GRID (2019)

 Iskolapélda

Az autóversenyzéssel kapcsolatos játékok az aranykorukat élik manapság. A mindennél jobb grafika és fizikával való játék lehetősége miatt a stúdiók színre szóra vágnak bele újabb és újabb címekbe.

Persze több kevesebb sikerrel. Mit is jelent ez az esetünkben A 2019-es GRID egy már idestova 11 éve futó sorozatra a TOCA Race Driver-re épül, és annak a hírét próbálja tovább vinni, viszont akármivel is próbálkoztam sajnos nem sikerült játszhatót varázsolnom a játékból.

De vesézzük egy kicsit kifele, hogy mik a bajok. Az első nem más, mint a játékmenet. Kezdve azzal, hogy a pályákon maradni maga a kínszenvedés, és csoda, hogy ha sikerül. Általában nem vagyok veszélyesen rossz, ha autókkal kell versenyezni egy kontrollerrel. Viszont a tesztalany esetében képes voltam olyan mozdulatokat megcsinálni, amiket én nem akartam, nemhogy még tettem volna értük. Viszont ez nem minden. Az irányítás úgy ahogy van használhatatlan. Egy NASCAR pályán voltam, amikor észrevettem, hogy igazából aki a fizikai részét tervezte ennek a játéknak az jobb, ha inkább elmegy mondjuk koldulni egy utcasarokra, mert egyszerűen nevetséges, amit művelt. A NASCAR autó amikor más dolga nincsen csak hogy balra kanyarodjon, balra fordított irányító kar mellett fogta magát, és mindenféle visszajelzés nélkül bele szállt a jobbra lévő falba. Nem egyszer, nem kétszer és nem egy kontrollerrel. Mondhatnátok, hogy a kontroller volt biztosan az oka és mondjuk, mint néhány éve az Asetto Corsa kormánnyal jobban játszható. Nos ezért fogtam a Trustmaster TMX-et és rákötöttem az Xbox-ra. Nos az élmény bizonyos szempontból, ha lehet csak még rosszabb lett. Most már azért is küzdenem kellett, hogy az úton egyenesen maradjon az autó. Egészen konkrétan az egyik pályán egy tökéletes egyenes kellős közepén amikor semmi mást nem csináltam csak gurultam volna előre fogta magát és elkezdett feszíteni jobbra a kerék. Igencsak nagy erőt kellett kifejtenem ahhoz, hogy ne szaladjon ki a kezemből. Ez már önmagában játszhatatlanná teszi a játékot, de az autók még csak egy dolog. nézzük tovább.

Azért is iskolapélda a GRID, mert megmutatja, hogy milyen a rossz mesterséges intelligencia. Egyszerűen a túraautózásban nem gyakori, hogy a versenyzők direkt egymásnak mennek, ha meg mégis sikerül akkor próbálkoznak, hogy ne sokat akadályozzák a másikat a nyugodtt tovább haladásban, de nem egyszer sikerült eljátszaniuk azt, amikor befordultak elém, hogy beálltak keresztbe nehogy bármelyikünk is egy picit tovább tudjon haladni. És ezt nem egy és nem két alkalommal eljátszották. Továbbá bizonyos beállításokkal játszhatunk a csapattársunk esetében is aki legalább annyira értelmes, mint a krumpli. Ha be akarjuk tartani a rendes íveket, és mondjuk már annyira mögötte autózunk, hogy ha rosszkor fékezünk, akkor megzúzzuk a hátsó lökhárítóját, akkor sem hajlandó elengedni minket. Semmi beállítás nem segít ezen. Vagy hiába mondjuk neki, hogy mi lenne, ha lemaradna kicsit a bolytól, hogy legalább a következő versenyben előrébb kezdjen, mert mi már úgyis jó helyen vagyunk (ilyen nem lesz sokszor, mert a legkisebb nehézségen is az ellenfelek hajthatatlanul le akarnak nyomni akár a saját autójuk épségének árán is.) akkor ő úgy dönt, hogy neki az nem jó inkább nyomja neki veszettül.

Továbbá iskolapélda azért a játék, mert egy magára valamit adó stúdió ne engedjen ki ilyet a keze közül. A Codemasters eddig úgy tűnt, hogy szokott magára adni. De az öt éve megjelent Autosport is jobban néz ki, nem beszélve a nemrég kiadott Grand Tourismo Sportról vagy akár a Forza Horizon 4-ről, de említhetem itt a Motorsport 7-et ami attól függetlenül sokkal jobban néz ki, hogy amikor megjelent azt mondták rá, hogy nagyon rossz lett a grafikai megvalósítása. Ha mondanom kéne egy időszakot amikor ez elfért még, akkor hirtelen az jut eszembe amikor még egyszerre jelentek meg játékok PS2-re és PS3-ra. A fényelés hiánya, a teljesen statikus háttér, és a minimálisnál is kevesebb effektelés (nem szikrázik az autó amikor a hátsó elemeket húzza a földön) egyértelműen valahova a nyolcadik és kilencedik konzolgeneráció közé teszi a részletességét. Azt, hogy mindezzel együtt csak 30FPS sebességre képes Xbox One-on már ki sem emelem ez önmagában nevetséges.

Viszont remek iskolapélda valamiben, az pedig a cél. A cél az, hogy te legyél a legjobb és nincsen körbe pakolva sallanggal, hogy neked most úgy kell a legjobbnak lenned, hogy közben ennyiszer kanyarodsz ebbe az irányba és annyiszor abba. Ez pedig nagyon felfrissített. Ha lehetett volna vele játszani rendesen akkor biztosan végig vittem volna, mert végre egyszer a 100%-os teljesítésnek tényleg az a célja, hogy az alapfeladatot megoldja az ember és ehhez egy belátható időkorlát is tartozik. A versenyek változatosak, és bár a háttér nagyon hasonlít minden egyes pályán, szerencsére annyi volt a készítőkben, hogy magukat az utakat nagyon szépen megcsinálták, mind a közlekedés mind pedig a kidolgozottság szempontjából. Csak az a baj, hogy ha már egy pályaversenyző játékban azt plusz pontnak kell felhoznom jobb híján, hogy lehet versenyezni akkor érthető, hogy nem érdemes arra a játékra túl sok időt fecsérelni.

Összegezve el sem tudom hinni, hogy ennyire szörnyű lehet bármi, amit 2019-ben kiadnak. És ha AVGN még pár év múlva tevékenykedik akkor mindenképpen remélem, hogy be fogja mutatni. Nem hiszem, hogy láttam túl sok olyan bármit akár Xbox-on akár Playstation-ön, ami ennyire szörnyű lett volna. Az egyetlen, ami eszembe jut az a MotoGP és MXGP játékok. De ott is csak az irányítással volt baj minden más jól megoldott volt. Az egyetlen dolog a Milestone féle Monster Energy Supercross, de ott már az is nagyon jó élmény volt, amikor bejutottál a játékba.

Értékelés: 1/10

A játékot köszönjük a Magnew Gamesnek.