QNAP TVS-682T

QNAP TV682T

Számítógép vagy hálózati tároló

Nem nagyon tudja eldönteni, hogy mi szeretne lenni a legújabb termék, ami megjárta a laborunkat, de én most megpróbálom kideríteni.

Doboz tartalma

Az egyenesen a gyártótól érkezett csomag nem tartalmazta a tesztkészülék saját dobozát, viszont kaptunk egy elég szép csomagot. A dobozban a termék mellett helyet kapott négy darab 4TB-os HDD, amit a teszthez kaptunk, valamint két darab 512GB-os SSD, hogy minden egyes szabad foglalatot tudjunk tesztelni. Ezen felül érkezett még egy doboz a hozzá kapott és majd később tárgyalt kártyának. Nézzük inkább rögtön körbe a készüléket!

Külső

Egy NAS nem nagyon szokott a többitől eltérő lenni, így, ha egyet láttál, akkor szinte mindet láttad. Így a QNAP üdvöskéje is egy kocka, amin különböző helyeken nyílások vannak.

Az elején találjuk meg a négy darab 3.5 colos hot swap képes HDD sínt, ezek felett helyezkedik el a két SSD fiók. Minden fiókhoz tartozik egy lámpa, amivel az aktivitást, illetve, ha van, akkor a problémát képes jelezni a készülék. Ebből van összesen 8 darab. Ebből 4 darab a HDD-khez tartozik, kettő az SSD-khez, valamint van még két kiegészítő lámpa az M.2 NVMe csatlakozókhoz.

Ettől jobbra kapunk két gombot, egy USB 3.0 csatlakozó társaságában. Ebből az egyik a gyorsmásolást indító gomb, a másik pedig a bekapcsológomb. Ezen kívül egy Thunderbolt matricát is láthatnánk, de ez a mi készülékünkre nem igaz, mert nem volt hozzá Thunderbolt kártya.

Az oldalait és a tetejét nem nagyon csicsázták túl. Igazából itt semmit nem találunk. Ezt egyébként le lehet venni és a kiegészítő kártyákkal így tudjuk majd feltölteni a gépet. Abből akár két dupla slotos is kerülhet bele. A nálunk lévő Mustang 200 Celeron kártya ezt ki is használja. A másik részén egy QNAP AC2600 kártya kapott helyet, amivel lehetséges akár access pointként is használni a készüléket, amit majd később bővebben is elmagyarázok.

Összesen két darab kártyát helyezhetünk bele. Az AC2600 egy 4x-es PCI-Express csatlakozóban ül. Ide bármilyen hálózati kártya kerülhet a támogatott listáról. A másik oldalon a Mustang 200 helyére pedig bármilyen 16x-es kártyát helyezhetünk. Leginkább videókártyákat és egyéb gyorsítókat javasol a gyártó. A jelenleg a weboldalon található konfigurációban a hosszabbik csatlakozóban egy Thunderbolt 2 adapter helyezkedik el. Míg az AC kártya helyét egy 10Gbps hálózati kártya váltja fel.

QNAP TV682T

De menjünk át a hátlapra, ahol egyébként vannak nagyobb érdekességek is. Egyrészt itt láthatjuk az AC kártya négy darab antennacsatalkozóját, valamint az összes portot, amit a készüléken kapunk. Ezeket szépen sorrendben: egy digitális hangkimenet, 4 darab USB 3.0 csatlakozó, szintén 4 darab RJ45 csatlakozó; de nem is ezek az érdekesek. Ezek alatt kapott helyet három darab teljes méretű HDMI csatlakozó. Ezek egyrészről több mindent tudnak, mint amit valaha elvártunk volna egy NAS-tól, viszont másik részről mindhárom 1.4-es specifikációnak felel csak, meg így 2160p felbontás mellett korlátozva vagyunk 30Hz-es képfrissítésre.

Ezen túl még egy picit lejjebb találhatjuk meg a tápegység csatlakozóját, valamint a főkapcsolót. A táp egyébként egy teljesen átlagosnak kinéző SFF egység, ami nagyon kellemes, hogyha a garanciaidőn túl évek múlva majd tönkremenne. A doboz mérete nagyjából egy átlagosnál picit nagyobb Mini ITX Ház, de mondjuk egy ténylegesen nagy videókártya már nem fér el benne, ugyanis ahhoz rövid.

