HP Omen Mindframe

Egy trükkje van, de az kellően meglepő

A HP Omen Mindframe nem egy szokványos fülhallgató abból a szempontból, hogy nem sok fülesben találjuk meg azt az egyetlen funkciót, amivel kiemeli magát az ár résben megtalálható többi fejhallgató közül.

Doboz Tartalma

A gyári bolti dobozban érkezett fülhallgató mellett nem találunk sok mindent, mindösszesen kapunk egy adag papírt és a fejhallgatót. Ennyi. Nem sokat érdemes róla beszélni az OMEN-től megszokott logóval, és a Frostcap megoldást hirdető infókkal van tele az egész jól illeszkedik a többi Omen termék közé. Jóminőségű kemény kartonból készült a doboz, és biztos vagyok benne, hogy akárhogyan is tervezzük szállítani hacsak az autóval vagy nehezebb dologgal áthajtás nincsen benne a lépések sorában akkor egy darabban fog megérkezni a célállomásra.

Külső

Az Omen, mint almárka a HP-n belül, igyekszik a lehető legjobban egységes kinézetet kommunikálni, így itt is mint majdnem minden másik eszköz esetében (az egerek kivételek, de szerintem ez mindenkinek csak a hasznára válik) eszméletlen szögekkel, és a lehető legminimálisabb lekerekítésekkel dolgozik. Az egész fülhallgatót egy hatalmas fém pánt fogja össze, ami két négyzetben végződik, ezen belül találjuk a meghajtók vezérlőjét, amit élére állított négyzetben fejezett be a tervező. A következő rész egy LED szalag ebből mindkét fülön találunk a meghajtókereten belül. Majd következik egy műanyag darab, amin az Omen Logo helyezkedik el mindkét oldalon. Belül kapunk egy másik pántot, amivel a magasságot tudjuk beállítani, szerencsére nem a megszokott kattanásokkal vezérelhető megoldásról van szó, hanem az annál újabb és szerintem kényelmesebb rugósan működőről, amit ugye felvételkor beállítasz a fejedre ahogy kényelmes, aztán úgy is marad, nagyon ritka esetben kell csak után állítani. Nekem nem is kellett. Ezt belülről műbőr borítja, viszont a fülkagylókra már nem jutott. Itt egy sima textilborítást kapunk mindössze, belül pedig nem a megszokott módon valami textíliával vagy fém ráccsal találkozunk, hanem egy minimális lyukasztással rendelkező fémlappal. Ez kell ahhoz, hogy a Frostcap működőképes legyen ez a hideg leadó része a rendszernek. De hogy ez milyen rendszer arról egy kicsit bővebben is szeretnék majd értekezni. A kábelt a bal oldalon kapjuk és itt találjuk a mikrofont is ami felhajtással némítható. Ezt pedig hanggal jelzi a füles. A kábel megszokott módon harisnyázott, és USB 3 csatlakozóban végződik. Hossza 2m szóval kényelmesen el lehet vele lenni, kivéve, ha nagyon messze van tőlünk a számítógépünk. A fülhallgató súlya egyébként fél kiló, ami bár soknak tűnik, de a nagy része a méretállítás miatt a mechanikán keresztül a fejünk tetejére nehezedik, így nem fog hosszan tartó használattól sem nehéznek tűnni az egész.

