Samsung Galaxy A50

Bárki meglenne vele

Talán még emlékeztek erre a próbálkozásunkra. Akkor én úgy döntöttem, hogy nagyon olcsó telefonokhoz csak korlátozottan nyúlok. Viszont most, amikor jött az A50 tettem egy kísérletet.

Doboz tartalma

Nagyon szívesen beszélnék erről, de nem kaptunk a telefon mellé csak egy töltőt, egy teljesen sima fehér színű kartonban. Hogy a bolti csomagolásban is csak ennyi van abban nem vagyok biztos, de valószínű, hogy az ára miatt mást nem nagyon csomagolnak mellé. Szóval inkább nézzük milyen kívülről.

Külső

Már nem emlékszem mikor voltak utoljára igazán műanyag telefonjai a Dél-Koreai gyártónak akkor még szidtuk őket, mint a bokrot. De igazából rá kellett jönnünk, hogy az alternatíva esetleg a nagyon olcsó és fura fogású alumínium lehet. Szóval a gyártó úgy döntött, hogy előre üveget pakol, amit a Corning féle Gorilla Glass 3 megoldással szereltek, a teljes keret, valamint hátlapot viszont már műanyagból alkották meg. Így az előlap színe minden esetben fekete viszont hátul akár négyféle színben is kapható. Fekete, fehér, az általunk tesztelt kék, valamint korall színben kapható. Ami egyébként igazából rózsaszínt jelent. Fogásra nincsen vele komoly probléma, bár érezni, hogy nem üveget fogunk, leginkább abból, hogy sokkal könnyebben átveszi a testhőnket és sokkal nehezebben is hűl le utána. Viszont akárcsak közelről nézve is valahogy jobban is néz ki mivel a bevonata miatt sokkal kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat, mint az üveg vagy adott esetben régebbi műanyag hátlapok. Méreteit tekintve egyébként egy relative kis telefonról beszélünk, mivel 158mm magas, így a legtöbb ember, és még talán nagyobb gyerekek is gond nélkül át fogják érni, 74mm-es szélessége lehetővé teszi, hogy keresztbe is átérhető maradjon, úgy, hogy közben még akár egy régebbi autós telefontartóba is belefér. 7.7mm-es vastagságával viszont kitűnik a tömegből eléggé rendesen, mert ennél simán egy milliméterrel vastagabb telefont is talál az ember a csúcstelefonok között. Súlyra pedig a műanyag miatt nem is kellett a gyártónak odafigyelnie, itt ugyanis 166grammot sikerült kihozni, ami egy tökéletes középérték, egy középkategóriás telefon számára. A kijelző mérete egyébként 6.4 colos és az Infinity U kijelző miatt 84.9%-át takarja ki az előlapnak. A szokásos méretben találjuk meg alul a tokát, amiben a kijelzőt vezérlő elektronikát rejtették el. Illetve ez hasznos akkor is amikor a Samsung féle gesztusvezérlést szeretnénk használni, mert jóval határozottabb mozdulatokra van hozzá szükség, mint ahhoz, amiket mondjuk az Apple vagy a Google féle rendszerrel megszokhattunk. A telefon gombjai a gyártótól szokatlan módon mind a telefon jobb oldalára kerültek. Felül kapjuk a hangerőt szabályzó gombpárost, valamint a kibe kapcsoló gombot. A bal oldalon találunk egy SIM tálcát, amibe be tudjuk helyezni egyszerre a két kártyát, valamint egy memóriakártyát is. Felül gyakorlatilag semmi nincsen, csak egy mikrofon, ami a zajszűrésben segít. Az alján kapott helyet egy USB-C csatlakozó, a hangszóró, valamint a jack csatlakozó. A kijelzőn alul nincsen semmi, felül a notch-ban van a kamera, és felette a telefonhangszóró. A hátlapon van egy Samsung logó, a három kamera, valamint egy sima egylámpás vaku. De most már kapcsoljuk be és nézzük meg mi is található belül.

