Sony WH-1000XM3

Minden a minőség

Amint azt korábban olvashattátok, nem voltam elájulva attól, amit a Sony féle vezeték nélküli fülhallgató képes volt felmutatni. De nem is ez az igazi piac, ahol küzdeni akar a gyártó. Íme a nagytestvér, avagy a zajszűrős fejhallgató!

Doboz tartalma

A készüléket egy a WF dobozára nagyon hasonlító darabban kapjuk meg. És belül bár nincsenek a dolgok olyan érdekesen feliratozva, de többségében ugyanazt találjuk.

Mivel nem agybadugós darabról beszélünk, ezért persze a különböző méretű gumiharangok kimaradtak a csomagolásból. Viszont kapunk egy nagyon kellemes tapintású szövet hordozótokot, amivel talán csak egyetlen baj van, hogy mindenképpen a pántokat bezárva kell beletennünk a fejhallgatót, különben nem lehet majd becsukni.

Ebben a kis tokban kapott helyet egy USB TypeC kábel, ami csak 20cm hosszú, így a használat közbeni töltésről mintegy egészen nyugodtan feledkezzünk meg, valamint egy repülős jack adaptert is kapunk. Alapból járna hozzá egy 1.2m hosszú jack-jack kábel is, de ez a mi csomagunkból kimaradt. Több mint valószínű, hogy az évek hosszú során eltűnt valahova.
A tok egyébként már előre jelzi a készülékünk alapszínét, ugyanis a zipzár kocsi és a hozzá tartozó húzófül kellemes bronzos színben pompázik. Ez több helyen fellelhető a fülesen is mint díszelem. De talán ennyi a dobozról elég is, nézzük meg a fülhallgatót magát.

Külső

Nem vagyok oda azokért a termékekért, amik nagyon hangosan éneklik magukról, hogy prémium kategóriás eszközról beszélünk. Emiatt örültem, hogy a Sony majdnem a teljes készüléktestet matt selymestapintású műanyaggal burkolta, kivéve a fejtpánt azon részét, ami a fejünkhöz ér hozzá, azt ugyanis bőrrel borították, arról hogy ez valódi bőr-e, vagy műbőr nincsen szó a gyártó saját oldalán, de minden esetre kényelmes.
A fülpárnák szintén ezzel az anyaggal lettek borítva, és nagyon kényelmes az egészet a fejünkön hordani. Bár 254 grammos súlyával nem tartozik a túlzottan könnyű darabok közé, de még nem a világvége. Én egészen nyugodtan tudtam akár 5-6 órán át is viselni a fülhallgatót, mindenféle probléma nélkül.

A főbb vezérlőszerveket a bal oldalon lévő hangkeltőn találjuk. Itt van a bekapcsológomb, az Asszistens Gomb, valamint még az NFC chip is. A jobb oldali hangkeltő felülete pedig egy az egyben érintőlap, amivel tudjuk léptetni a számokat, tudunk hangosítani hallkítani, vagy akár adott esetben hívást fogadni. Ezek a mozzanatok jól működnek és hamar beáll rá az ember keze, viszont sajnálatos módon, aki engedélyezte, hogy a Play/Pause az kettő érintés legyen azt több, mint valószínű, hogy meg kellene kínálni egy legyekkel teli tortával, vagy valami hasonlóval, mert nagyon kényelmetlen.

Szintén mindkét fülre való részen találunk egy bronz színű keretben egy-egy mikrofoncsoportot, amik a zajszűrést hivatottak elősegíteni. Efelett van a Sony logó szintén bronz színben. Belül egy kellemes tapintású szövettel választják el a fülünket a membrántól, viszont ez nem ér hozzá a fülünkhöz, így külön örömteli, hogy a gyártó szánt egy kis időt arra, hogy oda is valami rendes dolgot tegyen.

Belső

A fülhallgató úgy készült, hogy mindenképpen legyen lehetőségünk kihasználni a képességeit, akkor is, ha nem tudunk éppen, vagy akarunk, magasfelbontású zenéket hallgatni. Az alumíniummal borított lipid fázis technológiával készült membránok és a hozzá tartozó neodímium mágnesek kis túlzással képesek a mikrofonnal felvett szokol rádiót is tökéletessé tenni.
A hang, ami kijön a fülesből egyszerűen hihetetlen. Nem találtam olyan zenét, amivel ne lehetne kihajtani igazán. Bár amikor klasszikus zenével próbáltam, akkor voltak részek, amik nem szóltak rosszul, de mintha egy két részlet hiányzott volna. Viszont szerencsére nem próbáltak meg teljes mértékben abba az irányba elhúzni, hogy akkor most mi egy basszusos fülest csinálunk, amivel igazából csak elektronikus zenét lehet hallgatni. De mondjuk az olcsóbb fülesekhez képest még a hardbass kategóriába tartozó darabok is megfelelően szóltak.

