S.W.I.N.E HD Remaster

SWINE HD Remastered

Gyermekkorom visszavág

Sosem voltam nagy játékos, de régebben, amikor még ez a játék új volt, akkor rengeteget játszottam vele. Most, hogy visszatért 18 év után, nézzük miért is volt jó!

Egy kis történelem

A játékot 2001-ben fejezte be a StormRegion nevű magyar fejlesztőcég. A nevüket a Békés megyében található Viharsarokról fordították. Leghíresebb játékuk egyébként pont, hogy a teszünk alanya volt. A kiadást egyébként a Ravensburger nevű főleg táblás játékokkal foglalkozó cég Fishtank Interactive nevű leányvállalata adta ki.

A StormRegion egyébként odáig jutott, hogy a Gepard 3D nevű engine-t is lefejlesztették. Ám 2007-ben a 10tacle Studios AG nevű német vállalat megvásárolta őket szöröstül bőrőstül. Annál már csak rosszabb, hogy 2008 áprilisában a 10tacle nem tudott többé fizetni a dolgozóknak, és később a StormRegion befejezete működését és bezárta kapuit.

De 2015-ben felgyulladt egy reménysugár, amikor Bajusz Péter és Bánki-Horváth Attila létrehoztak egy új vállalatot Kite Games néven, akik az Assemble Entertainment segítségével 2019 május 23-án a magyar játékfejlesztési történet egyik legfontosabb alapkövét hozták vissza a köztudatba azáltalm hogy Steamen keresztül megvásárolhatóvá tették a S.W.I.N.E HD Remaster nevű játékot. Nézzük is milyen lett!

SWINE HD Remastered

Történet, alapkonfliktus

A S.W.I.N.E alapját a konfliktus adja, ami dúl a Nyulak és a Disznók között. Azt, hogy ez pontosan miért tört ki azt nem igazán sejti senki. A mi feladatunk pedig különbőző missziókon keresztül irányítani a két frakciót, úgy ahogy azt a játék kívánja. A csatákat egyébként minden esetben csak egy szemszögből játszuk, tehát olyan nincsen, hogy a Nyúl kampány alatt megcsinálunk egy küldetést, majd pepitában ugyanazt kell hogy a disznókkal is végig vigyük. És ellentétben azzal, ahogy ez pár egyéb valósidejű stratégiában, ahol két szembenálló oldalt is kell irányítanunk előfordul, itt nem nagyon van az egyik kampány a másikra behatással, ugyanis a teljes játékélmény miatt a készítők azt szeretnék, ha mindkettőt végivinnénk.

Felújítás

Hogyan és hol érhető ez tetten? Rögtön ott, amikor elindítottam a játékot, akkor minden képanyag a monitorom natív felbontásában futott 1080p-ben éppen. De adott esetben a textúrák, akár támogatják a 4K felbontást is. Mindamellett, hogy a gépigénye nem lett gépbekiáltó. A minimumhoz elég egy Intel Atom N270 processzor a maga egy magjával és integrált grafikus gyorsítójával. Valamint 1GB memória.

És egyébként Windows 7-en is tökéltesen fut a játék. Ahhoz hogy a fejlesztők által ajánlott módon tudjunk játszani, ahhoz pedig egy Intel Core 2 Duo-ra van szükségünk, ami legalább 2GHz sebességen ketyeg és tartozik mellé 2GB memória. Valamint egy DX10 kompatibilis 256MB ramos videókártya. Illetve kellene rendelkeznünk 3GB szabad tárhelyel, és „szélessávú internetkapcsolattal”.

Ezek egyike sem túl durva ha belegondolunk. De nem áltak meg a fejlesztők a tökéletes grafikai feújításnál, hanem a hangokat is újrakeverték, így sokkal szebben szólal meg a játék, sokkal tisztábban. Összességében simán olyan, mintha az egészet kicserélték volna. És csak a nagyon alap váza maradt meg a dolgoknak.