Belső

Talán meglepő lehet de a Samsung nem a Qualcomm 600-as chipset-jét építette be a készülékbe, hanem a saját Exynos 9610 10 nanométeres csíkszélességű darabját pakolta bele. A SoC erősen középkategóriás amit nem is mutat meg jobban más minthogy a nyolcmagos processzor két cluster-ből áll csak, és ezek sima Cortex architektúrára épülnek. Nevesen 4 darab 2.3-as Cortex A73-as és négy darab 1.7-es Cortex A53 magot kapunk. Ezek mellett egy igencsak régi Mali-G72 grafikus gyorsító kapott helyet, ami a legújabb játékokhoz már csak korlátozottan elég, de igazából használható. Az egészen pedig az Android 9.0 helyezkedik el, felette a One UI 1.5-tel. Ami egy nagyon kiforrott felület, és jól használható. Bár azon funkciói, amik az egykezes használatot könnyítik meg nem feltétlenül szükségesek itt hiszen a telefon magában elég kicsi. Akadásról viszonylag ritkán számolhatunk be. Sajnos ismeretlen feltétele van, hogy 4, vagy 6GB memóriával kapjuk meg a telefonunkat, de valószínűleg Magyarországon 6GB-os készülékek vannak. Mindkettő kapható 64, és 128GB belső tárhellyel is. Nálunk ebből is nagyobb járt. Akadásokat ritkán tapasztaltam, ugyanúgy ahogy az alkalmazások újra indulása sem volt gyakori. Pontosan úgy viselkedett, mint a Note 8-am, amiből átköltöztem. És ez a félelmetes, hogy a telefonok piacán, még mindig lehetséges egy kétéves perióduson belül ugyanazt a teljesítményt egészen konkrétan fele vagy akár harmada bekerülési áron megvásárolni. A kijelző felbontása mondjuk biztosan segít ebben, ugyanis a Note 2960×1440-es WQHD+ felbontása helyett itt csak 2340×1080-t kapunk, ami gyakorlatban Full HD+-nak felel meg, Jól látható a kijelző de azért a váltás elég éles amikor hirtelen csak 403PPI-t nézel. Játékokat nem nagyon próbáltam, de a három emberrel beszélgetek közben a neten olvasgatok és még zenét is hallgatok próbát minden további nélkül kibírta, de volt idő amikor egy ilyen árú telefonnak ez még megfeküdte a gyomrát. A telepített felesleges alkalmazások száma attól függően magas vagy alacsony, hogy most éppen szeretnénk e a Microsoft termékeit használni, vagy ki nem állhatjuk őket. Mivel én csak a tesztgépeken használok Windows-t vagy Officet ezért nekem viszonylag felesleges volt csak úgy, mint a Onedrive is. De az, hogy ezeket pakolják fel és nem véletlenszerű játékok indítóit, az már egy kellemes dolog szerintem. Ami még kellemes meglepetés volt az optikai ujjlenyomat olvasó a kijelzőbe építve. Nem a fold leggyorsabb darabja, de nagyon jó látni, hogy igen akár ennyi pénzért is kapunk ilyen remek újításokat. Átlagosan elmondható, hogy a többi optikai érzékelőkhöz hasonló 8/10-es pontossággal működött.

Kamera

A készüléket megszokás szerint három kamerával szerelték fel hátul, ezek közül a fő szenzor, egy 25MpX felbontású darab, a hozzá tartozó rekesz f/1.7-es, míg a gyújtótávolsága 26mm és nem tartozik hozzá sem lézeres fókusz, sem pedig optikai stabilizálás. A következő a széleslátószögű ami f/2.2-es rekesszel, 13mm-es gyújtótávolsággal, valamint egy 8MpX felbontással rendelkezik. Az utolsó csak egy mélységérzékelő, ennek f/2.2-es a rekesze szintén és felbontása 5MpX de ezzel külön fényképezni amúgy sem tudunk majd. Mint említettem a vaku az egy darab LED lámpából áll, és elég gyenge a fénye maximum szerintem olyan 1-1.5 méterre képes bevilágítani a teret. A videofelvételek sem jobban sokkal, ott 1080p@30FPS a maximum, amit el tudunk érni. Nézhető nem azt mondom, de azért legalább a 60FPS sebesség nagyon kellemes lett volna. Az előlapra pedig egy 25MpX felbontású kamera került abból is egy f/2.0-ás rekeszű darab, hozzá 25mm-es gyújtótávolsággal. És a video felbontás, illetve sebesség itt egyezik a hátlappal. Az elkészült képek elfogadhatók, de nem tökéletesek. Arra, hogy gyorsan fotózzunk egyet, ha valamiről kell arra tökéletes. És a PDAF elég gyors ahhoz, hogy jó képek készüljenek szinte minden esetben.

