Huawei Freebuds 3

Értem én a viccet, csak nem szeretem

A Huawei időről időre visszatér a kínai gyökerekhez, és ahelyett hogy a saját adott esetben jól bevált megoldásait próbálná előre lendíteni, inkább fogják, és töményen lemásolják a versenytársakat.

Doboz Tartalma

A futártól átvett csomagban a fülhallgató, a teljes bolti csomagolásban érkezett, meg. A doboz oldalról nyitható, és felül rögtön a fülhallgatót, és a töltőtokot találjuk, ezen kívül egy töltsd le a Freebuds appot papírt QR kóddal, egy rakat a készülék szériaszámát tartalmazó matricát, valamint egy nagy rakás jogi és üzembehelyezési papírt kapunk. Valamint ezek felett található az USB C töltőkábel, aminek az egyik vége még A csatlakozót kapott, hogy nagyjából bárhol fel tudjuk a fülhallgatót tölteni. Sajnos a fülesek nem külön érkeznek a toktól, pedig az mindig jól szokott kinézni, hogy elsőre beletesszük őket.

Külső

Elmagyarázom, mert a tesztnek ez a lényege, de ahogy észrevettem mindenki és annak a kutyája is ezzel találkozik manapság facebookon, mert a kínai cég eléggé agresszív reklámkampányt folytat kicsiny hazánkban. A tok magában egy fehér, fekete vagy piros színben pompázó, kör alakú lapostest. Amin találunk egy fém színű kockát, benne a gyártó logójával. Egyébként ez tartalmazza a zsanért is. Nagyon szépen nyílik és ott is marad, ahol kell. A fülhallgatók jól ülnek benne és elég erős az a mágnes, ami odahúzza őket. Viszont ami nem tetszik, hogy nem a fülünkbe illeszkedő irányban vannak benne a fülhallgatók. Tehát, hacsak nem akarjuk forgatni a tokot, akkor kénytelenek leszünk fejjel lefele tartani. Ami viszont még fájdalmasabb az a LED-ek elhelyezése. Egészen pontosan a külső a tok töltöttségét mutató LED-eké. Ugyanis ezt valamiért sikeresen a készülék alján lévő USB-C csatlakozó mellé helyezték. Ami még úgy is, hogy kör alakú a doboz kialakítása kellemetlen. De inkább nézzük meg, hogyan is szól.

Belső

A készülékbe épített meghajtók 14.2mm-es átmérővel rendelkeznek. És ha teljes csönd van körülöttünk, akkor nagyon szépen is szólnak, egészen addig, amíg nem tekerjük fel a hangerőt. Ugyanis valahol 2-3 lépcsővel a maximum előtt elkezd elég durván torzítani. Recsegő mélyek és vékony magasak a középtartomány pedig nagyjából a helyén marad. Csak az a baj, hogy ha hallani akarunk valamit a közlekedési eszközökön, akkor bizony kénytelenek leszünk hangosan használni. Mert bár a fülhallgatók kaptak egy Kirin A1 SoC-t, és emiatt AI alapú okos zajszűrést, de ez mintha nem működne rendesen. Ugyanis igen, szűri azokat a hangokat, amiket tényleg nem akarunk hallani, mint az emberek beszélgetései, és még talán a szélzaj is kezelhetőbb tőle, viszont sajnos a járműveket valahogy képtelen igazán kiszűrni, akárhogy is állítjuk be. És mondjuk ez a kettes villamoson vagy éppen a hármas metrón (amikor éppen jár) nagyon-nagyon kellemetlen lesz. A fülbe illeszkedés is furcsa. Az idei télen volt egy kellőképpen szeles időszak, amikor én úgy éreztem, hogy minden egyes alkalommal ki akarna esni a fülemből a fülhallgató. Amit még tetézett, ha mondjuk a vonatállomáson éppen elhúzott mellettem egy vonat. Szerencsére egyszer sem esett, ki de fokozottan kellett rá figyelnem, amit mondjuk egyszer nem tapasztaltam a Galaxy Buds-om használata közben. Vagy teszem azt bármelyik másik fülhallgató mellett. De ennél az egésznél csak az volt rosszabb, ahogyan a dupla érintéssel működő mozdulatok operáltak. Amikor mondjuk gyorsabban haladtam göröngyös talajon rendszeres volt, hogy magától számot váltott a füles, vagy, hogy éppen megállította, amit hallgattam. Ez egészen konkrétan gáz, egy ilyen árú terméktől. Az applikáció, amivel vezérelhető Hauwei AI Link névre hallgat egészen könnyedén kezelhető szerencsére. De annyira sok minden nincsen benne, hogy folyamatosan nyitogassuk. Jóval valószínűbb hogy egyszer beállítjuk a dolgokat és utána el is felejtjük azt, hogy ott van. Elméletben mondjuk, lehet utánanyúlni a zajszűrőnek, de sehogy nem lehetett jól beállítani. Szóval nem látom okát, miért szöszmötölnénk vele rengeteget. Ha Huawei EMUI 10-es telefont használunk, akkor ott automatikusan fel tudja ismerni a telefon azt is, hogy rajtunk van –e, a fülhallgató, illetve automatikusan csatlakozik, amikor először kinyitjuk mellette a tokot. A Bluetooth 5.1-es szabványt kezel egyébként.

Akkumulátor

A fülhallgatók darabonként kaptak egy-egy 30mAh kapacitású akkumulátort, amivel laborkörülmények között a Huawei képes volt négy órán keresztül egyhuzamban használni őket. A töltőtokban pedig egy 410mAh kapacitású egység kapott helyet. Ezzel további húsz órára tehetünk szert, ami ugye még újabb, öt darab töltést jelent. Egyébként ezt nagyjából meg tudom erősíteni, de mivel elég használhatatlan volt a füles a korábban említettek miatt, ezért nem túlzottan használtam ki ezt a lehetőséget.

Összegzés

Nos, itt nem nehéz a dolgom. Ez a fülhallgató tökéletesen alkalmatlan bárkinek és bármire. Nem más, mint egy túlárazott néhány felesleges és nem is működő megoldással rendelkező AirPods Klón. Szerencsére nem az AirPods-hoz képest túlárazott, mert az tényleg beteg vicc lenne. Ha valaki hatalmas fanatikus, akkor mondjuk megértem, hogy mindennek Huawei-nek kell lennie, amit magával cipel. De sem az ökoszisztéma, sem pedig a logó nem érhet hatvan ezer forintot. Kapásból fel tudnék sorolni legalább három terméket, ami jobb ennél, még ha árban nem is feltétlenül. Ha mindenképpen TWS fülhallgatót akarunk venni, akkor olcsóbban ott van a Skullcandy Inky’d Wireless vagy az említett Galaxy Buds, ami messze a legjobb ilyen termék ár érték arányban (még ha többször meg is hibásodik). Ha pedig a drágábbak közt is tudunk válogatni, akkor ott van a korábban már tesztelt Sony WF-1000X Mark 3, vagy a Sennhaiser Momentum True Wireless, amire messze azt mondják, hogy a legjobb ilyen fülhallgató. Vagy adott esetben az AirPods Pro, amiben rendes zajszűrés van, és még mondjuk vezeték nélkül is lehet tölteni. Egy szó, mint száz Huawei Freebuds 3 nem éri meg az árát.

Értékelés:

0/10

Köszönjük a Huaweinek a teszkészüléket.