1080×2160, 6 colos. És a legfontosabb. 90Hz. Miért nem terjedt még ez el? A telefonok már nem lesznek gyorsabbak, mivel egyszerűen visszafogja őket a kijelző, nem utálom emiatt a saját telefonom vagy ilyenek, de érezhető visszafejlődésnek tűnt, mikor visszaköltöztem bele. Pedig nem sokkal gyengébb mint a tesztalany. De ha már onnan nézzük, hogy a kijelző miatt lassabbnak tűnik, akkor megértjük, hogy miről is van szó. És igen, tudom az emberi szem nem lát többet, mint 30FPS/Hz, mondhatja az, aki még sosem tapasztalt ennél többet, de igenis ordító különbség van, akár már egy 60Hz képes monitornál, hogy a 90-120-240 és egyéb változatokról már ne is beszéljek. Egyszerűen ijesztő a dolog. Vagy legalábbis hogy mennyivel gyorsabbnak tűnik. Persze Android kb. semmi játék nem támogatja, de az érzés, hogy ennyivel is többet kapsz a pénzedért szerintem önnmagában megéri.

Az oldalai ehhez képest unalmasak. Felül egy mikrofon, alul egy USB-C, ami nem a telefon középvonalán helyezkedik el. Átellenes oldalán pedig a 3.5 milliméteres jack dugót találjuk. Ami nem elég, hogy nem maradt le a telefonról, de sok kiegészítő még törekszik is arra, hogy úgy pakolja át, hogy jobb helyen legyen, vagy éppenséggel megmaradjon a TwinView dock esetében. Viszont emiatt lehet egy második kimenetet húzni a telefonról egy átalakító segítségével.

Asus RoG Phone

A jobb oldalon kapott helyet az összes ki- és bekapcsoló gomb, míg a bal oldalon csak a SIM slotot találjuk meg. Egyébként a jobb oldalon az ultraszónikus nyomászónákat is megtaláljuk, valamint ebből került egy állított módban is a telefonra. De most inkább kapcsoljuk be és nézzük mi van benne!

Belső

Mit is lehet tenni egy olyan telefonba, amit a csúcsok csúcsának akar beállítani egy gyártó? Onnan indulunk, hogy Qualcomm Snapdragon 845, 8GB RAM, 128 vagy 512GB belső tárhely. Nálunk a kisebb járt. De ez bármiben benne lehet az 512-es tárhelyet leszámítva. Kell még valami.

Asus RoG Phone

Tudom! Húzzuk fel az órajelet a processzoron, amennyire lehet. Az átlagos jobban kiválogatott 845 processzorok is megállnak, valahol 2,3 – 2,7 GHz között maximális órajel szinten, a Kryo 385 Gold magokon. Itt nem addig tolták a mérnökök, amíg elérték a majdnem 3 GHz sebességet, és így, amikor az erős magok állnak szolgálatba, akkor azonnal elérhetővé válik számunkra 2,96 GHz minden ereje.

Az alacsony órajelű magokhoz nem nyúltak, azok a megszokott 1,7GHz-n maradtak. Az ehhez tartozó Adreno 630-as GPU órajele is picit magasabb, mint a megszokott. És azt kell mondanom, hogy a sebesség mindent felülmúlóan gyors. Nem kell várni semmire egyszer nem tapasztaltam akadást a két hét alatt, pedig nem kíméltem a telefont és soha nem volt újraindítva sem. Ez pedig szerintem jól mesél arról, hogy milyen is egy igazi csúcstelefon.

Asus RoG Phone

Soha nem éreztem indokolatlan melegedést, amikor meg esetleg olyat akartam csinálni, amitől elvártam hogy felmelegedjen a telefon, akkor inkább beletettem a TwinView dockba, amiben volt egy ventilátor és pillanatok alatt minden helyreállt.

A telepített operációs rendszer a teszt ideje alatt még Android 8.0 volt, de már tervben van a 9.0 frissítés, amit nagyon valószínű hogy csak a Gaming X UI nevű felület, ami egyébként pont annyira geek-ül néz ki, ahogy hangzik. Szerencsére ha valakinek nem tetszik, akkor át lehet váltani a sima ZesFone UI-ra is egészen nyugodtan.

Sajnálatos módon nem ez volt az egyetlen UI szintű módosítás amit eszközöltek. Például az aptX jelző az egy törölhetetlen értesítés lett. Ez legalábbis számomra igen zavaró, mert amikor nem a Note-ot használom, akkor egy sima aptX fejhallgatóval mászkálok. És bizony mindig azt hinni, hogy értesítésem van, kellemetlen.

