Huawei P Smart Z

Teljes képernyős okosság

A teljes képernyő, és az ehhez tartozó innen-onnan előugró kamera nem újdonság 2019-ben, hovatovább teljesen elfogadott. De milyen a mindennapokban egy ilyen telefon.

Doboz tartalma

A tesztkészüléket a bolti csomagolásban kaptuk tesztelésre, és ebben a dobozban találtunk egy töltőfejet, egy adatkábelt, valamint egy erősen standard fülhallgatót. Amit már nagyjából a gyártó összes nem P szériás termékénél láthattunk. A sok papíron meg sem lepődtem, de az kissé már zavart, hogy a szokástól eltérően a gyártó nem csomagolt egy tokot is a dobozba, hiszen bár én ellene vagyok a tokoknak, de azt is el tudom fogadni, hogy vannak emberek, akiknek ez egyszerűen kell, mert anélkül sokkal gyakrabban kellene telefont cserélniük, mint az átlagnak. A hozzá adott SIM kiszedő tű sem valami nagy eresztés, ha túl gyakran akarjuk használni akkor több mint biztos, hogy nem fogja kibírni.

Külső

A Huawei már-már játszi könnyedséggel képes a legsemmilyenebb telefonokat megalkotni. És ez a P Smart Z-re is igaz. Egy teljesen sima téglatest, aminek a sarkai le vannak kerekítve. A hátlap kéttónusú, ami azt jelenti, hogy a felső harmad sima üveg, míg az alsó kétharmad kapott egy csúszásgátló bevonatot. Kellemes fogást biztosít, és egy picit kevésbé csúszik.

Ha már a hátlapnál tartunk, akkor itt találjuk a két kameralencsét, valamint egy vakut, nem messze a hátlapi ujjlenyomat olvasótól. Ez mondjuk annak fényében neveséges, hogy alig kerül kevesebbe, mint a Samsung féle A50 (kb. ugyanaz a szintű telefon) és ott mégis befért az olvasó a képernyő alá. De legalább gyors, és pontos az olvasó. Használat közben a pontossága a legjobbak között van, minden 100 próbálkozásból nagyjából 2 alkalommal nem érzékelte az ujjamat, természetesen azokat az alkalmakat nem számolva, amikor koszos, vagy vizes kézzel próbálkoztam.

Az előlapon kapunk egy élőben meglepően hatalmas tokát, valamint egy darab képernyőt. Ennyi az egész. Nincsen szenzorsziget, vagy akár Dewdrop Notch sem. Ami elcsúfítaná a képet. A készülék oldalkeretébe került még egy kis bevágás itt kapott ugyanis helyet a beszédhangszóró, hogy ne a kijelző alá kelljen tenni, mert a piezos rendszer egyrészt nevetségesen használhatatlan jelen pillanatban, másrészt sokkal drágább, mint egy sima kivágás.

A készülék oldalkeretében találjuk a kamerát, ami egy motorizált ajtó alatt helyezkedik el. Nagyon finoman jár viszont hangos. Nem érthetően hangos. A korábban nálunk járt Samsung Galaxy A80 szintén motorizált, de ott az egész telefon teteje mozog, még az sem ennyire hangos, mikor mozogni kellene. Bal oldalt nincsen csak a SIM foglalat, ahova tudunk akár 1TB-os Micro SD kártyát is helyezni, ha akarunk, illetve, ha létezne.

A jobb oldalon kapott helyet a bekapcsológomb, és a két hangerőszabályzó. Alul pedig a 3.5-es jack csatlakozó, valamint az USB-C töltőcsatlakozó. Végre elértük, hogy a Huawei nem pakol a 100 ezer alatti telefonjaira Micro USB-t, ami ahhoz képest, hogy évekig használtuk minden nagyobb gond nélkül, egy kifejezetten kellemetlen csatlakozó valójában.

A ház egyébként még megfogható. Bár szélesebb, mint azt én szeretem, és annak ellenére, hogy a kijelző nyújtott képarányú 6.59 colos átmérőnél ezt már nem tudja ellensúlyozni. A vastagság kifejezetten kellemes. 8.8 milliméter. A súlya sem mindentől elrugaszkodott, 196.8 grammal nem nevezném pillekönnyűnek, de túlzottan nehéznek sem.

Színek szempontjából is jól állunk, a nálunk járt Éjfekete (ami meg sem közelíti a Samsung féle feketét, szóval kicsit nevetséges). Létezik még Zafírkék, és Smaragdzöld színekben is. Utóbbit nagyon szívesen megnéztem volna, ha kapunk rá lehetőséget, nagyon vadul néz ki már képeken is. De most nézzük meg mit rejt maga alatt a borítás, de ígérem nem fogok nagyon nagy meglepetéseket előhozni.

Belső

A készüléket a Huawei saját gyártású processzora a Kirin 710F hajtja. Ez egészen pontosan ugyanaz a chipset, amit tartalmazott eddig minden középkategóriás készülék a kínai gyártótól. A benne lévő nyolcmagos processzor 4 darab 2,2GHz-s Cortex A73 gyors magra épül, és négy darab 1.7-es Cortex A53 lassú magra. Ezek mellé érkezik az ARM-től a grafikus gyorsító a Mali-G51 MP4 képében, ami egy többmagos gyorsító, de ezzel is erősen középkategóriás. Szóval nem ezen fogjuk a legjobbakat játszani valaha, ez biztos.

