HP Omen Accelerator

Erre aztán végképp nem számítottam

Ez az első találkozásom olyan eszközzel, amit egyedül a Thunderbolt létezése hívott életre. De hogy ez az első találkozásom olyan eszközzel, amit úgy adtam vissza, hogy én ezt nem értem az biztos.

Doboz Tartalma

Elöljáróban leszögezném, hogy ez a készülék, egy demo darab, amit ráadásul évek óta járat fel és alá a HP. Szóval a doboz tartalma a mi esetünkben viszonylag hiányos volt már. Kaptunk egy tápkábelt. ami ugyanaz a fajta, ami egy PC-hez kell, ugyanis sima PC táp van a dobozban minimálisra csökkentett csatlakozószámmal. Elvben járna hozzá egy Thunderbolt kábel is, de ezt mi külön kaptunk a csomagban lévő az eltűnt ugyanis valahova. Valamint egy szatyorban az eszközt. A doboz egyébként az Omen almárkára jellemzően van megoldva. Szóval kellemesen fekete és szép piros grafikák díszítik. De inkább nézzük meg magát a készüléket.

Külső

A HP Omen Accelerator egy nagyon érdekes készülék. Nem hatalmas, de mondjuk egy átlagos hátizsákba nem fogjuk tudni belegyömöszölni. Jóval kisebb, mint egy átlagos ATX ház, de még egy véletlenszerű SFF gép is elbújhat mellette. 400x200x200-as méreteit nézve viszont mondjuk egy utazóbőrönd esetében nem lesz semmi probléma, ha magunkkal akarjuk vinni. A súlya öt és fél kilogramm üresen. Erre jön még a videókártya és az esetleges HDD/SSD súlya, amit bele teszünk. Kinyitni a hátulján található kallantyúnál lehet, amivel fel tudjuk emelni az egész tetejét ha ügyesek vagyunk. Csak a visszacsukás lesz viszonylag nehézkes. Ezen a fedlapon találunk egy plexicsíkot is amin keresztül a behelyezett videókártyát csodálhatjuk meg. Az előlapon a megszokott Omen jelet kapjuk, ami világít is, viszont nem RGB lámpa került bele vagy pirosan, vagy sehogy nem világít majd nekünk az éjszakában. Az alján két lábat kapunk, hogy az elfordított négyzetformát könnyen meg tudja tartani, és ezzel idomuljon a sokkal nagyobb és igazából egy számítógépet tartalmazó Omen X desktop-hoz. A hátlapján kapott helyet egy levegő kijuttatásért felelső ventilátor, egy 15L felirat, ami arra utal, hogy a belső kapacitása tizenöt liternek felel meg, de a rengeteg nyílás miatt nem próbáltam meg feltölteni vízzel, hogy ezt igazolni tudjam. Rögtön a felirat alatt kapott helyet a videókártya csatlakozóit rejtő két nyílás. Felette pedig minden más. Egy LED amivel az áram ellátottságát tudjuk ellenőrizni, a táphoz tartozó C14-es foglalat társaságában. Valamint a készülék összes csatlakozója, amivel a számítógépre tudjuk kötni, vagy a számítógéphez csatlakoztathatunk egyéb perifériákat. Egy RJ45 csatlakozó, ami egy Gigabit-es kártyához kapcsolódik, a Thunderbolt 3 csatlakozó, ami nagyon szívesen láttam volna nagyjából bárhol máshol, mint ebben a sorban, mert könnyen elveszthetjük. alatta ugyanis egy sima USB C csatlakozó kapott helyet, ami messze nem a legjobb helyen van, ha megpróbálunk belegondolni. De alatta kapunk még négy darab USB A csatlakozót, amivel az asztali használathoz szükséges perifériákat tudjuk belekötni a készülékbe. És ezzel együtt magába a számítógépbe, mintegy dokkolóként használva az Omen Acceletatort.

