MSI GE75 Raider

Játékos, csupa nagy betűkkel

Egy számítógép, aminél több sok embernek nem kell. Egy számítógép, amivel rekordokat lehet dönteni. Vagy csak egy számítógép, ami már elég. Ez a teszt erre a kérdésre válaszol.

Doboz Tartalma

A készülékhez tartozó doboz nem különbözött semmiben a többi MSI doboztól, amit eddig láttunk. A gamer számítógépek világában a tajvani cég ismeri a fekete és a piros színeket. Így ebben operáltak most is. Az kívülről így fekete kartonból készült felül pedig műanyag piros fogantyúja van. Benne már megtalálhatóak a barna betétek, amik közrefogják a papírokat, a 280w kapacitású hatalmas töltőt, valamint a gépet. A gépet, nagyon jó minőségű hungarocell fogja körbe, amitől biztos, hogy el tudja nyelni azokat az esetleges ütéseket, amiket szállítás közben kaphatna a gép. A papírokkal sokra nem fogunk jutni viszont legalább elolvashatjuk, hogy pontosan hogyan is kell bekapcsolni a gépet. Viszont ahelyett, hogy bekapcsolnánk inkább nézzük meg körbe.

Külső

Ha egyet láttál mindent láttál, szólhatna a nagyon magasztos mondás a gaming notebookokra. De attól, hogy a többihez nagyon hasonló hatalmas házat kapott a gép igazából érdekes. Méreteit tekintve a készülék 397×268.5×27.5mm ezek közül csak a 2.7cm-es vastagság okozhat problémát. A nálunk járt termék súlya egyébként 2.64 kg, ennél csak a nagyobb konfiguráció súlya több, de ott is mindössze 0.02 kg-ról beszélünk. De mit is kapunk a gépen. A hátlapon a GE szériának megfelelően kapunk egy hatalmas sárkánylogót, ami világít amikor be van kapcsolva mellette két oldalon találunk szabályozható színű csíkokat, amik függőlegesen futnak lefele. Ezen felül az egész házat matt feketére festette a gyártó, ami kifejezetten jól áll a gépnek, de a korábban tesztelt GE73 esetében látott szálcsiszolt megoldás sokkal jobban tetszett. A fedlapot egy kézzel is ki tudjuk nyitni nagyon könnyűnek tűnik, ami nem baj, mert ettől függetlenül nem nagyon akart meghajlani egy 17 colos notebookhoz képest. Persze nem volt annyira kemény, mint egy kisebb társának fedlapja lenne. A kijelző körüli keretek közül három igencsak kicsire sikeredett. Felül és a két oldalán az MSI a saját néven Thin Bezel megoldását alkalmazza, amitől, szerintük egy 17.3-as notebook beleférhet egy 15.6-os házba, vagy legalábbis ekkora a különbség a kettő között. Szerintem ennél azért picit kevésbé érzékelhető a differencia. A webkamera szokás szerint a felső élbe került. Nem tartalmaz Windows Hello képességet, ami egy igencsak fájdalmas helyzet főleg, hogy ujjlenyomat olvasó sem található benne. A kijelző szokás szerint látható zsanérokkal csatlakozik, amik a panel szélén a készülékházhoz, túl nagy nehézséget nem jelent meghajtani, de nem ad furcsa hangokat közben, szóval ebből az irányból rendben van az egész. Alatta kapott helyet a Steelseries és az MSI által közösen kreált billentyűzet, aminek az egyetlen gondja, hogy az itthon eladott gépeken is ISO kiosztást kapunk, aminek a hosszított enter, és a nagyon furcsa helyen lévő í gomb a baja. De, aki ehhez hozzá tud szokni, vagy alapból ISO billentyűzeten tanult gépelni (tehát nem olyan, mint én) akkor egy nagyon kényelmes billentyűzet és angol nyelven egyébként sok bajom nincsen vele.