Emellett kapunk 4 GB memóriát, és ez az egyetlen kiszerelés, nem lehetséges több memóriával, vagy a beépített 64 GB-osnál nagyobb tárhellyel megvásárolni a telefont. Ez egyébként pont elég szinte mindenkinek, főleg úgy, hogy ott van a lehetőség arra, hogy a tárhelyét bővítsük, ha úgy adódik.

Sebességre sincsen probléma egyébként a telepített Android 9.0 rendszerrel, ami a megszokott módon EMUI 9 felületet kapott. Sajnos a tesztelés ideje alatt sem frissült a GPU Turbóval felszerelt 9.1-es verzióra pedig kíváncsi lettem volna rá. A szokott módon az előtelepített alkalmazások száma magas.

Szinte mindent, amit csak lehetett a gyártó lecserélt a saját alkalmazására, ahelyett, amit egyébként már a Google féle tárból nyugodtan le tudnánk tölteni. Valamint, ha ez még nem lenne elég, akkor egy rakás alkalmazást, amit sosem fogunk használni is felpakolnak, mint Top Applications. Nem tudom ezekből miért nem lehet mindet letörölni, de arra legalább tökéletes, hogy az alkalmazásmenü használhatatlansága miatti mappás elrendezésben legyen mit kinevezni a „Huawei szemét” mappámnak.

Frissítésekről nem tudunk semmit jelenleg, főleg a botrány okán, viszont amíg használtam a telefont addig is érkezett rá egy biztonsági frissítés, így emiatt legalább nem kell aggódni. A rendszer egyébként fel van készítve a kamera furcsaságára, hiszen a szokásos módtól eltérően nem kapunk arcalapú azonosításra való képességet. Valószínűleg a mechanizmus nem elég erős hozzá, hogy napi több feloldást kibírjon, így inkább ezt a lehetőséget egy az egyben letiltotta a gyártó.

Ahogy azt is, hogy sötét módra váltsunk használat közben. Ez talán a lehető legnevetségesebb, amit valaha halottam, mivel értem, hogy egy IPS kijelzőn nem néz ki olyan jól a fekete szín, de valaki ezt szereti használni, ha legalább a lehetőséget meghagyták volna az egy örömre okot adó dolog lehetett volna. De nem sajnos úgy hagyták, és maximum a félig meddig működőképes témákra hagyatkozhatunk, amiket innen-onnan talán le tudunk tölteni, és telepíteni.

Kamera

De ha már ennyit beszéltem róla, mi lapul a kiemelő rendszer tetején? Egy 16 megapixeles f/2.0-ás egység, ami teljesen jól használható. Szép képeket is lehet vele készíteni. Ahogy én láttam túlzottan nincsen túlvezérelve a szépségfilter sem. A fények ahhoz, hogy a ránk világító képernyővel fényképezzünk általánosságban elégnek tűnik, sajnos arra vonatkozó beállítást nem találtam, hogy iszonyat magas fényerővel „vakuzzon” egyet mikor fotót készít az ember.

A hátalpi kamerák a már megszokott furcsa elrendezést követik. A fő szenzor 16 megapixeles, és a f/1.8-as a rekeszértéke. Mindamellett kapunk Prediktív autófókuszt is. A másodlagos kamera csak egy mélységérzékelő, amivel portréfotókat tudunk készíteni könnyebben, ennek felbontása 2 megapixel, rekeszértéke pedig f/2.4, szóval ne nagyon akarjunk vele a sötétben fotózni.  A villanó egy szimpla led, egy színnel, és elég gyenge fényerővel. De szerencsére a főlencse képes elég jó képeket csinálni ennek ellenére is.

A videó felbontása mindkét kameránál maximum fullHD, ez természetesen az SoC kapcsán korlátozás sajnos. Viszont a képek, és videók minősége a hátlapi kamerával teljesen vállalható. A filterelés itt sem erős, nincsenek elmosva a szélek, és megfelelő méretig nagyítva még részletek is feltűnnek, csak ne nagyon a háttérben keressük ezeket.

Egyszóval azt tudom mondani, hogy az árának megfelel a kamera, és aki igazán fotósnak érzi magát, annak úgysem lesz elég a telefon, mindenki másnak, aki pedig csak az életből akar pillanatokat megörökíteni, azoknak több mint elég lesz. Nagyon gyors is, ennek megfelelően, méréseim szerint nagyjából 1-2 másodperccel azután, hogy megnyitottuk az alkalmazást már fényképezhetünk is.

Multimédia

Az egyéb médiás képességek terén viszont már nem remekel ennyire a telefon. Addig a pillanatig, amíg van fülhallgatónk nincsen gond. Viszont, ha mondjuk elővesszük a vezetéknélküli fejest, akkor jobb vigyázni, a Huawei telefonokra jellemző, hogy az APTx HD képes eszközöket jellemzően túlhajtják, de még ebben az esetben is, ahol a készülék nem rendelkezik APTx minősítéssel.

