HP Envy X360 G4 – Mennyit változott a világ néhány év alatt 

HP Envy X360 G4

Sokáig használtam egy Asus Transformer Book TP500-at, a mai napi azon a véleményen vagyok, hogy a kategória megteremtője volt. Senki előtte nem csinált teljes méretű notebookot, amiben érintőkijelző volt. Viszont azóta mindenkinek úgy látszik, mintha lenne ilyen a kínálatában. Nézzük meg mit is tud a HP variáns! 

Doboz tartalma 

A készüléket egy prototípus dobozban kaptunk, amiben csak egy töltő volt, de mivel az Envy modellek inkább a felső kategóriás megoldások közé tartoznak, a konzumer vonalon nagyon valószínűnek érzem, hogy a HP egy igen kellemes doboz csomagol mellé. De haladjunk is tovább, hiszen nem az az érdekes, hogy minek kellene a dobozban lennie, hanem az igazán érdekes dolog maga a számítógép. 

HP Envy X360 G4

Külső 

Elérhető luxusnak is lehetne nevezni. De a HP ennél jobban szét tudja választani a gépeket. Prémium notebookjaik között találunk két főbb csapásirányt a consumer termékvonalon. Az egyik a teszünk alanya, avagy az Envy család, a másik pedig a Spectre. Míg utóbbi az abszolút csúcsok csúcsa, addig a nálunk járt gép és társai inkább egy szép arany középutat jelentenek. 

Kinézetre már abszolút nem kispályás a notebook, viszont nem is áldoztak fel mindent a vékonyság vagy a szépség oltárán. A teteje és alja teljes egészében fémből készült, ami iszonytatóan kellemes fogást biztosít. Középponti egy darab zsanérral működik, és természetesen kelt olyan érzést, hogy ezt bizony felrobbantani is nehéz lenne. Viszont ha ez nem elég, akkor a kifele lévő sarkán az egész zsanér kapott egy fa mintázatot, amivel nem tudom, hogy mi volt a pontos cél, de a márkaimázsba teljes mértékben belefér. Nem mondható tőle túl “villantósnak” a számítógép, viszont legalább valami egyedi van rajta.

Belül amikor kinyitjuk, akkor meglátjuk az első és talán egyetlen áldozatot, amit hozni kellett a megalkotásnál. A billentyűzet nem az a csodálatos darab, amit a Spectre 2018 kapott, vagy az, amit az Elitebookokba szoktak szerelni, hanem a szériának van egy sajátja, amit megoszt a Pavilion és a ZBook “V” gépekkel. Nem mondom, hogy ne lehetne rajta gépelni, de tény, hogy sokkal kellemetlenebb, mint a megszokott. A gombok nyomáspontja viszonylag kitapintható, viszont az út vége nagyon gumis, és nem az az igazi kattanás, amit egy kellemes fémházba való megérkezés kellene, hogy jelentsen. De ennél jobban talán csak a nyílgombok zavarnak. Szerencsére nem úgy oldották meg mint mondjuk a Lenovo akik direkt raktak köréjük gombokat, hogy biztosan mellé nyomj, de a jobbra és balra közé került beékelésre a két horizontális iránynak a kapcsolója, így ezeket is picit nehéz lehet kitapintani. Még kész szerencse, hogy a gyártó gondolt erre és szerelt háttérvilágítást bele. 

Az oldalain kapott helyet az összes port, amit használhatunk. Ez a bal oldalon áll egy töltő csatlakozóból, egy USB 3-ból, egy bekapcsoló gombból, egy hűtőnyílásból, egy audio ki és bemenetből, valamint egy SD kártya olvasóból. Ez utóbbi meglepő lehet, hiszen még a nála sokkalta drágább gépek esetén sem teljesen biztos ennek megléte. A másik oldalon kapott helyet egy lemezhasználatot jelző lámpa, egy USB type C csatlakozó, egy másik USB 3 csatlakozó. valamint egy HDMI kimenet is. Mivel kb. mindenki ezt csinálja ezért nem fogok itt egy bizonyos sorozatot idézni. De a lényeg hogy ezzel már el lehet lenni és mivel abból az egy darab USB C csatlakozóból simán ki lehet hozni egy rakás másik csatlakozót egyszerre is, ha arról van szó. 

