Samsung Galaxy Watch Active 2

Visszatért egy ismerős

Mondj valamit, ami az előző Watch Active-ról hiányzott. Nekem ez a forgatható lünetta volt. Ezt a Samsung egy nagyon érdekes megoldással pakolta vissza az új órába. Hogy mennyire pótolja ez a ténylegesen forgatható szegélyt, azt lentebb olvashatjátok

Doboz Tartalma

A készülékeket a bolti csomagolásban kaptuk meg. Mindkét doboz jellemzően egyforma, függetlenül az óra méretétől. Benne egy rakás papírt kapunk, amivel elméletben el tudjuk kezdeni használni az órát, illetve amivel a Samsung minden felelősségéről lemond, ami az óra viselésének következménye. Ezen felül egy töltőpadot kapunk, ami természetesen nem kompatibilis egyik másik órával sem, amit eddig gyártottak. Ez persze nem baj. Viszont régebben ez jobban ment. Ugyanis az S3 Frontier-em töltője minden további nélkül képes volt tölteni a tesztkészüléket. De most inkább nézzük meg, hogyan néz ki kívülről.

Külső

Én főleg a nagyobb 44mm-es előlappal rendelkező órát használtam így komolyabban arról fogok tudni nyilatkozni. Kezdem azzal, hogy kétféle anyagból készülhet az eszköz. Van a kizárólag Bluetooth képes, ezeknek a háza alumíniumból készül. Illetve létezik az LTE, és Bluetooth képes. Ebben az esetben rozsdamentes acélt kapunk. Nálunk minkét óra alumínium volt, és a kisebbik az ezüst volt, a nagyobbik pedig Fekete. Ezekhez a gyártó szilikonszíjat mellékel. De mind a kettő óránál 20mm-es gyártófüggetlen szíjjal ki tudjuk cserélni. A készülékek súlya is a méretüktől függ. A 40-es meglepően filigrán, ugyanis szíj nélkül 26 grammot nyom. De nem sokkal előzi meg a 44-es sem. Az 30 grammos tömeget tud magáénak. A legnagyobb különbség, amit tapasztalni fogunk az a kijelző mérete. A nagyobb az 1.4 colos, míg a kisebb az már csak 1.2 colos képernyőt kapott Kellett a hely a forgatható lünettának. Vagy forgatható valójában? Nos, nem ugyanis a Samsung egy érdekes megoldást alkalmazott, az új készüléken már nem egy ténylegesen forgatható alkatrészről beszélgetünk, hanem a kijelző körüli részt tudjuk “simogatással” forgatni. Ez meglepően jól működik. De a lényeg hogy ettől kisebb a kijelző, mint lehetne. A 44mm-es készülék előlapján, ha lehetett volna ez az értintés érzékelő réteg egy picit keskenyebb, akkor akár elférne rajta egy 1.5/1.6-os kijelző is. A méretek a következők. 44x44x10.9 a nagy óránál, míg 40x40x10.9 a kicsinél.

A súly és a relatíve kis méretek miatt egyik esetben sem vesszük észre, hogy rajtunk van, szóval ajánlott jobban vigyázni magunkra és a karunkon lévő órára ilyen helyzetben. A kijelzőt takaró üveglap a Corning gyárából érkezett, és minden variáció esetén a specifikusan viselhető eszközökhöz fejlesztett Gorilla Glass DX+. Amire mindenképpen ajánlott figyelni, hogy a kijelző méretével egyenesen arányos a szíj hossza. Ez egyészen konkrétan azt jelenti, hogy a kicsi órát nagyobb csuklójú embereknek nem javasolt viselni, mert nem fogják tudni bekapcsolni. Nekem általában bajom is szokott lenni ezekkel. Nem különben a 40mm-es Active-nál. Ugyan itt elég hosszú volt a szíj, hogy be tudjam csatolni a karomon, de ahhoz már nem, hogy kényelmesen tudjam viselni akár egész nap. És egyébként simán tudjuk majd akár egésznap viselni, ebben segít a Mil-STD-810G szabványnak való megfelelés valamint az, hogy 50m mélységig vízálló a készülék. De sajnos a kisebbik teljesen elszorította a csuklómat. A készülékeken egyébként találunk két gombot, ezek nem szabhatók testre minden esetben a felső visszafele léptet egyet a másik pedig a fő képernyőre dob vissza, illetve amikor ki van kapcsolva az eszköz, akkor ezzel tudjuk bekapcsolni is. De ha már úgyis bekapcsoltuk, akkor nézzük meg mit tud.

Belső

Kezdem a legfontosabbal, van egy minimum igénye a készülékkel szemben, amit teljesíteni kell. De jelenleg ez már többnyire teljesíthető. Android fronton a minimum rendszerverziót 5.0-ban határozta meg a cég, és minimum 1.5GB memória kell, hogy rendelkezésre álljon a telefonban. Fontos ez nem elérhető mennyiség, hanem teljes installált RAM. iPhone-nál sem rosszabb helyzet. iPhone 5, mint telefon a minimum és hozzá iOS 9-re van szükség az applikáció futtatásához. Ha ezek megvannak és nem Samsung telefonunk van, akkor le kell tölteni egyrészt a Galaxy Wearable nevű programot, valamint később a hozzá illő beépülőmodult. Ez eszközökre van osztva.

