Rick and Morty 1. évad 

Rick and Morty S1

Hova is tehetném? 

 

Régóta szemeztem már a sorozattal, de sosem sikerült belevetnem magam. Na, most a negyedik évad jöttével braridék kiosztották nekem feladatba. 

Tudniillik rólam, hogy nem vagyok oda az egyszerű vígjátékokért. Sokkal jobban szeretem, ha egy filmnek jelentése van, akár nyomasztó; a sehonnan sehova nem tartó nevetgélést meg kevésbé. De ez most nem azt jelenti, hogy nem szeretek nevetni, de igenis, de többre értékelem az intelligens humort. 

Pozitívan és felemásan is csalódtam a sorozatban. Rengeteget találkoztam a neten a sorozattal, és nagyon örültem, hogy nem egy klasszikus amerikai vígjátékot kaptam, ahogy számítottam rá. Nem arról volt szó, hogy elmondtak egy viccet és akkor pont akkor nevetni kellett, amikor az alkotók úgy akarták. 

Rick and Morty S1

Felemás talán az volt, hogy én inkább animékben mozgok, ahol egy sorozat sokkal inkább egy sztorit vezet végig, a Rick and Morty-val pedig visszacsöppentem a nyugati stílusú rajzfilmekbe, ahol akár ugyan lehet, hogy van egy egész évadon át tartó történet, az epizódok mégis külön történtek és önállóan is megnézhetők. Nem hiba ez, csak furcsa felismerés volt. 

Mint mondtam az egyszerű komédiát kevésbé kedvelem, viszont a szürreálist és a groteszket annál inkább. És ez két nagyon jó szó, ami leírja a sorozatot. De ezekről talán később. 

Rick and Morty S1

A Rick and Morty, azt hiszem nem titkoltan paródia. Paródiája a sci-fi klasszikusainak, mint a Vissza a jövőbe filmeknek a karaktereivel, vagy a Doctor Who-nak, a világokban utazással. Sőt, az évad intrója is nekem nagyon Doctor Who beütésű. 

És szerencsére a sorozat mégsem egy paródia. Önálló entitás. Nagyon jól használja az ismert kliséket és fordítja azokat saját hasznára. Nagyon élveztem az egészet, egyszerűen lekötött a sorozat, pedig nem vagyok az alpáriság híve. A Rick and Morty mégis valahogy elkapta a figyelmemet. 

Rick and Morty S1

Nem kapunk a Rick and Mortyval egy Super Science Friends jellegű tudományosságot. Ez a sorozat olyan fajta sci-fi, ami inkább fantasztikus, mint tudományos. Ott vannak a találmányok, a kütyük, de nem kapunk hozzá semmi olyan levezetést, aminek különösebb értelme lenne számunkra. 

Rick portal eszköze (hogy kell ezt szépen mondani?) minden magyarázat nélkül érkezett a sorozatba. Internetes alapműveltségemből tudtam, hogy a sorozatban az említett eszközzel különböző világokba fognak utazni hőseink. Az első pár epizódban ez nem igazán jelent meg, én pedig vártam, hogy hogyan lesz elépítve ez az új szál. És sajnos sehogy. Egyszer csak volt egy epizód, amiben használták és onnantól alapnak számított. Nem nagy hiba, de vártam volna. 

Rick and Morty S1

Mégis talán fel volt építve. Epizódról epizódra egyre mélyebben húz be minket a sorozat ebbe a szürreális világba. Minden epizóddal egyre messzebb kerülünk az otthonunktól, majd jön két egyszerűbb epizód, az egyikben kb. annyit nézünk, ahogy a szereplők tévét néznek, amolyan vihar előtti csendként, ugyanis a 10. részben kicsúcsosodik az évad. Egyszerűen annyira nagy robbanás volt, annyira kihozta a drámát a karakterekből, hogy nem is tudtam elképzelni, hogy mit tudnak csinálni az utolsó részben, ami tovább tudja vinni ezt a hangulatot. 

És sikerült. Főt és hűt. Az utolsó epizód arra volt hivatott, hogy lehűtse az ember ezután az igen intenzív kaland után. Lezár egy-két szálat, amiről nem is feltétlen tudtuk, hogy várni kell magyarázatot, és ezzel méltó befejezést ad az évadnak. És még az utolsó pillanat is annyira karakterhű volt, hogy le voltam nyűgözve. 

Összegzés 

Tetszett a Rick and Morty. Örülök, hogy most emiatt a cikksorozat miatt megnézették velem a srácok. Annak, aki egy olyan sorozatot szeretne nézni, amiben nem veszi el a történések élét az értelmetlen nevetgélés bártan ajánlom ezt a sorozatot. 

9/10 

Sorler