Kinyitni egyébként nagyon egyszerű. Három csavart kell a hátán eltávolítani és utána kedvünk szerint le tudjuk a teljes borítást venni róla. Ekkor találjuk meg a két M.2 NVMe meghajtó helyét.  Ha belepakoltuk a lemezeket, amit mindenféle szerszám nélkül meg tudunk oldani. Akkor itt az ideje, hogy bekapcsoljuk az eszközt és kicsit nézzük meg hogy mi is van benne.

Belső

Nem fogok ezen sokat időzni, mert van ezer másik dolog, amiről beszélhetünk. Tényleg csak a legszükségesebbek. A nálunk járt konfiguráció egy viszonylag a magyar piacon ritkább darab. Az egész lelkét egy Intel Core i5 6500 processzor adja, és mivel nem tudok róla, hogy a 6500 ból létezett volna BGA tokozású megoldás ezért erősen valószínű, hogy ez cserélhető, akár egy 6700-ra is ha már nincsen garancia a termékre. Emellé kapunk 8GB memóriát, amit kedvünk szerint bővíthetünk akár 64GB-ig is. Tárhelyből van benne egy kevés alapból, amiben a QTS operációs rendszer helyezkedik el, de ezt nem látjuk és nem is férünk hozzá. A tárhelynél nem említ maximális méretet, sem önnálló lemez, sem pedig kötet esetében, és nekünk ezt a 4TB-os lemezekkel nem is volt alkalmunk kipróbálni.

QNAP TV682T

QTS beállítás

Mivel ez egy nagyon fontos folyamat, amikor megveszünk egy ilyen készüléket és fontos rajta végigmenni. Amikor bekötjük az eszközt a hálózatba és fel kell menjünk a QNAP központi oldalára. Itt kell egy saját Qcloud fiókot csinálnunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor tudjuk hozzákötni az eszközt a távoli elérés érdekében.

Amikor ez megvan, akkor be tudjuk állítani az IP címet, és az administrator fiók jelszavát. Ezután csatlakozhatunk az IP cím segítségével. Ezután lehet beállítani a kiegészítő fiókokat, valamint azt, hogy milyen konfigurációban legyenek a lemezek. Itt alkalmazhatunk a szokásos RAID0, 1, 5, 6, 10, 50, 60 opciók közül mindent, de ha ez nem lenne elég, akkor választható a Single valamint a JBOD is.

Lehetséges továbbá csoportosítani a lemezeket. Ehhez szükség van legalább 8GB rendszermemóriára illetve legalább egy SSD meghajtóra. Ezzel leginkább azt tudjuk elérni, hogy a hozzáférés gyakoriságát alapul véve pakolja automatikusan a fileokat ide-oda, és ha valamit gyakrabban használjuk, akkor azt gyorsabban el tudjuk érni, amikor szükségünk van rá. Ez kombinálható akár RAID kötetekkel is.

Ezen felül, amikor indítjuk, akkor lehetséges bizonyos alap alkalmazásokat is telepíteni ebben a körben. Amikor pedig végzett mindennel nagyjából egy percen belül visszakapjuk az oldalt a böngészőnkben, és el is kezdhetjük használni.

Használat közben

Amikor mindent beállítottunk és elkezdjük használni az eszközt nem sok külömbséget tapasztalunk aközött, hogy éppen egy olcsóbb megoldást vagy ezt használjuk. A QTS operációs rendszer is többé kevésbé ugyanaz mindegyik QNAP terméken. Viszont, ami nem mindegy az a lehetőség. Ugyanis lehetséges mondjuk médiakiszolgálóként használni egy kétlemezes ARM darabot is, de a tesztalanyunk képes arra, hogy akár három filmet önmaga játszon le egyszerre a három HDMI kimenetén keresztül.

Valamint amikor jól beállítjuk a különböző adaptereket, akkor jövünk rá, hogy mi a lényeg. Tökéletes gigabites sebességet lehet elérni rajta keresztül, mivel a fogadási oldalon a négy darab interface egyszerre történő használata közben elméleti 4Gbps sebességet vagyunk képesek elérni. Szóval én fogtam és felmásoltam rá egy külső meghajtóról az összes tesztfileunkat és kipróbáltam, hogy az AC2600 kártyáról megosztott hálózaton keresztül néztem őket vissza. Teljesen jól működött minden. Egyetlen akadás nem volt tapasztalható.