 

Viszont vicces az egészben, hogy a sok UI módosítás mellett arra azért maradt idő, hogy teljesen uniform Aura Lighning képessé tegyék a telefont. És bár van az előlapon többszínű értesítési LED, de ugyanerre használható a hátlapon a logó is. Nagyon-nagyon jól néz ki. Sőt szerintem sokkal jobban mint, amit mondjuk a Samsung csinált az Edge Lightninggal. Nem használtam sokat az utcán, sőt ott szinte semmit, leginkább az irodában volt haszos az asztalra téve. Mert nem kellett az egyébként használhatatlan Always On kijelzőre figyelnem, csak annyit, hogy láttam melyik ikonból van egy vagy adott esetben egyel több, ezzel elkülönítve, hogy mi az, amivel kell vagy amivel akarok foglalkozni.

És ez az egész szoftvercsomagra igaz. Nem feltétlen fogod használni, de amikor kelleni fog, na akkor egyszer ott lesz. És igazából a tartozékok egy részére is ez igaz. Többek között a professional docknak nem sok értelmét láttam a desktop docking station mellett, viszont amikor kaptam egy notebookot közben teszt, amihez kellett egy plusz hálózati kártya, akkor nagyon hamar ott volt.

Asus RoG Phone

Játékélmény

Nos, erről tudok talán a legkevesebbet beszélni. Hiszen nem vagyok nagy játékos. Persze mivel tesztelünk, ezért feltettem egy-két játékot, amiről tudtam hogy izzasztja a normális telefonokat. Ilyen volt a Riptide GP: Renegade, a PUBG Mobile, a Fortnite, a FreeFire, vagy az Asphalt 9 Legends.

Utóbbival kezdem, hiszen az támogat egy nagyon érdekes módot, amikor a TwinView dockot használod, akkor alul jellennek meg a kezelőszervek, így neked nem is kell a vezetésedbe turkálnod az irányításhoz, hanem az alsó képernyőn elhelyezkedő térkép mellett kellett a képernyőt nyomogatni a forduláshoz, fékezéshez vagy esetleg nitro használathoz.

Asus RoG Phone

Sajnos más játékot nem találtam, ami ennyire jól tudná a telefon lehetőségeit kihasználni. De az biztos, hogy a PUBG Mobile sokkalta könnyebb, mint az asztali játék, főleg kontrollerrel. Kétszer játszottam vele és mindkét alkalommal nyertem. És ebből az egyik úgy, hogy a vonaton játszottam, ahol dobált a net és mozgott a világ körülöttem.

Viszont a telefonnal lehet úgy is játszani, hogy rosszul érezd magad tőle, mivel ha a Desktop dock-ot használod, akkor az majdnem elvárja, hogy billentyűzetet egeret köss rá, és ennek megfelelően ezzel is fogsz játszani, ami iszonyatos, előny a többiekhez képest. Ennek tudatában bárki, aki megveszi a telefont és ezt a kiegészítőt, az bizony a legjobb játékos lesz pillanatok alatt.

Asus RoG Phone

Ultimate Poweruser mód

Igen, egy ilyen részt is akartam, hiszen nem csak játszottam a telefonon. Viszont amikor valami tud jobb multitasking képességeket felmutatni, mint a Note-om, akkor arról meg kell emlékezni.

Ugye kaptam hozzá egy Twinview dockot. Nos igen. Ezen minden időpillanatban kettő különböző alkalmazás futhat. És futott is. Miközben keresgéltem egy cikkhez anyagot, közben tudtam egyszerre beszélgetni, emailt írni és minden egyebet. Nagyon kényelmes volt az egész.

Mivel tényleg teljesen egymástól függetlenül futott a két alkalmazás, ezért nem volt kérdés, hogy éppen mit és hogyan kell csinálnom, hogy megérkezzen a következő üzenet és lássam is, vagy hogy mondjuk mitől marad az a Youtube videó betöltve a felső képernyőn, csak működött, és az hogy közben töltötte is a telefont még nagyobb segítség volt, hiszen azért két teljes képernyőnek az ellátása komoly problémákat okozhat egy ekkora akkumlátornak is.

Asus RoG Phone

Összegezve, ha valaki nagyon sokat dolgozik telefonon, akkor is teljes lelki nyugalommal tudom neki ajánlani a készüléket, mert bár nem úgy néz ki, amit egy öltönyös figura hordana a vonaton vagy a kocsiban magával, az a lehetőség hogy két dologgal foglalkozz egyszerre, amikor meg kell oldani valamit gyorsan, egy iszonyatosan nagy segítség. Ezen még többet segít mondjuk a desktop dock, sajnos nem képes egyszerre két kijelzőt meghajtani desktop módban sem, ami már magában egy olyan dolog lett volna, amitől felállok és rohanok, itt konkrétan futásra gondolj, a boltba egy telefonért. De ha tudnék egy monitoron dolgozni ténylegesen, akkor valószínűleg sikerült volna.

Ha esetleg a következő telefon már támogatna két monitort egyszerre, ne adj isten hármat, akkor biztosan azonnali vétel lenne. Nekem legalábbis mindenképpen.

