Samsung Galaxy A80

Samsung Galaxy A80

Akrobata mutatvány

Az első forgatható kamerás telefon, ami nálunk járt. És mint ilyen természetesen játszottam is vele elég sokat. De csak egy trükkje van vagy esetleg telefonként is teljesen jól használható?

Doboz tartalma

Erről viszonylag kevésbé tudok beszámolni, mert a készüléket egy szatyorban kaptuk meg. Természetesen a szállításhoz be volt csomagolva egy buborékfóliába, de mellette csak egy töltő mozgott fel alá. Azt nagyjából valószínűnek tartom, hogy egy SIM kiszedő eszközt is kapunk mellé. Talán egy fülhallgatót is, de az „A” széria inkább az alacsonyabb árairól híres, ahol ilyen húzások, minthogy nem csomagolunk mellé fülhallgatót simán játszik.

Esetlegesen azt tudom elképzelni, hogy a gyártó mellékel egy USB C – 3.5mm-es adatpert, de mivel ez a Note 10+hoz sem jár gyárilag, ezt még kevésbé tartom valószínűnek. És igen a dél-koreaiak már erről a készülékről is lehagyták az analóg csatlakozás lehetőségét. De inkább nézzük meg a telefont!

Samsung Galaxy A80

Külső

A külső tekintetében a Samsung legújabb üdvöskéje nem, hogy nagy változásokat az asztalra mondjuk az S9-hez képest. Persze az előbb említett telefonoknál nagyobb, de formára ugyanazokat a lekerekítéseket látjuk az éleken.

Egy hatalmas üveg és alumínium szendvicset kell elképzelni, amit három színben vásárolhatunk meg. A nálunk járt változat fantázianeve Szellemfehér, de lehet még kapni Fantomfeketében vagy Angyalarany változatban is. Az arany, főleg, amikor nyitva van a telefon, akkor nevetségesen néz ki, a fekete viszont tekintélyt parancsoló.

A keretek alapszíne a nem arany változatok esetében ezüst, ami egy kis sötétítést kapott a feketén, illetve egy érdekes csillogást a fehéren. Az egyetlen rész, ahol kicsit bátrabbak voltak a mérnökök az a kamera körüli keret, itt ugyanis egy aranyozott színt alkalmaztak, ami érdekes, mivel próbál valami átmenetet képezni a réz és az arany színek között. De térjünk át a többi részre!

A készülék előlapját egy nagyon kicsi alsó sávot leszámítva teljes egészében a képernyő foglalja el. A kijelző test arány egy egészen tiszteletre méltó 85.5%. Ez tudom, hogy papíron nem hangzik soknak, de ha abból a szempontból közelítjük, hogy az S10 és S10+ telefonok 88.9 és 88.3 százalékos értékekkel bírnak, mint csúcsmodellek, és igazán csak a Note 10, valamint a Note 10+ előzik meg 90.0 és 91.0%-os értékekkel, akkor mindjárt szebb lesz a világ.

A hátlapon találunk egy kamerát, alatta egy érdekes kivágással a kamera alatt, valamint egy darab Samsung logót. A telefon jobb oldalára került a bekapcsoló gomb, pont elérhető helyen a jobbkezesek számára (igen rád mutogatok Note sorozat) és még magasságban is megfelelő hiába iszonyatosan magas maga a készülék.

Vele majdnem teljesen átellenes oldalon van a hangerő le és fel páros, amit különálló gombra helyezett a gyártó, ez a megoldás még az S7 és S7 edge telefonokról van, ahol nagyon-nagyon tetszett már akkor is. Sajnos azóta ez kiment a divatból.

Viszont tudjátok mit nem találunk? Hiába Samsung telefon nincsen rajta Bixby gomb egyáltalán. Ez mondjuk azért nem kellemes, mert normál esetben, ha ott van, akkor a Bx actions még mindig képes lenne valamire hasznosítani, de ha nincsen ott, akkor erről a lehetőségről is le vagyunk kénytelenek mondani.

A készülék tetején mindössze egy kiegészítő mikrofont találunk és semmi mást, minimalizálandó a kábelek száma. Az alja a telefonnak az, ahol a fontos dolgok vannak. A középen elhelyezett USB-C csatlakozó, valamint a SIM kártya foglalata. Nálunk az egy kártyás telefon járt, de létezik kétkártyás is, ha minden igaz. Memóriakártyát egyik sem tud fogadni.

De mitől vannak lentebb, mint megszokott a gombok az oldalán? Nos, azért, mert a telefon felső harmada kompletten felemelkedik, amikor előlapi módban akarjuk használni a kamerát. Ugyanis a komplett hátlapi rendszer átfordul ahelyett, hogy csak egy kis rész emelkedne ki a síkból, mint a hamarosan tesztelére kerülő Huawei P Smart Z vagy mondjuk a OnePlus 7 Pro.