Természetesen állítható a színe, gombonként tudjuk szabályozni. A hajlékonyságot viszont elég jól eltalálta a gyártó. ha belefekszik az ember a billentyűzetbe akkor hajlamos valamennyire, de gépelés közben nem igazán mozog.  Mellette vannak a maradék vezérlőeszközök. a bekapcsoló, a Dragon Center gyorsgombja, valamint a ventilátor maximális fordulatszámra való váltásához szükséges kapcsolót kapjuk. Alatta a trackpad, ami semmivel nincsen baj, csak fura az elhelyezés, nincsen egy gomb a billentyűzeten, ami alatt kezdődik, és ami alatt véget ér, ezzel egy kicsit megszokást igényelhet, ha lenézve akarjuk használni. De nem ugrik elő a dolog jobban az átlagosnál. Az utolsó nagy egyben lap a gép alja. ezen találunk némi kivágást a megfelelő légbeáramlás miatt, illetve a hangkeltő berendezések helyén is. A kivágások sokkal kisebbek, mint a GE73 esetében voltak. ez mondjuk majd a későbbiekben talán probléma is lehet. De erre majd, amikor a melegedésről beszélgetünk. A gép élei maradtak már csak. Hátul kapunk egy üveglapot rajta RAIDER felirattal, valamint két ventilátor kivezető nyílást. A gép bal oldalán található egy Kensington zár, ami fémre csatlakozik, így kitépni viszonylag nehéz lesz. Alatta a következő nyílást a levegő beszívására, egy RJ45 portot, a videókártyához tartozó HDMI és Mini Displayport, egy Type A USB 3.2 Gen.2 csatlakozó, ami pirosan világít amikor be van kapcsolva a gép, alatta egy USB Type C 3.2 Gen2 amivel már háromra növekszik a használható USB portok száma. A fennmaradó két aranyozott port pedig a mikrofon bemenetet és az SPDIF képes hang kimenetet rejti. A gép elején nincsen szinte semmi, mindössze három lámpát találunk, ami a hálózati csatlakozást, a bekapcsoltság tényét, valamint az akkumulátor állapotát jelzi. A bal oldalon pedig találjuk az összes fennmaradó portot. Itt kapunk egy SD kártya olvasót, két 3.1-es USB-t szintén a világítós Type A fajtából. valamint egy plusz levegőbeszívó nyílást, a töltőport alatt. De most azt hiszem itt az ideje, hogy bekapcsoljuk a gépet.

Belső

Ami a legnagyobb különbség a korábban tesztelt és többször általam említett GE73 és eközött a gép között az a következő. Az MSI GE75 újabb processzorokat kapott. Egészen a legerősebb Core i9-9980H-ig felmehetünk, ha akarunk, de a mi tesztkészülékünkben egy Core i7 9750H kapott helyet. A maximálisan 4.5gHz sebességre képes processzor, alapórajelen 2.6-ot tud, és egy nagyon jól használható chip feltéve, hogy jól van hűtve. Az alant látható számok alapján, a szintetikus tesztekben nagyon jól szerepelt, és az egyik legerősebb mobil processzor volt a piacon, míg a 10. generáció meg nem jelenik, vagy amíg az AMD új mobil processzorai szélesebb körben nem válnak elérhetővé. A hozzá járó 32GB memória járt nekünk hozzá, de ha van nagyjából 60 ezer forintunk akkor fel tudunk akár menni ennek a kétszeresére is, ugyanis ennyit is támogat a számítógép.

Játékok közben sem fog elvérezni. A mi konfigurációnkban a felső középkategória császára az NVidia RTX 2070 kapott helyet. Itt nem tudni Max-Q vagy Max- P konfigurációról. Szóval simán lehetséges, hogy a standard kártya került bele MXM formátumban. A játékbeli teljesítményét mi sem írja le jobban, mint az alant látható grafikonok. Egészen meglepő élmény volt játszani rajta méghozzá azért, mert a nálunk járt példány 1080p kijelzője 240hz sebességen futott, amihez eddig igen kevés alkalommal volt szerencsém. Egy nagyon kellemes megoldás ez. És még egészen színhelyesre is sikerült a monitor, ami a legjobb hír az egészben, hiszen ugyan erről nincsen grafikonunk, de a videók és fotók szerkesztése egy notebookhoz képest nagyon kényelmes ezen a gépen. És még a sebességre sem lehet panaszunk. A nálunk járt darabban elég egyszerű volt a tárhely konfiguráció, összesen egy darab 512GB-os NVMe meghajtót kapunk, ami egy Samsung 960 Pro egészen konkrétan, de biztos vagyok benne, hogy ez akár változhat is. Ezen felül tehetünk még bele egy plusz m.2 SSD-t, illetve egy 2.5 colos SATA meghajtót. A 960 Pro-ról nem kell semmit mondanom szerintem, messze az egyik legjobb SSD amit lehetett volna választani, persze ott lenne a 970 ami egy kicsit gyorsabb, de nem annyival, amit napi használatban igazán észre fog venni az ember.