Multimédia

Itt már érezhető az olcsóság, még addig amíg filmet nézünk VLC-vel addig nincsen komoly gond mert minden működik tökéletesen, a gondok akkortól indulnak, amikor elkezdnénk ezt kihangosítva csinálni. Mert a hangszóró mind hangerőre mind minőségre csak arra elég, hogy ezen halljuk, ha keresnek minket. Viszont, ha akár a Samsung saját fülhallgatóját körjük rá, vagy bármit a jack csatlakozóba akkor hirtelen mindjárt jobb élményben lesz részünk. Zenéből is leginkább mindent megeszik, amit felé tudunk dobni. Az egyetlen és komoly gond itt tényleg a hangszóró.

Adatkommunikáció

802.11 AC, Bluetooth 5.0. Ezeket biztosan tudjuk. Sajnos ismeretlen, hogy kapunk e gyorsabb, mint minimum LTE-A modemet, vagy az, hogy melyik piacon van a telefonban NFC mert elvben ettől függ, de az biztos, hogy a Wifi jól működött és a műanyag háznak köszönhetően a mobilhálózati vétel is több mint tökéletes volt. Illetve kapunk FM-Rádiót, de ezt szokás szerint nem próbáltam. A GPS gyorsan talál jelet és hasznos is volt mert ellentétben a Note 8-ammal amikor navigálni próbáltam ebben nem ált félre az iránytű. Az USB csatlakozó egyébként a belső részen 2.0-ás tehát a C csatlakozó funkcióinak nagy részét nem tudjuk majd kihasználni.

Akkumulátor

Ez egy sarkalatos pont minden okostelefon esetében, viszont a Samsung-os mérnökök nem szerettek volt szórakozni, így egészen pontosan egy 4000mAh kapacitású akkumulátort helyeztek el benne. Ami egy nagyon kényelmes majdnem két teljes napos üzemidőre teszi képessé a telefont még nekem is nagyon küzdenem kellett, hogy egy nap alatt le tudjam meríteni a készüléket. A töltés relative gyors, de ekkora akkut úgyis csak éjszaka fogunk tölteni. Kijelző időben nagyjából egyébként 6-8 óra közöttire képes fél fényerőn jellemzően aktív használattal.

Összegzés

Amikor elkezdtem használni a telefont akkor óckodtam tőle, nem tehetek róla a Krüger&Matz Move Mini 6 élménye még erősen él bennem. Viszont azt kell mondanom, hogy van élet a felső közép és csúcs kategóriák alatt is, erre idén szerintem az A50 az egyik legjobb példa. Szerintem minimális kompromisszum ez akárki számára, akinek mondjuk Mate 10, vagy P10-es Huawei után másfele nézhetnékje van. Ehhez van az ára is belőve 94 ezer forintért lehet jelenleg megvenni, ami bár nem kevés, de egyáltalán nem vészes. Ilyen árban igazán jó telefont tényleg csak a kínaiaktól kapni, ahol meg igazán semmi sem biztos még ma sem, mint azt a Huawei esetéből láthattuk. Igazából az egyetlen ordító probléma az csak a hangszóró. Minden más elfogadható

Értékelés: 8/10

A készüléket köszönjük a Samsung Magyarországnak

brarid