Legtöbbször egy generációban, vagy egyfajta névvel rendelkező eszközök esetén találunk ebből egyet, így ha mondjuk Gear S óráról váltunk erre, akkor kénytelenek leszünk egy másik plugin-t letölteni, ha nem Samsung telefonunk van. A beállítás ezen kívül egyszerű gyakorlatilag az óra végig vezet az egészen. Nekem nem volt vele semmi bajom, de mondjuk a fotósunk, aki a kisebbeket használta, megszenvedett vele, amikor egy Sony telefonhoz próbálta hozzákötni a készüléket. A sebességgel biztosan nem lesz gondunk egyébként, erről gondoskodik az Exynos 9110 SoC, amit a Samsung direkt viselhető eszközökbe tervezett. Egészen pontosan csak az előző Active, illetve a Galaxy Watch azok, amik ezt a chipkészletet használják még. Az Exynos 9110 tartalmaz egy kétmagos processzort, ami 1.15gHz sebességen pörög. Illetve egy Mali-T720 grafikus gyorsítót is. A beépített memória 4GB, erre akár alkalmazásokat telepíthetünk, vagy ha tényleg futáshoz akarjuk magában használni, akkor zenéket tehetünk. Mellette 1.5GB RAM gondoskodik arról, hogy semmi ne akadozzon a háttérben. Alapvetően sem a Galaxy Store-ban található alkalmazásokkal sem az alapból rajta lévőkkel nem volt probléma, még akkor sem, ha elég sok mindent akartam rajta egyszerre csinálni. Az OS a Samsung saját Tizen alapú rendszere abból is a 4.0-ás verzió, rajta a OneUI aktuális verziójával. Ezt megkapták elég sokáig visszamenőleg a korábbi készülékek is. Szóval itt is számíthatunk hosszabb támogatásra a gyártó részéről. Amit könnyen meg lehet érteni, hiszen ellentétben a telefonokkal, azért órát nem cserél az ember kétévente.

Adatkommunikáció

A nálunk járt modellek a Bluetooth only darabok voltak. Ettől függetlenül nem csak a telefonon keresztül tudnak az internetre csatlakozni, található bennük ugyanis Wi-Fi is. Ez maximálisan 802.11 b/g/n hálózatokon történhet. Mellé kapunk 5.0 kompatibilis Bluetooth modult és egy GPS vevőt, amivel nem fogunk eltévedni sehol. A SIM kártyás órák esetében lehetséges A-GPSre is támaszkodni, míg a többinél marad a sima GPS, GLONASS,GALILEO,BDS rendszerek támogatása. Én próbáltam a lehetőségekhez mérten navigálni vele erre egyébként a HereWe Go alkalmazás javasolt. Ezzel akár gyalogosan, biciklivel vagy túrázáshoz is tervezhetünk útvonalat. Utóbbi kettő mondjuk nem mondható el a Google Maps-ről. Viszont nagyon pontosan talál jelet és tartja akár a Budapesti betondzsungel kellős közepén is. Van NFC is, amit itthon viszonylag semennyire sem tudunk kihasználni. Sajnos a Samsung Pay még mindig nem működik az országban. De ha egyszer fog, akkor Paypass terminálokat majd használhatunk fizetésre. Sajnos az MST emuláció nem lehetséges rajta, így arról le kell mondani, ha esetleg olyan helyen járunk, ahol van Samsung Pay, de a terminal előttünk csak normál kártyákat fogad el. Ez meghagyták a Galaxy Watchnak és a társainak.

Értékelés

Egy furcsa termék a Galaxy Watch Active 2. Kezdve onnan, hogy sokkal divatosabbnak próbál tűnni, mint a korábbi modellek, mégis mint Active modell árulja a Samsung, szerintem semmivel nem néz ki jobban aktívkodásra szánt készüléknek, mint a régebbiek. Sőt azt tudom mondani, hogy egy öltöny mellett ezt az órát jobban el tudom képzelni a kezemen, mint a saját Gear S3 Froniter-em. Nagyon remélem, hogy a rendes Watch is kap előbb utóbb folytatást, mert az Active 2 hiába kapott magára egy érintésérzékeny keretet. A régi forgatható lünetta sokkal kényelmesebb és intuitívabb volt, mint ez a rendszer valaha lehet. Viszont mivel a legdrágább darabot is maximum 120 ezerért megkapjuk messze az egyik legjobb ár-érték aránnyal rendelkező okosóráról beszélünk a piacon, amit ha valakinek nem volt még okosórája, akkor bátran merem ajánlani, Illetve ha most jön valaki kifele az Apple féle ökoszisztémából. Viszont akik a régi Gear S2-S3 esetleg Galaxy Watch megoldásaihoz vannak szokva, nekik azt tudom mondani, nem ezt az okosórát keresed.

 

Értékelés: 9/10

A tesztkészülékeket köszönjük a Samsungnak

brarid