Samsung Galaxy A80

De ahogy még említettem, a telefon nem kicsi. 6,7 colos képernyőjét egy 165 mm magas, 76 mm széles és 9,3 mm vastag házba rejtette a gyártó. Ez így konkrétan nagyobb, mint az eddigi legnagyobb telefon a gyártótól minden méretében. A szó szoros értelmében hatalmas a készülék. És mivel utána rögtön a Note 8-amba költöztem vissza meglepő volt a váltás az egykori hatalmas telefonom hirtelen kicsinek látszott.

Súlyra nincsen vele komoly gond. 220 grammal ugyan nem tudna pehelysúlyban indulni, viszont kellőképpen értelmezhető, hogy nem viccből vagy esetleg felesleg ólom miatt ilyen nehéz a készülék, hanem mert a motorizált résznek valahogy mozognia is kell, és amikor kint van az egész, akkor sem lóghatnak ki kábelek itt ott amott.

Egyébként pont emiatt sikerült megoldani, hogy a két oldalát leszámítva viszonylag zártnak tűnjön a készülék mindentől függetlenül. Sajnálatos módon mivel azok a kis lyukak ott vannak, nincsen lehetőség sem az ismert MIL STD 810G szabványra vagy akár bármi szintű IP védettségre. Viszont az emberek talán még nem veszik ezt annyira készpénznek, hogy ezeket a lehetőségeket. De inkább kapcsoljuk be a készüléket és nézzük meg a belsejét!

Belső

Általában a Samsung telefonok a középkategóriában a felsőkategóriás telefonokból származó chipsetek butításával éri el azokat a megoldásokat, amiket beszerelnek. Viszont itt nem erről van szó.

A Galaxy A80 egy egészen friss Qualcomm megoldással érkezik a küzdőtérre. Az első telefon, amit tesztelünk SDM730 chipsettel. Ez leginkább úgy működik, hogy megnézték a 855-öt és ahol még nem fájt lecsíptek belőle valamennyit. A magok a nem standard Kryo 485 alapúak, hanem Kryo 470 architektúrára épülnek. A nyolc magos processzorból kettőt 2,2 GHz-es sebességgel ketyeg, míg a másik hat 1,8 GHz sebességre vannak korlátozva.

A gyorsabb magok egyébként Gold besorolást kaptak, míg a lassabbak Silvert, ahogy azt korábban mondjuk a 845 esetében megszokhattuk. Egyébként ezek szokás szerint heterogén clusterezést is tudnak. De nem hiszem, hogy az elosztás miatt nagyon sűrűn szükség lenne arra, hogy a Gold magokat használja a telefon. Hiszen, ha kell, akkor akár a második cluster is tud félgőzön működni.

A hozzá adott memória mennyisége meglepő volt elsőre. Ugyanis 8 GB már tipikusan az a mennyiség, amit általában a gyártók a „belépőbb” csúcstelefonokba szoktak pakolni. Hovatovább vannak olyan gyártók, akik Android telefont adnak ki fele ennyivel is. De mivel az A80 nem egy Google Pixel, lehet hogy el kell majd az a memória. Hozzá jár 128 GB tárhely, amit nem lehet bővíteni kártyával, és csak ez a kiszerelés létezik belőle hivatalosan.

Én mondjuk mindentől függetlenül örültem volna, ha létezik egy 64GB-os változat is. Erre majd egy másik cikkben térek ki, hogy miért zavar igazán, ugyanis a cikk írásának pillanatában vált biztossá, hogy az idestova kettő évvel ezelőtt vásárolt Galaxy Note 8-am nyugdíjba vonul nem egész 72 óra múlva. És már azon sem tudtam kihasználni a 64GB-ot teljesen, akkor meg minek fizessek többet, azért, amit biztosan nem fogok tudni kihasználni?

Samsung Galaxy A80

Ugyan ezt érzem az A80 kapcsán is. Csak egy kis segítség képpen az A80 memóriája pont annyi, mint a notebookomban lévő rendszerlemez. Amiből úgy, hogy igazából elég sokat használom, és csak munkafájlokat tárolok, a másodlagos lemezen még van nagyjából 50 GB szabad hely.

De visszakanyarodva… A telepített operációs rendszer az unalomig ismert Android 9.0 Pie, azon pedig a Samsung általam kifejezetten kedvelt One UI megoldása fut. Nagyon kellemes a felület egy ekkora képernyőn is, pedig nagyon sok változtatást eszközölt a gyártó a Google mérnökök által megálmodott felületen.