Nekem ebbe már ment tönkre fülhallgatóm, szóval a fokozott odafigyelés erőteljesen javasolt. Viszont, ha nincsen nálunk semmi hordozható hangkeltő berendezés akkor figyeljünk, mert bizony érhetnek kellemetlen meglepetések is akár.

A hangszóró egy oldalon szól, és nagyon erőtlen. Sem basszus nem jön belőle igazán, sem pedig a magasabb hangok nincsenek a helyükön. A mélyeket lehet némiképpen orvosolni, ha az ember lefogja valahol a hangszórót, de akkor sem lehet igazán nagy dolgokra számítani sajnos. Arra, hogy a csengőhangunkat felismerjük arra elég lehet, de tényleg ennyit tud, meg a nevét.

Akkumulátor

Nem sokat fogyaszt az SoC, viszont IPS a kijelző. Ez a keverék mindentől függetlenül nem generál elég fogyasztást ahhoz, hogy le tudjuk egy nap alatt meríteni a telefont. Általánosságban szükség van azért nagyjából 60 órára, hogy ha nem nyomkodjuk folyamatosan. Ha egész nap feszített tempóban akarjuk használni, akkor estére kelleni fog a töltő, de szerencsére nem annyira magas a fogyasztás, hogy mondjuk céges telefonként a levelezést ne tudjuk akár naphosszat ezen bonyolítani. Legalábbis nekem a Blackberry for Work megoldása mellett ezzel igazán nem volt gondom.

Adatkommunikáció

Nem is olyan régen Magyarországon is elkezdték a szolgáltatók kérés, és kérdés nélkül a VoLTE megoldást erőltetni. Mi sem rosszabb ennél tapasztalataim szerint. Mondjuk nálam nem sokat segít, hogy egy olyan épületben dolgozom, ami jellemzően árnyékol. Viszont ezen kívül inkább hasznos funkciókat pakolt bele a gyártó. Az LTE modem Cat12-es, amivel 600 Mbps sebességgel tudunk letölteni, és 50-nel le. Ez elméletben nem felel meg az LTEA, vagy LTE+ szabványnak, ennek ellenére is a telefon folyamatosan azt hangoztatja, hogy márpedig ő ezen a sávon kommunikál. Viszont a vételi erősség rendben van a műanyag keret okán, ugyanis a szokásos helyeket (alagút, töltés között a vonaton) nem igazán dobta el a jelet annyira, hogy legalább egy szöveges weboldalt ne lehetett volna betölteni.

A WiFi hasonlóképpen működik, sajnos a teszt során nem voltam annyit itthon, hogy ki tudjam próbálni pontosan hol dobja el a netet a készülék, de kellemesen használható maradt a ház minden pontján, nagyobb lassulásoktól mentesen. A Bluetoothról már beszéltem valamennyit, de a technikai adatok hiányoznak. Egy 5.0-ás modult kapunk, amihez tartozik A2DP. És ennyi. Sajnos semmi kiegészítő szolgáltatást nem adnak hozzá. Viszont jó hír, hogy kapunk minden országban működő pozícionáló rendszert, ami relatíve gyorsan, és kényelmesen talál műholdat, még a mozgó autóban is.

Sajnos csak az A-GPS modult volt alkalmam kipróbálni, de papíron van GLONASS, és BDS támogatás is. NFC modul elméletben van, de a piactól függően ez változhat. Ami kellemes hozzáadott érték, hogy a 3.5-es csatlakozó miatt kapunk hozzá FM-Rádiót is, ami elméletben működik, de amikor utoljára rádiót hallgattam önszántamból, akkor még nem volt Budapesten Széll Kálmán Tér, így kipróbálni erre sem volt időm.

Összegzés

Nehéz a dolgom, az a tisztességes iparosmunka, amit letett a Huawei az asztalra el nem hagyható szempont, egy középkategóriás telefonnak ilyennek kell lennie.  És simán járna a 10 pont, még akkor is, ha fájó szívvel adok ennyit a kínai gyártó bármelyik termékének. De sajnos itt van ez a botrány, ami kis túlzással már a P Smart Z-t is árnyékolja, hiszen honnan lehetünk benne biztosak, hogy a telefon fog még frissítést kapni. Sajnos sehonnan. És ez aggasztó lehet egyes embereknek. Nekem mindenképpen az. Olyan gyártó telefonját például biztosan nem venném meg, akik nem biztos, hogy a jövő héten még árulhatják a készülékeiket a kontinensen. Vagy akinek nem biztos, hogy a jövő hónapban lesz miből legyártani a telefonokat. Emiatt jelenleg mindent tudok tenni a tesztalannyal, de ajánlani nem tudom. Nagyon remélem, hogy a probléma hamarosan megoldódik, és még inkább remélem, hogy a későbbi telefonokra is legalább ennyire figyel majd a cég, mert talán a Mate 10 Pro óta ez az első telefon tőlük, ami picit közelebb áll hozzám.

Értékelés: 7/10

A készüléket köszönjük a Huawei Magyarországnak!

brarid