Használat, szenvedéseim

Mielőtt ez a teszt megszületett volna, két géppel is végig próbáltam a készüléket, csakhogy ne az legyen én rontottam el valamit. Az egyik a hordozható HP gépek királyának kisméretű változata volt, vagyis nem más, mint a Zbook 15 G5, a másik pedig egy Elitebook 1050 G1. Mivel a 1050 már csak a problémáimat okozó dolgok megerősítésére szolgált, ezért elmesélem hogy működött a Zbookkal az élmény.  Ellenőriztem a BIOS-ban hogy minden elő van e készítve ahhoz, hogy tudjam használni a külső grafikus kártyát, feltelepítettem a legfrissebb Thunderbolt firmware-t a gépre, amit lehetett az Intel oldaláról, majd csatlakoztattam a kábelt. Ami legnagyobb meglepetésemre nem történt semmi. Bármint bekapcsolt az Acceletator, de nem igazán csatlakozott a behelyezett Radeon R9 290x-hez a számítógép. És a külön leszedett kezelőszoftverben sem látszott semmi. Rendben semmi gond láttunk már ilyet lehet, hogy csak egy újraindítás kell majd neki és minden jó lesz. És ezzel valamint a Thunderbolt kábel periodikus, és stratégikus ki-be dugdosásával játszottam egy darabig, amíg egyszer csak fel nem ismerte a gép a kártyát. Minden rendben is ment addig amíg újra nem indítottam, után újra ezt kellett játszom amíg nem ismerte fel. De amikor működött és véletlenül meglöktem benchmark közben a kábelt, akkor meg kékhalált kapott a gép arra hivatkozva, hogy a Pci Experess-nél valami nem volt rendben. Igenám de a Thunderboltot egészen konkrétan arra tervezeték, hogy ki lehessen húzni akármikor, adott esetben leválasztás nélkül is. A 1050 esetében már úgy próbálgattam a dolgot, hogy figyeltem rá, mikor ismeri fel, és jobb volt a helyzet.

Lehet hogy eltérő Thunderbolt vezérlő van a két gépben, viszont ott meg ha nem volt kihúzva a notebookból az Accelerator mielőtt beindítottad, akkor csak és kizárólag a külső dobozban lévő GPU-t érzékelte még a benne lévő Intel UHD kártya sem látszott, ezzel kötelezővé téve még egy újraindítást, minden esetben amikor ki akartuk húzni a gépből a kábelt hogy magunkkal vigyük. De mindezek mellett az a helyzet hogy legalábbis az R9 290 esetében arra lettem figyelmes, hogy elfelezi a teljesítményt. Ami adott esetben, egy RTX2080 és egy 1080p monitor találkozásánál nem hiszem, hogy akkora gond lenne, de ebben a párosításban, már volt ahol érezhető volt az FPS-en, amikor nem a ZBookban található Xeon-nal kötöttem össze. Hanem a próbákhoz kölcsön kapott 1050ben található Core I5-tel. Viszont a többi port úgy működik ahogy azt vártuk volna, és még abban az esetben is csatlakoznak a notebookra ha a videókártyát nem ismeri fel valamiért. Szóval egy nagyon jól kinéző dokkolónak, amivel több monitorra, mint eredetileg nem dughatjuk a gépünket, teljesen jó. Vagy ha adott esetben olyan bővítőkártyát akarunk beletenni, amihez nem kell a Thunderbolt GPU része, hanem mondjuk egy RAID kártya, vagy egy HBA. Bármiért is akarnánk ilyet kötni Thunderbolton keresztül, mert azt viszont nagyon könnyen és szinte minden esetben felismeri.

Értékelés

Nem erre számítottam amikor elhoztam a készüléket. Sajnálatos módon hiába volt minden, mert igazán megbízhatóan nem tudtam működésre bírni a külső dobozt akármivel is próbáltam volna. Hogy ez most egészen konkrétan az Omen Accelerator hibája, vagy a hozott tesztkészülékeké, jó kérdés, de ha még működne sem tudnám ajánlani, mert 120 ezer forint körüli árával nem kapunk benne semmilyen videókártyát, és még amit beletennénk is vissza fog fogni a Thunderbolt-on átfurakodó PCI Express 4x jel. Talán ha majd lesz olyan átviteli szabvány ahol a 4x megfelel a most széles körben használt PCI Express 3.0 legalább 8x-es sebességének akkor jobb lehet a helyzet. De így egy okafogyott termék, aminek még a szoftveres megoldása is több mint problémás.

Értékelés nincsen

brarid