Samsung 55Q950R

— A techdemó fogalma —

Régen volt nálam bármi olyan készülék, aminél  igazán gondolkodnom kellett azon, hogy ezt hogyan is fogom megoldani. A végére persze sikerült, de ez annyira egy nem késztermék, hogy nevezhetnénk prototípusnak is.

Doboz Tartalma,

 

Szerencsés helyzetben vagyok a Samsung ugyanis kiküldte nekem futárral a készüléket, így már csak arra jöttem haza, hogy a nappali közepén áll. Mikor sikerült felcipelnünk a laborba, akkor jöttem rá, hogy ez bizony hatalmas. Eddig még csak különböző bemutatótermekben láttam 55-ös és nagyobb TV-kkel, de nem a tesztasztalon vagy éppen a teszt állványon. Meglepő volt. Viszont az is, amit a dobozban találtam. De vissza a dobozra. Kapunk egy nagy zacskó hozzávalót. Egy tápkábelt, egy One Connect kábelt, egy adag csavart a talphoz. egy tényleg eszméletlen mennyiségű papírt, ami sajnálatos módon használnom kellett ahhoz, hogy a TV hátuljára szerelt talpakat, fel tudjam fogatni, mivel közel sem volt egyértelmű a dolog. A csavarok száma magasabb, mint amennyire szükségünk lesz a felszereléshez, viszont így adott esetben, ha egyik másik elgurul, akkor is képesek leszünk megoldani valahogy. Valamint persze kapunk egy távirányítót, ami a legérdekesebb az egész csomagban. Ugyanis míg nagyjából minden másik készülék esetében a távirányító műanyagból van és igazából feleslegesen hatalmas, addig a Q950 esetében fémből van az egész, és kifejezetten jól néz ki, valamint kicsi. Egészen annyira kicsi hogy bőven egy kézzel kezelhető. Viszont nehéz. A kettő darab AAA elem, amit bele kell tenni, alapból is jár hozzá, és a nálunk lévőben alapból benne van. De mostmár itt az ideje, hogy körbe nézzük.

Külső

 

Meglepően méretes a készülék kezdjük a nyers számokkal. A szélessége 1233.3mm magassága pedig 777.6mm. Ezek nem meglepő méretek. Egyáltalán nem meglepők. Ami viszont meglepő az a 34.9mm-es vastagság. Meglepően vastag a TV viszont ennek is megvan az oka, egyrészt kell bele a hűtés, mivel magas fényerővel működik. És egyébként is a felbontás a négyszerese a megszokottnak. Mivel egy 11 éves TV helyére került, ami még ehhez képest is vastag, De szerintem egy átlagos LED TV után sem fog sokáig feltűnni. Sokat nehéz róla beszélni. Az előlapot  relatíve nagy százalékban foglalja el a kijelző, bár azért látni, a keretet. A hátlapon viszont szinte semmit nem találunk, egyetlen csatlakozót kapunk rajta a többi vagy a VESA kart rejti, vagy a lábakat lehet elhelyezni. Illetve van néhány kivágás, amin keresztül szellőzik a TV. Minden egyes csatlakozó, még a 220-as tápbementet is a különálló fényes fekete tetejű és szintén rengeteg szellőzőnyílással rendelkező OneConnect boxon kaptak helyet. Bemeneti szinten kapunk három antennakábel bemenetet, amivel a kábeles a földfelszíni valamint a műholdas TV-t, akár egyszerre. Viszont ehhez összesen egy darab CI kártya helyet kapunk, amivel ugye mindkét antennán keresztül érkező jelet nem feltétlenül lehet egy kártyával megoldani.  Van még négy darab HDMI csatlakozónk, amiből mindegyik 2.1-es szabványú. Valamint egy optikai hangkimenetet. A dobozka másik oldalán találunk még három darab USB csatlakozót, amiből az egyiket kifejezetten a különböző streaming eszközök, vagy mondjuk konzolkontroller töltőkhöz javasolhatom, a másik kettő pedig inkább arra való, ha valamiért USB eszközt akarunk rákötni, Egy színben kapható a készülék ez pedig a fekete, De szerintem itt az ideje egy kis belső leírásnak.

