Pókember: Idegenben

Pókember - Idegenben

A Marvel tud újat mutatni 

Volt egy félelmem, amikor megnéztem a végjátékot, hogy bizony a kedvenc falmászónkat is el fogják vinni ebbe a kicsit sötétebb, kicsit “Csodálatos Pókemberes” irányba. De sikerült az, amit nehezen gondoltam volna, és 20-ra lapot kérve kijött az az Ász, aminek kellett.

Figyelem a cikk spoilereket tartalmaz a Bosszúállók Végtelen háborúval kapcsolatban! 

A csettintés és a csata óta eltelt 8 hónap. Peter még mindig nem volt képes feldolgozni mentora halálát. Tony Stark mindenhol kísérti, ha úgy tetszik, viszont hősünk beletemetkezik az iskolába és a “munkába”. 

Sajnos arra nem térünk ki, hogy May néni hogyan fejezte be azt a bizonyos mondatot az előző film elején, de nem is kell neki. Látszólag megbarátkozott a gondolattal, hogy bizony az ő unokaöccse a Pókember és inkább próbálja fordítani ezt a saját előnyére, amikor a rászorulóknak gyűjt adományokat. Ebben Happy Hogan vagyis Tony első embere is nagy segítségükre van, többek között talán azért is, mert titokban viszonyt ápol May-jel. 

Pókember - Idegenben

Ekkor jön elő, hogy az osztály készülődik kirándulni, nem is akárhova, hiszen Európába utaznak, ahol Peter fejébe vette, hogy bizony meg fogja hódítani MJ-t. Persze mi sem lehetne egyszerűbb, igaz? Nos, a hőslét közbeszól. Megjelenik egy elementál, akit egy furcsa varázsló szerű valaki győz le. Az illető a Quentin Beck névre hallgat vagy ha úgy jobban ismerős Mystero. Állítása szerint a csettintés következtében lehetőség adódott két különböző univerzum közötti átjárásra. És azt a Földet ahonnan Quentin érkezett már elpusztították az elementálok. Nos ez persze később kiderül, hogy nem igaz, Pókember legyőzi Mysteriot, viszont utolsó tetteként még kiszivárogtatja Peter Parker személyazonosságát, nem máson keresztül, mint J. Jonah Jameson-on keresztül, aki visszatért a Raimi féle trilógiából, ugyanis újra J.K. Simmons alakítja a karaktert. Ez volt talán számomra a legnagyobb meglepetés, és szerintem a legjobb fanservice, amit az elmúlt években láttam. A történet itt végetér, persze Peter még megszerzi a lányt, de ez nem is volt kérdés. 

Pókember - Idegenben

A karakterek. Látszik, hogy Tom Holland hatalmasat fejlődött az elmúlt öt film alatt, amiben összesen szerepelt. Még mindig nem tudom azt mondani, hogy Toby Maguire szint, de nekem már mindig Ő marad a Pókember. Samuel L. Jackson, Jake Gylenhaal, mint támogató karakterek szerepelnek az elején, majd Gylenhaal átalakul egy gonosztevővé, nos erre azt kell mondanom, hogy egy nagyon kellemes még ha várható fordulat is. Én személy szerint a Holnapután óta kedvelem a színészt, és most is tudta ugyanazt az alakítást hozni, amit elvártunk tőle. Az igazi mellékszereplők pedig szokásosan remekelnek. Jacob Batalon, Zendaya, Angourie Rice remekül hozza az iskolás szerepet. Bár nekem az, amit Jacob és Angourie karakterei, vagyis Betty és Ned hoznak már egy kicsit sok, de együtt tudok vele élni. Zendaya karaktere próbálkozik kitörni az első részes zártságából, de ez nem sikerült maradéktalanul. Nekem kicsit olyan érzésem van, mintha legalábbis egy perverz próbálna beilleszkedni az átlag emberek közé. De van, akinek erre van igénye, így nem akarom vagy fogom ezért lehúzni. 

Aki nekem nem tetszett játék szinten az, meg kell mondjam, hogy Marissa Tomei és Cobie Smulders. Egyikük sem hoz semmi maradandót, akár jó akár rossz értelemben. Ott vannak, de nagyjából annyi értelme is van, hogy ott vannak. Viszont, aki hatalmasat megy, az Jon Favreau. Már idestova 11 éve játssza Happy Hogant megmagyarázhatatlanul sok filmben, és a karakter eljutott arra a szintre, hogy nem lehet belőle többet kihozni. Tony Stark helyét nem próbálja átvenni, viszont, ahol tud segít Peternek. És neki most erre van szüksége. Nem arra, hogy valaki teljesen átvegye Tony szerepét, hanem arra, hogy megmutassák neki, hogy Ő hogy tudja átvenni és tökéletesíteni azt a személyiséget, amit mentora mutatott életútja vége felé. 

Pókember - Idegenben

A vágás parádés, bár az igencsak durva akciójelenetek miatt nem mondom vannak benne ugrálós részek, de még 3D-ben sem fogunk szédülni azért, hogy a látványvilág olyan legyen amilyen. A CGI ízlésesen sok egyébként. Tehát van és nem lehet mellette elmenni viszont ami van az szép.  

Amit viszont végképp nem tudok elengedni, az a zene. Sikerült egy hibátlan atmoszférát teremteni vele, ami pont ott szól csak bele a történetbe, ahol szükséges és nem ott, ahol nem lenne szabad. Természetesen nem lehetett kihagyni egy kellemes rock zenei elemet, amikor Peter az új ruháját készíti a repülőn egy hasonló módszerrel, ahogy még idestova 11 évvel ezelőtt Tony készítette a Mark 2-es páncélt. Csupa Fan Service az egész és mivel ez a film zárja a harmadik fázist, ezért ennek is kell lennie. Én csak remélni tudom, hogy ezt igazán tovább tudják vinni és nem fog a hálószövő a hanvába hullani feleslegesen. 

Pókember - Idegenben

Sajnálatos módon sosem lesz rá alkalom, de megnézném, hogy mit tenne ez a Pókember azzal az Eddie Brockkal, akit láthattunk a tavalyi Venom filmben. Viszont arra nagyon remélem, hogy lesz alkalmam, hogy lássam ebből az eseményből hova fog a film továbbmenni. És mi lesz kedvenc hálószövőnkkel. Mindenesetre, a Marvel mostanság hajlamos véletlenül meglepni az embereket, és mint mondjuk a végjátékban, tényleg kivégezni azokat az eredeti bosszúállókat, akik már a szerződések miatt nem térhetnek vissza. Meglátjuk mindenesetre, amikor az volt a film vége, hogy mindenki megtudta, hogy is hívják Pókembert valójában, akkor azért ott egy pillanatra nem értettem, hogy most mi lesz a következő lépés. Nálatok a labda Kevin, lássuk azt a negyedik fázist. És jobb, ha hirtelen kerül bele egy Pókember film, mert 2023-ig nem tudunk erre várni.  

Értékelés: 9.5/10