Ami maradt, az a hatalmas trackpad, amit egyébként élmény használni, illetve a kijelző és az azt körülvevő dolgok. Itt csak egy webkamerát találunk szerencsére, viszont azt el lehet róla mondani, hogy semmi komolyat nem hoz a játékba. Egyszerűen ott van és értelmes helyen, szóval nem kell a billentyűzetet néznünk ahhoz, hogy ne lássa beszélgetőpartnerünk az orrszőrünket videóhívás közben. Most pedig kapcsoljuk be és nézzük meg mit találunk belül. 

HP Envy X360 G4

Belső 

Mivel egy ultrahordozható hibrid gépről beszélünk, ezért nem elvárható, hogy mondjuk HK vagy HQ processzor legyen benne, és ezt senki nem is gondolta remélem. A fémház alatt a mi modellünkben egy Intel Core i5 8250u processzor kapott helyet, amit a maga 1.6GHz órajelével, hozzá tartozó maximális 3.4-es Turbó frekvenciájával nem egy nagy erőbajnok, sem a mellette lévő NVIDIA MX150 gpu, viszont arra pontosan elég volt, hogy egykét alapjátékkal el tudjunk lenni és a 4K videókat nyugodtan nézni tudjuk. Hiszen igen a fejlődés itt is tetten érhető. Egy nagyjából 1000 dolláros notebook esetében már kérhető extra a nagyfelbontású kijelző. Aminek persze használat közben csak a gondját fogjuk látni, hiszen, ellentétben a full HD panelekkel, itt a skálázás már-már kötelező lesz a használhatóság érdekében. De amikor mondjuk sorozatokat vagy filmeket nézünk, akkor semmi a nyomába sem érhet. 

Mindemellett kapunk a mi modellünkben 8GB memóriát, de kérhető ennél többel is. Bár ilyen modellt kötve hiszem, hogy forgalmaz a HP, de  a processzor akár 32GB-ot is képes kezelni. Az SSD egy 256GB-os darab volt a nálunk járt gépben. A gyártója ismeretlen számomra, de sebességre érezhetően NVMe megoldásról van szó. Természetesen nincsen sok gond a telepített Windows 10-zel sem. Ha csak azt nem nézzük, hogy a szokásoshoz képest itt sem működik minden, mint azt már megszokhattuk a HP gépeitől. Hiszen prototípusok, amik nem is biztos hogy ilyen állapotban megvásárolhatóak lesznek tőlük valaha is. 

Ennek örömére az 1099 dolláros modell a HP amerikai oldalán bizony teljesen más specifikációs listával rendelkezik. Egy i7-tel, 16GB RAM-mal és 512-es SSDvel viszont “csak” full HD kijelzővel, és dedikált GPU nélkül. Ezek együtt egy talán kevésbé melegedő gépet alkotnak, amikor csak úgy simán használni akarjuk. Mivel ez nekem egy komoly gondom volt a teszt során. Sajnos sikerült a még meleg ősz során tesztelni kapni a gépet és bizony volt olyan helyzet, amikor kicsit kényelmetlen volt az ölemben tartani, ahhoz képest hogy mit találunk benne. Bár, amit éppen most tesztelek, Omen X15s-t eszembe sem jutna odatenni, hasonló okok miatt. 

Összességében ez a gép egy igásló, amivel tudunk dolgozni, több napig járt velem az irodába, és egy rendezvényre is elvittem magammal, ahol eléggé aktívan sikerült használni, mert bár céghez kötődő rendezvény volt legalább annyira volt izgalmas, hogy inkább a pihenőszobában dolgoztam a gépen. 