 

Belső

 

7680×4320. Mit is jelent ez? Nos, ez nem más, mint a 16:9-es képarányú 8K felbontás. Ebben a felbontásban mintegy 43 millió pixelünk van, amit egyszerre kell meghajtani. A felbontás annyira hatalmas hogy a HDMI 2.0 ami megszokott volt a 4K TV-k esetében, mivel kellett a 60hz frissítési gyakorisághoz, már kevés, és a rajta átfutó sávszélesség, már csak arra elég hogy a Maximális felbontást 30FPS sebességgel küldjük el a One Connect Box-nak. De szerencsére a készülék fel van készítve a jövőre nem úgy, mint kisebb testvére a Q900R, amiben csak és kizárólag 2.0-ás portok kaptak helyet. Egyébként a képernyőre visszatérve. 8K felbontás, 3000NIt-es maximum fényerő, és nagyjából 600 stabilan, amikor a kiemelt képernyő módot használjuk, amit egyébként javaslok. Full array direct zónás fényerővezérlés, és természetesen HDR10+ támogatás. Egyszóval úgy kellene kinéznie a képernyőnek, hogy magunk mellé tesszük a hajunkat igaz? Nos, sajnos minden sikerül neki csak ez nem. Bár értem én hogy az OLED talán még problémásabb, de a Quantum LED vagy ismertebb nevén QLED technológia nem más mint egy nagyon jól hangzó marketingfogás. Semmi köze nincsen ahhoz, amit egy vérbeli organikus panel végre tud hajtani. hiába vannak benne speciális részecskék egy rétegben a VA panel előtt. Minden egyes hiányosság látszik. a fekete nem tökéletesen fekete, a fehér picit hol kékes, hol zöldes. És amikor a zónákban veszi lejjebb a fényerőt bizony látszik hogy itt nem pixelenként történik a varázslat. Viszont jó hír hogy annak, aki csak úgy filmet szeretne nézni, a TV teljesen jó alapbeállításokkal érkezik intelligens, és kiemelt képmódokkal.

Viszont a hiányosságok ott vannak, és az árképzés mellett jobban fájnak, mint bármi más. De hadd rontsak még egy keveset a dolgon. A TV-n futó Tizen alapú operációs rendszer nemes egyszerűséggel nem hajlandó tudomást venni arról, hogy ez egy 8K TV és még a saját Youtube alkalmazásban is maximálisan 2160p a választható felbontás. Hiába a Quantum 8K processzor, amitől az egész menürendszer nagyjából a forró vaj folyásával megegyező sebességgel halad végig a képernyőn, ha ez a maximum, amit 8K-ban tudunk nézni, akkor könnyedén elmegy a kedvünk. Többkörnyi szenvedés nélkül az egyetlen dolog, amit a képernyő natív felbontásában fogunk tudni nézni, az a gyárilag rajta lévő promó videó. És ennyi. Viszont ha képesek vagyunk arra, hogy beérjük most a felskálázással, akkor van egy nagyon jó hírem, a beépített mesterséges intelligencia alapú felskálázó algoritmus iszonyatosan jó működik. A tesztelést egy USB-n bekötött 3.0-ás HDD-ről próbáltuk. És amíg nem megyünk le 720p felbontásra vagy alá addig szemmel látható a végeredmény. Félreértés ne essék meg tudod mondani, hogy nem 8K felbontásról van szó, de látható, hogy igyekszik segíteni a felbontáson. Ami viszont biztos, hogy aki szereti a régebbi filmeket nagyon nagyot fog csalódni. A 480p tesztjeinkben kis túlzással úgy nézett ki a kép mintha legalábbis valaki túl sokat ivott volna és a nagy fehér telefonon keresztül énekelné fel a pixeleket a képernyőre. Nagyon válogatós  a TV saját beépített média lejátszója, a két sorozat, amivel a teszteket végeztük a Black Mirror negyedik évadának utolsó része és a Brooklyn 99 ötödik évadának hatodik része. Amit megtaláltam az interneten abból a 720p és a 1080p felbontású változat nem működött megfelelően. Szóval ezeket hang nélkül kellett végignézni. Pedig amivel semmi komoly gondunk nem volt az a hangszóró. Egészen kellemesen szól. Lehet rajta zenét is hallgatni, és a legtöbb TV műsör vagy film megfelelő lesz, de csak kettő darab hangkeltőről beszélgetünk, nincsen semmi Atmos, vagy Surround megoldás.  Szóval ez a felbontás mindenképpen kerülendő. Viszont most inkább mesélek egy kis történetet arról, hogy mennyit szenvedtem mire sikerült kívülről sikerült 8K képet belefaragnom.

Hogyan jeleníthetünk meg 8K képet egy TV-n 2019 végén.

 