Multimédia

Hiszen ha a telefon játékra ennyire jó, akkor minden más tartalom is az kéne hogy legyen, nem? Nos igen. És az is. A filmnézés teljesen kellemes a telefonon, mind akkor, amikor külső kimeneten hallgatjuk azt, mind abban az esetben, amikor a beépített hangszórókon.

Mivel hatalmas kedvencem a TwinView dock. Ezért mégegyszer meg fogok róla emlékezni. Nos a készülék bizony van szerelve két igen hangos és jól szóló hangszóróval, viszont ugyanebből van még kettő a TwinView-n és nem nagyon tudok olyan helyzetet elképzelni, amikor ez nem lenne elég. Igazából már picit több mint fél hangerőtől olyan hangossá válik, hogy az picit kellemetlen. Viszont ha feltekerjük teljesen akkor elkövetkezik az a pont, ahol egy nagyobb házibulit is simán el tudunk látni róla zenével.

Egyébként vissza a filmekre, bármilyen formátumot megeszik még a beépített lejátszó is. Zenileg pedig csak a Google Play Musicot kapjuk, mint opció a legnagyobb sajnálatomra.

Asus RoG Phone

Akkumlátor

Valahol csalódnom is kellett a telefonban. Nos ugyan 4000mAh-s akkumlátor van benne, de nagyjából 10 óra zenehallgatást, eközben folyamatosan netes beszélgetést, és napi 20-30 perc játékot, ha bármikor használtad a Twinview-t eközben némi töltésre akkor kibír. Viszont ha nem akkor készülj fel arra hogy napközben már rá kell majd tölteni.

Lehetne ezen javítani, ha adott esetben a 10 óra zenehallgatást nem végig streamelve tettem volna Youtube Music-on keresztül, de ugyanmár! Ki mondja, hogy ez akkora probléma? Senki. Hiszen a gyrostőltővel nagyjából másfél óra alatt fel lehet teljesen tölteni. És mivel ezt a telefont arra tervezték, hogy minnél többet használjuk inkább töltögetem, mint egy téglát cipeljek így is 200 grammosra sikerült, ami minden csak nem könnyű.

Kamera

Van benne elől egy, hátul pedig két kamera, de sokkal többet nem hiszem, hogy sokkal érdemes vele foglalkozni. A hátlapi modul egy 12 megapixeles f/1.8-as egységet kapott, amihez tartozik egy széles 24mm-es gyújtótávolságú lencse, 1/2.55-ös pixelméret, két pixel alapján aktiválódó PDAF és egy 4 irányú optikai képstabilizátor. Valamint egy 12mm-es gyújtóval bíró autófókusz nélküli ultraszélesvásznú kamera, aminek a felbontása 8 megapixel. az egészhez jön még egy darab vaku. Maximálisan 2160p@60 a felvételi képessége de ha hajlandóak vagyunk az OIS-tól megszabadulni és 3 tengelyes EIS-re váltani, akkor akár 1080p@240fps is belefér.

Összegzés

Mikor elhoztam a telefont a bőröndben az Asustól, akkor úgy voltam vele, hogy “Igen, ezzel nem fogok tudni mit kezdeni”, hiszen miért is tudtam volna? A készülék egyszerűen érdektelen a számomra, nem játszom és akkor minek vegyem meg vagy hogyan tudnám ajánlani?

Nos, a helyzet az, hogy az Asus Republic of Gamers Phone ereje nem másban rejlik, mint a kiegészítőiben és a játék miatti bődületes erejében. Nem tudsz neki olyan feladatot adni, amit ne bírna elvégezni.

Asus RoG Phone

És közben a képektől eltérően iszonyat jól néz ki élőben.
Akármennyire az elcsépelt frázis számomra a telefonok újra furcsák és ez nagyon jó. A RoG phone ezt az indusztriális furcsaságot testesíti meg, amit azok, akik nem ezzel foglalkoznak, vagy nem érdekeltek a témában nem fognak értékelni. Számukra egy olyan telefon, amit méginkább arra talátak ki hogy az emberek függők legyenek. Pedig ennél sokkal többre hivatott a készülék és kategóriatársai.

Vissza fogják hozni azt a réteget, akik olyan készülékekkel rohangálnak mivel mindent tökéletesen ugyanúgy meg tud csinálni, mint az asztali géppel, maximum egy lehelletnyit lassabban, mert lehetnek bármilyen szépek a mostani telefonok és sosem állnék neki komolyan dolgozni rajtuk, mert nem bírják ki.

Sajnos ez az áron is látszik. Az általunk tesztelt csomag valahol kettő ezer euró környékén, azaz 670 ezer forintért vehető meg olyan helyeken, ahol árusítják. Magyarországon a fent látható képen mutatkozik meg az egyetlen hivatalosan létező példány. Bár úgy indult a teszt, hogy ezt a telefont nem fogom szeretni, mert túl Gamer, de úgy lett vége, hogy alig akartam visszaadni a készüléket.

 

Értékelés: 10/10

Köszönjük az Asus Magyarországnak a készüléket.

brarid