Mint tudjuk gyakorlatilag annyit, hogy rá sem lehet ismerni. Viszont legalább a Bloatware egy picit kevesebb. Még mindig kapunk office alkalmazásokat, amikkel nem tudok mit kezdeni, mert továbbra sem vagyok hajlandó a Microsoftnak pénzt adni. De most már válogathatunk indítás közben, hogy mit akarunk a Samsung saját alkalmazásai közül telepíteni, és a legnagyobb meglepetést nem is ez, hanem a tény, hogy amiket itt kiválasztunk azok ugyan úgy törölhetőek, mint azok a programok, amiket mi szedünk le később a Play Store-ból. Szóval itt egy hatalmas piros pontot tudok adni a Samsung számára.

Sebességre egyébként nincsen baj a telefonnal, érezhetően nem akart az S10 sorozatra taposni, de azért a mindennapokban több, mint használható. Ami, mint azt később látni fogjátok egy jellemző az egész A sorozatban 2019-ben. Amiről még nem beszéltem az a kijelző felbontása. Ez 1080×2400 pixel, ami ekkora méretben már-már Apple féle Retina „pixelsűrűségű”, de használható, nem akar tőle azonnal elgurulni a szemünk. Természetesen AMOLED és tartalmazza az Always on Display lehetőséget. De gondolom már mind arra várok, hogy nézzük meg azt a kamerát!

Kamera

A telefon a fényképezésre van kihegyezve, ezt mi sem mutatja jobban, mint a fő kamera, aminek felbontása 48 MPx, a hozzá tartozó lencse rekesze maximum f/2.0 értékre nyílik ki. A pixelméret alacsony 0.8 mikronos, amikor a többi telefon, ami nagyon komoly kamerákkal jelenik meg inkább tartalmaz 1.4-es optikát, akkor azért felmerülnek kérdések. A képek minősége egyébként megfelelő, de távolról sem mondanám kiemelkedőnek, amit a gyártó szeretne, hogy elhiggyünk róla.

A másodlagos kamera egy ultraszéles látószögű darab ezt már csak 8 MPx felbontással szerelték fel. Ami egy igen izmos visszalépés a 48-ról, már, ha csak a nyersebb számokat is nézzük. Az, hogy a rekesze maximálisan 2.2-es értékre tud kinyílni, az talán még rosszabb. De mindezt kompenzálandó a pixelméret itt már az egészen kellemes 1.12 mikronos nagyságot kapta.

Ezen kívül van egy ToF kamera is, aminek a felbontása nem ismert, de rekeszértéke 1.2. A vaku LED megoldás és elég jó a fény ereje annak ellenére, hogy csak 1 lámpát használ. Fókuszálásnál csak PDAF van, illetve gondolom, hogy a ToF szenzor is besegít valamennyit.

Az elkészült képek egyébként rendben vannak, ha nem is tökéletesek. Sajnos a keskeny rekesz miatt kénytelenek leszünk vagy a vakus vagy a nagyon sötét esti képekre hagyatkozni, de valamit meg kellett hagyni az S és a Note széria számára is. Videófelvételeknél a chipset miatt maximálisan 2160p az elérhető felbontás és 30 FPS a legnagyobb elérhető sebesség, de akkor le kell mondani a Giroszkóp által vezérelt EIS rendszerről. Ha ez utóbbit mindenképpen akarjuk használni, akkor kénytelenek leszünk átváltani 1080p módba, ahol emelt hirtelenséggel feloldódik a 60 FPS képrögzítés lehetősége is. Lassított felvételt egyébként 720p-ben tudunk felvenni ilyenkor a képkocka sebességünk az 480 FPS-re lassul. Nincsen HDR videó felvétel sajnos és a fizikai lehetetlenségek miatt Dual kamerafelvételre sem adódik lehetőség.

Samsung Galaxy A80

Az előlapi kamera ugyanaz, mint a hátlapi, és selfie módban mindent ugyan úgy tud, mint rendes hátlapi kamera üzemmódban. Viszont itt gondolom biztonsági okokból le kell mondanunk annak lehetőségéről, hogy lassítottan vegyünk el valamit legalábbis a hivatalos információk szerint. Sajnálatos módon a Samsungnak nem volt elég mersze így nem engedélyezték az arcalapú feloldást, pedig az átfordulás egy nagyon kecsesre sikeredett esemény ennél a telefonnál, aminél már csak az enyhén magas hangja kellemesebb.

Multimédia

A készüléket minden más jóval is ellátta a gyártó, így mondjuk a videó lejátszás sem okoz neki gondot. Akármilyen fájlt dobtam felé lehetett az akár egy 2160p 60FPS felvétel vagy esetleg nagyobb felbontású teljesen jól lejátszotta azt a VLC segítségével a gyári lejátszó alapból is szörnyű azt senkinek nem javaslom.