Nagyon-Nagyon nehezen az egyszerű válasz. De kezdem az elején. A Youtube alkalmazást már említettem. Semmi módszerrel nem voltunk képesek rávenni, hogy 4320p felbontásban működjön. Szóval átfordultam a nálunk lévő tesztgépekhez. A HP részéről érkezett egy Elitebook 735 G6, a benne lévő Vega 8, maximálisan 4096×2160 felbontást volt hajlandó kiadni. A szintén teszt alatt álló MIS PS63 Discovery Edition esetében bár a GTX 1660 képes kéne, hogy legyen arra, amit én szerettem volna, de sajnálatos módon itt az Optimus szólt közbe és nem tudtam rávenni a gépet, hogy kihasználja a diszkrét kártyát. Emiatt pedig a tesztelés vele itt véget is ért. Ezután a fotósunk által használt asztali gépet próbáltuk meg egy Ryzen 5 1600-zal valamint egy GTX 1050TI G1 Gaming videókártyával. Itt majdnem sikerült, csak a Gigabyte fogta és letiltotta a BIOS irányából hogy a HDMI portokon keresztül 4096×2160 a maximális felbontás. De nincsen gond a HP megmentett és miután hazacibáltam valahogyan gyalog az Omen Obelisk gépüket. Kiderült, hogy egy Nvidia 2080 TI tökéletesen képes 7680×4320 pixeles képet megjeleníteni 30hz frissítési frekvenciával. És valami elképesztően néz ki. Az más kérdés hogy a tartalmak, amiket meg tudunk rajta jeleníteni, nem sokkal nőnek meg, mert bár a Youtube így már opció, de sajnos nem bírja el a gép. Pedig nem egy belépő szintű konfigurációval próbálkoztuk. Egyszóval de majd ezt komolyabban leírom az összegzésben, nem egyszerű most 8k képanyagot beleküldeni a képet.

Okosrendszer.

 

Mint említettem Tizen OS került a TV-re és a távirányító is úgy készült, hogy kihasználja ezt. Telepíthetünk egy rakás alkalmazást, aminek a nagy része biztosan nem fog kelleni. Ugyanis gyárilag fel van telepítve az Apple TV+, Amazon Prime Video, Netflix, HBO GO, Rakuten TV, Youtube alkalmazása. Ezek közül én a Netflixet és a Youtube-ot próbáltam, a sebességgel nincsen semmi probléma. Összehasonlítás képen van a laborban ugyan nem teszten, de egy Samsung NU7100 is aminek a rendszere sokkal de sokkal lassabb szóval a 8K Quantum processzor nem kicsit sokat segít, ugyancsak kellemes hogy mindent automatikusan felismer ami tudja közvetíteni a TV irányába hogy micsoda. automatikusan felismerte hogy egy PS4-et vagy egy Xbox-ot kötöttem rá. Azonnal megmondta, hogy mi az és még a játékmódot is bekapcsolta. Ez nagyon kényelmes annak, aki nem akar foglalkozni vele. Ami nem tetszett azok a beállítások, ugyanis vannak dolgok, amik nem kellenek, gyakran viszont találtam olyan beállítást mondjuk a kapcsolót a HDMI csatlakozókon való 8K bekapcsolás lehetőségét, amit három almenün keresztül lehet elérni. Meg lehet szokni, de amit én nem értek, hogy egy giroszkópos egértámogatás, vagy mondjuk egy billentyűzet a távirányítón nagyon jól jött volna. Ez a legnagyobb bajom minden egyes alkalommal, amikor szöveget kellett bevinni.

 

Értékelés.

 

Mint azt említettem ez egy Techdemó, annak minden gondjával és bajával. Az hogy egy héten keresztül szenvedtem azzal, hogy legyen 8K tartalom a TV-n azzal, hogy nem lehet 60hz sebességű csatlakozót rákötni jelenleg. Vagy éppen azzal, hogy a TV saját alkalmazásait nem képes a maximális felbontáson futtatni nem mutat sok jót. Ha csak ez alapján kéne értékelnem, akkor azt mondanám, hogy bizony ezt a TV-t olyan messziről kell elkerülni amennyire csak az ember tudja. De ez nem csak a mai napról szól. Ez arról is szól, hogy néhány év múlva mit fog képviselni ez a készülék. És itt van a kutya elásva, lehet, hogy a tesztelt készülék most éppen 800.000 forintba kerül legolcsóbban, de ha azt vesszük, hogy képes lesz lépést tartani mindenkivel az elkövetkező 5-7 évben akkor más mindjárt más lenne a dolog. De sajnos ez a képminőség ezért az árért nevetséges. Így bár nagyon szertettem volna kedvelni a készüléket és ajánlani mindenkinek, hiszen hihetetlen olcsó az első 4K megoldásokhoz képest. És én még emlékszem, hogy mennyibe került az LG első 4K darabja. Összegezve, ez egy érdekes bemutató, de nem több. Ébresszetek fel, ha van OLED ekkora felbontással ezen az áron és minden középkategóriás notebook képes lesz rá natív jelet küldeni. Addig semmi értelme, és inkább vennék fele ennyiért egy másik TV-t aminek csak 4K a felbontása viszont sokkal jobb a képminősége, és a maradékot pedig befektetném valamibe hogy tudjak rajta játszani, legyen ez egy számítógép vagy egy PS4 Pro, Xbox One X kombináció.

 

Értékelés: 3/10

 

A készüléket köszönjük a Samsung Magyarországnak.

A teszt megmentését és ezzel együtt az Omen Obelsiket pedig a HP Magyarországnak.