Ez leginkább annak köszönhető, hogy a frekvenciatartomány iszonyatosan széles. 4-40.000Hz közé esik. Ez aktív operációban képes elérni LDAC használata mellett pedig Bluetooth-on is. Ha a telefonunk nem képes erre vagy a DSEE HX csatlakozásra, akkor sajnálatos módon vissza kell állnunk 20-20.000 hz közé. Az érzékenységben nem ekkora a differencia, bekapcsolva 104.5db kikapcsolva pedig 101db. Ezt egészen konkértan észre sem vesszük.

Viszont amit észre veszünk és amit már vártok az az aktív zajszűrés. Nos, az meglepően nagyon jó, abban a pillanatban hogy bekapcsoljuk a fülhallgatót, és ez csatlakozik a telefonhoz életbe lép a zajszűrés. Ekkor pedig vagy nagyon gyorsan elindítunk valami zenét, vagy picit elkezdünk szédülni, mert az első néhány napban bizony meg fogunk tőle lepődni. Ez nálam 2 nap múlva elmúlt, de én nagyjából napi 5-6 órát használom a fülhallgatóimat. Ha ennél kevesebbet tudjuk vagy akarjuk használni a készüléket, akkor szerintem ez akár két-három hetet is igénybe tud venni. Nem kell semmi komolyra gondolni, nem fogunk a nagy fehér porcelán telefon után rohanni, és nem fog forogni velünk a szoba, viszont észre fogjuk venni még azt is hogy ha nem egyenesen ülünk.

És ezen nem segít az egyébként kikapcsolható 360 fokos hangzás is. Ez nagyon gyenge és alig támogatja néhány alkalmazás. Szóval ezt nagyon szeretném javasolni hogy kapcsoljátok ki. De ha mondjuk YouTube Musicot használtok, akkor nem fog feltűnni, hogy be van-e kapcsolva vagy nincsen. Ha Spotifyt akkor zavaró lesz. A Tidalnál pedig elméletben optimalizálva van, de sok értelmét itt sem láttam.
A támogatott audió formátumok között van az aptX HD is amivel támogatott eszközök esetében sokkal többre tudunk menni, mind zenehallgatási, mind mondjuk telefonhívások esetében. Utóbbi esetben egyébként Skorpy kolléga teljesen jól hallott és ellentétben a WF-1000XM3-al itt már nem volt probléma a háttérzajjal sem.

Akkumulátor

A Sony saját oldala szerint 3 óra alatt tölt fel USBről a füles, ezt leginkább meg tudom erősíteni. Viszont azt nem tudni hogy milyen a kapacitása az akkumulátornak. Viszont azt tudjuk, hogy 30 órát tudunk zenét hallgatni, zajtszűrve és 38-at anélkül. Ez többnyire meg is állja a helyét, a két hét alat,t amíg nálam volt az eszköz tényleg kétszer töltöttem fel a fejhallgatót, mint fentebb említettem napi 6 óra használattal.

Értékelés

Ha most azt várjátok, hogy valami rosszat mondok a fejhallgatóról, akkor nem fogok. Bár a 99 000 forintos ára, egyszerűen nevetségesen magas, de minden egyes fillért megér. Olyan hangokat hallottam a kedvenc zeneszámaimban, amit nem is tudtam, hogy léteznek, és amikor utazol egy vonaton, vagy mondjuk a villamoson, akkor zajszűrés mindennél többet ér, és igen a beszélgető embereket ugyanúgy hallani fogod, mint eddig, de legalább mellette nem kell azt hallani, hogy gyorsítani próbál a 2-es villamos kifele az alagútból, ami azóta is fáj, akármikor a Galaxy Buds-ommal kell közlekednem. És ezért örültem nagyon, amikor meghosszabbodott a teszidőszak néhány nappal. Nagyon fájt visszaadni, talán ennyire még soha semmit.

Értékelés: 10/10

A készüléket köszönjük a Sony Magyarországnak!

brarid