A zenehallgatást leginkább vezeték nélküli fülhallgatóval próbáltam, mert az eBay-ről rendelt kínai adapterre azt sem mondta a telefon, hogy hello. Egyáltalán nem ismerte azt fel, így kénytelen voltam máshogy próbálkozni. A vezeték nélküli zenehallgatás nagy élmény a készülékről, főleg, ha nem felejtjük el a Dolby Atmost bekapcsolni, és a SoundAdapt-ot is beállítjuk megfelelően. A lehetőség valahogy megvan FM Rádióra is, de ezt nem próbáltam ki a tesztidőszak alatt.

A hangszóró elmegy, egy irányból a készülék aljáról szól. Ha jól fogjuk le, akkor egészen hallgatható. De arra nem lesz jó, hogy erről lasunk el egy komplett kerti partit mondjuk.

Adatkommunikáció

Itt sem okozott meglepetést a készülék.  A legújabb WiFi 6-ot leszámítva mindent ismer, amit kell 802.11 AC és minden visszafele 5.0-ás Bluetooth a kisebb energiafogyasztásért és a jobb kapcsolattartásért.

A GPS gyorsan pozíciót talál, és ha megvan nehezen ereszti. Egyébként a rendszer kompatibilis A-GPS, GLONASS, GALILEO és BSD rendszerekkel egyaránt. Van benne NFC, amit kipróbáltam és a jelenlegi magyar mobilfizetési módokkal nagyon jól működik. Az USB csatlakozó sajnos csak USB Type C csatlakozó kapott és nem 3.1-es a hátsó része.

A legjobb egyébként a telefon oldali része. Bár a hangszóró az Piezos szóval kifejezetten érdekes a jelenség, amikor telefonálni akarunk, de még mindig jobb, mint a semmi. A beszélgetőpartnereim általánosságban azt mondták, hogy jól hallottak és én is egészen jól hallottam őket, ha nem volt túl sok környezeti zaj. Jól tartja egyébként a jelet a szokásos helyeken dobálta csak el valamennyire. Az egyetlen, amire nem lehet a készülék büszke az a Cat11-es LTE modem, aminél már vannak gyorsabb hálózatot is csináltak már az országban. Ez egyébként 600/75Mbps sebességet eredményez. Amivel nagyjából el lehet lenni. De ha van gyorsabbra lehetőségünk, akkor mondjuk a 4K videóknál már észrevehető lesz a differencia.

Akkumulátor

Hiába hatalmas a telefon, hiába több, mint 200 gramm a súlya ez az a pont, ahol nagyon durván elvérzik. A beépített akkumulátor ugyanis 3800mAh kapacitású, ami ezzel az SOC-val és ezzel a kijelzővel pont olyan működést eredményez, mint a Note 8-am, miszerint nap közepére tölteni kell. Erre két évvel ezelőtt még azt mondtam, hogy nekem mindegy, hiszen tényleg az volt, mert bent az irodában is tudtam tölteni és otthon is tudtam tölteni és ez volt az a két hely, ahol megfordultam nagy általánosságban. Viszont azzal nem számoltam, hogy mennyire lesz halott ettől az akku, mostanra vannak olyan napok, amikor 4 alkalommal töltöm teljesen fel majd merítem le a telefont egy 5:00-22:00 közötti napon. Ez nem jó egy olyan telefontól, ami ennyi pénzbe kerül. És én nem sajnáltam volna, ha pár grammal több vagy esetleg pár milliméterrel vastagabb.

Összegzés

Amikor az A80 megérkezett hozzám, akkor úgy voltam vele, hogy igen ez egy érdekes megvalósítás, de egy nagyon rossz ötlet, aminek nagyon hamar nagyon csúnya vége lesz, így direkt már-már játszottam a kamera nyitogatásával és csukogatásával, de bírta a kiképzést. Én még mindig sajnálom, hogy nem lehet arccal feloldani, mert az összes általam tesztelt motoros telefonból ennek nyíliik a kamerája a legérdekesebben ezt biztosan állíthatom. A többi része pedig leginkább elmegy kategória. Kellemesen használható az ujjlenyomat olvasó, lehet vele telefonálni és netezni. Az egyetlen, ami igazán fáj az az akkumulátor, nem méltó egy 200 ezer forintos lista áru telefonhoz. És nagyon remélem, hogy az A81 jövőre majd sokkal jobb megoldásokkal tud operálni. Addig is az értékelés nem lehet más, mint…

Értékelés 6/10

A készüléket köszönjük a Samsung Magyarországnak.

brarid