FrostcapTM

Én, amikor először a hűtős fülhallgatóról hallottam a HP-s kontaktunktól, azt hittem, hogy valami ventilátoros megoldást szereltek bele, de utána megnyugtatott, hogy nem erről van szó. Azt ők is végig gondolták, hogy akkor az a hangminőség rovására menne. Egy termo elektromos hűtőegységet kapott mindkét oldalon a fülhallgató, ami egy Peltier nevű fizikus nevéhez köthető hatásmechanizmusnak köszönhetően képes elvonni egy területről elvonni a hőt és egy másikon leadni azt mindössze elektromosság és fémlapok segítségével. Ez mind szép és jó, de erről a megoldásról tudni érdemes, hogy eszméletlen módon energiapazarló, Próbálták már CPU hűtőkben is alkalmazni a dolgot, de ott hamar kiderült, hogy többszáz wattnyi elektromosság szükséges egy 60w TDP értékű CPU lehűtéséhez, a nagyobbakat pedig szinte lehetetlen, mert akkora mennyiségű áramra lenne szükség hozzá, hogy elveszíti azt az értékét, hogy kisebb, mint egy átlagos vízhűtő, vagy hogy sokkal halkabb, mint egy léghűtő. De egy fülhallgatóban van létjogosultsága ugyanis elég hozzá az USB-n kapható elektromosság. Viszont egy dolgot muszáj figyelmesen ellenőrizni használat előtt. Ha nem USB 3.0 csatlakozót használunk, akkor az 500ma áramerősség, amit a 2.0 képes átvinni kevés, hogy egyszerre LED lámpánk legyen, hallhassuk a fülest és még mellé a hűtés is menjen, és ilyenkor a hang ki-kihagyni kezd. Ha a Frostcap ki van kapcsolva akkor ez a probléma megszűnik, de erre érdemes odafigyelni, nekem sajnos sokáig tartott mire rájöttem.

Belső

Nincsen róla hivatalos információ, hogy milyen meghajtást kapott a fülhallgató része (illetve egy hibás specifikációs lista alapján, amit nem a HP adott ki Neodímium van benne), viszont egy biztos nagyon hangosan és tisztán képes szólni. Nem annyira tisztán, mint egy ténylegesen felső kategóriás eszköz, mint mondjuk a Steelseries Arctris Pro, vagy Sennhaiser PC737D/GSP 670, viszont árban nem is ezekkel versenyez. Én nem használtam a virtuális 7.1-et mert nem igazán szeretem ezeket a megoldásokat, de többféle zenével is volt lehetőségem és alkalmam tesztelni, és a minőség a Spotify-hoz elég lesz, de ha mondjuk Tidal-on szeretünk zenét hallgatni vagy úgy egyáltalán nagyfelbontásban, akkor kénytelenek leszünk felkészülni arra, hogy bizony nem fogunk különbséget hallani mert egy elég egyszerű frekvenciatartománya van a fülhallgatónak, és természetesen 32ohm ellenállású csak. Ha pedig beszélgetni akarunk akkor közbelép a HP féle Crystal Clear communciation megoldás, amivel elég sok zajt ki lehet szűrni, de még mindig elég ahhoz, hogy az MX Cherry Blue billentyűzetekkel felvegye a versenyt, tudom jól, hogy nem is arra tervezték, de azért érdemes kiemelni. Akikkel beszélni próbáltam mind jól hallottak ennyit biztosra tudok mondani, és ha a CC-t kombináljuk mondjuk a Discord féle zajszűrővel akkor már kifejezetten jó eredményeket tudunk majd elérni.

Értékelés

Amikor az ember minden további nélkül el tudhat az igazán minőségi játékos fejhallgatókra akár nyolcvan-száz ezret is költeni anélkül, hogy sok választása lenne az Omen Mindframe egy kifejezetten üdítő megoldás, amit manapság olyan 45 ezer forint körül lehet megkapni, ebben az ár résben nem versenyezik ellene sok igazán különleges darab szóval jó esélye van, hogy jól megtámogatott reklámok mellett sikeres lehet a fülhallgató. Teljesen átlagos, de egy trükkje van, az pedig kellően meglepő, hogy ebben az árkategóriában minden további nélkül választám a tesztkészüléket ha nem rendelkeznék már egy jobb fülhallgatóval. Az egyetlen, amit hiányolok az USB 3.0 szükségességének jelzését. Ezt javaslom, hogy a HP akár utólag javítsa, mert sokaknak okozhat főleg ezen a piacon kellemetlenségeket.

Értékelés: 9/10

A tesztkészüléket köszönjük a HP-nak

brarid