Viszont mivel egy már működő hálózatba köttem be a gépet ezért voltak vele kisebb-nagyobb gondok. Főleg a külső internet elérés tekintetében voltak igen komoly problémák. De minimális állítgatással minden megoldható volt. A legnagyobb öröm talán mégis akkor ért, amikor elkezdtem rajta helyben lejátszani a médiafileokat, amiket felmásoltam, és semmivel sem volt probléma. Sem késést, sem pedig akadozást nem tapasztaltam egy pillanatig sem.

De vissza szeretnék térni a QTS-re. Használtam már nem egy és nem kettő NAS operációs rendszert, nevezhetük itt a Synology féle DSM-et vagy akár a FreeNAS nevű ingyenes megoldást. Vagy ha csak kicsit jobban visszatekintünk, akkor a Linksys (mostanra Cisco) vagy a korai D-Link termékekre, akkor az azokhoz tartozó nagyon-nagyon egyszerű webes kezelőfelületet. De azt kell mondanom, hogy a QTS nem hozott nekem semmi világmegváltót.

Kell hozzá érteni, és pontosan tudni kell mi van a képernyőre írva különben nagyon a fejünket fogjuk vakarni, hogy miért is nem sikerül a nagyon drágán vásárolt eszközünknek pontosan azt csinálni, amit mi szeretnénk. És ezt csak tovább bonyolítja pontosan az előbb említett ár. Ugyanis minnél drágább egy ilyen készülék annál valószínűbb, hogy valamit nem fogunk megtalálni, vagy valamihez annyi funkció fog tartozni, hogy elveszünk benne. Míg mondjuk egy FreeNAS számítógép elé le tudom ültetni az anyámat, aki nem igazán ért a számítógépekhez maximum felhasználói szinten, még így is meg tud oldani szinte mindent. A QTS-ben már elveszne. Ez persze nem baj. A tajvani gyártó eléggé egyértelműen a hozzáértőket, vagy méginkább a kis és középvállalkozásokat célozza ezzel a készülékkel, semmint az otthoni fehasználót. Szerencésre később fogunk olyan eszközöket is tesztelni, amihez már van nagyobb fokú segítség a felhasználó részére, mert elsődlegesen otthoni eszközként tervezték.

QNAP TV682T

Egyéb funkciók

Sokat beszéltem arról, hogy milyen volt a rendszert használni, viszont ez még koránt sem minden. A legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor megtaláltam a Linux Station névre hallgató funkciót a NAS fedélzetén. Erről természetesen készülhet majd egy komolyabb cikk is ha esetleg igény mutatkozna. Ha nagyon nagy vonalakban kellene vázolnom, hogy ez mit is tud az nem más, mint a médialejátszó funkciót, amit alapból elérünk a HDMI kimenteken keresztül cseréli le, egy egészen komplett és használható Ubuntura.

Ez nem eredményez mást, minthogy számítógépként válik használhatóvá a teszünk alanya. Ezzel mindjárt akár két eszközt helyettesítve. Én meg is próbáltam rajta dolgozni, mindenféle komolyabb probléma nélkül átlendültem mindenen. Még azon is hogy a Canonical rendszere mostmár nem a saját Unity asztali környezetét, hanem az általam nem igazán kedvelt GNOME-ot használja. Néhány paranccsal ezen gyorsan tudtam segíteni. És már előttem is volt az imádott KDE, amiben minden további nélkül tudtam dolgozni.

A három monitor támogatása, vagy a hardver feletti szinte teljes uralom részemről már csak hab a tortán. Nagyon kényelmes így használni elsősorban azért, mert mint lokális meghajtó látjuk a NAS minden zegét-zugát, és a maximális belső sebességgel másolhatunk rá, miközben a Linuxra elérhető alkalmazások garmadája áll rendelkezésünkre.

Egészen konkrétan, mivel létezik videóvágó program a pingvines operációs rendszerre, kipróbáltam, simán miközben egy videó exportálása folyamatban van, tudunk filmet nézni egy másik számítógépen keresztül. Viszont ez a megoldás még koránt sem akkora hír, mint mondjuk a Virtualization station.