De hogy legyen öröm az ürömben is, emlékeztek arra a mondatra két bekezdéssel ezelőtt, hogy ha jól van hűtve a 9750 akkor egy nagyon hasznos Chip-ről van szó? Ez így is van, de amikor erősebben ráterheltem a processzorra, akkor hirtelen úgy megszaladt a hőmérséklet mintha kötelező lenne és meg sem állt 97 fokig. ahol aztán elkezdett picit normalizálódni, viszont csak azért, mert 28% sebességcsökkenés történt, ezzel a turbo boostot majdnem feleslegessé téve. De ha teszünk alá valami hűtőrendszert akkor a hangerő oltárán feláldozva néhány fokot akár tovább is tudjuk ezt tartani. Az MSI által telepített

A gyártó által telepített Windows 10 Pro, egészen friss is volt, de ha ez nem lenne elég akkor még a kéretlen szoftverek számában is egészen jól állunk. Ugyanis ahelyett, hogy egész nap törölni kéne a dolgokat miután megvettük a gépet, simán csak el kell távolítani a Nortont, és akkor mehetünk is tovább. Ahogy most is haladhatunk tovább mert a belsőről beszélni a továbbiakban felesleges.

Multimédia

Mint minden egyes másik gépnél, amik elég magas kategóriások ehhez az MSI itt is a Dynaudio nevű cég segítségét kérte amikor a GE75 hangrendszerét tervezték meg. Ennek megfelelően kapunk 2x3w hangszórót, és 2x3w mélynyomót. ezek együttes teljesítménye elég jól hangzik már papíron is, de ha hozzátesszük, hogy még a gép is kifejezetten jól szól, akkor mindjárt jobb lesz a helyzet, ha arra nem is alkalmas ugyan a gép, hogy egy komplett házibulit elhajtsunk róla, ahhoz viszont, ha a haverokkal akarunk zenét hallgatni, vagy csak élvezni a játékok hangját arra tökéletesen elég. A minősége is túlmutat az átlagos notebook hangszórón. Bár amikor nem asztalon van hajlamos kicsit a normálisnál dobozabb hangja lenni. A webkamera továbbra is 720p felbontású, és 30fps sebességű, szóval aki úton streamerkedne, annak másik gépet kell keresnie sajnos. Videókból 8k felbontás alatt szinte mindent lejátszik, a RAW formátumokkal már akadnak gondjai. A kép minősége a beépített kijelzőn mint már mondtam átlagos felhasználásra több mint elég, de ha esetleg szeretnénk akkor akár HDMI-n akár pedig Mini Display porton keresztül ki tudjuk kötni akár 4k kijelzőre 60hz-es képfrissítésig bezárólag.

Akkumulátor

Van benne, de minek már megint. Ha játszani akarunk akkor az 51wh kapacitású akkumulátor pont arra lesz elég, hogy egy gyors meccset le tudjunk játszani valami egyszerűbb e-sport játékban. De ha csak netezgetünk, vagy filmet nézünk, ami sok GPU-t nem eszik meg akkor egészen jól tud bánni a lehetőségekkel. Akár 2-4 órán át is működhet ebben az üzemmódban. A tesztprogram során körülbelül 3.5 óra volt ugyanis amit sikerült vele elérni. Feltölteni a 280w kapacitású töltő használaton kívül nagyjából másfél használat közben kettő két és fél óra alatt tölti fel teljesen. Az utolsó néhány százalék maga a kínszenvedés egyébként ilyenkor nagyon belassul, és a töltőkocka is hajlamos melegebb lenni a kelleténél.

Összegzés

Nehéz lenne a dolgom, ha nem tudnám, hogy az utolsó ára a gépnek amikor hivatalosan kapható volt az országban nagyon baráti volt. Ugyanis nagyjából 600 ezer forintos összegért juthatunk hozzá, amikor vannak videókártyák amik az RTX2070-nél sokkal többet nem tudnak, viszont ennyibe kerülnek, akkor azért nagyon imponáló lesz ez az ár. És a notebook egy nagyon jó csomag így egyben ahogy van lehet vele dolgozni is de akár vihetjük is magunkkal, ahova akarjuk nem fogunk tőle kevesebbnek látszani. Nem ordít róla a gaming, viszont pont annyira jól néz ki, mint egy ízléses sportautó.

Értékelés: 10/10

A tesztkészüléket köszönjük az MSI-nek

brarid