SWINE HD Remastered

Ami megmaradt

De mi az, ami megmaradt? Nos, az AI majdnem biztosan ugyanaz, mint a 2001-es kiadás alatt volt. Ugyanis a Nyulak és a Disznók minden további nélkül képesek 13 alkalommal megpróbálni átmenni egy akadályon majd ebben iszonyatos mértékben belebukni. És időnként még azt sem hajlandóak jól végrehajtani, amit én mondok nekik. Ez egyébként kellően frusztráló is tudna lenni, ha nem lenne előttem az a teljesen rózsaszín köd, amit a nosztaliga okoz. És ez a legnagyobb erőssége egyébként a játéknak, hogy az egy dolog, hogy ami már gáz lett volna a 2019-es évben azt kicserélték, de szerencsére elég nosztalgiát hagytak ahhoz, hogy újból előjöhessen a gyermeki énem.

Játékmenet

A teszt során főleg az egyjátékos módra koncentráltam, mivel még nem igazán működött a multiplayer, amikor tesztelni akartam (csak nagyon sokat késett a cikk). Viszont így is rengeteget szórakoztam. Mivel már sokkal logikusabban tudok gondolkodni, mint amikor 6 évesen először játszottam a játékkal, ezért sokkal könnyebben vettem az akadályokat és olyan pályákon is gond nélkül jutottam túl, amiket eddig közel lehetetlennek gondoltam.

Ez adta egyébként a legnagyobb élményt végig, hogy „Igen, itt már jártam sok-sok évvel ezelőtt, akkor így nem sikerült, most mi lehet a jó megoldás”. Viszont az biztos, hogy egy két részen a játék nem veszített semmit abból a khívásból, amit támasztott oly sok évvel ezelőtt. Még mindig nagyon sokat kell számolgatni, hogy mondjuk a jutalmakat a játék végén milyen egységre költjük, amikor összeállítjuk a hadseregünket. Vagy hogy éppen miket tolunk előre és mivel maradunk hátul.

SWINE HD Remastered

Játékon kívüli részek

Elsőként ide sorolnám a zenét is, amit szintén feljavítottak. És valami bődületes lett, bár nem kapott hiper-szuper Dolby Digital vagy esetleg Atmos hangzást, viszont, ahhoz éppen elég kell, hogy legyen mit hallgatni adott esetben, amíg egy betöltésre várunk. Az összes zene iszonyat hangulatkeltő, és jól érzékelteti, hogy mi fog ránk várni a következő küldetésen.

Ami viszont nem változott semmit, azok az átvezető videók, ezeket nem dolgozta újra a csapat, bár nem érzem, hogy lustaság lenne a mögöttes indok. Valójában, amit el tudok képezelni az sokkal inkább az, hogy mivel valamit akartak hagyni, amivel azokra a kollégákra emlékeznek, akik ezen az úton már nem vesznek részt velük különböző okokból. Vagy csak azt szerették volna, hogy akik először nyúlnak a játékhoz azok is lássák, hogy honnan indult ez az egész. Én mondjuk ezt megfejeltem volna azzal, hogy a játék mellé csomagolom a régi változatot is, vagy legalább, mint DLC elérhetővé teszem, ugyanis sokak lehet hogy azzal játszanának szívesebben és mivel a S.W.I.N.E sokkal inkább volt egy kisszámban eladott főleg itthon híres játék nem hiszem, hogy a régi változatot egyhamar a GOG könyvtárában fogjuk látni.

Egyébként sokat javult a Steam miatt is a játék, ugyanis ami eddig elképzelhetetlen lett volna, hogy automatikusan vihetjük magunkkal a mentéseinket megvan mint opció, sőt akár Steam ID alapján is tudunk együtt játszani a neten keresztül, amit a régi verzió még nem tudott.

Értékelés

Nem egy bő cikk ez, de szerintem elég arra, hogy megkedveljétek annyira a játékot, hogy legalább kipróbálásilag adjatok neki egy esélyt. Mert minnél többet kellene belőle eladni hátha a Kite Games úgy dönt, hogy esetleg újabb játékba kezdenek bele. Mivel a magyar piacnak nagyon is fontos, hogy legyenek saját játékaink, amik úgy is vannak kezelve, mint magyar játékok.

Örömteli színfolt így is a tengeren a HD Remastered és nagyon boldog vagyok tőle, hogy pont ezt sikerült valakinek elővennie. Nem tökéletes, viszont még mindig jobb, mint egy rakat játék, amit valaha próbáltam.

Értékelés: 7/10

A játékot köszönjük a hazai kiadónak a Magnew-nak

brarid