Ebben amíg a beépített hardver engedi tudunk virtuális gépeket létrehozni. Adott esetben akár úgy is, hogy a beépített médialejátszón keresztül kiválasztva érjük el azt, amitől újból csak egy teljes értékű operációs rendszert kapunk. Én ezt Manjaro és Windows 10 segítségével teszteltem. Mindkettő nagyon jól működött, de ez nem is csoda. Mindkét operációs rendszer nagyon szépen működik minden RedHat KVM integrációval, ami alól a QTS sem kivétel.

De ha van asztali gépünk esetleg, akkor is tudok egy nagyon jó megoldást. A neve Cinema28 és ez nem másra alkalmas, minthogy eszméletlen módon elosztva tudjuk a NAS összes kimenetén keresztül a médiafileokat máshova eljuttatni. A három HDMI képes öt darab hangkimenetként működni, vagy akár három különböző videófile-t lejátszani. Ehhez csak az indexelést kell bekapcsolni. Miután ezzel végzett a rendszer egyből látjuk magunk előtt az összes filet.

Vagy ha akarjuk akkor akár ChromeCast vagy Apple AirPlayen keresztül is tolhatjuk kifele a biteket belőle. És ennek megfelelő összevont permutációi is működnek. A három HDMI külön videót játszik le sajnos a 682-n nem igazán működött rendesen, de egyrészt láttam olyan embert, akinek sikerült megoldania jobban tömörített tartalommal, másrészt tudom, hogy igyekeztem nagyon laikus felhasználóként állni a rendszerhez, hogy tudjam milyen lenne egy átlagfelhasználó élménye, mikor először akar hálózati tárolót használni. De ha ez mind kevés lenne, akkor következzen az általam utóbbi időben látott talán legérdekesebb megoldás, a Mustang 200.

Mustang 200 tapasztalatok

Nagyon sokszor emlegettem már ezt a kártyát. Nem véletlenül. Ugyanis ez egészen pontosan egy processzor gyorsító kártya, amivel azt tudjuk elérni nemes egyszerűséggel (vagy én legalábbis ebben láttam a legtöbb értelmet) hogy három NAS-t csinálunk az egy darabból. Mivel a három főbb médiacsoport applikáció szinten elemeire van bontva zenére, videóra és fényképre, ezért csináltam egy tesztet. Elindítottam egy 4K videót három notebookon a Video Station segítségével, közben egy másik ablakban turkáltam a Mustang 200 első részén futó Photo Stationben, és a telefonomról hallgattam a Music Station zenéit. Ettől mindhárom rész egységesen keveset fogyasztott erőforrás szitnen, viszont tudtam mindent egyszerre csinálni. Ha egy erősebb i5-ös vagy i7-es Mustang kártya lett volna nálam, akkor tudtam volna akár még virtualizálni is róla, amit szintén a médialejátszó részen keresztül tudtam volna átnyomni a sima képernyőkre.

Egyébként a nálunk járt darabon kettő Celeron 3865U processzor és processzoronként 4GB memória volt megtalálható. Ez maximálisan bővíthető 32GB-ig, akkor 16-16 lesz elérhető a két rész számára. Valamint két darab Adata XPG NVMe SSD. A kártya közvetlenül csak ezt a kettő darab NVMe foglalatot támogatja, viszont ISCSI kapcsolaton keresztül nagyon gyorsan el tudjuk érni a NAS teljes tárhelyét, ha jól állítottuk be előtte. Egyébként egyesével ki be tudjuk kapcsolni a részeit a kártyának. A telepített operációs rendszer mQTS névre hallgat, ami Mustang QTS-t takar, és bár kissebb mint az alap készüléken lévő rendszer, majdnem mindent ugyanúgy csinál.

Egyébként a másik nagyon kiemelt funció a gyártó részéről az a kamerakezelés. Ugyanis, igen, lehet csatalkoztatni biztonsági kamerákat a rendszerhez, és akár egy másik PC-be is bele tehetjük a Mustang-ot ha éppen ahhoz van kedvünk, egészen nyugodtan duplázva a használható kamerák számát.