Multimédia 

Szokás szerint a HP és a Bang&Olufsen szövettségre lépett és megalkották a gép hangszóróját. Az egyik dolog, amit ez eredményez, hogy a telepített hangkártya állítgató applikáció legalábbis érdekes, ha nem furcsa, illetve hogy igen kellemesen szól a gép, hogy ha zenét akarunk hallgatni, mondjuk otthon egyedül, akkor lehet hogy nem muszáj hangszórót kötni rá, amíg egy hosszabb dokumentumot megírunk vagy adott esetben beszélgetünk valakivel. Az mondjuk biztos, hogy ahhoz túl van méretezve, hogy mondjuk ezen bonyolítsunk videóhívásokat és itt biztos le kell majd venni a hangot. Természetesen nem tudtam megkergetni olyan videóval, amit ne tudott volna ellenkezés nélkül lejátszani. De mivel a multimédia sor végét jelenti a gép, ezen meg sem lepődtem már. 

HP Envy X360 G4

Tablet mód 

Igen lehetséges így használni, viszont a túlzott melegedés miatt, ez nem egy jó megoldás. Egy idő után nem fogod tudni, hogy hol tartsd majd a gépet ahhoz, hogy ne legyen meleged, vagy ne égesse a kezed. De ettől független a képernyőt használni, mint beviteli eszköz, kellemes. Főleg olvasgatás közben, amikor az ég egyadta világon semmi kedved nincsen ahhoz, hogy éppenséggel a trackpadon scrollozz tovább. És a legtöbb esetben a nem forgathatós készülékeken is csak ennyire van használva ez a lehetőség. Legalábbis, ahogy én látom. Ettől független lehet hogy sokan vannak, akik szeretik ötvözni a tabletet és a számítógépet, de nem véletlen hogy ez eddig sem volt igazán lehetséges, és az sem, hogy ezután sem lesz az. Mondjuk az tény hogy mondjuk egy olyan megoldást, mint egy Asus Transformer Tablet megnéznék ekkorában, de van egy érzésem, hogy túlzottan fejnehéz lenne ahhoz, hogy asztalon lehessen használni. Addig a Windowsos notebookok tabletmódja nem marad más, mint egy ügyes eladási stratégia. 

Akkumulátor 

Bár azt mondják, de sajnos nem vettem észre, hogy a gépnek 8 óra körül ki kellene bírnia. Sajnos erre távolról sem képes, ami siralmas. Mára egy olyan számítógép, amivel nem lehet végigdolgozni egy napot, az semmire sem jó, szerintem. Nem azt mondom, hogy mindenkinek ez az álma, hogy útközben dolgozzon, de sok embert ismerek, akinek ezt sajnos muszáj és nem az Envy x360 15 való nekik, ha most akarnak gépet venni. Nekem olyan 6 órát szokott kibírni, pedig ahogy én dolgozom. Úgy igazából csak egy a kijelző felbontásának megfelelő videót kell streamelni, és közben a gombnyomásaim visszafele küldeni a szerverre. Mi lenne ha ugyanazt kellene kibírnia, amit a munkaállomásomon csinálok valójában? 

Összegzés 

Az Envy 15 X360 nekem nem volt más, mint egy nosztalgia utazás. Éppen csak véget ért az előző notebookom élete, és úgy tűnik a tesztgépeken, és az irodán kívül egyelőre elhagytam a Windowst. És nagyon hirtelen ott voltam, mint néhány évvel ezelőtt, mikor a másik gépem a kezembe került, hogy igen ez egy nagyon jó megoldás, amit használtam három napig folyamatosan majd rájöttem, hogy nem tudom az életembe illeszteni, így lemondtam róla és azon túl, hogy néha örültem neki, hogy ott az érintőkijelző, nem is gondoltam volna, hogy kellett nekem ez a funkció valaha. Ezzel együtt, akinek egy olyan notebook kell, ami jól néz ki, gyors és még van egy trükk is tarsolyában, akkor minden további nélkül tudom ajánlani a G4es Envyt, vagy inkább az újabb G5-öst, mert már simán számítógépnek is megállja a helyét. Hát még ha tablet hibridről van szó. Sokat fejlődött 4 év alatt a technika, de ez nem baj. Csak figyeljünk a melegedésre. 

Értékelés: 7/10 

Köszönjük a HP-nak a tesztelés lehetőségét.