Egy szó, mint száz, ennek a kártyának a gyorsítás a feladata. Nagyon érdekes volt használni, és az, hogy kézzel oszthatjuk el a munkát a három rész között nagyon megkedveltette velem az egészet, hiszen soha nem kell mondjuk a fő NAS-nak túlzottan terhelve lennie, hiszen tudok akár a kártyán keresztül is dolgozni, miközben a családom többi tagja esetleg filmet nézne a hálózaton keresztül, ahol mint tudjuk nem lehetetlen, hogy rengeteg teljesítményre legyen szükség.

QNAP AC2600 WiFi kártya

Igérem lassan befejezem a cikket. Viszont muszáj még néhány szót mondanom a másik kártyáról, amit kaptunk hozzá. Egyszerűen nevetséges, hogy milyen jól használható megoldást tett le az asztalra a QNAP. Ez ugyanis része annak a rendszernek, hogy a NAS akár működhet úgy is, mint egy router kombó eszköz, amit megveszek a Media Marktban is akár 15 ezer forintért, azt tudja az iszonyatos pénzbe kerülő hálózati tároló. Szóval, ha van elég hálózati csatlakozónk, akkor meg tudjuk azt csinálni, hogy kiiktatjuk az összes eszközt, amink csak van és a nyers bementeten keresztül megyünk bele a dobozba, ahonnan majd később akár WiFi-n, akár vezetéken szétszórjuk az áldást a területen. De fókuszálva arra, hogy milyen volt az AC2600.

Egyszerű volt beállítani, csak hagyni kellett a varázslót, hogy létrehozzon egy új virtuális interface-t, aminek segítségével csatalkozhattunk is az internethez a kártyán keresztül. Amikor ez megvan, akkor kéri a két hálózat nevét, 2.4 GHz és 5GHz, majd egy nagyon rövid várakozás után már csatalkozhatunk is. Természetesen nem 2600Mbps sebességgel, hanem nagyjából 2000-es elméleti maximummal számolok AC hálózat esetén, míg N-esnél a 300-600 lehet a mérvadó.

Sajnos a teszt ideje alatt nem volt nálam olyan eszköz, amivel ezt értelmesen tudtam volna tesztelni. De akár 4k tartalmat megtekinteni a dobozról ezen keresztül nagyon is remekül lehetett. Ha már van egy ilyen eszközünk és mondjuk a routert ki kell váltani, mert már régi, akkor mindenképpen tudom javasolni az AC2600-at.

Összegzés

Szerintem, aki idáig eljut az tudja, hogy a QNAP TVS682T nem olyan embereknek való, akik csak a nyaralásról készült képeiket akarják egy kicsit jobban biztonságban tudni, mint mondjuk egy felhőtárhelyen. Nem, a jelen tesztünk alanya, mint olyan egy igen veszélyes ligában versenyez. Bár itt nincsenek sokan, de nagyon könnyű leesni a trónról, ami akár a teljes márka megítélésének rovására is mehet. Ezt belátta a cég és minden lehetséges funkciót plusz még egy Linuxos gépet is beletömött a rendszerbe.

Nagyon-nagyon kedveltem az időt, amit együtt tölthettem vele, és bántam a napot, amikor vissza kellett adnom, mert a tervezők itt végre nem arra mentek, hogy amikor Avarage Joe megfogja a készüléket, akkor hirtelen legyen neki teljesebb az élete, hanem arra, hogy még az igazán hozzáértőknek is legyen mivel játszani, mert lássuk be egy idő után, amikor már minden működik, akkor nagyon gyorsan fog egy iszonyatosan drága játékszerré avanzsálni ez a NAS.

És hogy mennyi az annyi? Remélem ültök, mert ez rázós lesz. Ha csak a konfigot nézzük meghajtók nélkül, akkor alulról súroltuk az 1.2 millió forintot. Nem tudok pontosabb számot mondani, mert csak az i3 alapú NAS-t volt szerencsém megtalálni árral a neten, ez olyan 680-700 ezer forint magában, ami mellé még a Mustang kártya is legalább kettő, de inkább háromszáz pisztoly orrú Mátyás képével ellátott bankóba kerül. Mindezekkel együtt is nagyon kellemesen meglepett a TVS682 és remélem még lesz alkalmam akár a sokkal komolyabb megoldásokat is megnézem. Ami egyedül nem tetszett az az igen magas hangerő, ami mellett dolgozni nem volt egy leányálom.

Értékelés: 9/10

A készüléket köszönjük a QNAP-nak.

brarid